projector wit op tafel buiten e1618391093159

Kan je een beamer buiten gebruiken?

Een beamer kun je op allerlei verschillende manieren gebruiken. Zo zijn er ook mensen die een beamer graag in de buitenlucht willen neerzetten, maar kan dit wel? In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten als je een beamer buiten wil gebruiken.

Kan je een beamer buiten gebruiken?

Projectoren zijn niet ontworpen om voor een lange tijd buiten te staan. Toch zijn ze een geweldige optie voor buitenbijeenkomsten. Na het gebruik hiervan zal je de beamer weer naar binnen moeten brengen.

Een projector is uiteindelijk maar een stukje technologie en daar moet je voorzichtig mee zijn. Net zoals een telefoon wil je je beamer ook niet een hele nacht in de vrieskou laten staan. Je moet een beamer ten alle tijden beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Denk aan extreme kou, hitte en vocht.

Beste beamers voor buiten:

BeamerMerkPrijs
1.BenQ TK850 BenQBekijk op Bol.com >>
2.BenQ TH685iBenQBekijk op Bol.com >>
3.LG PF50KSLGBekijk op Bol.com >>

Kan je een beamer overdag gebruiken?

Je kunt een beamer dus voor een beperkte tijd in de buitenlucht gebruiken, maar geldt dit ook voor overdag? Je zou denken dat het daglicht ervoor zorgt dat je niet genoeg ziet. Toch is het meestal mogelijk om een beamer met daglicht te gebruiken. Middenin de zon heb je echter weinig kans op slagen. Vergelijk het met de zichtbaarheid op je mobiel. Ook dit is lastig te zien bij felle zon midden op de dag. Een plek in de schaduw zou wel goed kunnen.

Als je een beamer koopt kun je er beter eentje van hoge kwaliteit kopen. Hier heb je een stuk langer plezier van en deze duurdere beamers hebben een hoger aantal lumen. Dit maakt het een stuk sneller mogelijk om een beamer overdag te gebruiken. Maar wat zijn lumen precies? Eenvoudig gezegd zijn lumen een maat voor de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald (in dit geval door een gloeilamp in de beamer). Hoe meer lumen de beamer heeft, hoe meer licht er wordt uitgestraald.

Om je een idee te geven: zelfs al zou je een beamer met een hoog aantal lumen hebben, toch zal hij moeite hebben met fel zonlicht. Dit geeft je dus geen vrij spel om je beamer overal neer te zetten. Bij een beamer met een hoog aantal lumen moet je denken aan minimaal 5000 lumen. Bij het gebruik van een beamer in de zon moet je minimaal aan 3000 tot 4000 lumen denken. Met een paar honderd lumen ga je het in deze situatie echt niet redden. Het zonlicht daarentegen heeft een hoeveelheid van 120 000 lumen. Helaas zijn er geen projectors op de markt die dit kunnen overtreffen.

Hieronder vind je beamers die relatief goed presteren bij veel licht overdag:

BeamerMerkPrijs
1.BenQ TK850 BenQBekijk op Bol.com >>
2.BenQ TH685iBenQBekijk op Bol.com >>
3.LG PF50KSLGBekijk op Bol.com >>

Waar plaats je een beamer?

Om de zon overdag te ontwijken kan je onder een boom of afdakje gaan zitten. Ook raad ik je aan om een speciaal beamerscherm te gebruiken in plaats van een muur. Een speciaal beamerscherm zorgt ervoor dat er meer licht wordt gereflecteerd. Hierdoor krijg je een veel hogere beeldkwaliteit en dat helpt goed tegen de zon. Zodra het donker wordt heb je veel meer mogelijkheden. Je hoeft de schaduw dan niet op te zoeken en dat scheelt een hoop. Houd tot slot natuurlijk rekening met de ruimte die je nodig hebt voor het plaatsen van de beamer, het scherm en de zitplaatsen.

Hoe hang je een beamer op aan het plafond? >>

Tips voor het buitengebruik van beamers

Er zijn een paar belangrijke punten waarop je moet letten als je een beamer buiten gaat gebruiken. Deze tips gaan er voor zorgen dat je je beamer op een goede manier buiten gebruikt.

Gebruik een goede beamer

De allerbelangrijkste tip is om een goede beamer aan te schaffen. Het gaat er hierbij vooral om hoeveel lumen hij heeft. Hier heb ik het eerder deze blog al even over gehad. Door een beamer met een hoog aantal lumen te gebruiken levert hij genoeg licht op. Dit is belangrijk overdag, anders valt het licht te weinig op met al het andere licht eromheen. Voor meer informatie hierover kun je wat verder terug op deze pagina kijken.

Beste beamers voor buiten:

BeamerMerkPrijs
1.BenQ TK850 BenQBekijk op Bol.com >>
2.BenQ TH685iBenQBekijk op Bol.com >>
3.LG PF50KSLGBekijk op Bol.com >>

Een typisch thuisbioscoopproject gebruikt een beamer van ongeveer 1500 lumen. De krachtigere projectoren in een kantoor of in een klas gebruiken ongeveer 2500 lumen. In de buitenlucht raad ik je aan om een beamer te gebruiken die minimaal 3000 lumen heeft. Op een zonnige dag in de schaduw heb je eigenlijk zelfs minimaal 5000 lumen nodig.

Voor buitengebruik is een draadloze beamer ideaal. Zo hoef je geen kabels door de hele tuin heen te verspreiden. Lees hoe je een beamer draadloos maakt. >>

Naast de helderheid moet je ook letten op de beeldresolutie. Vanwege al het omgevingslicht is het belangrijk dat je beeld helder en duidelijk wordt weergegeven. Alles boven de 720p zou goed moeten werken. 1080p, 2K, of 4K zou een goede optie zijn, maar let erop dat je meer betaalt voor een hogere resolutie.

Gebruik een goed beamer scherm

Naast een goede beamer is een goed beamer scherm natuurlijk ook belangrijk. Veel mensen onderschatten echter dit onderdeel. De meeste mensen zijn geneigd om buiten een muur of zelf geknutseld doek te gebruiken. Dit is in principe prima, maar reflecteert minder licht dan een scherm dat hiervoor is gemaakt. Een beamer van hoge kwaliteit aanschaffen is een goed idee, maar het is zonde als je deze richt op een zelfverzonnen oppervlak.

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

Je kunt een beamer ook prima op een muur projecteren, maar let dan op de kleur van de muur. Lees welke muren geschikt zijn voor een beamer. >>

Het kiezen van de juiste locatie

Over deze tip heb ik eerder deze blog al even over gesproken. Al gebruik je een beamer met 5000 lumen, midden in de zon zal dit niet zoveel opleveren. Het is daarom ten alle tijden verstandig om na te denken waar je de beamer gaat plaatsen. Op een zonnige dag is de schaduw je beste vriend. Als je een garage hebt zou je je beamer een paar meter in de garage kunnen plaatsen. Hierdoor scherm je al het zonlicht af. Hoe minder omgevingslicht je hebt, hoe beter het geprojecteerde beeld zal zijn.

Kies de juiste tijd

Het wordt natuurlijk een stuk makkelijker als je het tijdstip op de dag zelf kunt bepalen. Het beste moment om je beamer in de open lucht te gebruiken is in de late middag. Oftewel een paar uur voordat de zon ondergaat. Het is dan een stuk koeler met een stuk meer schaduw. Ook is de zon een stuk minder fel. Als tweede beste optie kun je ook de ochtend kiezen als tijdstip.

De beste beamer voor buiten

Zoals ik al eerder deze blog zei is het belangrijk, zeker voor beamers, om voor kwaliteit te gaan. Dit is al helemaal het geval als je je beamer buiten wil gebruiken. De beamer moet vechten tegen het daglicht en dat is niet makkelijk. De onderstaande modellen zijn niet goedkoop, maar daar krijg je ook zeker iets moois voor terug.

BenQ TK850 beamer

De BenQ TK850 is de duurste beamer in dit rijtje. Hij projecteert een beeld in 4K, heeft een versterkte audio en een goede helderheid. De beamer focust zich voornamelijk op sportuitzendingen, maar is eigenlijk voor alle doeleinden inzetbaar. En uiteraard beschikt de beamer over alle belangrijke functies, zoals keystone. Vooral de geluidskwaliteit is erg goed, ook al gebruik je hem buiten.

Pluspunten

  • Ontzettend helder beeld
  • Ondersteunt 4K en HDR (High Dynamic Range), waardoor je een veel gedetailleerder kleurbereik hebt. Hierdoor kunnen meerdere verschillende keuren worden weergegeven.

Minpunten

  • Geen ondersteuning van apps
  • Vrij duur (maar wel een hoge prijs-kwaliteitverhouding)

BenQ TH685i beamer

Wat betreft het aantal lumen zit je helemaal goed. Hij heeft namelijk 3.500 lumen en dat is in principe genoeg als je een beamer buiten gebruikt. Hij beschikt over een resolutie van 1080p. Net zoals de LG PF50KS heeft ook deze een hoop verschillende poorten. Naast 2 HDMI-poorten, 3 VGA-poorten en 1 audio-ingang, heeft hij ook een RCA-ingang en S-video in-poort.

benq th685i voor buiten optimized

Deze laatste 2 soorten poorten zijn compatibel met veel oude spelcomputers. Bijvoorbeeld interessant voor mij, aangezien ik mijn GameCube hierdoor makkelijk kan aansluiten. Het geluidssysteem met ingebouwde luidsprekers van 10W is meer dan prima.

LG PF50KS beamer

Dit is de allergoedkoopste in dit rijtje. Zo krijg je beamer aanbevolen uit verschillende prijsklasse. Voor midden op de dag zou ik de beamer echter afkeuren, vanwege de lage hoeveelheid lumen (namelijk 600). Om tijdens het schijnen van de zon te projecteren heb je zeker minimaal 3000 lumen nodig. Toch kan je hem goed gebruiken als de zon ondergaat en het schemert. 

Verder projecteert de beamer in 1080p. De beeldkwaliteit vergeleken de dure BenQ TK850 stelt niet zoveel voor, maar hij is wel erg makkelijk mee te nemen. Ook de batterijduur is niet verkeerd, namelijk 2.5 uur. Wat betreft de connectiviteit zit je ook helemaal goed. De beamer heeft 2 HDMI-poorten, audio-in en uit poort, een kabel voor je tv, een USB poort en een Ethernet-poort.

Een nadeel van deze beamer is het kleine schermformaat en de geluidskwaliteit. De audio is beter dan niets, maar losse speakers zouden goed van pas komen.

LG PF50KS voor buiten

Al met al hebben de bovenstaande beamers een hoge prijs-kwaliteitverhouding. De beamers zijn van een goed merk en alles behalve goedkoop. Kwaliteit kun je dus zeker weten verwachten. Het is echter de vraag hoe hoge kwaliteit je graag wil hebben. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je je goed verdiept in de verschillende merken en kenmerken van beamers. Er zijn velen soorten op de markt die allemaal wel iets te bieden hebben. Toch geldt bij beamers meestal: goedkoop is duurkoop.

Scroll naar boven