DJI Phantom 2 drone zonder camera 1 e1616275930163

Beste drone zonder camera

Niet iedereen wil een camera op zijn drone. Zeker met de huidige regelgeving zit je hier minder op te wachten. Alle dronepiloten die een drone met een camera besturen moeten zichzelf online registreren. Een dronepiloot met een drone zonder camera hoeft dit niet. Ook betaal je alleen maar extra voor drones met een camera. De kosten van de camera zitten natuurlijk verwerkt in de eindprijs.

Beste speelgoeddrones zonder camera:

 DroneMerkPrijs
1.Beste koop: Gear2Play Infinity DroneGear2PlayBekijk op Bol.com >>
2.Hubsan Micro X4 H107LHubsanBekijk op Bol.com >>
3.Eachine H8 Mini Headless Mode EachineBekijk op Bol.com >>
4.Cheerson CX-10 MiniCheersonBekijk op Bol.com >>
5.Quad drone – Lange batterijduur QuadBekijk op Bol.com >>

Beste dure drones zonder camera:

 DroneMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Phantom 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Phantom 3DJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Inspire 2DJIBekijk op Bol.com >>
4.3 DR Solo3DRBekijk op Amazon.com >>
5.Yuneec Q500 TyphoonYuneecBekijk op Bol.com >>
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Beste drones zonder camera

We kunnen naar 3 verschillende categorieën kijken als we het hebben over drones zonder camera. Allereerst kunnen we kijken naar de goedkope speelgoeddrones. We hebben het dan over de allergoedkoopste drones op de markt. Ze zijn klein genoeg om ook binnen te gebruiken. Het is niet mogelijk om aan deze drones je eigen action camera te hangen. Hier zijn ze simpelweg niet voor gemaakt. Ook zijn ze veel te licht en hebben ze geen plek waaraan je de camera kunt hangen.

Een ander optie is om de wat duurdere drones zonder camera te kopen. Het is echter lastig om dit soort drones zonder camera te bestellen. Meestal koop je ze met alles erop en eraan. Dit geldt bijvoorbeeld voor de drones van het merk DJI. Sinds de Phantom 2 heeft DJI geen drones meer uitgebracht zonder camera. Pas bij de DJI Inspire kun je de drone zonder camera kopen, maar de prijs van de Inspire zal voor veel mensen te hoog liggen.

Naast speelgoeddrones en ‘normale’ drones zonder camera heb je ook nog race drones. Dit soort drones maak je vaak zelf en heb je enige kennis voor nodig. Ik ga het hier later in deze blog nog even over hebben. Het is vrij eenvoudig om dit soort drones te bestellen zonder camera.

Hieronder bied ik alleen de eerste 2 categorieën aan. Zowel speelgoeddrones als de wat duurdere drones komen dus aan bod. Race drones laat ik voor wat het is, aangezien je die meestal zelf bouwt. De mogelijkheden op dit gebied zijn eindeloos.

De beste speelgoeddrones zonder camera

 DroneMerkPrijs
1.Beste koop: Gear2Play Infinity DroneGear2PlayBekijk op Bol.com >>
2.Hubsan Micro X4 H107LHubsanBekijk op Bol.com >>
3.Eachine H8 Mini Headless Mode EachineBekijk op Bol.com >>
4.Cheerson CX-10 MiniCheersonBekijk op Bol.com >>
5.Drone – Lange batterijduur QuadBekijk op Bol.com >>

Ik heb mijn keuze gebaseerd op reviews, persoonlijke ervaring, de prijs en de specificaties. Uiteraard is de duurste drone de beste. Toch betekent dit niet dat de drone de hoogste prijs-kwaliteitverhouding heeft. Op basis van de prijs-kwaliteitverhouding staan de drones hieronder ingedeeld. Tot slot heb ik ook rekening gehouden met het merk. Een goed merk is uiteraard van belang bij het kopen van een drone zonder camera.

1. Beste koop: Gear2Play Infinity

De Gear2Play Infinity is de beste speelgoeddrone zonder camera. Het merk is al langer actief in de markt van de speelgoeddrones. Wat betreft het merk zit je in ieder geval goed. Bij deze drone zitten de 2 handige functies waarover ik het bij de vorige drone ook heb gehad. Ik heb het dan over de headless mode en altitude mode. Deze drone zit wat verder richting de speelgoedcategorie. Zo is het ook mogelijk om er een looping mee te maken. Tot slot kan de drone automatisch terugkeren naar de zender, oftewel de controller. Je zult dan wel moeten uitkijken voor eventueel obstakels die hiertussen zitten. Er zitten helaas geen sensoren voor obstakeldetectie op.

Het fijne aan deze drone is dat je er propeller guards bij krijgt. Hierdoor kun je er prima binnen mee vliegen. Niet alleen beschermen ze de propellers, maar ook hetgeen waartegen de drone aan vliegt. De functies tussen de Hubsan en de infinity komen vrijwel overeen. Toch is de Infinity drone weer een stuk goedkoper en heeft daarom een hogere prijs-kwaliteitverhouding.

Tot slot heeft de drone 2 speedlevels die je kunt gebruiken. Zo kun je bij je eerste vlucht een laag speedlevel gebruiken, om zo op gegeven moment de upgraden. 

Specificaties

  • Gewicht: ? gram
  • Vliegtijd: 8 min.
  • Snelheid: 15 km/u
  • Camera: nee
  • Bereik: 30 meter

2. Hubsan Micro X4 H107L

De Hubsan Micro X4 H107L is ook een goede speelgoeddrone zonder camera. Het merk en de kwaliteit van de drone is goed. Ook is de informatie die in de beschrijving staat representatief aan de werkelijkheid. Bij veel drones zetten verkopers valse informatie en zijn ze veel te positief over de prestatie van de drone. Je kunt dus ongeveer de specificaties verwachten die ook in de beschrijving staan van bol.com.

Iets wat niet in de beschrijving staat is het feit dat hij gebruik maakt van een altitude hold. Door de altitude hold kan de drone uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Hierdoor valt de drone niet meteen naar beneden als je stopt met omhoogvliegen. Je kunt dus de controller loslaten terwijl de drone op dezelfde plek in de lucht blijft vliegen. Deze functie is ideaal voor beginners die nog moeten leren hoe ze een drone besturen.

Ook beschikt de drone over een headless functie. Ook dit is net zoals de altitude hold een veelvoorkomende functie bij speelgoeddrones. De headless functie is iets moeilijker uit te leggen, dus ik hoop dat het te volgen is. Als de drone recht voor je vliegt en je stuurt naar rechts, dan vliegt de drone naar rechts. Hetzelfde geldt als je naar links stuurt. Wanneer je de drone om zijn as draait geldt dit echter niet meer. Links is dan niet meer links en rechts niet meer rechts. De headless mode zorgt ervoor dat je geen last meer hebt van dit probleem. Links zal in dit geval altijd links blijven en rechts altijd rechts.

Specificaties

  • Gewicht: ? gram
  • Vliegtijd: 7 min.
  • Snelheid: 20 km/u
  • Camera: nee
  • Bereik: 50 meter
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

3. Eachine H8 Mini drone zonder camera

Het is goed om te weten dat deze drone geen gebruik maakt van een altitude hold. Hij blijft dus niet automatisch in de lucht vliegen. Dit maakt het vliegen een stuk moeilijker, maar niet per se minder leuk. De specificaties lijken vrij veel overeen te komen met de Hubsan, maar de vliegervaring is compleet anders. Als je jezelf wil uitdagen dan is dit een goede optie. Vandaar dat hij ook op plek 3 staat.

Ik vlieg zelf al een lange tijd met drones en ik vind het leuker om met een drone zonder altitude hold te vliegen. Realiseer je wel dat de kans op een crash hierdoor een stuk groter is. Een drone met altitude hold gaat het zeer waarschijnlijk een stuk langer overleven. Ook bij deze drone zitten propeller guards inbegrepen. Handig voor als je binnen wil vliegen.

Specificaties

  • Gewicht: 20 gram
  • Vliegtijd: 5-7 min.
  • Snelheid: ? km/u
  • Camera: nee
  • Bereik: 30 meter
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

4. Cheerson CX-10 Mini drone zonder camera

De Cheerson CX-10 Mini is de kleinste drone drone ter wereld. Veel kleiner ga je ze niet vinden op de drone markt. Net zoals de Eachine H8 gebruikt ook deze drone geen altitude hold. Naast het kleine formaat zal dit ook één van de goedkoopste in de markt zijn. Heel veel hoef je er niet van te verwachten, maar ze zijn leuk om mee te vliegen. Ik zou er alleen niet buiten mee gaan vliegen. Bij een klein beetje wind zal de drone al lastig te besturen zijn. Ook is hij klein van formaat, waardoor je hem makkelijk kwijtraakt.

Op de controller van de drone zie je 2 mysterieuze knoppen zitten. Zonder de handleiding te lezen kom je er moeilijk achter waarvoor ze dienen. Tenminste, dat was mijn ervaring bij deze drone. Als je drone een afwijking heeft en telkens naar een kant vliegt, gebruik dan je deze knoppen. In totaal zijn het er 4: 1 naar beneden, 1 naar boven, 1 naar links en 1 naar rechts.

Als de drone telkens geneigd is om naar rechts te vliegen, druk dan een paar keer op het pijltje naar links. Terwijl je in de lucht vliegt en op het pijltje naar links klikt corrigeer je de drone. Op die manier heb je hem gekalibreerd en heeft hij geen afwijking meer. Heeft je drone een afwijking naar onder, blijf dan een paar keer op het pijltje naar boven drukken totdat hij weer goed vliegt. 

Specificaties

  • Gewicht: 12 gram
  • Vliegtijd: 5 min.
  • Snelheid: 15 km/u
  • Camera: nee
  • Bereik: 50 meter

5. Quad drone – Lange batterijduur 

Dit is een vrij bijzondere speelgoeddrone. Dit design komt niet vaak voor bij dit soort goedkope drones. Door dit design is het eventueel mogelijk om er een camera onder te hangen. Let er wel op dat deze drone niet zoveel/nauwelijks gewicht kan tillen. Hoeveel die daadwerkelijk aankan is nog maar de vraag.

Let niet op de specificaties die onder de drone staan. Zo staat er een vliegtijd van 30 minuten bij, wat lang niet bij de daadwerkelijk vliegtijd in de buurt komt. Zelfs drones van honderden euro’s komen niet in de buurt van deze vliegtijd. Blijf dus altijd zelf nadenken, ondanks de informatie die in de beschrijving staat.

De drone is een stuk groter, maar wordt wel geleverd met propeller guards. Toch zou ik er niet binnen mee vliegen. Daar is hij nu eenmaal te groot voor. Over het algemeen gebruikt hij dezelfde functies als de Hubsan. Denk hierbij aan de altitude hold en de return to home. Het is echter een minder bekend merk en de drone is wat betreft de prijs-kwaliteitverhouding net wat minder. Vandaar dat hij op plek 5 belandt.

Specificaties

  • Gewicht: 550 gram
  • Vliegtijd: 30 min.
  • Snelheid: 30 km/u
  • Camera: nee
  • Bereik: 100 meter

Speelgoeddrones zonder camera vergelijken

Hieronder staan alle speelgoeddrones zonder camera nog eens op een rijtje.

DroneGear2Play Infinity Hubsan Micro X4 H107LEachine H8 MiniCheerson CX-10 Mini   Quad drone
Gewicht? gr.? gr.20 gr.12 gr.550 gr.
Max. Vliegtijd8 min.7 min.5-7 min.5 min.30 min.
Max. Snelheid15 km/u20 km/u? km/u15 km/u30 km/u
Cameraneeneeneeneenee
Max. bereik30 meter50 meter30 meter50 meter100 meter
WinkelBol.com >>Bol.com >>Bol.com >>Bol.com >>Bol.com >>

De beste dure drones zonder camera

Als je zelf een camera op een drone wil monteren moet je wel de juiste drone kiezen. Action camera’s zijn oorspronkelijk niet gemaakt voor drones. Aangezien de camera’s best zwaar kunnen zijn moet je een drone kopen die deze payload kan tillen. Het heeft geen zin om hier speelgoeddrones voor te kopen.

 DroneMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Phantom 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Phantom 3DJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Inspire 2DJIBekijk op Bol.com >>
4.3 DR Solo3DRBekijk op Amazon.com >>
5.Yuneec Q500 TyphoonYuneecBekijk op Bol.com >>
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

1. Beste koop: DJI Phantom 2

De DJI Phantom 2 is de is de beste drone zonder camera onder de ‘dure’ drones. DJI is vrijwel het bekendste en meest populaire drone merk in de wereld. De producten die zij produceren en verkopen zijn van hoge kwaliteit. De DJI Phantom 2 is alweer een verouderde drone, maar het is één van de enige die zonder camera kan worden geleverd. Hij ondersteunt vooral de oudere GoPro 3 en 4.

Vroeger waren de camera’s op de drones van lage kwaliteit. Vandaar dat DJI het mogelijk maakte om je eigen action camera op de drone te monteren. De action camera’s konden namelijk in veel hogere kwaliteit beelden maken. Ook kon je de GoPro nu voor 2 verschillende doeleinden gebruiken. Je kunt hem gebruiken als camera voor op de grond, maar ook voor in de lucht.

Tegenwoordig zijn de camera’s op drones van veel hogere kwaliteit. Veel action camera’s zijn van vrijwel dezelfde kwaliteit. Sterker nog, de camera’s van drones zijn speciaal gemaakt voor het apparaat. Ze zijn licht en werken goed met de bijbehorende gimbal. Een gimbal houdt de camera onder de drone stabiel en voorkomt schokkerige beelden.

Sindsdien verkoopt DJI alleen nog drones met een ingebouwde camera. Het is moeilijk om deze nieuwe drones zonder camera bestellen. In plaats daarvan kun je ook de oude Phantom 2 kopen. Dit is een prima drone voor als je je GoPro vleugels wil geven. Echter is deze verouderde drone moeilijk te verkrijgen in de winkels. Misschien dat je de drone tweedehands nog kunt kopen.

Specificaties

  • Gewicht: 1300 gram (excl. Camera en gimbal)
  • Diagonaal: 350 mm
  • Vliegtijd: 25 min.
  • Snelheid: 54 km/u
  • Gimbal: –
  • Obstakeldetectie: nee
  • Bereik: 1 km

2. DJI Phantom 3

De DJI Phantom een verbeterde versie van de Phantom 2. Zoals je aan de naam kunt zien is ook deze drone van het merk DJI. De drone wordt echter met camera verkocht. Heel soms kun je ze ook zonder camera bestellen. Het design van de Phantom maakt het mogelijk om eenvoudig een camera of een gimbal van de drone af te halen. Hierdoor kun je je eigen action camera erop monteren.

De Phantom drones worden met of zonder gimbal geleverd. Zonder gimbal blijft je camera niet stabiel in de lucht. Hierdoor krijg je hele schokkerige beelden. Deze is dus essentieel bij het maken van mooie luchtopnames. Om een camera op je Phantom 3 te hangen heb je een speciale gimbalhouder nodig. Dit geldt overigens ook voor de Phantom 2. Ik heb het dan over de Zenmuse H3-2D of H3-3D gimbal. Deze gimbal ondersteunt de GoPro camera’s. De Phantom 3 drones worden meestal met camera geleverd. Je zult dus goed moeten zoeken voor eentje zonder camera. Een voorbeeld hiervan is de Phantom 3 Standard die je op de afbeelding ziet.

Specificaties

  • Gewicht: 1300 gram (excl. Camera en gimbal)
  • Diagonaal: 350 mm
  • Vliegtijd: 25 min.
  • Snelheid: 54 km/u
  • Gimbal: –
  • Obstakeldetectie: nee
  • Bereik: 1 km

3. DJI Inspire 2

De DJI Inspire 2 is een heel andere soort drone dan de rest in dit rijtje. Voor veel mensen zal hij veel te duur zijn. Het is één van de beste drones zonder camera, zowel op gebied van de specificaties als op het gebied van de prijs-kwaliteitverhouding. Op de DJI Inspire 2 kun je 2 verschillende soorten camera’s monteren. Ik heb het dan over de Zenmuse X4S en de Zenmuse X5S.

Vanwege de prijs staat deze drone op plek 3. Hij is voor veel mensen veel te duur en niet geschikt. Dit soort drones worden alleen op professioneel gebied ingezet. Denk aan professionele luchtopnames, maar ook aan drone inspecties.

Waarvoor worden drones gebruikt? >>

Specificaties

  • Gewicht: 3440 gr. (excl. Camera en gimbal)
  • Diagonaal: 605 mm
  • Vliegtijd: 27 min.
  • Snelheid: 107.8 km/u
  • Gimbal: –
  • Obstakeldetectie: ja
  • Bereik: 7 km
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

4. 3 DR Solo

Dit is een drone die speciaal is gemaakt voor GoPro camera’s. Het nadeel van deze drone is dat hij wordt geleverd met een GoPro camera. Hierdoor past hij eigenlijk niet in dit lijstje, maar misschien dat hij ergens zonder GoPro te verkrijgen is. Het is erg eenvoudig om de GoPro van de drone te halen. Hierdoor verbetert je vliegtijd en snelheid vanwege het gewicht dat je verliest.

Een groot voordeel van de drone is dat hij altijd wordt geleverd met een gimbal. De gimbal is tegelijkertijd de houder voor de GoPro. De camera zit immers aan de gimbal vast.

Specificaties

  • Gewicht: 1500 gram (excl. Camera en gimbal)
  • Diagonaal:  590 mm
  • Vliegtijd: 20 min.
  • Snelheid: 88.5 km/u
  • Gimbal: ja 3-assige
  • Obstakeldetectie: nee
  • Bereik: 0.8 km

5. Yuneec Q500 Typhoon

De Yuneec T500 Typhoon is een vrij grote drone. De prijs is ook best wel hoog, vandaar dat de prijs-kwaliteitverhouding lager is dan de bovenstaande drones. Helaas is ook deze verouderde drone moeilijk te verkrijgen. Eigenlijk wordt hij oorspronkelijk verkocht met een camera. De camera is er echter makkelijk vanaf te halen. Je kunt die vervolgens vervangen door een GoPro of een andere action camera. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zonder de camera te vliegen, met als gevolg dat je sneller en langer kunt vliegen.

Specificaties

  • Gewicht: 1700 gram
  • Diagonaal: 565 mm
  • Vliegtijd: 25 min.
  • Snelheid: 64.8 km/u
  • Gimbal: ja 3-assige
  • Obstakeldetectie: nee
  • Bereik: 0.8 km

Dure drones zonder camera vergelijken

Ik laat de Phantom 3 hierbij buiten beschouwing. De Phantom 3 is in 3 verschillende versies te koop. Je hebt de Phantom 3 Standard, Phantom 3 Advanced en de Phantom 3 Professional. De specificaties tussen de modellen verschilt nogal. Aangezien de prijzen tussen de onderstaande drones enorm verschillen, zullen ook de specificaties uiteenlopen.

DroneDJI Phantom 2DJI Inspire 23 DR SoloYuneec Q500 Typhoon
Gewicht1300 gr.3440 gr.1500 gr.1700 gr.
Diagonaal350 mm605 mm590 mm565 mm
Max. Vliegtijd25 min.27 min.20 min.25 min.
Max. Snelheid54 km/u107.8 km/u88.5 km/u64.8 km/u
GimbalJa 3-assigeJa 3-assige
ObstakeldetectieneeJaNeenee
Max. bereik1 km7 km0.8 km0.8 km
WinkelBol.com >>Bol.com >>Amazon.com >>Bol.com >>
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Waarom zou je een drone zonder camera kopen?

Het grootste voordeel van een drone zonder camera is de prijs. Je betaalt natuurlijk minder vanwege de camera die ontbreekt. Dit kan handig zijn als je als beginner met een drone wil vliegen. Sommige mensen zijn niet erg geïnteresseerd in het maken van drone opnames. Alleen het vliegen met drones kan al meer dan voldoende zijn.

Als je een drone zonder camera koopt om mee te racen, dan zou ik eens kijken naar race drones. Race drones worden ook vaak FPV-drones genoemd. FPV staat in dit geval voor First Person View. Hierbij kun je via een soort VR-bril precies zien wat de camera van een drone ziet. Er zijn echter ook een hoop race drones zonder camera. Door het ontbreken van de camera weegt hij minder en kun je dus sneller vliegen.

Race drones zijn echter weer een hele andere tak in de drone hobby. Hier ga ik het in deze blog niet over hebben. Dit soort drones bouwen hobbyisten vaak zelf en dat vergt enige kennis. Het is een stuk moeilijker om in deze hobby te komen. Niet alleen omdat je de drones beter zelf kunt maken, maar ook om ze te besturen. Het kost een hele tijd voordat je het vliegen met dit soort drones onder controle krijgt. Er wordt aangeraden om hier aan de hand van een flight simulator mee te beginnen. Deze flight simulators zijn niet zo erg duur en erg realistisch.

Toch heeft het bedrijf DJI een erg gebruiksvriendelijke FPV drone op de markt gebracht. Zeker de moeite waard om ter bekijken als je geïnteresseerd bent in race drones.

dji fpv drone voor racen optimized

DJI FPV Combo

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Onderaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

De meeste van dit soort FPV-drones ondersteunen ook GoPro’s. Dit is voordelig als je al een action camera in bezit hebt. Als er nieuwere camera’s worden uitgebracht kun je die erop monteren. Zo heb je altijd een drone met de nieuwste cameratechnologie. Een bijkomend voordeel is dat action camera’s wel tegen een stootje kunnen. De camera’s die normaal onder drones hangen zijn een stuk breekbaarder en gaan een stuk sneller kapot na een crash.

Als je de camera van de drone kunt halen heb je niet alleen grip op de vliegtijd, maar ook op de maximale snelheid. Door de camera eraf te halen kun je langer en sneller vliegen. Uiteindelijk zijn er 3 verschillende soorten drones zonder camera. Deze 3 verschillende drones staan onder het kopje ‘beste drones zonder camera’.

Wat zijn de voordelen van drones zonder camera?

Een drone zonder camera brengt zowel voordelen en nadelen met zich mee. Door deze met elkaar op te wegen kun je een weloverwogen beslissing maken. Misschien bedenk je je toch na het lezen van het onderstaande stuk. Ik heb het zowel over speelgoeddrones als duurdere camera drones.

Goedkoper: uiteraard is de prijs een stuk lager als je een drone zonder camera koopt. De camera is vaak het één van de duurste onderdelen van een drone. Ook zit er bij veel drones zonder camera ook geen gimbal inbegrepen. Een gimbal zorgt ervoor dat de camera stabiel blijft, ondanks ruig vlieggedrag of stevige wind. Deze is essentieel bij het maken van mooie luchtvideo’s. Ook de gimbal zal bij veel drones dus ontbreken, wat de prijs nog verder laat dalen. Net zoals de camera is ook de gimbal een vrij duur onderdeel van een drone.

Naast de relatief dure drones heb je ook hele goedkope speelgoeddrones zonder drone. Het verschil is dat deze drones niet zijn gemaakt voor een camera. Naarmate je meer gaat betalen (50-60 euro) kun je drones verwachten met een camera.

Eigen camera: het voordeel van drones zonder camera is dat je je eigen eronder kunt zetten. Veel mensen zetten bijvoorbeeld een GoPro onder een drone. Hier heb ik een uitgebreid stuk over geschreven. Ook ander action camera’s kun je gebruiken, zolang je hiervoor maar een goede houding gebruikt. Het is natuurlijk voordelig als je al een action camera in je bezit hebt. Zo heb je alleen nog een drone zonder camera nodig, zodat je de camera daarop kunt monteren. De action camera kun je vervolgens erop zetten en makkelijk eraf halen. Zo kun je de GoPro voor 2 verschillende doeleinden gebruiken.

Het is nog maar de vraag of dit echt heel verstandig en voordelig is. Veel mensen denken hierdoor veel voordeliger uit te zijn, maar dat valt eigenlijk wel mee. Doordat de technologie zich heeft ontwikkeld kun je vaak beter een drone met camera kopen. Meer hierover: beste drone voor GoPro.

Bij goedkope speelgoeddrones is het natuurlijk niet mogelijk om een eigen camera te monteren. Die zijn hier op alle fronten niet voor gemaakt. Ze zijn veel te licht en hebben geen plek waaraan je de camera kunt hangen.

Kan weinig kapot: zonder camera en gimbal kan er nu eenmaal niet zo heel veel kapot. Natuurlijk kunnen de propellers ook snel beschadigen, maar die zijn vrij eenvoudig te vervangen. Een eigen camera aan je drone hangen heeft ook nog zijn voordelen op dit gebied. Mocht je eigen action camera kapotgaan vanwege een crash, dan kun je deze vrij eenvoudig vervangen en opnieuw op de drone monteren. Bij drones met een ingebouwde camera is dit een stuk moeilijker. Veel drones hebben namelijk een ingebouwde camera en die zijn moeilijker te vervangen.

Speelgoeddrones zonder camera kunnen aan de ene kant niet snel kapotgaan, maar aan andere kant wel. Over het algemeen kan er vrij weinig kapotgaan, maar de kwaliteit is wel een stuk minder hoog. Een crash zal zo’n speelgoeddrone sneller overleven dan een duurdere drone, maar de kans is groter dat er iets vanbinnen kapotgaat.

Geen registratie: tot slot hoef je je als dronepiloot met een drone zonder camera niet te registreren, mits het apparaat minder dan 250 gram weegt. Dit scheelt je weer wat moeite en een klein bedrag van 23 euro.

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Wat zijn de nadelen van drones zonder camera?

Geen live-videobeeld: zonder camera heb je geen toegang tot een live-videobeeld. Ook als je een eigen action camera gebruikt zal je dit niet zo snel krijgen. Hiervoor kan je dus beter een drone met camera kopen. Een live-videobeeld is echter een vrij belangrijke functie tijdens het vliegen. Zo kun je het goed gebruiken om je te oriënteren in de lucht. Via je telefoon kun je precies zien wat de camera van de drone ziet.

Het meest nadelige is nog de bijbehorende app die je niet kunt gebruiken. Vrijwel alle drones van een redelijke prijs gebruiken een app. Op de app kun je allerlei handige realtime informatie vinden. Denk aan hoeveel batterij je nog over hebt, hoe ver de drone van je vandaan is en of je nog genoeg bereik over hebt.

Voor speelgoeddrones geldt dit live-videobeeld niet. Het is hierbij niet mogelijk om een telefoon of tablet te gebruiken. Pas bij de iets duurdere drones van rond de 60-70 euro is deze functie mogelijk. Toch zijn de camera drones met een live-videobeeld relatief erg goedkoop. Neem de drones hieronder als voorbeeld:

DroneMerkPrijs
SG906 Pro SmartZLRCBekijk op Bol.com >>
Xorizon XZ98-4K PROXorizonBekijk op Bol.com >>
Hubsan H501AHubsanBekijk op Bol.com >>

Moeilijk verkrijgbaar: drones zonder camera zijn moeilijker verkrijgbaar. De meeste drones worden nu eenmaal met een camera geleverd. Dit geldt bijvoorbeeld voor vrijwel alle drones van het merk DJI. Alleen de oudere modellen, bijvoorbeeld de DJI Phantom 2, bestel je zonder camera. Er zijn ook drones van andere merken die je zonder camera kunt bestellen, maar de kwaliteit van deze drones is meestal een stuk lager. Niet alleen omdat ze verouderd zijn, maar ook vanwege het merk. Je betaalt hierdoor veel meer dan daadwerkelijk nodig is.

Speelgoeddrones zonder camera zijn natuurlijk makkelijk verkrijgbaar, maar ook op dit gebied is weinig keus. Steeds vaker worden speelgoeddrones met een camera verkocht. De prijs van deze drones wordt ook steeds lager.

Duurder: net zei ik dat speelgoeddrones zonder camera goedkoper zijn, maar je kunt het ook vanaf een andere kant bekijken. Als je je eigen camera aan een drone wil hangen heb je keuze uit de grotere drones. Dit soort drones maken het mogelijk om zelf een camera aan te hangen. Het nadeel hiervan is dat deze drones vaak duurder en groter zijn dan nodig is. Hieronder zie je 2 afbeeldingen. Op de linker afbeelding zie je een drone zonder camera. Aan de rechterkant zie je een drone met een ingebouwde camera.

Als je je eigen camera aan de drone hangt, zal je ook een gimbal nodig hebben. Zonder gimbal krijg je schokkerige beelden en dat levert geen mooie luchtopnames op. Zo’n gimbal kan ook aardig wat geld kosten en moet je aan de drone monteren. Dit kost ook weer extra tijd en moeite. Over het algemeen zijn drones die worden meegeleverd met een camera het meest voordelig. Zeker als je camera drones met de hoogste prijs-kwaliteitverhouding koopt:

Minder goede kwaliteit: de camera die oorspronkelijk bij de drone hoort is hier voor gemaakt. De action camera die jij erop zet hoort niet bij de drone. Ook al is het alsnog mogelijk, de camera zal niet zo goed zijn als de oorspronkelijke camera die bij de drone hoort. Door de oorspronkelijke camera te gebruiken heb je veel meer mogelijkheden, zoals het live-videobeeld. Ook zijn de bijbehorende camera’s een stuk lichter en daarom veel meer geschikt voor op een drone.

Zoek je een drone omdat je er een eigen action camera op wil zetten, lees dan deze blog: beste drone voor GoPro >>

Conclusie: een drone zonder camera kopen is niet altijd even verstandig. Het hangt er hierbij vanaf wat voor soort drone zonder camera je koopt. Een speelgoeddrone kopen zonder camera is het over het algemeen waard. Als je één van de bovenstaande drones kiest weet je zeker dat je waar krijgt voor je geld.

Als je een dure drone koopt is het een ander geval. We hebben het dan over drones waar normaal wel een camera op geïnstalleerd is. Je zult in dit geval een eigen action camera op de drone moeten monteren. Als je nog een action camera hebt liggen lijkt dit veel goedkoper, maar dat valt over het algemeen erg mee. Vroeger gebruikten ze liever eigen camera’s omdat deze betere kwaliteit leverden. Tegenwoordig is de kwaliteit van de kleine camera’s op drones vrijwel even goed. En zoals ik al eerder deze blog zei: de camera’s voor de drone zijn hier speciaal voor gemaakt.

Tenslotte is het nog mogelijk om voor een race drone te gaan. Deze worden vaak zonder camera geleverd. Je kunt er dan je eigen GoPro op monteren. Dit is een goed idee, maar ik raad je aan om te beginnen met een flight simulator. Hiermee kun je het vliegen met een drone veel beter leren. Zonder flight simulator leer je vliegen met een echte drone. Die ga je crashen met als gevolg een hoop ellende. Het bedrijf DJI maakt het racen met een FPV drones een stuk eenvoudiger. Hieronder zie je de FPV drone waarmee ze gekomen zijn:

dji fpv drone voor racen optimized

DJI FPV Combo

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Onderaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.