drone besturen handen pahntom 3 standard

Drone besturen met je hand – Koopadvies en uitleg

De meeste drones bestuur je met een controller. Sommige kun je zelfs enkel en alleen besturen met je smartphone. Maar het wordt pas echt apart als je én geen controller én geen mobiel nodig hebt. Grote kans dat je de drone dan kunt besturen met je handen. Het zijn meestal compacte drones die je overal mee naartoe kunt nemen. In dit artikel laat ik je zien hoe dit werkt, welke drones je op deze manier kunt besturen en wat de voordelen en nadelen zijn van zo’n systeem.  

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

De beste drones die je met je hand kunt besturen:

Drone met handgebarenMerkPrijs
DJI Spark*DJIBekijk op Bol.com >>
Drone HA-MA TOOLS HA-MA TOOLS Bekijk op Bol.com >>
B-Joy SpinnerB-JoyBekijk op Bol.com >>

*Let op: de DJI Spark is één van de enige drones die je kunt besturen met je handen. Dit betekent echter niet dat dit de beste keus is. De DJI Spark is onderhand verouderd en nog steeds vrij prijzig. De onderstaande drones maken geen gebruik van handgebaren, maar bieden je een veel hogere kwaliteit voor dezelfde prijs:

DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

Wat houdt een drone besturen met je hand in?

Het houdt in dat je een drone kunt besturen door middel van handgebaren. Je hebt hier dus geen controller of telefoon voor nodig. Ook heb je in de meeste gevallen geen speciale handschoen of een ander accessoire nodig. Het is enkel en alleen jij en de drone. De meeste drones die je kunt besturen met je handen zijn speelgoed en vrij eenvoudig te besturen. De wat duurdere drones van minimaal een paar honderd euro bestuur je met een controller en je telefoon. Lees hier meer over drones besturen met je smartphone

De DJI Spark is echter een uitzondering. Veel mensen zien dit niet meer als een speelgoeddrone. Het ligt eraan wat je speelgoed noemt. De DJI Spark is moeilijk verkrijgbaar en is nu na enkele jaren verouderd. Destijds kostte hij nieuw 800 euro, nu slechts ongeveer 400 euro. Meestal zijn de drones bedoelt om compact te zijn. Ze zijn daarom niet zo groot.  

Hoe bestuur je een drone? >>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Welke handgebaren kun je gebruiken? 

Dit verschilt natuurlijk per drone. Ik zal de meest voorkomende bespreken. Het geeft je in ieder geval een goed beeld van wat mogelijk is. Speelgoeddrones zullen namelijk lang niet al deze functies hebben. Dit is waarom ik alle mogelijke handgebaren van de DJI Spark gebruik. Zo heb ik de meeste functies en mogelijkheden besproken. 

Palm launch: op deze manier kun je je drone uit je hand laten opstijgen. Je zet de drone aan en richt hem naar je toe op ooghoogte. Als de ledverlichting in het geel begint te knipperen, druk je 2 keer op de aan knop. Aan de hand van gezichtsherkenning kan de drone je herkennen. Als de ledverlichting aan de voorkant rood wordt, laat de Spark los.  

Als je de DJI Spark op deze manier opstijgt zit de drone al meteen in ‘gesture’ mode. Dit is de modus waarin de drone reageert op jouw handgebaren. Als de drone niet in gesture mode staat bestuur je hem gewoon met een controller. 

Drone besturen met hand

Positie veranderen: richt de palm van je hand richting de camera van de drone. Als de ledverlichting aan de voorkant oranje wordt, herkent de drone het teken van je hand. Het is dus belangrijk om het handgebaar goed uit te voeren. In het filmpje hiernaast kun je precies zien hoe dat werkt. Als de oranje lichten gaan knipperen, dan sta je te ver of te dichtbij van de drone. Worden de lichten groen, dan is de Spark klaar voor ‘palm control’. Je kunt nu de drone naar boven, onder, links, rechts, voren of achteren besturen. Je drone volgt op dit moment je hand. 

Drone weg laten vliegen: door een bepaalt teken te geven kunnen handgestuurde drones van je wegvliegen. Bij de DJI Spark doe je dit door de zwaaien. Hij zal dan omhoog en naar achteren vliegen. Zorg er in dit geval voor dat er geen obstakels achter de drone zitten. Daar komt bij dat de drone je in deze modus volgt. Dit betekent dat hij je achternavliegt op het moment dat je wegloopt. Drone vliegt weg >>

Foto laten maken: hoe je dit handgebaar uitvoert is lastig te omschrijven. In de video kun je zien hoe dit precies werkt. Het komt erop neer dat de Spark op dit teken reageert en binnen enkele seconden een foto maakt.

Drone terug laten komen: strek je armen in een V-vorm omhoog boven je schouders. De drone zal automatisch naar je terugvliegen. 

Drone laten landen: je houdt je hand onder de drone, waarna de drone zich automatisch laat zakken op je hand. Vervolgens gaan de motors uit. Het kan voor wat voor reden dan ook in het begin lastig zijn om de handgebaren goed onder controle te krijgen. Het zijn geen moeilijke handgebaren, maar je moet er een beetje een gevoel bij krijgen. Zeker als je de drone weg wil laten vliegen moet je duidelijk zwaaien. De DJI Spark vindt het soms nog wel eens lastig om de handgebaren te herkennen. 

Hoe moeilijk is het om een drone te besturen? >>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Welke drones kun je besturen met je hand?

Er zijn een heleboel speelgoeddrones die je met de hand kunt besturen. Er is slechts één drone die we niet direct in de speelgoedcategorie kunnen plaatsen, en dat is de DJI Spark. De verschillen tussen de Spark en de onderstaande speelgoeddrones zijn enorm groot. Het heeft geen zin om deze categorieën met elkaar te vergelijken. Het enige verschil is dat je bij de Spark gegarandeerd goeie kwaliteit hebt, terwijl dit bij de speelgoeddrones kan tegenvallen.  

DJI Spark 

In april 2017 kwam deze drone op de markt. Het is een compacte drone die je kunt inklappen. Hij filmt in 1080p 30fps met 12 MP-foto. De videokwaliteit is dus wat lager dan de meeste drones in deze prijsklasse. Zo kan de Mavic Mini in 2.7K filmen. Je kunt er echter prima foto’s mee maken. Ze noemen de DJI Spark niet voor niets een selfiedrone die je overal naartoe kunt nemen. Je zou er eventueel ook binnen mee kunnen vliegen, maar dat kan een risico zijn. DJI raad je altijd aan om propeller guards te gebruiken om je propellers te beschermen. 

Hierboven kun je zien welke handgebaren je kunt gebruiken en hoe je ze gebruikt. Dit is een drone waarbij je goede kwaliteit kunt verwachten. Ook beschikt deze drone over veruit de meeste functies op dit gebied (op het gebied van handgebaren). Je vindt hem op Bol.com.

Drone HA-MA TOOLS 

Een speelgoeddrone die je kunt besturen met je handen. Je gebruikt hiervoor een soort handschoen, zodat de drone je bewegingen goed kan volgen. Je kunt de drone naar elke richting sturen door slechts een kanteling van je hand. Hoe dit precies werkt vind je allemaal in de handleiding. Daar komt bij dat de camera een ingebouwde obstakeldetectie heeft. Hierdoor kan hij obstakels ontwijken indien deze de weg blokkeren. Verwacht er niet te veel van, maar het is leuk om uit te proberen. Je kunt de drone het best voor binnen gebruiken.  

B-Joy Spinner

Ook dit is een speelgoeddrone vooral bedoelt voor kinderen. Je kunt er het best binnen mee vliegen. Net zoals bij de vorige drone kun je hem met je hand alle kanten op sturen. Als je de drone in de lucht gooit zou die automatisch terug moeten komen. Door het bijzondere design van de drone kan hij moeilijk beschadigen. Tot slot kun je de drone laten draaien door met je hand langs het framework te draaien.  

Wat kost een drone precies? Wat kun je verwachten voor welke prijs? >>

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Handgestuurde drone kopen of niet? 

Het ziet er allemaal ontzettend leuk uit, maar moet je zulk soort drones kopen? Veel van dit soort handgestuurde drones zijn speelgoed. En van speelgoed zou ik niet al te veel verwachten. Hier bedoel ik mee dat de handgebaren niet altijd even goed zullen werken. Maar als je er niet al te veel van verwacht is het leuk speelgoed en zeker een optie. 

Als je zeker wil zijn van een goede handgestuurde drone, dan moet je de DJI Spark nemen. We hebben het dan niet meer over speelgoeddrones. Deze zijn echter niet meer verkrijgbaar in Nederland. Ik heb hem nog wel gevonden op webshops in het buitenland, bijvoorbeeld op Amazon.com. Of het de beste keus is weet ik niet. Wees vooral eerlijk naar jezelf. De handgebaren zijn ontzettend leuk, maar ga je ze echt vaak gebruiken? In de praktijk heb je het na een paar keer wel gezien. In dat geval kun je beter de DJI Mini 2 kopen. De Mavic Mini en de DJI Spark zitten in dezelfde prijsklasse, maar de Mavic Mini heeft betere specificaties. Hij kan verder en langer vliegen, maar ook beter filmen. 

In de meeste gevallen zijn de onderstaande drones een veel betere keus:

Waarom zou je wel of geen drone kopen? >>

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.