Er kunnen een aantal problemen opduiken als je je beamer wil gebruiken. In deze blog bespreek ik diverse problemen die kunnen ontstaan. Zo kan je problemen hebben met het opstarten van je beamer of hij werkt niet met verschillende apparaten. Hoe dan ook, je beamer projecteert niet en dat moet opgelost worden. Er zijn meer beamer problemen waarover ik het heb gehad:
Beamer knippert/flikkert >>
Beeldproblemen oplossen >>
Beamer is niet scherp >>
Tijd voor een nieuwe beamer? Hieronder zie je één van de beste beamer op de markt:
Beamer | Merk | Prijs |
Optoma HD146X | Optoma | Bekijk op Bol.com |
BenQ W2700 | BenQ | Bekijk op Bol.com |
Optoma UHD42 | Optoma | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Beamer gaat niet aan
Als je beamer niet aan gaat kan het aan een paar oorzaken liggen. Over het algemeen zijn de onderstaande problemen best voor de hand liggend, maar ze komen het meest voor.
Controleer de voedingsbron
- Een vrij voor de hand liggende oplossing, maar zeker niet onbelangrijk. Controleer of de voedingskabel goed in de beamer zit.
- Controleer of de projectventilator draait.
Controleer de batterij
- Zodra je een afstandsbediening gebruikt kan het ook zijn dat deze leeg is. Stop eventueel nieuwe batterijen in de afstandsbediening om te kijken of hij dan wel reageert.
Controleer de lamp van de beamer
- De projector gebruikt lampen om het beeld te projecteren. De levensduur van deze lampen kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit van de beamer.
- Hiervoor kun je eventueel de handleiding raadplegen. Zodra je ziet dat de beamer de levensduur heeft overschreden kan je beter een nieuwe beamer aanschaffen.
- Het kan zijn dat je beamer een LED-lampje heeft die aangeeft of je lamp een storing heeft.
Controleer de temperatuur van de beamer
- De moderne beamers hebben een ingebouwd veiligheidssysteem waardoor ze niet kunnen oververhitten. Als ze te warm zijn is het niet mogelijk om ze in te schakelen.
- Zorg er ondertussen voor dat de filters schoon zijn. Zo houd je een optimale luchtcirculatie die ervoor zorgt dat de beamer minder snel oververhit raakt. Schaf eventueel een nieuwe filter aan voor je beamer.
- Controleer ook de LED-lampen aan de zijkant van de projector. Ze zullen gaan knipperen als de beamer te heet wordt. Welk lichtje dit is kun je het beste lezen in de handleiding van de beamer.
Beamer staat in slaapmodus
- Net zoals laptops en telefoons kunnen ook beamers in de slaapstand staan. Een zogenaamde stand-by-modus om batterij te besparen. Bij dit probleem denken mensen dat de beamer niet aan gaat, terwijl hij gewoon in de slaapmodus staat.
- Bij de meeste beamers kun je de tijd totdat hij in slaapstand gaat aanpassen. Het kan zijn dat je de beamer handmatig uit de slaapstand moet halen, in plaats van via een afstandsbediening.
Aan-knop staat op de vergrendelmodus
- Het kan ook zijn dat de aan/uit-knop in de vergrendelmodus staat. Deze modus is gemaakt om te voorkomen dat anderen, bijvoorbeeld kinderen, de beamer niet zomaar aan kunnen zetten. Veel mensen vergeten dat ze de beamer-knop hebben vergrendeld. Hoe je deze knop ontgrendelt verschilt per model.
- Om de aan/uit-knop te ontgrendelen moet je bij de meeste beamers de knop 3-7 seconden ingedrukt houden. Bij sommige modellen moet je de aan/uit-knop en de menu-knop tegelijkertijd inhouden.
Koppel het netsnoer los en sluit de projector weer aan
- Het is de meest eenvoudige oplossing, maar misschien wel het meest impactvol. Ontkoppel allereerst de stroomkabel van de stroomtoevoer. Wacht vervolgens een paar seconden en sluit hem weer aan. Een grote kans dat de beamer nu weer werkt als er geen onderliggend stroom -of hardware probleem is.
Conclusie: een beamer die niet opstart wordt meestal veroorzaakt door een defect netsnoer of een stroomkabel dat niet goed zit. Ook een lege afstandsbediening kan voor problemen zorgen. Tot slot kan de lamp in de beamer kapot zijn. Hiervoor kun je je handleiding raadplegen.
Het kan ook zijn dat je beamer gewoon toe is aan vervanging. Hieronder zie je de beste beamers van dit moment:
Beamer | Merk | Prijs |
Optoma HD146X | Optoma | Bekijk op Bol.com |
BenQ W2700 | BenQ | Bekijk op Bol.com |
Optoma UHD42 | Optoma | Bekijk op Bol.com |
Beamer staat niet recht voor het scherm
Je moet er ten alle tijden voor zorgen dat de beamer loodrecht op een oppervlak staat gericht. Zo staat de beamer recht tegenover de muur. Zodra dit niet goed staat kun je lens shift en de keystone gebruiken. Hiermee kan je de hoek van de beamer veranderen.
Keystone: als je beamer niet recht voor je scherm staat wordt het beeld misvormt. Het doel is om een rechthoekig beeld te krijgen. De keystone correctie kan je hier mee helpen. Bij de meeste beamers zit de keystone-knop aan de bovenkant. Het kan ook zijn dat je hem vindt op de afstandsbediening. De knop herken je aan het trapeziumvormige icoontje. Dit kun je ook terugvinden in de handleiding.
Lens shift: een zogenaamde tilt shift lens is een gespecialiseerde lens waarbij de lenselementen aangepast kunnen worden door middel van een draaiknop. Dit geeft de gebruiker de mogelijkheid om het perspectief van het beeld te veranderen. Zo kun je het beeld wat de beamer projecteert naar links, rechts, boven of naar onder richten. Je kunt dit instellen via het menu, maar ook via een draaiknop die zich dichtbij de lens bevindt. Hoe je dit precies doet kun je vinden in de handleiding van de beamer.
Beamer werkt niet op laptop
Hieronder vind je een aantal oplossingen voor problemen die je ondervindt met je laptop. Het gaat voornamelijk over Windows computers, maar sommige tips zijn ook van toepassing op Mac. Voor meer probleemoplossingen bij Mac kun je later in deze blog terecht. Als je laptop de beamer niet herkent, doe dan het volgende:
- Zorg er allereerst voor dat de VGA-kabel (of een ander kabeltype, afhankelijke van de poorten die je computer heeft) is aangesloten op je computer.
- Het kan ook zijn dat je de kwaliteit van de output moet wijzigen. Dit kan het probleem zijn als je je computer met je beamer hebt verbonden en deze niet projecteert. In dit geval kun je de video-output veranderen. Dit doe je in het configuratiescherm van je computer. In principe vertel je de laptop om zijn afbeelding naar zowel zijn eigen scherm als naar een extern apparaat te sturen.
Maar wat als je laptop de beamer niet herkent? Wanneer je beamer niet wordt herkent kan je computer hem ook niet vinden. Als je pc de beamer niet ziet zijn er een paar stappen die je kunt volgen:
- Plaats de VGA-kabel opnieuw in je computer.
- Start je computer opnieuw op. Gebruik hierna de afstandsbediening van de beamer om de input-bronnen te detecteren.
Het kan ook zijn dat je je beamer op de verkeerde manier met je laptop verbindt. Dit is hoe je een beamer verbindt met je laptop:
- Zet je laptop en beamer uit.
- Gebruik een kabel (meestal een VGA-kabel) om je laptop met je beamer te verbinden.
- Stop de beamer in een stopcontact zodat hij stroom krijgt en je hem aan kunt doen.
- Nadat je de beamer hebt aangezet kun je de laptop aanzetten.
- Als je ook geluid nodig hebt kun je kiezen uit meerdere opties. Zo kan je kiezen voor de audio output van je computer, beamer of een ander extern geluidssysteem. Waar het geluid uit komt kun je via je laptop instellen.
- Synchroniseer je laptop met je beamer door de FUNCTION (Fn) toets en één van de toetsen F4, F5, F7 en F8 tegelijk ingedrukt te houden. Wat de toetsen precies zijn verschilt per computer, maar over het algemeen worden de bovenstaande F-toetsen gebruikt.
Beamer werkt niet op Macbook
Soms kan je een beamer niet verbinden met je Macbook. Zo is je Macbook niet zichtbaar voor je computer of wordt hij niet herkent. Zodra het beeld van je Macbook niet wordt weergegeven kan er iets mis zijn met de verbinding. Gebruik de volgende tips als je laptop de beamer niet ziet:
- Als je een Apple notebook gebruikt, sluit dan de stroomadapter aan.
- Zorg ervoor dat de kabel tussen je Macbook en je beamer goed is aangesloten.
- Om de verbinding te resetten haal je de kabel uit de Macbook en stop je hem er daarna weer in.
- Als je Macbook meer dan 1 videoverbinding heeft, kijk dan of het gebruik van een andere verbinding werkt.
- Controleer als het kan je Macbook op een ander apparaat, zoals een beeldscherm. Zo weet je of het aan de Macbook zelf, de kabel ertussen of de beamer ligt.
- Om te controleren of het aan de kabel ligt kun je eventueel een andere gebruiken. Het liefst een kabel waarvan je weet dat hij werkt.
- Start je Mac opnieuw terwijl je beamer aan de MacBook is verbonden.
Als de bovenstaande opties niet werken moet je de Macbook forceren om je projector te vinden. Dit doe je door hem eerst in de slaapstand te zetten, om hem vervolgens weer wakker te maken.
- Druk de aan/uit-knop in om je Mac in de slaapstand te zetten. Je kunt dit ook doen door naar het Apple menu te gaan > slaapstand.
- Wacht even en druk vervolgens op een toets op je toetsenbord.
Beamer heeft geen geluid
Het beeld kan helemaal kloppen, maar het geluid kan ontbreken. Om dit op te lossen voer je de probleemoplosser voor geluid uit. Ik heb het in dit geval over Windows computers. Om een geluid op je beamer te krijgen doe je het volgende:
- Ga naar ‘start’ en open de instellingen.
- Selecteer ‘systeem’.
- Aan de linkerkant kun je op ‘geluid’ klikken.
- Onder ‘hoofdvolume’ vind je de probleemoplosser (een knop met ‘probleem oplossen’).
- Windows zal nu kijken of er problemen zijn met het geluid.
- Volg de instructies die worden gegeven en los de problemen op.
- Start je computer op en kijk of je geluidsprobleem is opgelost.
Een tweede oplossing is om de voorkeur van het apparaat aan te passen. Om deze aan te passen volg je de volgende stappen:
- Ga naar ‘start’ en open de instellingen.
- Selecteer ‘systeem’.
- Aan de linkerkant kun je op ‘geluid’ klikken.
- Klik onder geavanceerde geluidsopties op ‘volume -en apparaatvoorkeuren van app’. Dit kun je vinden onderaan het menu.
- Als het goed is zie je in dit menu het volgende staan: ‘standaardinstellingen zoals aanbevolen door Microsoft herstellen’.
- Hieronder zie je een knop met ‘opnieuw instellen’. Klik hierop om de voorkeur van het apparaat te resetten.
- Start tot slot je computer opnieuw op om te kijken of het probleem is verholpen.
Het kan zijn dat je je beamer op de verkeerde manier draadloos hebt verbonden. Lees hoe je een draadloze beamer verbindt. >>
Voor beter geluidskwaliteit kun je ook een soundbar gebruiken. Hieronder zie je de beste soundbars op een rijtje:
Soundbars | Merk | Prijs |
Sonos Arc | Sonos | Bekijk op Bol.com |
JBL Bar 2.1 Deep Bass | JBL | Bekijk op Bol.com |
Sonos Beam | Sonos | Bekijk op Bol.com |
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.