Tegenwoordig hebben beamers allerlei verschillende instellingen waarmee je het beeld kunt veranderen. Dat is maar goed ook, aangezien er veel fout kan gaan met het beeld. In deze blog geef ik je alle soorten beeldproblemen waarmee je te maken kunt krijgen. Met de bijbehorende oplossingen hoop ik dat je het probleem kunt oplossen.
Bij beeldproblemen met je verouderde beamer kun je er ook voor kiezen om hem te vervangen. Hieronder zie je de beste beamers:
Beamer | Merk | Prijs |
Optoma HD146X | Optoma | Bekijk op Bol.com |
BenQ W2700 | BenQ | Bekijk op Bol.com |
Optoma UHD42 | Optoma | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Beamer beeld verkleinen
Het komt niet vaak voor dat je beeld in één keer perfect op de muur of op het beamer scherm past. Als je beeld te groot is kun je deze eenvoudig verkleinen. Dit kan op verschillende manieren. Allereerst verklein je je beeld door de beamer dichter bij het oppervlak te zetten. Hiermee verklein je de afstand tussen de muur en de beamer.
Uiteraard is het verplaatsen van je beamer niet altijd ideaal. Als je je beamer hebt opgehangen is het bijvoorbeeld moeilijk om hem dichterbij te zetten. In plaats daarvan heb je vaak een zoom-functie op je beamer zitten. Het in- of uitzoomen kan via knoppen op je beamer, maar ook digitaal in het menu. Let erop dat niet elke beamer een zoom-functie heeft en controleer dit in de handleiding. De draaiknop voor de zoomfunctie bevindt zich meestal rondom de lens. Waar het zich precies bevindt verschilt per beamer en kun je het best vinden in de handleiding.
Voorbeeld: bij veel beamers van het merk Epson zie je meerdere knoppen op de beamer zelf zitten. Je ziet hier de letter ‘W’ en ‘T’ op staan. Om je beeld te verkleinen druk je op de knop ‘T’ van Tele. Om het beeld van je beamer te vergroten druk je op de knop ‘W’ van Wide. Let er tot slot op dat niet elke beamer even ver kan inzoomen. Je kunt het beeld hierdoor maar tot een beperkt formaat verkleinen.
Verbeter je beamerbeeld door een speciaal projectiescherm te gebruiken. Een projectiescherm weerkaatst meer licht, waardoor het beeld scherper en helderder is.
- 137 centimeter hoog
- Licht
- Stevig
- Opvouwbaar
Beamer beeld vergroten
Als je beeld te klein is kun je hem verder vergroten. Dit werkt eigenlijk op dezelfde manier als hierboven staat vermeld. Om je beeld te vergroten zet je je beamer verder naar achteren. Hiermee vergroot je de afstand tussen de beamer en de muur / het scherm. Om je beeld zonder verplaatsing te vergroten kun je de zoomfunctie gebruiken. Hier ben ik net al op ingegaan. Let erop dat de kwaliteit van je beeld lager wordt zodra je het beeld vergroot. Met een kleiner beeld wordt het geprojecteerde licht minder verspreid en krijg je een scherper en helderder beeld.
Let op: het vergroten van het beeld kan leiden tot een beamer dat niet scherp is. >>
Beamer beeld omdraaien
Het kan zijn dat het beeld van je beamer scheef of op de kop staat. Ook aan een beeld ondersteboven heb je niet veel. Om dit op te lossen moet je het beeld van de beamer op de een of andere manier draaien, bijvoorbeeld 180 graden. Mocht het beeld een beetje scheef staan, controleer dan of de beamer wel helemaal recht staat. Hiervoor zet je de beamer op een vlakke ondergrond.
Projectoren zijn ontworpen om ondersteboven aan het plafond te hangen. Hierdoor kan hij iets naar beneden projecteren voor een comfortabele kijkervaring. Dit is de reden dat je beamer na het installeren het beeld ondersteboven projecteert. Meestal kun je in de menu-instellingen het beeld weer goed draaien. Dit is niet altijd even makkelijk te vinden, aangezien je soms een hele hoop instellingen hebt waaruit je kunt kiezen. Hiervoor zou je eventueel de handleiding kunnen raadplegen.
Voorbeeld: als voorbeeld nemen we weer een beamer van het merk Epson. Als je beamer in het Engels staat kun je deze stappen volgen:
- klik op je afstandsbediening op de optie ‘menu’.
- Ga naar ‘extended’.
- Selecteer ‘projection’.
- Verander ‘FRONT’ naar ‘FRONT CEILING’
Bij een beamer van het merk Optoma doe je het volgende:
- Open via de afstandsbediening het ‘menu’.
- Scrol naar rechts naar ‘setup’. Dit herken je aan het icoontje in de vorm van een schroevendraaier en een moersleutel.
- Onder ‘projection’ selecteer je ‘front-ceiling’ om het beeld om te draaien.
Beamer heeft kleurproblemen
De positie van het beeld staat goed, maar hij heeft een bepaalt kleurtintje. Hieronder zie je je de meest voorkomende kleurproblemen bij het beeld van een beamer:
- Beamer geeft blauw beeld
- Beamer geeft groen beeld
- Beamer geeft roze beeld
- Beamer geeft paars beeld
- Beamer geeft geel beeld
- Beamer geeft rood beeld
Voor sommige van de bovenstaande problemen gelden dezelfde oplossingen. Hieronder bespreek ik alles wat je kunt proberen.
Je beamer heeft een blauwe tint. Als je je videoapparatuur met je beamer aansluit via een VGA-videokabel, let dan op de volgende punten:
- Zorg ervoor dat de rode, groene en blauwe connectoren van de kabels overeenkomen met de rode, groene en blauwe uitgangen van je apparatuur.
- Zorg ervoor dat de instellingen van je ingang signaal is ingesteld op component (meestal is de standaardinstelling voor het ingang signaal ‘auto’).
- Tot slot moet je ervoor zorgen dat de apparatuur is ingesteld om video uit te voeren.
Als het beeld van je beamer groen is, dan gelden eigenlijk dezelfde stappen. Zet je ingang signaal op component of auto, je kunt het beide proberen.
Zodra je beeld een roze, paarse of rode kleur heeft, zet het ingang signaal dan op ‘auto’. Als dit niet werkt zet je hem niet op ‘auto’, maar op ‘RGB’.
Tot slot is het belangrijk dat je alle benodigde kabels goed hebt aangesloten op de beamer en de apparatuur. Je zou eventueel ook een andere kabel kunnen gebruiken. Dit is ook handig als je beeld een gele tint heeft gekregen. Met een beetje geluk is er iets mis met de VGA-kabel. Als dit niet het geval is ligt het aan de beamer zelf. Het komt vaak voor dat het ene signaal sterker is dan de ander, waardoor er 1 kleur overheerst.
Indien je gebruik maakt van een HDMI-aansluiting gebruik je vaak een HDMI naar mini HDMI-kabel. Veel compacte kleine beamers maken gebruik van zo‘n mini HDMI-kabel.
Algemene beamer beeldproblemen
Hieronder bespreek ik veelvoorkomende beeldproblemen die je ervaart met beamers. Het kan ook gewoon zijn dat je beamer aan vervanging toe is. In dit geval hebben de onderstaande oplossingen weinig effect. Hieronder zie je de beste beamers van dit moment:
Beamer | Merk | Prijs |
Optoma HD146X | Optoma | Bekijk op Bol.com |
BenQ W2700 | BenQ | Bekijk op Bol.com |
Optoma UHD42 | Optoma | Bekijk op Bol.com |
Beamer heeft vlekken in het beeld
Er zijn veel oorzaken van zwarte vlekken op het beeld van je beamer. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:
- Een vuile lens
- Oververhitting
- Gebroken of defecte DMD-chip. je kunt eenvoudig nieuwe bestellen, maar ze zijn vrij duur.
- Een slecht oppervlak kan ook roet in het eten gooien. Bekijk hier op welke soorten muren je beamers kunt gebruiken. >>
Nu we eventuele oorzaken hebben gevonden zet ik de oplossingen kort onder elkaar:
- Zorg ervoor dat de lens schoon is. Dit is het grote stuk gebogen glas aan de voorkant van het apparaat. Dit zijn de stappen die je moet volgen als je je lens wil schoonmaken:
- Schakel de beamer uit.
- Zorg ervoor dat hij koel is.
- Gebruik een schone, droge of lensveilige reinigingsdoek en veeg hiermee het vuil van de lens.
Je kunt de lens ook vanuit binnen schoonmaken. Het zou een goede optie zijn als je aan de binnenkant vuil ziet. Het is echter een stuk moeilijker bereikbaar en kost daarom meer tijd. Een video zou je hier het beste bij kunnen helpen.
Een flikkerend beeld is ook niet fijn. Lees hier wat je moet doen als je beamer knippert. >>
- Door oververhitting kunnen er ook zwarte vlekken op je beamer ontstaan. Dit is een wat lastigere situatie dan een vieze lens. Zodra interne componenten niet meer goed werken vanwege oververhitting, kun je in veel gevallen beter een nieuwe kopen. Het vervangen van de componenten in de beamer kunnen honderden euro’s kosten en dat is het misschien niet waard. Een beamer zou eigenlijk niet moeten oververhitten. Als hij te warm is schakelt hij zichzelf uit.
- Zodra er een probleem met je DMD-chip is ben je ook ver van huis. Je zult dan moeten kijken of het gemaakt of vervangen moet worden.
Beamer geeft een half beeld
Een half beeld is ook niet bepaald prettig. De onderstaande oplossingen zouden ook kunnen helpen voor strepen in je beamerscherm, een donker/zwart beeld of een dubbel beeld. Om dit probleem op te lossen heb ik een paar mogelijke oplossingen voor je:
- Verander de resolutie op zowel de beamer als het apparaat waaraan je de beamer heb verbonden (bijv. je computer). Begin bij de laagste resolutie en ga zo steeds een stapje hoger.
- Gebruik een andere kabel. Goedkope kabels of kapotte kabels kunnen vaak leiden tot beeldproblemen. Om uit te testen of je kabel werkt kun je hem aansluiten op een ander apparaat dan je beamer.
Beamer geeft geen beeld
Als je beamer geen beeld projecteert heeft hij geen signaal. Als je beamer geen signaal heeft zijn er een paar oorzaken waarop je moet letten. Ik zet de meest voorkomende oorzaken voor een beamer zonder beeld op een rijtje:
De beamer en het apparaat zijn niet goed met elkaar aangesloten.
- Controleer of de kabels en adapters goed zijn aangesloten.
- Controleer of je de juiste kabel en adapter gebruikt. Om te controleren of je de juiste aansluiting gebruikt kun je eventueel de handleiding raadplegen.
- Als je een bronapparaat met HDMI-aansluiting aan een beamer met VGA probeert probeert te verbinden, controleer dan of je wel een VGA- naar HDMI-converter gebruikt. De HDMI naar VGA converter werkt niet bij een beamer.
Andere beamer problemen? Lees meer over algemene beamer problemen. >>
Het apparaat dat aan de beamer zit aangesloten zendt geen videosignaal uit. Het kan ook zijn dat hij een videosignaal uitzendt dat niet wordt ondersteunt.
- Sommige videoapparaten ondersteunen geen full HD video.
- Controleer de resolutie-instellingen op je videoapparaat en zet hem op 1080p of 720p.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.