gopro staand op tas in bergen beschermhoes

GoPro taal, WiFi en datum instellen – GoPro instellingen

Je kunt je GoPro op allerlei verschillende manieren instellen. Hoe en wat je het best kunt instellen bespreek ik in deze blog. Ik ga diep in op de instellingen door specifieke onderdelen langs te gaan. Hoe je bepaalde onderdelen instelt kan per GoPro model verschillen, maar over het algemeen komt het op hetzelfde neer.

GoPro taal instellen

Om de taal van je GoPro aan te passen zet je de GoPro eerst aan. Daarna swipe je naar beneden zodat een menu tevoorschijn komt. Je tikt vervolgens op ‘preferences’. Je scrolt hier naar beneden totdat je ‘regional’ ziet staan. In dit menu kun je naar ‘language’ gaan en de juiste taal kiezen. Voor zo ver ik weet kun je je GoPro niet in het Nederlands zetten. Grote kans dus dat je hem het beste op Engels kan laten staan. Hier zie je de stappen nog eens kort achter elkaar:

 1. Zet de GoPro aan
 2. Swipe naar beneden
 3. Ga naar ‘preferences’
 4. Kies ‘regional’
 5. Selecteer ‘language’

GoPro WiFi instellen

Om de WiFi op je GoPro in te stellen moet je een paar stappen volgen. Dit kan verschillen per GoPro model, maar voor de meest nieuwe modellen is de onderstaande methode effectief. Door je WiFi-verbinding juist in te stellen kun je de GoPro met je telefoon of tablet verbinden. Meer over GoPro’s verbinden met apparaten. Voordat je begint: zorg dat je bluetooth en wifi op je mobiel aan hebt staan. De manier hieronder geldt voor de  GoPro Hero 7, maar ook voor de Hero 8 Black en 9 Black. Dan nu de stappen:

 1. Zet je GoPro aan.
 2. Open het menu door van boven naar beneden te swipen. Veeg daarna naar links.
 3. Selecteer ‘connections’ en tik daarna op ‘connect device’.
 4. Tik op ‘GoPro App’ om je GoPro in een zogeheten pairing modus te zetten.
 5. Vanaf hier kun je op het i’tje rechtsboven tikken. Je ziet dan de naam en het wachtwoord van het WiFi-netwerk tevoorschijn komen.
 6. Open vervolgens de GoPro app op het desbetreffende apparaat (telefoon of tablet).
 7. Selecteer het camera-logo linksonder in de app. Hij zal dan automatisch de GoPro gaan zoeken/scannen.
 8.  Als het goed is zie je dan ‘we found your GoPro’ en een blauwe knop met ‘connect’ waarop je kunt tikken.
 9. Hierna zie je een optie om de naam van je GoPro te veranderen. Je kunt er ook voor kiezen om hem te laten zoals hij nu is.
 10. Zodra je één van de twee bovenste opties hebt gekozen zie je een live preview van je GoPro. De WiFi van je GoPro is nu goed ingesteld en je GoPro is met je smartphone verbonden.

Beste GoPro instellingen >>

GoPro datum en tijd instellen

Het instellen van de juiste tijd en datum klinkt niet zo spannend, maar er zijn 2 manieren hoe je dit kunt instellen. Nu verandert de juiste instelling van de tijd niet heel veel aan je GoPro, toch kan het handig zijn als je met meerdere GoPro’s filmt. Zo kun je na het verzamelen van de beelden kijken op welke momenten je ze hebt gemaakt. Op die manier kun je de beelden van de twee GoPro’s op chronologische volgorde zetten. Handig of niet, hieronder vind je de 2 manieren om de tijd en datum van je GoPro te veranderen. De 1e methode doe je handmatig, voor de 2e methode gebruik je de GoPro app.

De 1e methode is de meest ouderwetse methode. Zoals ik al zei stel je deze handmatig in. Waar je de datum en tijd precies verandert verschilt per GoPro, maar je kunt het vinden in het instellingenmenu. Bij modellen met een klein schermpje kun je via de knoppen naar deze instellingen navigeren. Het handmatig instellen van de tijd en datum kan ook handig zijn als je in verschillende tijdzones bent. In dit geval kun je de camera op UTC zetten, in plaats van hem automatisch te laten instellen. Zo blijft de tijd gelijk en weet je in welke volgorde je de beelden hebt gemaakt.

De snelste en meest nauwkeurige manier is om de mobiele app te gebruiken. Dit werkt uiteraard alleen op modellen die gebruik maken van WiFi, oftewel vrijwel alle modellen. Bij deze methode gebruikt de GoPro de tijd en datum van je telefoon. Deze manier is veel nauwkeuriger en houdt dus rekening met verschillende tijdzones. Je vindt het hier: settings > setup > set date and time. Het staat onderin het gedeelte van de instellingen.

gopro datum en tijd instellen
Bron: havecamerawilltravel.com

GoPro geluid instellen

Tijdens het opnemen met je GoPro kan hij last hebben van wind. Het geluid van de wind kan je video in de weg zitten. In de geluidsinstellingen van je GoPro kun je dit windgeluid tegengaan. Deze instelling werkt niet perfect, maar gecombineerd met een windscherm heb je geen last meer van de wind. Er zijn 5 verschillende GoPro modellen die ik voor je op een rijtje zet:

GoPro Hero 8: er zijn 3 opties waaruit je kunt kiezen, namelijk auto, on en off. Als je hem op auto zet zal de GoPro automatisch windgeluiden eruit filteren. Dit is tevens de standaard modus waarin de GoPro staat. Stappen die je moet volgen:

 1. Zet ProTune aan
 2. Zet windreductie aan

GoPro Hero 7: je kunt kiezen uit 3 verschillende opties: Auto, Stereo en wind. Door hem op auto te zetten filtert hij automatisch windgeluiden. Je schakelt stereo in als er geen wind is.

 1. Zet ProTune aan
 2. Selecteer Mics (microfoons)
 3. Zet wind noice reduction aan

GoPro Hero 6: dit is hoe je handmatig switcht tussen Stereo en alleen wind:

 1. Ga naar de video modus: geavanceerde instellingen
 2. Schakel handmatige audioregeling in

Hoe werkt een GoPro >>

GoPro Hero 5: dit is hoe je handmatig switcht tussen Stereo en alleen wind:

 1. Ga naar de video modus: geavanceerde instellingen
 2. Schakel handmatige audioregeling in

Houd er rekening mee dat je deze handmatige instelling aan hebt staan. Het zal je audiokwaliteit namelijk verminderen als er geen wind is. Ik raad je daarom aan deze handmatige functie gewoon uit te zetten als wind geen belangrijke rol speelt. 

GoPro Hero MAX: er zijn 3 opties waaruit je kunt kiezen, namelijk auto, on en off. Als je hem op auto zet zal de GoPro automatisch windgeluiden eruit filteren. Dit is tevens de standaard modus waarin de GoPro staat. Stappen die je moet volgen:

 1. Zet ProTune aan
 2. Zet windreductie aan

Sluitertijd van een GoPro instellen

De sluitertijd kun je instellen door de ProTune functie aan te zetten. De sluitertijd is het aantal seconden dat de sluiter van een camera open blijft en de sensor wordt blootgesteld aan licht. Voor ProTune-foto’s kun je het beste een sluitertijd van 1/4000 gebruiken. Dit is een goede instelling voor goed belichte omgevingen. Over het algemeen geldt: hoe donkerder de omgeving, hoe langer je hem open wil houden. Ik raad je aan om een eventueel een statief te gebruiken. Zolang je camera maar helemaal stilstaat op een plek. Een hele kleine beweging kan al leiden tot een vervaging in de foto.

sluitertijd tekening animatie instellen gopro

Meer GoPro instellingen >>

Bij het maken van een video moet je rekening houden met de frame rate. Een regel in de filmwereld: de sluitertijd moet het dubbele van je fps zijn. Met een frame rate van 60 stel je dus een sluitertijd van rond de 1/120 in.

Niet alleen het aanpassen van de GoPro sluitertijd levert je betere beeldkwaliteit op, ook accessoires kunnen je hierbij helpen:

gopro media mod voor webcam gebruik optimized

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod verbeter je het geluid wat je opneemt met de GoPro.

mounts flat en curved plaksysteem gopro optimized

GoPro mounts + sticker

Deze GoPro mounts kun je op heel veel verschillende voorwerpen gebruiken.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

De GoPro Light Mod creëert veel meer licht wat de kleine sensor in de GoPro nodig heeft.

GoPro opnieuw instellen en resetten

Als je al je persoonlijke instellingen wil verwijderen kun je de GoPro ook helemaal opnieuw instellen en dus resetten. Ook kan het resetten hiervan eventuele GoPro problemen oplossen, zoals problemen met de WiFi of de snelheid van je GoPro-menu. Ook het resetten van je GoPro verschilt per model, toch komen de methodes van de modellen vrij veel overeen met elkaar. Hieronder bespreek ik de methode voor de GoPro Hero 9. Houd er tot slot rekening mee dat je niet de naam en het wachtwoord van de WiFi aan het resetten bent. Hier kom ik straks op terug.

Je camera-instellingen resetten:

 1. Veeg vanaf het hoofdscherm omlaag en swipe vervolgens naar links.
 2. Tik op Preferences > Reset > Reset Defaults.

Je reset hiermee instellingen, behalve de tijd, datum cameranaam, wachtwoord, taal en videoformaat.  

Je camera resetten tot fabrieksinstellingen:

 1. Veeg omlaag om het dashboard te openen.
 2. Selecteer Preferences. > Reset > Factory Reset.

Door dit te resetten stel je ook de datum en tijd opnieuw in. Ook worden je verbindingen verwijderd en wordt je camera uit de GoPro Plus-account verwijderd.

Witbalans van een GoPro instellen

Over het algemeen wil je een natuurlijke kleurtint terugzien in je foto. De witbalans wordt normaal gesproken uitgedrukt in kleurtemperatuureenheden van Kelvin (bijv. 3000 K). Zo kun je bijvoorbeeld de witbalans veranderen tussen de 2300 K en 6500 K. Donkere omgevingen zijn ongeveer rond de 2300 K, terwijl fel zonlicht op ongeveer 5000 K zit. Bij het instellen van de witbalans hangt het vooral af van de kleurtemperatuur van de lichtbron. Zo heeft een zonnige dag weer een andere kleurtemperatuur dan een bewolkte dag. Ik maak dan ook onderscheid tussen deze verschillende weersomstandigheden.

6500K: voor buitenfotografie bij bewolkte omstandigheden, maar ook voor binnen als er veel wit in de ruimte is (daglicht of koele verlichting).

5000-5500K: normaal daglicht, sneeuwcondities of bij heldere lucht (enigszins koel licht).

2300-3000K: zonsopgang, zonsondergang, vuur en licht binnen (warm licht).

Native: in deze modus legt beelden vast met de minste hoeveelheid kleurcorrectie. Deze modus zou je alleen moeten gebruiken als je de beelden achteraf gaat bewerken. In de nabewerking voeg je dan color correction toe.

Je kunt de witbalans het beste zelf instellen als de lichtbron erg constant is. Bij het verkeerd instellen van de witbalans krijg je erg onrealistische kleuren. Bij een te hoge witbalans worden je beelden oranje, terwijl je bij een te lage waarde een veel te blauwe gloed krijgt. Als je met meerdere GoPro’s filmt raad ik je aan om ze allemaal op dezelfde witbalans te zetten, zodat alle beelden er hetzelfde uitzien.

Niet alleen het aanpassen van de GoPro witbalans levert je betere beeldkwaliteit op, ook accessoires kunnen je hierbij helpen:

GoPro accessoiresMerkPrijs
Max Lens Mod GoPro GoProBekijk op Coolblue
GoPro Media ModGoProBekijk Bol.com
GoPro Light ModGoProBekijk op Bol.com

GoPro wachtwoord opnieuw instellen

Als je je wachtwoord van je GoPro wil veranderen zal je hem moeten resetten. Er zijn over het algemeen 2 verschillende methodes die je kunt gebruiken. Voor sommige GoPro’s is er weer een net andere weg, maar daar kom je wel uit.

Methode 1:

 1. Zet je GoPro aan.
 2. Swipe naar beneden en selecteer Preferences.
 3. Selecteer Connections > Reset Connections. Je krijgt vervolgens een bevestigingsbericht: Are You Sure? Tik op Reset.

Methode komt vrijwel overeen:

 1. Zet je GoPro aan.
 2. Swipe naar beneden en selecteer Connect > Reset Connections. Je krijgt vervolgens een bevestigingsbericht: Are You Sure? Tik op Reset.

GoPro wachtwoord opnieuw instellen >>

Scroll naar boven