radar schotel GPS verbinding

Drone met of zonder GPS kopen? – Koopadvies

Sommige drones beschikken over een GPS-signaal, terwijl andere dit niet hebben. Het verschil tussen deze twee is enorm. Het is dus belangrijk om hier een goede keuze tussen te maken. In dit artikel ga ik het uitgebreid hebben over de verschillen. Na het lezen weet je precies wat een GPS-signaal voor drones precies inhoudt. Verder leg ik je uit wanneer je wel en wanneer je niet voor een drone met GPS-signaal moet kiezen.

De beste drones met een GPS-signaal:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

Waar zorgt een GPS voor bij drones? 

Voordat we het gaan hebben over de kenmerken moeten we eerst weten wat een GPS-signaal precies inhoudt. Een drone met GPS is in staat om automatisch een voorgeprogrammeerde route af te leggen. Hieronder zie je een paar voorbeelden van hoe een drone dit toepast:  

Position hold: hiermee kan de drone zijn positie op een vaste hoogte en locatie houden. Op deze manier kun je de controller loslaten zonder dat de drone meteen neerstort. Hij blijft dus automatisch in de lucht hangen. Ook verzet hij zich tegen de wind en waait hij niet zomaar weg.  

Return to Home: de drone onthoudt waar hij heen moet vliegen als de verbinding is verbroken. Dit noem je het ‘home point’. Het is vaak het punt waar je bent opgestegen. Hij vliegt en landt automatisch op deze plek wanneer de verbinding tussen jou en de drone is verbroken.  

Autonoom vliegen: hier bedoel ik een voorgeprogrammeerde route mee. Zo kun je door waypoints neer te zetten al een route uitstippelen. De route zal de drone vervolgens zelf afleggen. Je hoeft tijdens deze vlucht niets te doen, behalve de stand van de camera te veranderen.  

Vooral de eerste 2 punten zijn erg belangrijk. Door de Position hold en de Return to Home raak je je drone een stuk minder snel kwijt. Dit is ook meteen het grootste verschil tussen drones met of zonder GPS. Hier ga ik later deze blog nog uitgebreid op in.  

Waarom zou je überhaupt een drone kopen? >>

Kenmerken van drones zonder GPS 

Drones zonder GPS-signaal kunnen we vrijwel altijd in 2 groepen verdelen. Een drone zonder GPS-signaal is vaak een speelgoeddrone of een FPV-drone. Een drone zonder GPS is vaak goedkoop. We noemen het dan al snel een speelgoeddrone. Ze kunnen een stuk minder lang en ver vliegen. Als er een camera op zit hoef je er niet al te veel van te verwachten. Maar dit heeft voor de rest helemaal niets met een GPS te maken. Een speelgoeddrone zal niet duurder zijn dan enkele honderden euro’s. Toch kunnen ook speelgoeddrones over een GPS-signaal beschikken. Of dit heel goed werkt betwijfel ik. Voor een drone met een goede GPS kun je uitgaan van minimaal 400 euro.  

Wat kost een drone? >>

Dan hebben we ook nog FPV-drones. FPV staat voor First Person View. Het wordt vaak gebruikt als naam voor race drones. Wat de drone ziet via de camera zie je meteen terug in zogeheten goggles. Goggles zijn een soort van VR-brillen. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe dit eruitziet. FPV-drones hoeven echter helemaal niet goedkoop te zijn. Met alles erop en eraan kom je op ongeveer hetzelfde bedrag als sommige drones met GPS. Voor professioneel materiaal ben je zo 1000 euro kwijt. Je kunt echter ook al beginnen met een setje van 300 euro. Een kenmerk van FPV-drones is natuurlijk dat ze heel snel kunnen vliegen. Ze hebben enorm veel power waarmee ze door de lucht schieten.  

FPV-drone goggles man vliegen zwartwit foto

Drones zonder GPS zijn een stuk moeilijker te besturen. Ze maken namelijk geen gebruik van een position hold. Als je de controller loslaat valt de drone gewoon uit de lucht. Je moet de joystick dus altijd omhooghouden. Terwijl je deze omhooghoudt wil je de drone ook nog opzij, naar voren of naar achteren besturen. Op die manier moet je altijd minimaal 2 acties tegelijk uitvoeren. De kans dat je een drone zonder GPS crasht is dus een stuk groter. Zeker in het begin ga je hem meerdere keren crashen.  

Is drone vliegen moeilijk? >>

Een drone zonder GPS-signaal houdt geen rekening met de wind. Hij zal niet automatisch tegen de wind in vliegen om op dezelfde plek te blijven. Je zult dus zelf steeds tegen de wind in moeten sturen. Dit vergt een stuk meer vaardigheden van de piloot.  

Tot slot beschikken drones zonder GPS niet over een RTH-functie. RTH staat voor Return To Home waar ik het eerder deze blog over heb gehad. De drone vliegt dus niet automatisch naar huis als de verbinding is verbroken. Maar wat gebeurt er dan wel? Als de verbinding is verbroken zal de drone gewoon uit de lucht vallen. Dit kan een probleem worden, aangezien je niet altijd weet wanneer de verbinding is verbroken. De goedkopere speelgoeddrones geven dit vaak niet aan. De kans dat je de drone crasht wordt dan natuurlijk groter. Er is wel één voordeel: aan goedkope drones kan niet zo heel veel kapot.  

Bekijk de beste drones zonder GPS op Bol.com:

De Ryze tello gebruikt geen GPS-signaal, maar doet wel aan een zogeheten position mode. De drone blijft dus wel uit zichzelf in de lucht vliegen, maar zo stabiel als een GPS-signaal is het niet. Hetzelfde geldt voor de Eachine E58. De Cheerson CX-10C zal echter wel uit de lucht vallen als je de controller loslaat.

Kenmerken van drones met GPS 

Drones met GPS werken weer op een hele andere manier. Dit zijn meestal drones die een stuk duurder zijn. Logisch, want je wil niet dat je een dure drone zo makkelijk kunt crashen. Een GPS-signaal zorgt niet alleen voor meer veiligheid, je krijgt ook een stuk meer functies. Zo maken de drones van DJI gebruik van Intelligent Flight Modes. Het zijn verschillende manieren waarop een drone automatisch kan vliegen. Ik zet de meest bekende hieronder op een rijtje: 

  • ActiveTrack: de drone volgt je automatisch terwijl je in beweging bent 
  • Point of Interest: de drone draait om het geselecteerde object heen 
  • Waypoints: de drone volgt een route die je zelf hebt ingesteld 

Wat kun je doen met drones? >>

Zo zijn er nog een stuk meer van dit soort functies beschikbaar. Een GPS zorgt ervoor dat de drone een stilstaande camera in de lucht wordt. De camera van de drone is vaak belangrijk bij drones met een GPS. De camera wordt dan gebruikt voor luchtfotografie of inspecties vanuit de lucht. Het is hierbij belangrijk dat de drone stabiel in de lucht vliegt. Gelukkig zorgt een gimbal er ook voor dat de camera stabiel blijft.  

Een drone met GPS maakt gebruik van een position hold. Je kunt zonder problemen de controller van de drone loslaten. De drone blijft dan gewoon stabiel in de lucht vliegen. Hoe stabiel dit daadwerkelijk is, hangt af van de prijs van de drone. Hoe duurder de drone, hoe stabieler hij vliegt. Zo vliegt de DJI Mavic 3 een stuk strakker in de lucht dan de DJI Mini 2.  

Hoe duurder de drone, hoe nauwkeuriger hij is. Wanneer de drone de verbinding verliest, zal de drone teruggaan naar huis. Dit is vaak het opstijgpunt. Hij zal vervolgens zelf op die plek gaan landen. Hoe precies dit is verschilt per drone. Zo landt de Mini 2 misschien een paar meter van dit punt. De Mavic 3 daarentegen landt hem een stuk dichterbij.  

Bekijk de beste drones met GPS op Coolblue en Bol.com:

Drone met of zonder GPS kopen? 

We hebben de 2 soorten drones nu goed met elkaar vergeleken. Je weet wat ze inhouden, maar welke moet je kiezen? Een drone zonder GPS is niet per se minder goed dan een drone met GPS. Het is maar net waar je naar opzoek bent. Je hebt keuze uit 3 verschillende opties: 

  • Goedkope speelgoeddrone zonder GPS 
  • FPV-drone zonder GPS 
  • Dure camera-drone met GPS 

>> Wanneer koop je een speelgoeddrone? Koop een speelgoeddrone als je weinig geld wil uitgeven voor een drone. Juist omdat ze zo moeilijk zijn te besturen, kun je ze goed gebruiken om het vliegen te oefenen. Als je een speelgoeddrone kunt besturen weet ik zeker dat je ook een dure camera-drone onder controle kunt houden. Verder zijn ze ideaal om binnen te gebruiken. Verwacht niet dat je met zulk soort drones mooie beelden kunt maken. De mogelijkheden zijn beperkt, maar ze zijn erg leuk om te besturen. Ook erg moeilijk om te besturen, en dat maakt het een uitdaging. 

De beste speelgoeddrones:

>> Wanneer koop je een FPV-drone? Koop een FPV-drone als je van hoge snelheden houdt. Ze zijn net zo moeilijk te besturen als speelgoeddrones, maar dat maakt het juist leuk. De meeste mensen maken hun FPV-drones zelf. Ze kopen verschillende onderdelen die ze met elkaar combineren. Zo koop je bijvoorbeeld een controller, drone en batterij apart. Er zijn genoeg YouTube video’s die je hiermee kunnen helpen, maar je zult dus wel enige kennis moeten opdoen. Het voordeel hiervan is dat je je eigen drone kunt repareren mocht hij kapotgaan.  

De beste FPV drone van dit moment:

dji fpv drone voor racen optimized

DJI FPV Combo

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Onderaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

>> Wanneer koop je een camera-drone? Een camera-drone koop je als je mooie luchtopnames met je drone wil maken. Maar ook voor alle functies die zo’n drone biedt. Denk maar aan de Intelligent Flight Modes van DJI-drones. Je hebt er weinig vaardigheden voor nodig. Zolang je hem op een verantwoordelijke manier gebruikt kan er weinig misgaan. Dit soort drones zijn echter een stuk duurder. Je beste low-budget keuze is de Mini 2 van het merk DJI. Drones met een GPS maken vaak gebruik van een gimbal en een goede camera. Dit zijn de meest kostbare onderdelen. De gimbal van een drone zorgt ervoor dat de camera stabiel in de lucht blijft. Gecombineerd met een GPS-signaal krijg je ontzettend stabiele beelden. 

De beste (camera) drones van dit moment:

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?