drone om vogel weg te jagen

Drone om vogels te verjagen? – Drone als vogelverschrikker

Het klinkt misschien raar, maar drones worden soms gebruikt als vogelverschrikker. Door je drone van een afstand te besturen kun je een heel veld of een hele tuin overvliegen. Aangezien drones veel geluid maken en vrij groot kunnen zijn, vliegen vogels al snel weg. In deze blog vertel ik je hier meer over. Heeft het überhaupt zin om drones te gebruiken als vogelverschrikker? En zo ja, welke drones kan ik hier dan het beste voor gebruiken?

Beste drones om vogels te verjagen:

Drone MerkPrijs
1.DJI Mavic 2 EnterpriseDJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic 2 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Mavic 2 ZoomDJIBekijk op Bol.com >>

Heeft een drone als vogelverschrikker zin?

Of drones echt iets kunnen opleveren bij dit soort situaties is nog niet uitvoerig onderzocht. Toch heb ik een onderzoek gevonden uit 2015. In dit onderzoek is een drone gebruikt die gewoon vanaf de grond wordt bestuurd. Het onderzoek werd gedaan in een gebied waar veel vogels vliegen. Er is vervolgens een GoPro aan de drone gehangen. Verder is er met een hoop verschillende variabelen rekening gehouden.

De drone heeft uiteindelijk 204 keer de vogels benaderd. Uit deze observaties zijn vervolgens conclusies getrokken. Aan het eind bleek dat drones wel degelijk vogels weg kunnen jagen. Dit hang echter af van de hoek waarin de drone de vogels benadert en de positie ten opzichte van de vogels. 

De vogels waren het meeste bang als je ze vanaf een rechte hoek (90 graden) benaderden. Ook hielp het om vanaf boven op de vogels af te vliegen. Vogels in groepen reageerden veel sterker en sneller dan een vogel die in zijn eentje was.

Op dit gebied is nog genoeg te onderzoeken. Zo is het nog niet duidelijk of het formaat van de drone van invloed is op de reactie. Ook is nog niks onderzocht omtrent territoriums en het jaargetijde, zoals het broedseizoen. Toch kan er worden geconcludeerd dat je grote groepen vogels met een drone vrijwel altijd weg kunt jagen.

Mag je met een drone vogels verjagen?

Het is over het algemeen gewoon toegestaan om vogels met een drone we te jagen. Je moet echter met 2 belangrijke dingen rekening houden. Allereerst zijn er gebieden in Nederland waar je niet mag vliegen met een drone. Deze gebieden worden no-fly zones genoemd. Je kunt de no-fly zones eenvoudig vinden op aeret.nl. Je kunt ook een kijkje nemen op deze pagina: waar mag je vliegen met een drone?

Een ander ding waarmee je rekening moet houden zijn de Natura2000-gebieden. Dit zijn beschermde natuurgebieden waar vliegen met een drone niet altijd is toegestaan. Als jij boven beschermde natuurgebieden gaat vliegen is de kans groot dat je vogels wegjaagt. Hier zal de beheerder over het gebied niet bij mee zijn. Zo zijn er plekken in Nederland waar ook geen mensen mogen komen, laat staan drones.

Het laatste ding waar je rekening mee moet houden is het broedseizoen. Tijdens het broedseizoen willen de vertegenwoordigers van een bepaald gebied absoluut niet dat er vogels worden weggejaagd. Let hier dus extra voor op tijdens dit seizoen.

Beste drone tegen vogels

Er zijn aardig wat factoren waar je naar moet kijken. Niet alleen het formaat, maar ook de kleur en het geluid is belangrijk. Met vrijwel elke drone kun je vogels wegjagen, maar dat gaat met de één veel makkelijker dan de ander. Na 1 of 2 weken is het ook mogelijk dat de vogels gewend zijn aan de drone. Juist hierdoor is het kiezen van een goede drone om vogels te verjagen erg belangrijk. De ideale drone tegen vogels is groot, zwart van kleur en kan vogel geluiden nabootsen.

Aangezien veel drones niet over deze functies beschikken, kom je toch op de dure modellen uit. Er zijn ook speciale drones gemaakt voor het verjagen van vogels. Dit zijn echter hele dure en professionele drones. Ze worden dan ook alleen door bedrijven ingezet op professioneel gebied.

1. DJI Mavic 2 Enterprise

De DJI Mavic 2 Enterprise is een professionele drone die vooral op industrieel gebied wordt ingezet. De DJI Mavic 2 Enterprise drone is de beste consumentendrone om vogels te verjagen. Het is een duurdere versie van de normale DJI Mavic 2 drones. Het voordeel van deze drone zijn de extra accessoires die je eronder kunt hangen, waaronder een speaker. Via die speaker kun je vogelgeluiden maken. Dit schrikt vervolgens de vogels af. Nog een voordeel van deze drone is de kleur. De manier waarop de drone eruitziet is belangrijker dan je denkt. Door zijn vorm en donkere kleur lijkt hij meer op een vogel. Het nadeel is dat hij vrij klein is.

DJI Mavic 2 Enterprise drone om vogels te verjagen

Dit is niet de beste drone voor het wegjagen van vogels, maar wel een drone die je als particulier zou kunnen aanschaffen. De laatste 2 drones in dit rijtje kunnen alleen bedrijven aanschaffen.

2. DJI Mavic 2

De wat eenvoudigere versie van de enterprise is de Mavic 2. Je kunt zowel de Mavic 2 Pro als de Mavic 2 Zoom bestellen. Het verschil tussen deze 2 modellen doet er nu even niet toe. Het nadeel van deze drone is dat je er geen accessoires aan kunt hangen. Als je er een speaker onder wil hangen zal je dus zelf voor een constructie moeten zorgen.

3. Prohawk UAV bird control

Dan zijn we nu aangekomen bij de drones die daadwerkelijk gespecialiseerd zijn op dit gebied. De naam zegt het eigenlijk al: hij is speciaal gemaakt om vogels mee te verjagen. Het nadeel is dat deze drone moeilijk verkrijgbaar is, al helemaal in Nederland. De geluiden die uit de drone komen zijn dan ook puur gericht op het wegjagen van de vogels.

4. AeroDrone: Avian Scout

Deze drone komt vrij veel overeen met de ProHawk. Ook deze is puur gemaakt voor het wegjagen van vogels. Helaas heb je bij deze drone hetzelfde probleem. De drone is gemaakt in Australië en werd na enige tijd ook beschikbaar voor de consument. Toch is hij bijna niet te verkrijgen en in ieder geval niet in Nederland.

Wie gebruiken al drones om vogels mee te verjagen?

Drones als vogelverschrikker worden voornamelijk gebruikt in de landbouw. Soms worden ze zelfs gebruikt in de luchtvaartindustrie om een mogelijke botsing met vogels en luchtvaartuigen te voorkomen. Ik denk echter dat dit vrij zeldzaam is. Maar wie gebruikt ze nu precies?

Marlborough Vineyard in Nieuw-Zeeland is langzamerhand bezig met het gebruiken van steeds meer drones. Zo wordt de traditionele manier van vogels verjagen vervangen door drones. Tactieken die ze daarvoor gebruikten waren nep-havikvliegers, netten, jachtgeweren en het vrijlaten van roofdieren zoals haviken. Gezondheids- en veiligheidsproblemen zorgen er echter voor dat ze overgaan op drones.

Het voordeel van drones is dat ze relatief gezien vanaf de grond niet zoveel geluid maken. Zeker als je dit vergelijkt met het geluid van een jachtgeweer. Mochten de drone alsnog teveel lawaai maken, dan kunnen de mensen die hier last van hebben veilig op de dronepiloot afgaan.
Ook een voordeel is het feit dat drones een veel groter oppervlak in een veel kortere tijd kunnen afleggen. Daar komt bij dat ze tegenwoordig een voorgeprogrammeerde route kunnen afleggen. Door van te voren waypoints te selecteren kan de drone autonoom die geselecteerde route afleggen. Je hoeft als piloot dan alleen de vlucht in de gaten te houden, maar voor de rest niets.

Bij het gebruik van geweren zal je steeds naar de verschillende vogelgroepen moeten vliegen. Zo zal je het hele veld moeten afleggen en dat kost veel meer tijd.

De beste drones van dit moment:

Wat als je drone wordt aangevallen door een vogel?

Jij kunt de vogels wegjagen, maar de vogels kunnen ook jou wegjagen. Soms kunnen vogels best agressief zijn en als een vogelzwerm om je heen gaan vliegen. Het is mij al meerdere malen overkomen. Maar wat moet je precies doen in zo’n situatie? Alhoewel vogels niet heel snel zullen aanvallen, wil je toch je drone in veiligheid brengen.

Als vogels aanvallen doen ze dit vanaf boven. Iedereen is wel bekend met het beeld waarbij een havik een duikvlucht maakt om zijn prooi te vangen. Juist hierdoor is het niet heel erg verstandig om je drone meteen te landen. Door meteen weg te vliegen is de kans dat de vogels je drone aanvallen groter. Ook zijn drones niet in staat om heel snel naar beneden te vliegen. Het beste wat je kunt doen is juist naar boven te vliegen. Dit klinkt misschien niet logisch, maar dit is wat de roofvogels bang maakt. Deze manoeuvre is onnatuurlijk en zijn de vogels niet gewend. Hierdoor realiseren ze zich dat het zeer waarschijnlijk geen prooi of vogel is.

Dronepiloten die deze manoeuvre hebben geprobeerd zijn tot de conclusie gekomen dat vogels de interesse verliezen. Doordat de vogels niet meer geïnteresseerd zijn vliegen ze weg. In de tussentijd kun jij terugvliegen en de drone veilig landen. Het lijkt me verstandig om in ieder geval niet meer op dat tijdstip op die plek te gaan vliegen. Dat je er 1 keer goed vanaf komt betekent niet dat dit de volgende keer ook zo zal zijn.

Hele kleine vogels zullen je drone niet zo snel aanvallen, maar grote roofvogels zijn hier wel toe in staat. Zo heeft de Nederlandse politie roofvogels getraind om drones uit de lucht te halen. Hier zijn ze echter vrij snel mee gestopt vanwege de hoge kosten. Ook zou deze manier van drones bestrijden niet diervriendelijk zijn.

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?