gopro tekening animatie webcam gebruik

Hoe gebruik je een GoPro als webcam? – GoPro webcams

Een GoPro is op allerlei verschillende manieren te gebruiken. Zo is het ook mogelijk om je GoPro als webcam te gebruiken. Ideaal voor als je geen webcam hebt, maar wel een GoPro. Hoe je een GoPro als webcam gebruikt vertel ik je uitgebreid in deze blog. Daarnaast zijn er nog dingen waarop je moet letten.

Hieronder zie je accessoires die je nodig hebt om een GoPro als webcam te gebruiken:

GoPro webcam benodigdhedenMerkPrijs
HDMI naar micro HDMI-kabelValuelineBekijk op Bol.com >>
Elgato Cam LinkElgatoBekijk op Bol.com >>
GoPro Shorty tripod MOJOGEARBekijk op Bol.com >>

De benodigdheden om een GoPro als webcam te gebruiken

Als je een GoPro als webcam wil instellen heb je een paar dingen nodig. Zodra we al deze accessoires hebben besproken kunnen we verder. Dan nu de benodigdheden:

 1. Allereerst heb je een HDMI-kabel nodig. Niet zomaar een HDMI-kabel, maar een HDMI naar micro HDMI-kabel. Hiermee kun je de GoPro verbinden met de zogeheten Elgato Cam Link.
 2. Het tweede accessoire wat je nodig hebt is de Elgato Cam Link. Hiermee kun je eenvoudig je DSLR, camcorder of action camera aansluiten op je PC of Mac. Op die manier kun je hem gebruiken als webcam voor je favoriete apps.
 3. Uiteraard een GoPro camera. Van de Hero 4 tot de Hero 7. Om dit systeem te laten werken heb je een GoPro nodig met een micro HDMI output.
 4. Een kleine tripod: vrijwel elke GoPro tripod werkt, maar je hebt iets nodig waarop een GoPro stevig kan staan. Zo’n tripod kun je gebruiken om je GoPro op dezelfde hoogte te zetten als jezelf. De GoPro Shorty tripod zou een goede optie kunnen zijn.
 5. Een USB-kabel: deze spreekt vrijwel voor zich, maar mag je niet vergeten. De batterijduur van een GoPro is niet al te hoog, waardoor je hem wel moet blijven opladen. Je gebruikt gewoon dezelfde kabel als degene die je bij het kopen van de GoPro hebt gekregen.
elgato gaming cam link voor GoPro webcam

Elgato Cam Link

Bij de GoPro Hero 8 en 9 heb je een hdmi-aansluiting als output (zie de media mod hieronder). Om hem aan je computer te verbinden kun je van de hdmi-aansluiting een USB-aansluiting maken.

Let op: je GoPro Hero 8 en 9 hebben van zichzelf geen HDMI-poort. Om ze alsnog als webcam te gebruiken heb je een Media Mod nodig. De Media Mod zorgt ervoor dat je GoPro alsnog over een HDMI-poort beschikt.

gopro media mod voor webcam gebruik

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod kun je de GoPro Hero 8 en 9 verbinden met een hdmi-kabel. Je maakt met dit accessoire dus een hdmi-uitgang.

Hoe gebruik je een GoPro als webcam?

De manier die ik hieronder bespreek is de meest eenvoudige methode. Je kunt een GoPro als webcam gebruiken voor zowel Windows als Mac. Er zouden ook andere manieren kunnen zijn waarvoor je minder accessoires nodig hebt, maar die zijn complexer en kosten meer moeite. Veel makkelijker dan de onderstaande stappen zal het niet worden. Stap 1: zorg dat je GoPro is opgeladen. Dan gaan we nu naar de daadwerkelijke stappen kijken:

 1. Sluit het ene uiteinde van de camera aan op het juiste uiteinde van de HDMI-kabel.
 2. Stop de Elgato Cam Link (of een andere USB HDMI dongle) in je computer.
 3. Daarna stop je de HDMI-output in de Elgato Cam Link.
 4. Zorg dat alles werkt en aan staat. Dit geldt ook voor je GoPro.
 5. Log alvast in op het programma wat je wil gebruiken, zoals Skype, Teams of Zoom.
 6. De USB-dongle werkt als converter die het signaal van de HDMI-ingang verandert in een standaard webcam-signaal. Hierdoor weet je computer dat hij de webcaminstellingen moet gebruiken.
 7. Tot slot kun je naar het programma gaan wat je wil gebruiken en controleren of alles werkt. In de instellingen van deze programma’s kun je de GoPro als camera selecteren. Je ziet hem meestal verschijnen als de naam van de USB-dongle. Hoe je de juiste camera kiest is per programma verschillend. Als je Skype gebruikt doe je het volgende: instellingen > Audio & Video > camera.
 8. In de instellingen van je GoPro kun je ook nog iets veranderen. Of je dit moet veranderen hangt af van hoe oud je computer is en welk type je gebruikt. In de GoPro-instellingen ga je naar: preferences > input/output > HDMI output. Kies vervolgens ‘live’. Hierdoor blijft de camera het signaal uitzenden. Ook ondervinden sommigen dat de GoPro in deze modus niet automatisch op de slaapstand gaat.

Er is ook nog een andere manier om je GoPro als webcam te gebruiken. In plaats van het programma (zoals zoom en teams) zelf juist in te stellen, kun je ook de GoPro webcam app gebruiken. In de video hieronder zie je hoe dit in zijn werking gaat. Dit is eigenlijk een omweg vergeleken de manier die ik hierboven heb uitgelegd. De GoPro webcam app zorgt er in dit geval voor dat je je GoPro met bijv. Zoom kunt gebruiken, in plaats van Zoom zelf. Dit zijn de stappen die je in dit geval moet volgen:

 1. Update de nieuwste firmware van je GoPro.
 2. Installeer de GoPro webcam app.
 3. In de statusbar van je computer zie je dan een GoPro icoontje verschijnen.
 4. Zet je action camera aan en verbind hem met je computer via een USB-kabel. Een USB 3.0 poort gebruiken levert je het beste resultaat en een langere batterijduur op. In de statusbar zie je een blauwe stip als indicator dat hij succesvol is verbonden.
 5. Zodra je de blauwe stip ziet weet je dat de GoPro is verbonden. Ga vervolgens naar het programma wat je wil gebruiken. Selecteer in dat programma welke camera je wil gebruiken. Uiteraard kies je dan de GoPro camera, zodat het programma deze gebruikt als webcam.

GoPro accessoires die handig kunnen zijn tijdens het filmen:

gopro media mod voor webcam gebruik optimized

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod verbeter je het geluid wat je opneemt met de GoPro.

mounts flat en curved plaksysteem gopro optimized

GoPro mounts + sticker

Deze GoPro mounts kun je op heel veel verschillende voorwerpen gebruiken.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

De GoPro Light Mod creëert veel meer licht wat de kleine sensor in de GoPro nodig heeft.

Welke GoPro’s kunnen wel en niet gebruikt worden als webcam?

Sommige GoPro’s kun je niet gebruiken als een webcam. Zo heb ik eerder in deze blog al een uitzondering gemaakt voor de GoPro Hero 8. Deze had namelijk een Media Mod nodig om de GoPro met je computer te verbinden. Hieronder zet ik alle modellen die je wel en niet kunt gebruiken als webcam.

 • Alle GoPro session camera’s: Session, Hero 4 Session, Hero 5 Session. Geen van deze modellen heeft een HDMI-output.
 • Alle niet-genummerde GoPro camera’s: we hebben het dan over de Hero 2014, Hero+LCD en de Hero+. Geen van deze GoPro’s heeft een HDMI-poort.
 • 360 graden GoPro’s: Fusion en MAX 360. Ook deze camera’s hebben geen HDMI-poorten.
 • Hero 8 Black en Hero 9: hier had ik het eerder deze blog nog over. Je kunt ze niet gebruiken als webcam zonder de Media Mod.
 • Hero 7 Silver en White: hebben ook geen HDMI-poort.

Zoals je wel hebt gemerkt hangt het er vooral vanaf of de GoPro een micro HDMI-poort heeft. De genummerde GoPro’s hebben deze wel. Ik heb het dan over de volgende modellen:

 1. Hero 4 Black
 2. Hero 5 Black
 3. Hero 6 Black
 4. Hero 7 Black
 5. Hero 8 Black (met Media Mod)
 6. Hero 9 Black (met Media Mod)

Ook de GoPro Hero 3 (Black en Silver) en de Hero 3+ (Black en Silver) hebben een micro HDMI-poort, waardoor je ze als webcam kunt gebruiken.

Voor- en nadelen van een GoPro als webcam

Is het überhaupt wel verstandig om een GoPro als webcam te gebruiken? Uiteraard is dit niet de enige camera waaruit je kunt kiezen.

 • Voordeel: betere beeldkwaliteit. Het klinkt niet raar als ik zeg dat de GoPro kwaliteit beter is dan de gemiddelde webcam. Ook al zal de GoPro via een HDMI-kabel slechts 1080p beelden uitzenden, toch zal het een stuk scherper zijn dan de meeste webcams.
 • Voordeel: je hoeft niet apart een webcam te kopen. Een webcam gebruik je alleen als webcam. Een GoPro daarentegen gebruik je niet alleen als webcam, maar ook als action camera.
 • Nadeel: de USB-dongle die je erbij moet gebruiken kan best duur zijn. In plaats daarvan zou je net zo goed een losse webcam kunnen koppen. Die zijn vrijwel even duur. Vergeet niet dat je de USB-dongle voor veel meer doeleinden kunt gebruiken. Zo kan je hierdoor naast je GoPro ook een DSLR camera gebruiken als webcam.
 • Nadeel: de GoPro setup is net wat ingewikkelder dan een normale webcam die je er los bij koopt of er al in zit. Toch zou het met de stappen hierboven moeten lukken.

Is een GoPro als webcam goed om mee te streamen?

Voor de gemiddelde gebruiker is een GoPro om mee te streamen het niet waard. Het kost meer dan een degelijke webcam. In plaats van een GoPro kun je net zo goed de Logitech C922x webcam kopen. Een GoPro als webcam gebruiken zou alleen handig kunnen zijn als je er al eentje van hebt liggen. Op die manier bespaar je geld, omdat je geen aparte webcam hoeft te kopen.

logitech c920 hd pro webcam optimized

Logitech C920 – HD Pro Webcam

Naast een GoPro kun je ook een webcam kopen. Een webcam kopen is in veel gevallen een goedkopere optie. Hiernaast zie je een voorbeeld van een goede webcam die je zou kunnen gebruiken.

Om een GoPro als webcam te gebruiken moet hij beschikken over een micro USB-poort. Anders kan je hem niet als webcam op je computer aansluiten. Het grootste voordeel van een GoPro valt hierdoor weg, namelijk het feit dat hij waterdicht is. Door de HDMI-poort te gebruiken heeft de GoPro openingen die niet nat mogen worden.

Om je GoPro op een goede manier als webcam te gebruiken kun je ook video’s kijken op YouTube. Deze video’s laten het duidelijk stap voor stap zien. De video hieronder legt één van de manieren die ik eerder al heb verteld uit.

De video hieronder legt uit hoe je een GoPro gebruikt om mee te livestreamen.

Scroll naar boven