gopro instellingen op helm de weg

Beste GoPro instellingen – Aanbevolen preset settings

Over het algemeen gelden dezelfde instellingen voor alle GoPro’s. Het hangt echter van het doel af welke instellingen het beste zijn. Toch heeft niet elke GoPro evenveel mogelijkheden wat betreft de instellingen. Vandaar dat ik ook dieper inga op de instellingen van de verschillende GoPro modellen. Allereerst ga ik het hebben over de beste instellingen voor verschillende activiteiten.

Niet alleen GoPro instellingen zullen de beeldkwaliteit verbeteren, ook GoPro accessoires kunnen je hiermee helpen.

GoPro accessoireMerkPrijs
Max Lens Mod GoPro GoProBekijk op Coolblue >>
GoPro Media ModGoProBekijk Bol.com >>
GoPro Light ModGoProBekijk op Bol.com >>

Beste GoPro instellingen voor het duiken

Als je net begint met filmen en niet al teveel wil editen, dan zijn de standaardinstellingen goed genoeg. Zo kun je filmen in 1080p met 60 fps, waarbij 1080p ook wel wordt aangeduid als HD. De resolutie van 1080p is makkelijker te bewerken en is hetgeen wat je op social media wil plaatsen.

Als je voor betere beeldkwaliteit wil gaan kun je ook filmen in 2.7K of 4K. Houd er wel rekening mee dat 4K beelden moeilijker te editen zijn. Het zijn veel grotere bestanden. Het is ook goed om te weten dat niet elk apparaat 4K-beeldkwaliteit ondersteunt. Zo zijn er niet veel social media kanalen die deze resolutie ondersteunen (alhoewel YouTube goed zou kunnen).

Voor betere camerakwaliteit kun je ook lensfilters gebruiken. Deze lensfilters corrigeren de kleur in het beeld. Je gebruikt een rode filter in blauw water en een magenta filter in groen water. Aan het wateroppervlak zijn de filters echter minder nuttig.

Gopro filters

Hiernaast zie je de DJI Mini 2 flight more combo. Het is ook mogelijk om de flight more combo los te kopen.

Kan een GoPro onderwater? >>

Voor 4K beelden kun je bijvoorbeeld de GoPro Hero 7, GoPro Hero 8 of GoPro Hero 9 gebruiken. Ze bieden 4K en beeldverhoudingen van zowel 4:3 of 16:9. Voor het filmen onderwater raad ik je aan om in 4K 60 fps te filmen met een beeldverhouding van 16:9 en hypersmooth beeldstabilisatie. De 4:3 beeldverhouding ondersteunt deze hypersmooth stabilisatie niet en dat is essentieel voor onderwateropnames.

Dan kunnen we ook nog dieper ingaan op de fps van de action camera. Fps staat voor frames per second en is het aantal frames dat de camera maakt tijdens elke seconde video. Hoe meer frames per seconde worden weergegeven, hoe vloeiender (of smoother) de video zal zijn. 60 fps is een goed frame om onderwater mee te filmen. Een bijkomend voordeel is dat je met 60 fps ook heel goed slow-motion beelden kunt maken.

GoPro’s zijn ook in staat om in veel hogere frame rates te filmen. Let er hierbij wel op dat de resolutie omlaag gaat. Bij een hogere resolutie gaat de frame rate weer omlaag. Gopro’s kunnen soms met 120 fps filmen waardoor je de beelden nog meer kunt vertragen. Let er hierbij wel op dat de bestandsgrootte veel groter wordt. Dit is veel lastiger om achteraf te bewerken.

Dan ga ik nu verder in op de beste GoPro instellingen voor het duiken.

Onderwater video instellingen:

  • 1080 resolutie
  • 60 fps
  • Lens WIDE
  • Hypersmooth Image Stabilization
  • ISO 400
  • Sharpness Medium (eigen smaak)
  • Color on GoPro, Auto White Balance
  • Zet screensaver en Auto uit

Onderwater foto instellingen:

  • RAW-bestand
  • Lens WIDE
  • Color GoPro, Auto White Balance
  • ISO 100-1600 (hangt er vanaf of je lichten hebt)
  • Sharpness Medium (eigen smaak)

Het zou goed kunnen dat je in een hogere resolutie wil filmen. Zo kun je bij de GoPro Hero 6 of hoger al filmen in 4K met 60 fps. Dit is een optie, zolang je je realiseert dat het bestand een stuk groter wordt. Dit is lastiger tijdens het bewerken van de beelden, terwijl apparaten dit soms niet ondersteunen.

Voor GoPro’s zijn er ook aparte lichten te bestellen. En aangezien het best donker kan zijn tijdens het duiken, kunnen deze lichten goed van pas komen. Ik raad je dan ook aan om dit soort lichten te gebruiken als je op serieuze dieptes gaat duiken. Bij het gebruik van lichten haal je de best mogelijke kleuren en contrasten in de onderwateromgeving naar voren. Elk licht is beter dan geen licht. Begrijp me niet verkeerd, bij het snorkelen hebben deze lichten niet zoveel zin, aangezien je dan aan het wateroppervlak blijft. 

GoPro lichten voor onderwater

GoPro Light Mod

Met dit accessoire kun je je GoPro van genoeg licht voorzien. Een groot nadeel is dat hij maar tot 10 meter diep onderwater kan. Toch is hij vrij compact en makkelijk op je GoPro te zetten.

Beste GoPro instellingen voor op wintersport

Over het algemeen geldt hetzelfde voor het filmen onderwater als voor het filmen tijdens wintersport. Je legt actie vast, waardoor de hoogte van de frame rate erg belangrijk is. De exposure (belichting) is echter ook belangrijk tijdens het filmen/fotograferen. Je kunt deze het beste tussen de -2 en 2 zetten. Een positief nummer levert je een lichter beeld op. Als je aan het filmen bent in de sneeuw, dan zou een belichting van +1 een goede optie kunnen zijn. Voor het filmen van voorwerpen van dichtbij is +0.5 een goede optie. Zoiets is ook nog eenvoudig aan te passen in de nabewerking.

Ook kun je de kleurmodus van de GoPro instellen. Dit kwam ook aan bod bij de beste instellingen voor GoPro tijdens het duiken. Je kunt kiezen uit de GoPro Color of de Flat Color modus. De GoPro Color mode geeft je vollere kleuren met meer contrast. Het nadeel hiervan is dat je het achteraf minder goed kunt editen. Zolang je de beelden niet al teveel wil bewerken is dit een goede optie.

De Flat Color modus daarentegen geeft je een neutrale kleur. De beelden op zich zijn een stuk minder mooi, maar het bewerken ervan is veel makkelijker. Door het goed te editen kunnen de beelden veel mooier zijn dan in de GoPro Color modus. Ik raad je aan om deze modus te gebruiken als je serieus aan de slag gaat met het bewerken van je beelden.

Ook de scherpte van de beelden zijn van belang. Je kunt kiezen uit 3 verschillende soorten scherptes: laag, gemiddeld en hoog. Gemiddeld lijkt mij het beste, maar dit kan ook een beetje te maken hebben met smaak. Bij een lage scherpte heb je de flexibiliteit om scherpte naderhand toe te passen in een bewerkprogramma. Door de scherpte op ‘hoog’ te zetten wordt het een beetje teveel. Dit is achteraf niet meer bij te werken.

Vanwege de behuizing kan de camera in de kou beslaan, waardoor je beelden minder scherp kunnen worden. Door zogeheten anti fog inserts te gebruiken ga je dit tegen. Deze plak je aan de binnenkant van de behuizing.

De maximale ISO zou op 400 moeten staan. De ISO bepaalt de lichtgevoeligheid van een sensor in een camera. Hoe gevoeliger de sensor voor licht is, hoe beter deze het ‘licht’ kan zien. Bij een te hoge ISO ontstaat er ruis in de beelden en dat wil je ten alle tijden voorkomen. Onthoud tot slot dat GoPro’s niet zo goed tegen weinig licht kunnen. Dit komt door het klein compacte formaat van de camera, waardoor de sensor ook klein is. De GoPro light mod kan je hiervoor als oplossing gebruiken.

GoPro lichten voor onderwater

GoPro Light Mod

Met dit accessoire kun je je GoPro van genoeg licht voorzien. Een groot nadeel is dat hij maar tot 10 meter diep onderwater kan. Toch is hij vrij compact en makkelijk op je GoPro te zetten.

Dan nog even over de frame rate. Voorbeelden van wintersporten zijn: snowboarden, skiën en schaatsen. Allemaal sporten met snelle bewegingen en veel actie. Hierbij is de frame rate van groot belang. Om de bewegende beelden goed vast te leggen zou ik een minimale frame rate van 60 fps gebruiken. 120 fps is ook mogelijk, maar dat maakt je bestand veel groter en kun je alleen gebruiken met een lagere resolutie. Ook bij wintersport geldt dat de fps net wat belangrijk is als de resolutie, maar dit kan per persoon verschillen.

Net zoals bij het filmen onderwater, kan je ook tijdens wintersport de white balance op ‘auto’ zetten. Deze auto WB doet zijn werk goed. Telkens de witbalans aanpassen in verschillende situaties is niet zo’n goede optie tijdens je wintersport. Voor de meeste mensen zijn de onderstaande GoPro instellingen voor wintersport het best.

Winterpsort video instellingen:

  • 1080 resolutie
  • Min. 60 fps
  • Lens WIDE
  • Hypersmooth Image Stabilization
  • ISO max. 400
  • Sharpness Medium (eigen smaak)
  • Color on GoPro, Auto White Balance
  • Zet screensaver en Auto uit

Wintersport foto instellingen:

  • RAW-bestand
  • Lens WIDE
  • Color GoPro, Auto White Balance
  • ISO max. 400
  • Sharpness Medium (eigen smaak)

Hoe werkt een GoPro? >>

Beste instellingen voor de GoPro Hero 7

Over het algemeen gelden ongeveer dezelfde instellingen voor elke GoPro. Toch zitten er wel verschillen in de instellingen tussen de GoPro’s. Logisch, want anders zou je net zo goed de goedkoopste kunnen kopen. Hieronder bespreek ik de beste GoPro 7 instellingen voor beginners.

Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat de beste instellingen per situatie verschillen. Zo gelden voor winterport en onderwatervideo’s weer andere instellingen die je hierboven kunt vinden. Je zou denken dat de standaardinstellingen van de GoPro voor de meeste mensen het beste is, maar dat is niet per se het geval. Ik zal het voornamelijk hebben over de video-instellingen.

De standaardinstellingen van de GoPro Hero 7 zijn 1440p met 60 fps en een beeldverhouding van 4:3. In de video-instellingen zie je RES|FPS, POV, Low Light en Stabilization staan. Ik zal ze allemaal kort bespreken.

Resolutie instellingen: in dit menu zijn er een paar dingetjes die je kunt aanpassen. Allereerst zie je rechtsboven de beeldverhouding. Deze kun je het beste op 16:9 zetten voor een bredere beeldverhouding. Of je in 4K, 2.7K, 1080p of 720p filmt is helemaal aan jou. Voor de meeste mensen is 1080p goed genoeg, aangezien de bestandsgrootte dan niet te groot wordt. Bovendien ondersteunen veel apparaten 4K/2.7K niet, waardoor je de beelden alsnog in 1080p ziet.

Naast goede camera-instellingen kunnen verschillende drone accessoires je ook helpen met het verbeteren van je beeldkwaliteit en geluidskwaliteit:

gopro media mod voor webcam gebruik optimized

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod verbeter je het geluid wat je opneemt met de GoPro.

mounts flat en curved plaksysteem gopro optimized

GoPro mounts + sticker

Deze GoPro mounts kun je op heel veel verschillende voorwerpen gebruiken.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

De GoPro Light Mod creëert veel meer licht wat de kleine sensor in de GoPro nodig heeft.

FPS instellingen: hoe hoog je de fps kunt zetten hangt af van de resolutie waarin je filmt. 60 fps is een goede optie, aangezien je snelle bewegende beelden goed vast kunt leggen. Ook blijft je bestandsgrootte klein. Verder kun je vanaf 60 fps gebruikmaken van de auto low light functie, die de belichting van je camera automatisch instelt aan de hand van de situatie.

FOV (staat voor Field of View): dit bepaalt hoeveel de camera in beeld brengt. De GoPro heeft een brede lens waardoor je een soort ‘fish eye’ effect krijgt. Dit effect kun je zien in de afbeelding hiernaast. Om dit effect weg te halen kun je hem ook in lineaire mode zetten. Je kunt de GoPro ook op superview zetten, maar dan creëer je dit fish eye effect nog meer. Persoonlijk zou ik voor de lineaire modus gaan. Soms gaat een FOV niet samen met een bepaalde resolutie, hier moet je dus een beetje mee spelen.

Low Light instellingen: hier kun je de auto low light functie uitzetten. Ik raad je aan om hem aan te zetten.

Stabilisatie instellingen: de GoPro Hero 7 beschikt over een hypersmooth stabilisatie. Door deze aan te zetten krijg je een smooth beeld en dat raad ik dan ook aan.

Beste instellingen voor de GoPro Hero 8

Wat de beste instellingen voor de GoPro Hero 8 zijn, staat vrijwel gelijk aan de beste instellingen voor de GoPro Hero 7. Aangezien ze over het algemeen erg overeenkomen, ga ik nu verder in op de activiteiten waarvoor je ze gebruikt. Eerder dit artikel heb ik het al uitgebreid gehad over activiteiten, namelijk duiken en wintersporten. We kunnen het echter ook verdelen in POV, Activity, Cinematic, Slow Motion en Standard. Voor de GoPro Hero 8 heb ik hiervoor een mooie afbeelding gevonden. Die zie je hier beneden.

Beste GoPro instellingen
Bron: abekislevitz.com

Ik bespreek alle verschillende doeleinden apart:

POV: hierbij film je in een hoge resolutie en een lage frame rate. Zorg ervoor dat je bij deze instellingen niet van plan bent om de beelden te vertragen. Bij filmen in POV zet je je GoPro op je hoofd, borst of een andere first person view hoek.

Hierboven zie je GoPro accessoires die je kunt gebruiken om een first person view effect te creëren. Ideaal als je een activiteit vast wil leggen. Let bij bij het vastleggen van actie op de fps-instellingen. Je ziet in de afbeelding dat onder ‘activity’ de fps hoger is dan onder de ‘POV’.

Activity: voor alle activiteiten en social media is dit een goede preset. Als shortcut kun je de slowmotion knop instellen. Zo kun je met 1 druk op de knop switchen tussen 30 en 60 fps. Aangezien je bij een activiteit minimaal 60 fps nodig hebt, staat deze zo ingesteld. Voor social media heb je geen hoge 4K resolutie nodig, vandaar dat hij op 1080p staat.

Cinematic: dit is een preset die je kunt gebruiken bij het filmen in 3rd person en als je iets aan het volgen bent. Er zijn 2 shortcuts die hierbij van pas komen. Dit is de lens en de Slowmotion shortcut. Bij de lens shortcut kun je snel switchen tussen lineaire (linear) en breed (wide), waardoor de camera meer op beeld krijgt.

Slowmotion: bij de slowmotion preset is natuurlijk de fps het belangrijkst. Vandaar dat deze ook erg hoog staat. Vergeet niet dat hierdoor je videobestand een stuk groter wordt.

Standard: dit is een goede preset voor social media. Met de shortcut ‘slowmotion’ is het mogelijk om te switchen tussen 60 en 120 fps.

In de foto zie je ook ‘Protune Settings’ staan. Dit zijn de instellingen die je helemaal zelf kunt aanpassen. Deze komen vrijwel overeen met de aanbevolen instellingen van de GoPro Hero 7, vandaar dat ik hier niet verder op inga.

Hoe werkt een GoPro? >>

Beste instellingen voor de GoPro Hero 5

Voor de GoPro Hero 5 kun  je het beste de onderstaande instellingen kiezen:

  • Kleurprofiel: GoPro
  • Witbalans: Auto
  • ISO Limiet: 400
  • Sluitertijd: Auto
  • EV compensatie: 0
  • Scherpte: Low

Door de ProTune-functie kan je de bovenste instellingen aanpassen. Als je de ProTune aanzet maar niks verandert, dan zal het precies hetzelfde zijn als zonder de ProTune. Alleen de bitrate zal hoger zijn als je de ProTune aanzet. Over het algemeen kun je evenveel in de instellingen aanpassen als bij de GoPro Hero 7 en 8. Heel veel grote veranderingen op dit gebied zijn er niet.

Vergeleken de duurdere GoPro’s heeft de GoPro Hero 5 wel een minder goede stabilisatie. Voor betere stabilisatie moet je upgraden naar de GoPro Hero 6, 7, 8, of 9. De GoPro Hero 5 maakt gebruik van een Electronic Image Stabilization (EIS). De GoPro weet waar hij zich in de ruimte bevindt terwijl je aan het opnemen bent. Hij gebruikt die kleine bewegingen om het beeldmateriaal de verdraaien, roteren en te verplaatsen. Je verliest hierdoor wel 10% van het gezichtsveld van de camera. Dit is echter vrij laag vergeleken andere action camera’s, dus dat zit wel goed.

Maar moet je deze EIS aanzetten? Hij staat standaard aan, maar soms kun je hem beter uitzetten. Het is een functie die goed werkt en je beelden een stuk smoother maken. Toch werkt de functie op sommige momenten niet. Als de GoPro op één plek vast blijft zitten, dan zou ik de functie aanzetten. Denk aan het filmen terwijl je de camera op je borst hebt gemonteerd tijdens het fietsen en lopen.

Wanneer je je camera op je hoofd zet is het een ander verhaal. Zo beweeg je tijdens het skiën je hoofd en dat is voor de stabilisatie moeilijk te volgen. De stabilisatie werkt nog steeds, maar terwijl je je hoofd beweegt probeert de camera telkens een centraal punt te vinden. Zo springt de camera als het ware van punt tot punt wat er erg onnatuurlijk uitziet. Ook het vliegen in donkere ruimtes levert je EIS bijzondere effecten op. Op dit soort momenten kun je de EIS beter uitzetten. Al om al is het in de meeste gevallen een erg handige functie die je de stabilisatie geeft die je nodig hebt.

Naast goede camera-instellingen kunnen verschillende drone accessoires je ook helpen met het verbeteren van je beeldkwaliteit en geluidskwaliteit:

gopro media mod voor webcam gebruik optimized

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod verbeter je het geluid wat je opneemt met de GoPro.

mounts flat en curved plaksysteem gopro optimized

GoPro mounts + sticker

Deze GoPro mounts kun je op heel veel verschillende voorwerpen gebruiken.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

De GoPro Light Mod creëert veel meer licht wat de kleine sensor in de GoPro nodig heeft.

Beste instellingen voor de GoPro Hero 4

De GoPro Hero 4 komt weer veel overeen met de GoPro Hero 3 en de GoPro Hero 5. Ook bij deze GoPro kun je middels de ProTune-optie je eigen instellingen kiezen. Welke instellingen je wanneer gebruikt komt vrijwel overeen met de bovenstaande GoPro’s. In het kort de mogelijkheden die de GoPro Hero 4 biedt:

  1. Gewone video: 1080p met 60 fps.
  2. Super Slow Motion: WVGA met 240 fps. De resolutie is heel erg laag, maar de super slow motion die je ermee kunt maken is ook wat waard.
  3. POV: 1080 SuperView met 80 fps. Een instelling voor als je je GoPro ergens op monteert, zoals op je fiets, borst of hoofd.
  4. Slow Motion POV: 720p SuperView. Je gebruikt hierbij dezelfde beeldverhouding (4:3) als bij de 1080 SuperView, maar dan met een lagere resolutie. Hierdoor kun  je filmen met 120 fps, wat ook nog eens goed is voor slowmotion beelden.

Voor sommige GoPro instellingen kun je ook de GoPro community raadplegen. Zo staan de beste instellingen voor de GoPro Hero 6 zo weergegeven:

ActivityVideo SettingPhoto Setting
Auto1080p60, Wide FOV 2.7K120, Wide FOV 4K60, Wide FOVPhoto, Wide FOV Continuous photo, Wide FOV
Fietsen, Mountainbiken1080p60, SuperView FOV 1440p60, Wide FOV 2.7K60 4:3, Wide FOVTime Lapse Photo (2-second Interval), Wide FOV
Familie/Reizen1080p60, Wide or Linear FOV 4K60, Wide FOVPhoto, Wide FOV Continuous photo, Wide FOV
GoPro met een drone gebruiken1080p60, Linear FOV 4K60, Wide FOVTime Lapse Photo (2-second Interval) Photo with RAW Format setting on
Wandelen1440p30, Wide FOV 4K30 4:3, Wide FOVTime Lapse Photo (5-second Interval), Wide FOV Photo, Wide FOV
Motorfiets, Motorcross1080p60, SuperView FOV 2.7K60 4:3, Wide FOVTime Lapse Photo (2-second Interval), Wide FOV
Skiën, Snowboarden (non-POV)1080p120, Wide FOV 1080p240, Wide FOV 2.7K120, Wide FOV K60, Wide FOVBurst (30/3 Rate), Wide FOV
Skiën, Snowboarden (POV)1440p60, Wide FOV 2.7K60 4:3, Wide FOVTime Lapse Photo (0.5-second Interval), Wide FOV Burst (30/3 Rate), Wide FOV
Surfen1080p240, Wide FOV 1440p120, Wide FOVTime Lapse Photo (5-second Interval), Wide FOV
Onderwater activiteiten1080p60, Wide FOV 4K60, Wide FOVTime Lapse Photo (2-second Interval), Wide FOV
Water activiteiten1080p120, Wide FOVTime Lapse Photo (5-second Interval), Wide FOV

Voor de officiële pagina kun je naar de GoPro community.

Beste instellingen voor de GoPro Hero 3

Voor de GoPro Hero 3 heb ik 2 verschillende soorten instellingen. Ik vertel daarnaast in welke situaties je deze instellingen het beste kunt gebruiken.

1080p/WIDE/60 fps

Dit is zeer waarschijnlijk de meest veelzijdige instelling. Op veel momenten zit het met deze instellingen wel goed.

  1. Hoge kwaliteit foto’s
  2. Een hoek die breed genoeg is
  3. Een frame rate die hoog genoeg is om degelijke slowmotion beelden te maken bij het achteraf bewerken van de beelden.

720p/NARROW/120 fps

Door deze instellingen krijg je een wat meer gefocust beeld. In plaats van je breedte op wide te zetten, zet je hem nu op narrow. Je gebruikt deze instellingen als:

  1. Als je de beelden op social media plaatst. Weinig mensen zien het verschil tussen 720p en 1080p en je krijgt er een hoge fps voor terug.
  2. Met deze hoge fps kun je beelden heel erg vertragen.
  3. Zoals ik al zei levert je dit veel meer focus op in je beeld. Door verder in te zoomen krijg je ook een veel sneller gevoel. Alles passeert en gaat een stuk sneller wanneer je het gezichtsveld verkleint. Deze FOV (Field of View) kun je ook verkleinen met 1080p. Tot slot verkleint het de hoeveelheid data die je opslaat.

Scroll naar boven