Gopro hero zwart met plant

GoPro gaat niet aan en reageert niet, wat moet je doen?

Je GoPro gaat niet aan en reageert helemaal niet meer, wat nu? Ik geef je alle mogelijke opties om dit probleem zelf op te kunnen lossen. Als de onderstaande tips niet helpen raad ik je aan om een forum te raadplegen of GoPro zelf te benaderen. Ik begin allereerst met de meest simpele oplossingen. Om af te trappen: zet je GoPro aan door de knop aan de voorkant of aan de zijkant in te drukken (hangt af van het model). Een lichtje op de GoPro knippert vervolgens 3 keer.

Als een GoPro niet start is dit wat je moet doen:

 1. Controleer of de batterij is opgeladen
 2. Verwijder de batterij
 3. Controleer de SD-kaart
 4. Reset de camera
 5. Contacteer GoPro

Tijd voor een nieuwe GoPro?

 GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 9GoProBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 8GoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 7GoProBekijk op Bol.com >>

GoPro problemen oplossen >>

Controleer of de batterij is opgeladen

Dit klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar voor dat je het weet is de batterij van de GoPro leeg. Heel lang kun je namelijk niet filmen met GoPro’s. GoPro’s zitten zo in elkaar dat de camera uit gaat als de batterij bijna leeg is. Dit punt ligt meestal rond de 5%. Ook al staat de camera uit, toch verbruikt het apparaat Dit wordt ook nog eens versterkt als je de draadloze verbinding tussen je telefoon en je GoPro aan hebt staan. Probeer de batterij op te laden met een USB-kabel en zorg dat de LED verlichting op de camera aan gaat. Dit kan even duren, maar zou niet langer moeten duren dan 1 tot 2 minuten.

Verwijder de batterij

Bij veel GoPro’s kun je de batterij eruit halen. Bekijk hier bij welke GoPro’s je de batterij kunt verwijderen. Door de batterij er even opnieuw in te doen weet je zeker dat hij goed zit. Ook kun je ff controleren of rotzooi de batterij in de weg zit. Heb je een andere werkende batterij, gebruik dan deze en kijk of de GoPro aan gaat en werkt.

Het kan ook zijn dat je GoPro batterij kapot is. Koop in dit geval een nieuwe GoPro batterij:

gopro hero 8 batterijen triple charger optimized

Extra GoPro batterijen

Uiteindelijk maken extra batterijen het grootste verschil. De Lipo-accu’s die GoPro’s gebruiken verjaren op den duur. Door ze te vervangen heb je weer nieuwe batterijen die een stuk beter presteren.

Controleer de SD-kaart

Kijk even of de SD-kaart goed in de action camera zit. Als je een andere microSD-kaart hebt, gebruik dan deze. Je zou ook nog kunnen proberen om de SD-kaart te formatteren. Je verwijdert dan alle bestanden van de SD-kaart. Als je de beelden op de SD-kaart wil bewaren zal je ze eerst op de computer moeten zetten. Hoe je een SD-kaart kunt formatteren >>

Mocht je SD-kaart niet meer werken, koop dan een nieuwe. Hieronder zie je een goede micro SD-kaart voor je GoPro:

Alles over GoPro SD-kaarten >>

Reset de camera

Als de bovenstaande opties niet werken, dan zullen we wat minder voor de hand liggende oplossingen moeten verzinnen. Zo zou je de GoPro kunnen resetten. Dit is iets wat ook vaak de oplossing is van veel andere problemen. De reden dat deze oplossing lager in het lijstje staat, is omdat er gevolgen aan zitten. Je zult na het resetten al je oude ingestelde instellingen opnieuw moeten instellen. Bovendien zijn de bovenstaande opties het meest eenvoudig en kun je beter als eerst proberen. Het is niet logisch om je hele camera te resetten terwijl je gewoon de batterij moest vervangen.

Er zijn een paar verschillende manieren om je GoPro te resetten. Eén daarvan is door je menu te gebruiken, maar aangezien je GoPro niet start heeft dit niet zoveel zin. Dan nu de optie die nog over is. Je volgt hiervoor 3 stappen:

 1. Je camera staat uit. Maak alle accessoires los van de GoPro, zoals microfoons, externe batterijen of een LCD BacPac.
 2. Zorg ervoor dat er een werkende batterij in de GoPro zit of dat de camera is verbonden aan een andere stroombron, oftewel aan een USB-kabel.
 3. Houd de aan-knop voor 10 seconde ingedrukt en laat hem vervolgens los. Al je camera-instellingen worden nu teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Het verwijdert je beelden niet van de SD-kaart, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Contacteer GoPro

Als je alle bovenstaande oplossingen zonder succes hebt geprobeerd, neem dan contact op met GoPro zelf. De kans dat iets vervangen of gerepareerd moet worden is een stuk groter. Tot slot zou je eventueel nog een forum kunnen raadplegen.

GoPro reageert niet

Je GoPro staat wel aan, maar reageert niet op wat je doet. Dit kan bij vrijwel alle GoPro modellen voorkomen. Als de GoPro vastloopt dan noemen we dat in het Engels ‘freezing’. In dit geval moet je zeer waarschijnlijk de firmware updaten. Er kan ook een probleem zijn met de micro SD-kaart. Verwijder deze dus om te kijken of de GoPro nog steeds niet reageert.

Schaf zo nodig een nieuwe SD-kaart aan:

Hieronder zet ik een paar stappen die je kunt volgen. Zorg ervoor dat je je WiFi/GPS/Voice Contol uit hebt staan. Verwijder ook de BacPacs die je eventueel gebruikt. Als je GoPro niet meer reageert moet je dit doen:

 1. Houd de ‘MODE’-knop ingedrukt voor 10 seconde (dit is de bovenste SHUTTER-knop op de Hero session en Hero 4 session).
 2. Als de GoPro niet automatisch om een reset vraagt, haal de batterij er dan uit en stop hem er opnieuw in. Voor GoPro’s waarbij je de batterij niet kunt verwijderen geldt gewoon stap 1. Die stap staat in dit geval gelijk aan stap 2.
 3. Zorg ervoor dat je de laatste firmware gebruikt. Of je de juiste firmware gebruikt kun je controleren. Bekijk hoe je kunt controleren of je de nieuwste firmware hebt.
 4. Als je de nieuwste firmware hebt moet je de software misschien opnieuw installeren. Dit kan eventuele errors die in de vorige installatie zijn ontstaan verhelpen.
 5. Formatteer je MicroSD-kaart door op de ‘DELETE ALL’ knop te klikken in de app. Als je hier niet bij kunt vanwege het feit dat de GoPro niet reageert, dan zou je dit ook via de computer kunnen doen. Voor meer uitleg kun je terecht bij GoPro zelf die ingaat op Mac en Windows computers.
 6. Koop en gebruik geen goedkope SD-kaart. Denk dus niet dat je hier veel geld op kunt besparen en je SD-kaart van aliexpres kunt kopen. Er bestaan nagemaakte en slecht presterende SD-kaarten die functies van je GoPro in de weg zitten.

Scroll naar boven