phantom 3 standard drone wit verboden vliegen

Drones moeten verboden worden? – 5 nadelen van drones

Naast de vele mogelijkheden van drones leveren ze ook een probleem op voor de maatschappij. Althans, in sommige gevallen. Of drones daadwerkelijk een probleem zijn voor de maatschappij, dat is een mening. In dit artikel kom je erachter in welke gevallen drones voor problemen zorgen. Of ze ook verboden moeten worden lees je in de conclusie. Door alleen dit artikel te lezen krijg je een slecht beeld over het totaalplaatje. Lees daarom ook: waarom worden drones gebruikt? en waarvoor worden drones gebruikt?‘.

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Problemen die door drones worden veroorzaakt kunnen we in 5 groepen verdelen. Die 5 groepen zijn weer onder te verdelen in meerdere kopjes. Dit is waarom drones verboden moeten worden: 

  1. Ze zijn gevaarlijk
  2. Moeilijk te handhaven
  3. Overlast
  4. Privacy
  5. Niet zo nuttig als je denkt

1. Gevaarlijk 

Veruit de grootste zorgen die mensen hebben over drones, gaan over de veiligheid. Drones kunnen op veel verschillende manieren een gevaar vormen. Niet alleen consumenten gebruiken drones, ook militairen en criminelen. We hebben het hier dan over gevaar op een veel grotere schaal. We kunnen dit kopje in 3 groepen verdelen: gevaar door consumenten, door criminelen of door militairen. 

Een uitgebreid stuk over waarom drones gevaarlijk >>

Gevaar voor consumenten 

Het gevaar waar je meteen aan denkt: drones die op mensen neerstorten. Consumentendrones zullen vrijwel nooit zwaarder zijn dan 4 kg, maar een drone van 2 kg kan al aardig wat schade aanrichten. Het laatste wat je wil is een propeller in je oog. Gelukkig mogen drones niet boven mensenmenigten vliegen, maar houdt iedereen zich daar ook aan? Daar kom ik later nog op terug. Sommige mensen kunnen het niet laten om op een mooie dag boven het strand te vliegen. Ze zijn dan waarschijnlijk niet de enige op het strand. De kans dat een drone daadwerkelijk op een persoon neerstort is vrij klein. Toch bestaat er altijd een kans. Consumenten vliegen met met 3 verschillende soorten drones:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com >>
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com >>
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com >>

Een speelgoeddrone is het minst gevaarlijk. Ze zijn erg licht, klein en vliegen niet hard. Camera drones daarentegen zijn gevaarlijker. Toch is het vliegen met camera drones een stuk eenvoudiger. De kans dat je zo’n drone crasht is veel kleiner dan bij een speelgoeddrone. FPV drones zijn een net zo hoog risico als camera drones. Ze zijn moeilijker te besturen en de kans op een crash is vrij hoog. Ook vliegen ze op hele hoge snelheden. Toch zijn ze vaak een stuk lichter.

Risico luchtverkeer door drones

Veel vliegvelden hebben in de afgelopen jaren te maken gekregen met drones. Ze kunnen voor groot gevaar zorgen. Niet alleen vliegtuigen, maar ook helikopters en luchtballonnen komen in gevaar. Wederom is de kans dat een drone een vliegtuig laat crashen vrij klein, maar de gevolgen zijn groot. Zo kun je op het filmpje hiernaast de schade zien die ze kunnen aanbrengen aan de vleugel van een vliegtuig.

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Drones en criminaliteit 

De gevaren die we tot nu toe hebben besproken worden voornamelijk veroorzaakt door consumenten. Ze hebben als doel om de perfecte foto te maken, of ze zijn zich niet bewust van de gevaren. Dit is niet het geval in deze situatie. Als drones worden gebruikt in de criminaliteit, dan hebben altijd een doel.  

Allereerst zijn er terroristen die gebruik maken van drones. Begin 2020 werd bekend gemaakt dat terroristen in 2017-2018 ongeveer voor 1.1 miljoen euro aan drones hebben uitbesteed. Dit zijn gewoon drones die wij als consumenten kunnen kopen. Ze kochten 300 DJI Phantom 4 drones en 115 fixed wing drones. Bekijk meer info over deze soort fixed wing drones. Dit laat zien hoe eenvoudig ze aan dit soort aantallen kunnen komen. Ze hebben de drones besteld in verschillende gebieden buiten Syrië. Vervolgens is het Syrië binnengesmokkeld. Drones hebben een bepaalde payload die bepaalt hoeveel gewicht je aan een drone kunt hangen. Ze hebben de drones gebruikt om explosieven mee te vervoeren. 

Verder zijn er criminelen die allerlei illegale middelen willen vervoeren via de lucht. Dit is voornamelijk drugs. Het is al meerdere malen in Nederland voorgekomen. Het is vrij eenvoudig om iets aan een drone te hangen. Een voorbeeld is de gevangenis de Schie in Rotterdam. Als reactie hierop heeft de overheid sommige gevangenissen beter beschermd. Door bijvoorbeeld smokkelnetten boven de gevangenis te hangen. Je begrijpt dat dit natuurlijk ook op grote schaal kan voorkomen. Zo ook op de grens tussen Amerika en Mexico, waar precies hetzelfde wordt gedaan.  

Drones moeten verboden worden

Drones en oorlog 

Tot slot zorgen militaire drones ook voor veel gevaar in oorlogen. Vooral Westerse landen gebruiken deze militaire drones, maar steeds meer andere landen komen in handen van deze technologie. Drones maken het mogelijk om een afstand op oorlog te voeren. Dit betekent dat de luchtvaartuigen waarmee gevochten wordt onbemand zijn. Het risico op slachtoffers aan de aanvallende kant wordt hierdoor kleiner. Dit lijkt positief, maar stimuleert oorlogsvoering. Als jij als natie minder gevaar loopt, dan ben je sneller geneigd oorlog te voeren.  

Daar komt bij dat deze drone-aanvallen niet altijd even nauwkeurig zijn. Er is al meerdere keren kritiek geuit op dit soort aanvallen. Het gaat hier om drone-aanvallen die worden uitgevoerd door het Amerikaanse leger. Ze kiezen hun slachtoffers niet altijd even precies. Ben je op de verkeerde plek op het verkeerde tijdstip, dan zien ze je als een gevaar. Dit kan dan gewoon een burger zijn, maar dat is voor het Amerikaanse leger niet goed te zien. Als gevolg daarvan vallen er een hoop onnodige slachtoffers.  

militaire drone getekend animatie grijs

Alles over militaire drones en drones in oorlog vind je hier. >> 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

2. Moeilijk te handhaven  

Drones zijn vrij nieuw en niet iedereen heeft hier evenveel ervaring mee. Dit geldt zowel voor de bevolking, als voor de politie. Het is voor de overheid op dat moment een stuk moeilijker om alles onder controle te houden. Dit levert dus eigenlijk indirect een gevaar op. Er zijn hiervoor een aantal oorzaken. Ik zal ze allemaal bespreken.

Onwetendheid onder de bevolking 

In de afgelopen jaren zijn er al heel wat drones verkocht. Dit zijn zowel speelgoeddrones als professionele drones van duizenden euro’s. Veel dronepiloten zijn zich echter niet bewust van de gevaren en regelgeving in Nederland. Deze onwetendheid onder de bevolking kan voor stuk meer problemen zorgen. Mag ik bijvoorbeeld een drone boven mijn huis vliegen? Mag ik überhaupt overal vliegen? Het antwoord op die laatste vraag is nee, je mag niet overal vliegen. Maar dat weten de meeste dronepiloten waarschijnlijk wel. De regelgeving omtrent drones verandert continu en is daarom moeilijk bij te houden. Toch is het belangrijk om bewust te zijn van de belangrijkste regels.  

Als niemand de regels kent, dan is het voor de overheid moeilijk om het dronegebruik je handhaven. Zonder handhaving zullen er meer gevaarlijke situaties ontstaan, maar ook overlast of andere problemen. Het belangrijkste is om de no-fly zones in de gaten te houden. Dit zijn gebieden waar je als dronepiloot niet mag vliegen. Meer regels vind je op de site van de Rijksoverheid

Veiligheid omzeilen 

Toch wordt er veel gedaan om drones veiliger te maken. Zo maakt DJI (grootste drone merk van de wereld) gebruik van geofencing. Dit houdt in dat drones niet kunnen opstijgen in gebieden waar dit niet mag (de no-fly zones). Het is dus simpelweg niet mogelijk om de regels te overtreden. Dit lijkt ideaal, maar in de praktijk kun je dit soort systemen makkelijk omzeilen.

Dan hebben we het ook nog niet gehad over de zelfgemaakte drones. Hoe ga je die handhaven? Vanaf 31 december 2020 moeten dronepiloten zich verplicht laten registreren. Daar komt bij dat ze een online theorietoets moeten halen. Of dat iets gaat voorstellen dat weten we nog niet, maar het zal niet heel ingewikkeld zijn. Of iedereen zich netjes gaat registreren is nog maar de vraag. 

drone verbod waarschuwing gevaar verboden

Verder moeten drones beschikken over een CE-keurmerk. De drone moet dan aan allerlei veiligheidsvoorwaarden voldoen, voordat hij de lucht in mag. Er zijn echter mensen die als hobby drones maken. Telkens een zelfgebouwde drone laten keuren kan veel geld gaan kosten. Moraal van het verhaal is dat mensen vrij eenvoudig de regels kunnen ontwijken. Een reden waarom drones moeilijk te handhaven zijn. 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Niet te vinden op de radar 

Tot nu toe is het lastig om drones te vinden op de radar. Steeds vaker worden er systemen bedacht, maar nog niet op grote schaal gebruikt. Wanneer er sprake is van overlast kan de lokale wijkagent moeilijk traceren waar de drone zich op dat moment bevindt, maar ook waar de dronepiloot staat. Dit kan pas als drones beschikken over een zogeheten ADS-B signaal. Hierdoor kunnen piloten en luchtverkeersleiders de locatie van de drone precies zien.  

Update: er zijn bedrijven die ondertussen drones met vogels op een radar kunnen onderscheiden. Zo worden deze apparaten neergezet bij de beveiliging van de Amerikaanse president. De beveiligingsapparaten kwamen onder andere voor bij een toespraak van Donald trump.

Moeilijk uit de lucht te schieten 

Tot slot zijn drones moeilijk te handhaven, omdat je ze moeilijk uit de lucht krijgt. Een drone die je een paar honderd meter boven een vliegveld ziet vliegen haal je niet zomaar naar beneden. Zeker op plekken waar veel mensen zijn kan dit een probleem worden. Agenten mogen niet schieten, vanwege de kogel die neerstort en gevaar oplevert. Ook wil je niet dat de drone op iemand valt. 

man schiet geweer in de lucht woestijn

Er worden echter steeds meer dingen bedacht om drones uit de lucht te knallen. Dit zijn helaas geen oplossingen die een wijkagent met zich meedraagt. We hebben het dan over ‘drone jammers’. Dit zijn geweren speciaal gemaakt om drones uit de lucht te halen. Verder kun je de drone hacken of naar beneden halen met een andere drone. Meer over drones uit de lucht halen vind je hier

3. Overlast 

We hebben het nu gehad over de veiligheid die aangetast wordt, maar ook het probleem van handhaving. Toch is ook overlast een veelvoorkomend probleem. Zeker als de drone meerdere malen over je tuin of huis vliegt. Eén van de meest voorkomende soort overlast is geluid. Alhoewel drones steeds worden verbeterd en minder geluid maken, maken ze nog steeds een herrie. Verder kunnen ze natuurgebieden verstoren. Vogels en andere dieren kunnen ook last hebben van drones. Daarom mogen ze niet boven alle natuurgebieden vliegen.  

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

4. Aantasting privacy 

Ook een groot probleem waar veel bewoners last van hebben. Drones beschikken vaak over camera’s, en die worden steeds beter. Daar komt bij dat ze steeds vaker beschikken over een optische zoom. Dit brengt vooral irritatie onder de bevolking. Zodra jij als bewoner een gevoel hebt van privacy inbreuk, dan zit de dronepiloot altijd fout. Of drones om die reden verboden moeten worden, ik denk het niet. Een voorbeeld van een drone met een zoomfunctie is de DJI Mavic 2 Zoom.

5. Drones zijn (nog) niet zo nuttig 

In dit artikel lees je waarvoor drones worden gebruikt. Hierdoor lijkt het alsof drones de toekomst zijn, maar is dat ook zo? Er zijn veel mensen geïnteresseerd naar de mogelijkheden rondom drone delivery. We zijn echter nog lang niet zo ver. De drones van tegenwoordig zijn nog te duur om in te zetten voor bedrijven. Daar komt bij dat ze nog helemaal niet zo ver (hoogstens 15 km) en lang kunnen vliegen. Ik heb het dan niet over militaire drones (die soms het formaat hebben van een vliegtuig), maar drones die worden ingezet door bedrijven. Hierdoor is het niet voordelig om dit soort luchtvaartuigen in te zetten.  

Een belangrijk probleem is de draagkracht onder de bevolking. Niet iedereen zit te wachten op een drone boven zijn/haar tuin. Het vervoeren met drones wordt hierdoor vrijwel onmogelijk. En als drones hierdoor niet zo nuttig zijn, wat is dan nog de reden om ze te gebruiken? Zo zien steeds meer mensen meer nadelen in vuurwerk dan voordelen. Hierdoor wordt vuurwerk langzamerhand verboden. Hetzelfde kan gebeuren met drones. Meer over droneshows >>

Conclusie 

Tot nu toe heb ik in dit artikel heel negatief gekeken naar drones, maar is dit terecht? Drones moeten verboden worden? Uiteindelijk is dit een mening en moet je de voordelen en nadelen zelf met elkaar opwegen. Om een goede afweging te maken kun je het beste deze blog vergelijken met de onderstaande blogs: 

Waarom worden drones gebruikt? >> 
Waarvoor worden drones gebruikt? >> 
Waarom zijn drones gevaarlijk? >> 

Persoonlijk vind ik dat drones niet verboden moeten worden. Het aantal meldingen omtrent drones zijn ieder jaar vrij laag. Bovendien halen heel veel mensen lol uit deze dingen. Het kan slim zijn op de regels duidelijker te maken en aan te scherpen. De Europese regelgeving die in Nederland wordt ingevoerd voor drones helpt hier zeker bij. En ook al zijn drones niet altijd even nuttig, je weet nooit hoe ze zich in de toekomst gaan ontwikkelen.  

Bekijk hier het overzicht van drone meldingen in 2019:  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.