Als je beamer knippert kan je hem niet normaal gebruiken. Dit zal zeer waarschijnlijk liggen aan de lamp in de beamer. Voordat we dit probleem kunnen oplossen moeten we eerst weten wat het probleem is. Vandaar dat ik eerst begin met de mogelijke oorzaken.
Wat moet je doen als je beamer knippert?
Vervang de lamp van je beamer, aangezien de oude versleten of beschadigd kan zijn. Pieken in de elektriciteit, maar ook de framesnelheid kunnen een flikkering veroorzaken.
Is je beamer aan vervanging toe? Bekijk hieronder de beste beamers van dit moment:
Beamer | Merk | Prijs |
Optoma HD146X | Optoma | Bekijk op Bol.com |
BenQ W2700 | BenQ | Bekijk op Bol.com |
Optoma UHD42 | Optoma | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Wat doe je als je beamer knippert?
Er zijn 5 oorzaken waarom het beeld van een beamer knippert. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje. Meteen daarna bespreek ik de mogelijke oplossing.
- Versleten of beschadigde lamp: een lamp heeft 2 zogeheten anodes. Een anode zorgt ervoor dat stroom het apparaat (de beamer) binnenstroomt. In het begin zijn ze nog nieuw en scherp. Naarmate ze ouder worden verslijten ze en worden ze minder scherp. Dit kan ertoe leiden dat de lamp van de beamer gaat knipperen. Vaak duurt het even (een half uur) totdat een oude beamer stopt met knipperen. Zodra dit niet het geval is zal je waarschijnlijk de lamp moeten vervangen.
- Beschadigde lichtcomponenten: als je de lamp van de beamer hebt vervangen en de lamp flikkert nog steeds, dan zou er iets mis kunnen zijn met de lichtcomponenten.
- Elektrische pieken: een flikkerende beamer kan ook door onregelmatige stroomtoevoer worden veroorzaakt. Dit kan komen door een defect stopcontact.
- Hertz: in het Engels wordt dit ook wel refresh rate genoemd. Het geeft aan hoe vloeiend je beeld in de praktijk is. Zodra het aantal hertz lager wordt neemt het flikkeren toe.
- Frame rate (fps): het staat voor het aantal frames dat het beeldscherm per seconde afspeelt. Hoe hoger je frame rate, hoe minder je beeld flikkert.
Soms kijk je een film die is gekopieerd. Wanneer je een gekopieerde film terugkijkt zie je vaak een flikkerend beeld. Dit komt doordat de frame rate hoogte van je beamer verschilt ten opzichte van je computer. Door de frame rate van beide apparaat op gelijke hoogte te houden kun je dit probleem oplossen.
Een oplossing zou kunnen zijn om over te schakelen naar een andere modus. Zo kun je van een low modus naar een high modus gaan. Bij high power genereert je beamer meer licht dan bij low power. Naar welke modus je overschakelt maakt in dit geval niet zoveel uit. Na ongeveer een half uurtje kun je weer overschakelen naar je oude modus.
Andere problemen met het beeld van je beamer? Lees dan hoe je het beeld van je beamer aanpast >> Als je niet tevreden bent met de beeldkwaliteit, overweeg dan om een projectiescherm aan te schaffen:
- 137 centimeter hoog
- Licht
- Stevig
- Opvouwbaar
Beamer lampje knippert
Eerder heb ik het gehad over het geprojecteerde beeld dat flikkert. Veel beamers hebben echter ook een lichtje op de projector die de status weergeeft. Deze geeft de status van de beamer weer. Met talloze merken en modellen is het lastig te zeggen waar elk kleur lichtje voor staat. Om achter de betekenis van het knipperende lichtje te komen kun je het beste de handleiding raadplegen.
Toch zijn er veelvoorkomende redenen waarom deze lichtjes knipperen. Ik zet hieronder 3 verschillende situaties voor je op een rijtje. Ga er niet 100% vanuit dat ze ook voor jouw beamer gelden, maar het geeft je een idee.
- Aan / uit-knop: als deze groen is of knippert staat de beamer zeer waarschijnlijk aan of is hij aan het opwarmen. Als deze knop oranje is/knippert staat hij in standby-modus of gaat hij uit.
- Lamplicht: als deze rood of oranje knippert betekent het meestal dat het licht binnenkort zal doorbranden. In dit geval moet je de lamp van je beamer vervangen.
- Temperatuurlampje: zodra deze oranje of rood knippert betekent dit dat je beamer oververhit is. Het kan echter ook een melding zijn dat je de beamer moet schoonmaken. Zorg ervoor dat je alle rommel rondom de beamer opruimt en de ventilatieopening niet blokkeert.
Beamer lamp valt uit
Er zijn een aantal oorzaken voor een beamer niet automatisch uitgaat. Hieronder zet ik de oorzaken en de bijbehorende oplossingen voor je op een rijtje.
- Je beamer is mogelijk in de standby-modus gegaan. Dit gebeurt als je de beamer een tijdje niet hebt gebruikt. Door op de aan / uit-knop te drukken gaat de beamer weer aan. Hoelang het duurt voordat je beamer in deze zogeheten slaapstand gaat kun je meestal zelf instellen.
- De beamer gaat vaak uit als de lamp in je beamer uitgaat. De lamp kan oververhit raken en schakelt zich vervolgens automatisch uit.
- Een filterwaarschuwing kan ook een mogelijke aanleiding zijn. Dit gebeurt als de filters van de beamer verstopt zitten. De LED-indicatoren (waarover ik het eerder had) gaan knipperen om je te laten weten dat je de filter moet vervangen.
- Bij een interne storing kan het ook zijn dat de beamer zich uitschakelt. Je zult dan de schade van binnenuit moeten herstellen.
Gaat je beamer na het uitschakelen niet meer aan? Neem dan hier een kijkje: beamer werkt niet >>
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.