Gopro onderdelen vervangen en verwijderen

GoPro onderdelen vervangen/verwijderen

Als er dingen van je GoPro kapotgaan kun je vervangende onderdelen kopen. Zo kun  je de lens, batterij en de behuizing vrij eenvoudig vervangen. Mochten er bijvoorbeeld krassen op je lens zitten, dan hoef je dus niet meteen een hele nieuwe camera te kopen.

Makkelijk vervangbare GoPro onderdelen:

GoProMerkPrijs
GoPro Hero7 Black Protective LensGoProBekijk op Bol.com >>
Screenprotector voor GoPro O-FLYBekijk op Bol.com >>
GoPro batterijen en opladerNewellBekijk op Bol.com >>
Sticker voor plat oppervlak AdhesiveBekijk op Bol.com >>
GoPro behuizingBekijk op Bol.com >>

Hoe vervang je een GoPro lens?

Een lens die kapotgaat is erg vervelend. In de meeste gevallen wordt het beeld er niet beter van. GoPro zelf raadt je aan om alleen de lens eraf te halen als je hem ook daadwerkelijk moet vervangen. Om een lens te vervangen moet je hem eerst verwijderen van de GoPro, om vervolgens een nieuwe lens te installeren. Beide processen leg ik stap voor stap uit. Het bestellen van nieuwe GoPro lenzen is niet zo moeilijk.

Lens van de GoPro verwijderen:

 1. Houd de camera stevig vast in je hand en gebruik je andere hand om de beschermende lens vast te pakken.
 2. Trek de beschermende lens een beetje weg van de camera terwijl je hem naar links draait. Dit kan een beetje lastig zijn vanwege de waterdichte pakking onder de beschermende lens.
 3. Zodra je de lens 45 graden hebt gedraaid kun je de lens er makkelijk afhalen.
 4. Zorg ervoor dat er geen vuil of vingerafdrukken op de binnenste lens komt.

Het verwijderen van een lens is even prutsen, maar kom je op gegeven moment wel uit. Nu je de lens hebt verwijderd moeten we er weer een nieuwe GoPro lens opzetten. Dit doe je als volgt:

 1. Controleer nog even of de binnenste lens niet vies is. Maak deze zo nodig schoon met een zachte pluisvrije doek. Een wattenstaafje zou ook kunnen werken, zolang je niet de hard drukt. Zorg er in ieder geval voor dat je geen vloeistoffen of iets van een oplossingsmiddel gebruikt voor het schoonmaken hiervan.
 2. Ook de waterdichte pakking en beschermlens mag niet vies zijn.
 3. Voordat je de GoPro erop draait druk je de lens gelijkmatig op de camera.
 4. Een nieuwe lens monteren doe je door 45 graden naar rechts te draaien. We bekijken het dan van een punt waarbij je recht voor de camera staat gericht. Zodra de lens perfect aansluit stop je met draaien.
 5. Controleer of de opening tussen de beschermende lens en de camerabehuizing gelijk is.
Gopro Hero 7 lens vervanging

GoPro Hero7 Black Protective Lens

Nieuwe GoPro lenzen zijn vrij eenvoudig te bestellen. Hiernaast zie je bijvoorbeeld een losse GoPro Hero 7 lens.

Je kunt een kapotte lens in de toekomst voorkomen door vanaf nu een screenprotector aan te schaffen.

screenprotector GoPro verhard glas voor lens

Screenprotector voor GoPro Hero 8 Black

Hiernaast zie je een screenprotector voor de GoPro Hero 8 Black. Zoals je op de afbeelding ziet doe je hem eenvoudig over de lens heen. De screenprotector van verhard glas beschermt de lens tegen krassen. Ook is het makkelijk om hem schoon te maken.

Hoe vervang je een GoPro batterij?

Ook de batterij van een GoPro kun je vervangen. Net zoals de lenzen kun je ook GoPro batterijen apart bestellen. Het is zelfs mogelijk om zogeheten dual opladers te kopen. Dit zie je terug in de afbeelding hieronder. Met dit soort opladers kun je meerdere batterijen tegelijk opladen. Er zijn een paar simpele stappen die je moet volgen om een GoPro batterij te vervangen:

 1. Zet je GoPro uit.
 2. Mocht je GoPro een waterdichte hoes hebben, haal deze er dan af. Dit doe je door de zwarte vergrendeling van de camerabehuizing los te maken.
 3. Haal de camera eruit door hem aan de achterkant los te wrikken.
 4. Maak de batterij los van het moederbord door de rode, witte en zwarte draden los te koppelen.
 5. De batterij zit aan het plastic gelijmd, dus er is wat kracht nodig.
 6. Pas op dat je de batterij niet beschadigt. We hebben het over LiPo-batterijen en die mogen niet blootgesteld worden aan lucht. Nadat je de batterij hebt verwijderd kun je er nieuwe in stoppen.
oplader newell voor gopro hero567 optimized

GoPro batterijen en oplader

GoPro’s maken gebruik van lipo-batterijen. Lipo-batterijen hebben maar een beperkte levensduur en gaan niet eeuwig mee. Opgegeven moment presteren ze niet meer optimaal, en kun je er voor kiezen om ze te vervangen.

Let op: de manier die ik hierboven beschrijf geldt alleen voor de oudere modellen. De nieuwere GoPro’s hebben een veel eenvoudiger systeem. Hoe je hierbij de batterij vervangt zie je in de video hiernaast. Je hoeft alleen te letten op de manier waarop je je batterij in de GoPro stopt. Ook het openen van de batterijopslag is iets wat lastig kan zijn.

Hoe verwijder je de GoPro sticker?

Een GoPro kun je op allerlei manieren ergens op monteren. Een veelgebruikte methode is de zogeheten adhesive mount. Dit is een methode waarbij je de GoPro aan iets vastplakt. Het systeem plak je ergens op, waarna je de GoPro erop zet. De GoPro kun je er dus makkelijk vanaf halen, maar het plaksysteem niet. Hoe je deze losmaakt leg ik je nu uit:

Om zo’n GoPro sticker te verwijderen kun je een föhn of warmtepistool gebruiken. Hierdoor maak je de lijm zacht en kun je het makkelijk verwijderen. Zodra je de lijm hebt verwijderd kun je de adhesive mount niet meer gebruiken. Meestal koop je meerdere stuk tegelijk en anders zal je nieuwe moeten kopen.

sticker voor plat oppervlak adhesive optimized

Sticker voor plat oppervlak Adhesive

De stickers die je gebruikt om je GoPro te bevestigen moeten op den duur vervangen worden. Hierboven staat beschreven hoe je dit moet aanpakken.

Hoe vervang je een GoPro behuizing?

De GoPro housing deuren vervang je op de volgende manier:

 1. Open het klepje aan de achterkant van de behuizing, zodat hij zo ver mogelijk naar beneden hangt.
 2. Trek de achterdeur naar beneden totdat hij los klikt.
 3. Plaats de vervangende housing deuren
 4. Duw hem omhoog totdat hij vastklikt.
Gopro hero behuizing in de hand

GoPro behuizing

Met een GoPro behuizing maak je oude GoPro’s waterdicht. De nieuwere modellen kunnen door deze housing dieper onder water. Mocht je gaan duiken, dan is het handig om hier de juiste housing voor te kopen en de oude eventueel te vervangen.

Hoe verwijder je foto’s en video’s van je GoPro?

Er zijn meerder manieren om filmpjes en bestanden van je GoPro te verwijderen. De methodes die ik hieronder beschrijf gelden alleen voor de nieuwere GoPro’s. Ik heb het dan over de GoPro Hero 5 of hoger. Als je je bestanden wil bewaren zet je ze van tevoren op je computer. Dit doe je door de GoPro met je computer te verbinden.

Methode 1:

Bij de eerste methode om je foto’s en video’s te verwijderen haal je alle bestanden volledig van je SD-kaart.

 1. Stop de micro SD-kaart in de GoPro.
 2. Zet je camera aan.
 3. Swipe naar beneden en klik op ‘preferences’.
 4. Scroll naar ‘reset’ (de laatste optie). Selecteer dan ‘formatteer SD-kaart’. Je krijgt vervolgens een bevestigingsbericht: ‘delete all files and reformat our SD card?’.
 5. Op de GoPro Hero 8 en 7: format
 6. Op de GoPro Hero 6 en 5: delete

Methode 2:

Bij de tweede methode verwijder je de bestanden via de GoPro app. Het is een vrij eenvoudige en snelle manier als je weet hoe je je GoPro met de app verbindt. De volgende stappen komen hierbij kijken:

 1. Open de GoPro app op je telefoon.
 2. Tik op het moersleutelicoontje (om naar de instellingen te gaan).
 3. Scroll naar beneden naar ‘delete’. Selecteer ‘delete all files from SD card’. Bevestig daarna je keuze door op ‘delete all files’ te klikken.

Scroll naar boven