beamer tekening animatie grijs projector

Beamer is niet scherp? – Beamer scherpstellen

Nadat alles hebt klaargezet heb je de beamer succesvol met je laptop verbonden. Er kunnen echter problemen ontstaan, zoals een wazig beeld. Het is niet fijn om te kijken naar een beeld dat niet scherp is. Hierdoor kun je het beeld een stuk minder goed zien en tekst slecht lezen. Er zijn een paar oorzaken die tot een onscherp beeld leiden. Verder lees je hoe je een beamer kunt focussen, waardoor je het probleem kunt oplossen.

Een slechte beeldkwaliteit kan ook worden veroorzaakt door een slecht oppervlak. Lees op welke soorten muren je beamers kunt gebruiken. >>

Is je beamer aan vervanging toe? Hieronder zie je de beste beamers van dit moment:

BeamerMerkPrijs
Optoma HD146XOptomaBekijk op Bol.com
BenQ W2700BenQBekijk op Bol.com
Optoma UHD42OptomaBekijk op Bol.com

Beamer is niet scherp

Hieronder zet ik de belangrijkste oorzaken van een onscherpe beamer voor je op een rijtje. Door de onderstaande oorzaken te lezen kun je het probleem detecteren. Ze zijn vrij eenvoudig op te lossen en erg effectief. Als de er geen sprake is van de onderstaande oorzaken, kijk dan hoe je je beamer scherpstelt door hem te focussen. Iets waar ik later deze blog op terugkom.

Het oppervlak waarop je projecteert is niet glad. Zorg ervoor dat het oppervlak waarop je je beamer richt glad, schoon en egaal is. Hierdoor creëer je de hoogste beeldkwaliteit en wordt je beeld het scherpst. Door te projecteren op een ongelijk oppervlak met textuur kan een vervormd beeld ontstaan. Je kunt heir eventueel een projectiescherm voor gebruiken. Een projectiescherm is speciaal gemaakt om het beamerlicht beter te laten reflecteren.

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

De lens van je beamer is niet schoon. Als er geen sprake is van de bovenstaande oorzaak, kan het ook liggen aan een vuile lens. Er kan op den duur stof op komen. Uiteraard is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen door hem van tevoren met een doek schoon te maken. De lens hoef je niet aan de binnenkant schoon te maken, aangezien hier geen vuil of stof kan komen.

De projector en het scherm zijn niet goed uitgelijnd. Zodra je de beamer op één plek hebt gemonteerd moet uitkijken dat hij niet is ingezoomd. Een ingezoomd beeld kan namelijk leiden tot een wazig beeld. Ook als je beamer omhoog of gekanteld gemonteerd is kan dit leiden tot een onscherp beeld.

De dop van de lens die nog op de lens zit. Dit is een hele voor de hand liggende oorzaak, maar het kan het probleem zijn. De meeste oorzaken zijn vrij eenvoudig op te lossen.

Je beamer is niet juist scherp gesteld. Als je de bovenstaande problemen hebt opgelost en het beeld is nog steeds niet scherp, kun je de focus van de beamer handmatig aanpassen. Zorg er allereerst voor dat de beamer en het oppervlak op de aanbevolen afstand van elkaar staan. Dit kun je zeer waarschijnlijk vinden in de handleiding. Er is echter ook een calculator voor gemaakt. Deze laat per merk en model zien wat de afstand tot de muur of het scherm moet zijn.

Het kan ook zijn dat de lens is beschadigd. Dit kan door externe effecten veroorzaakt zijn. In dit geval moet je de lens van de beamer vervangen. Er zijn echter enkele trucs en technieken waarmee je de beamer weer scherp kunt maken. Hier kom ik in het volgende stuk op terug.

Andere problemen met het beeld van je beamer? Bekijk hoe je het beeld van je beamer kunt aanpassen. >>

Je beamer kan ook gewoon verouderd zijn en niet de prestaties leveren die je had verwacht. In dit geval is er ook een optie om je oude beamer te vervangen en te upgraden. Hieronder zie je de beste beamers op een rijtje:

BeamerMerkPrijs
Optoma HD146XOptomaBekijk op Bol.com
BenQ W2700BenQBekijk op Bol.com
Optoma UHD42OptomaBekijk op Bol.com

Beamer scherpstellen

Er is een manier om je beamer opnieuw scherp te stellen. Je kunt dit doen door de onderstaande stappen te volgen:

Stap 1: maak de lens allereerst schoon met een zachte doek. Zorg ervoor dat je hier al het vuil, zoals stof en vingerafdrukken mee wegpoetst. Zogeheten microvezeldoekjes kunnen hierbij goed gebruikt worden.

Stap 2: na de schoonmaak begin je met het focussen van de lens. Dit kun je doen met de focusknop. Pas deze net zolang aan totdat je beeld scherp is geworden. Zodra je een scherp beeld hebt draai je de knop een klein beetje terug tot het punt waarop het beeld weer wazig is. Draai de knop daarna weer een heel klein beetje naar de andere kant om hem helemaal in focus te krijgen. Dit zorgt ervoor dat je beeld toch weer net iets scherper wordt.

Stap 3: in deze stap kunnen we de juiste resolutie instellen. Dit doe je door de beamer op je computer aan te sluiten. Op die manier kun je de resolutie configureren zodat ze overeenkomen met de oorspronkelijke resolutie van de beamer. Dit zorgt ervoor dat de beamer het beeld niet zelf groter maakt en dat leidt tot minder goede resolutie (en dus een minder scherp beeld). Voorbeeld: je beamer projecteert in een resolutie van 1280p breed en 800 pixels hoog, zet de video-output van je computer dan ook in deze resolutie. Hiermee voorkom je dat de computer het beeld schaalt en je resolutie verliest.

Stap 4: de grote van het geprojecteerde beeld moet zo klein mogelijk blijven. Hierdoor wordt het beeld minder uitgerekt en wordt het beeld scherper.

Stap 5: gebruik de zoom-functie van je beamer. Dit is al helemaal een handige functie als je de beamer ergens aan vastmaakt of ergens in bouwt. In plaats van de zoom-functie blijft het altijd nog beter om de beamer dichterbij te zetten. Dit kan echter verschillen tussen de soort beamer en is iets wat je zelf kunt proberen.

Stap 6: doe geen gekke dingen met de positie van de beamer. Door hem loodrecht in een hoek van 90 graden op het oppervlak te richten krijg je het beste resultaat.

Tot slot draagt een projectiescherm bij aan een scherper en helder beeld. Een projectiescherm reflecteert meer licht dan een normale muur. Hier had ik het eerder deze blog ook al even over. Projectieschermen zijn eenvoudig los te bestellen:

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

De helderheid en scherpte van je beeld wordt veel beïnvloed door het omgevingslicht. Door de ruimte eromheen zoveel mogelijk te verduisteren krijg je al een hele boost in de kwaliteit. Je beamer buiten gebruiken kan bijvoorbeeld al voor problemen zorgen.

Scroll naar boven