Het beveiligen van je SD-kaart zorgt ervoor dat een ander persoon niet zomaar in je SD-kaart kan kijken. Meestal beveilig je een SD-kaart met een wachtwoord. Hoe je dit wachtwoord op je SD-kaart installeert verschilt per apparaat/besturingssysteem. In deze blog vertel ik je hoe je een SD-kaart beveiligt op verschillende systemen en apparaten.
Inhoudsopgave
SD-kaart beveiligen met een wachtwoord
Een wachtwoord toevoegen aan je SD-kaart is vrij eenvoudig. Hoe je een SD-kaart beveiligt met een wachtwoord verschilt per apparaat. Door een wachtwoord toe te voegen hebben alleen mensen met het juiste wachtwoord toegang tot de kaart. Mocht je de SD-kaart verliezen of op wat voor manier dan ook uitlenen, dan kunnen ze niet zomaar bij je gegevens.
Om je SD-kaart te beveiligen moet je hem zeer waarschijnlijk in een laptop stoppen. Lees hoe je een SD-kaart in je laptop doet. >> Om je (micro) SD-kaart in je laptop te stoppen heb je vaak één van de onderstaande tussenstukken nodig:
SD-kaart beveiligen op Windows
Via Windows is het niet zo moeilijk om een wachtwoord toe te voegen. Hier gebruik je een software voor genaamd BitLocker. Deze software staat zeer waarschijnlijk al op je computer. De software wordt opgenomen in de volgende Microsoft besturingssystemen: Windows Vista, Windows server 8, Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Hieronder bespreek ik de stappen voor Windows 10, maar die zullen voor de andere Microsoft besturingssystemen niet heel erg verschillen. Hieronder bespreek ik de allereenvoudigste manier:
- Allereerst open je de bestandsverkenner.
- Eenmaal in de bestandsverkenner klik je aan de rechterkant op ‘deze pc’.

- In dit menu zie je alle schijven staan, waaronder je SD-kaart.
- Nadat je de SD-kaart hebt gevonden klik je met je rechtermuisknop op de schijf.
- Je ziet vervolgens allerlei opties staan, waaronder ‘BitLocker beheren’.

- In dit menu zie je ‘vaste stations’ staan. Door erop te klikken zie je de functie ‘wachtwoord toevoegen’.
Je krijgt na het invoeren van je wachtwoord nog een paar opties te zien. Welke opties je selecteert is helemaal je eigen keus. Nu heeft Windows sinds Windows 10 belangrijke veranderingen op dit gebied gedaan. Dit is wordt echter niet ondersteunt door oudere Windows-versies. Je zult dus moeten kiezen welke methode je gaat gebruiken.
Zodra je de SD-kaart alleen op de nieuwe Windows 10 computers gebruikt, kies dan voor de ‘new encryption mode’. Dit zie je als een van de opties voorbijkomen als je een wachtwoord instelt. Gebruik je je SD-kaart naast Windows 10 ook op oudere versies, kies dan voor de ‘compatible mode’.
Nadat je alle opties hebt doorgenomen kost het wat tijd voordat je SD-kaart is beveiligd. Dit hangt er vanaf hoe groot de schijf is en hoeveel data erop staat. Nadat je de SD-kaart hebt vergrendeld vraagt je computer telkens voor een wachtwoord als je de kaart wil openen. Het wachtoord kun je invullen nadat je de SD-kaart in de laptop hebt gestopt. Als je naar ‘deze pc’ gaat in je bestandsverkeer zie je als het goed is een slotje staan bij de SD-kaart.
Lees hoe een SD-kaart werkt. >>
SD-kaart beveiligen op Android
De meeste met een Android apparaat (telefoon of tablet) zetten hun gegevens op een SD-kaart. Er zijn echter ook Android telefoons die een interne opslag hebben. Wat het geval ook is, je kunt de gegevens vergrendelen. Door de gegevens op je telefoon te beveiligen beveilig je eigenlijk de micro SD-kaart die erin zit. Je hoeft niet je hele micro SD-kaart te beveiligen, maar enkele folders is ook mogelijk. Dit geldt overigens ook voor het beveiligen van een SD-kaart op een Windows-computer.
Om je SD-kaart op een Android apparaat te beveiligen moet je wel eerst een app downloaden, genaamd ‘Encrypt File Free’. Deze app kan ervoor zorgen dat je heel gericht mappen van de micro SD-kaart kunt vergrendelen. Je verwijdert vervolgens het hoofdbestand voor volledige bescherming. Met die app kun je de gegevens ook weer eenvoudig ontgrendelen, zodat er geen wachtwoord meer op zit. Deze optie krijg je als je wat langer op een map blijft tikken. Na het vergrendelen krijg je de keus om het hoofdbestand te verwijderen. Deze optie kun je beter selecteren, anders moet je alles handmatig verwijderen. Bekijk echter ook soortgelijke apps en kies degene die het beste voor jou werkt.
Problemen met je SD-kaart? Lees hoe je een kapotte SD-kaart hersteld. >>
SD-kaart beveiligen op Mac
Om je SD-kaart via Mac te beveiligen moet je eerst de SD-kaart in de Mac-computer stoppen. Hieronder zie je verschillende tussenstukken die je hiermee kunnen helpen:
Net zoals je op Windows-computers schijven kunt beveiligen, kan dat ook bij Mac-computers. Schijven worden nu eenmaal onderling uitgewisseld, vaak zonder dat bepaalde bestanden zijn vergrendeld. Hieronder geef ik je de stappen die je moet volgen als je gegevens veilig wil bewaren.
Net zoals bij Windows vindt zich hier ook een compatibiliteitsprobleem plaats. Zodra je een SD-kaart op je Mac versleutelt, wordt de schijfstructuur geconverteerd naar APFS. Mac computers met oudere versies van macOS bieden geen ondersteuning voor de APFS-structuur. Zij kunnen de gegevens van het apparaat niet lezen.
Bedenk dus van tevoren of je de SD-kaart nog op een oudere versie van MacOS gaat gebruiken. Het is niet zoals bij Windows waarbij je kunt kiezen of ze op alle apparaten werken. Bij Mac-computers versleutel je ze en kun je ze niet meer gebruiken op oudere versies. Het is ook nog een optie om je andere oude Mac-computer bij te werken, zodat je hier de versleutelde SD-kaart ook kunt zien.
Dan volgen nu de stappen om je SD-kaart op Mac te beveiligen:
- Open allereerst een nieuwe venster in de ‘Finder’.
- Houd vervolgens de control-toets ingedrukt terwijl je op het onderdeel klikt wat je wil beveiligen met een wachtwoord.
- Kies ‘versleutelen’ uit het menu.
- Voer een wachtwoord in en klik op ‘versleutel schijf’.
Het is uiteraard van belang dat je het wachtwoord van je SD-kaart goed bewaart. Zonder dit wachtwoord heb je geen toegang tot de SD-kaart meer. Het beveiligen van je SD-kaart kan wat tijd in beslag nemen, dus heb geduld.
Wat is het coderen van je SD-kaart?
Bij het coderen van je SD-kaart beveilig je de SD-kaart door er een wachtwoord op te zetten. Het coderen van je SD-kaart is dus niets anders dan het beveiligen ervan door middel van een code. De betekenis zit hem dus eigenlijk al in de naam. Het kan zijn, bijvoorbeeld op Samsung telefoons, dat je een melding krijgt van het feit dat je SD-kaart gecodeerd is.
SD-kaart decoderen op Samsung
Het tegenovergestelde van coderen is decoderen. Als je een SD-kaart decodeert, haal je de beveiliging (oftewel het wachtwoord) van de schijf af. Oftewel, je bent de beveiliging van een SD-kaart aan het opheffen. Hoe je dit doet verschilt per apparaat en besturingssysteem, waar ik verder niet diep op inga. Toch geef ik je een voorbeeld hoe je een SD-kaart op je Samsung (oftewel Android) telefoon kunt decoderen. Hieronder volgen de stappen hoe je een micro SD-kaart op je Samsung decodeert:
- Open de app ‘instellingen’ en tik op de biometrie en beveiliging.
- Scrol naar beneden en selecteer ‘SD-kaart coderen (of vergrendelen) en decoderen’.
- Ga naar ‘decoderen’.
- Voer vervolgens het bijbehorende wachtwoord, patroon of de pincode van de SD-kaart in.
- Tot slot zal je even moeten wachten voordat het decoderen is afgelopen. Dit kan namelijk wat tijd kosten. Zorg er ondertussen voor dat je Samsung genoeg is opgeladen.
Als je moet kiezen tussen decoderen of coderen, kijk dan of je de SD-kaart moet vergrendelen of ontgrendelen. Zodra je je SD-kaart wil versleutelen kies je voor coderen. Als je de beveiliging van de SD-kaart af wil halen, ga hem dan decoderen.
Andere manieren om je SD-kaart te beveiligen
Tot zover hebben we het voornamelijk gehad over de beveiliging door middel van een wachtwoord. Er zijn echter meerdere manieren waarop je hier naar kunt kijken. Hieronder vind je een aantal tips voor het beveiligen van je SD-kaart:
- Schrijfbeveiliging: dit is ook een veelvoorkomende vorm van beveiliging. Hij lijkt veel op het gebruik van een wachtwoord. Het enige verschil is dat niemand een SD-kaart met schrijfbeveiliging kan openen, verwijderen en wijzigen. Je SD-kaart staat als het ware op ‘alleen-lezen’.
De schrijfbeveiliging kan je in- en uitschakelen door iets omhoog of omlaag te schuiven aan de zijkant van je SD-kaart. Micro SD-kaartjes hebben dit mini-mechanisme niet, maar het kan ook op je computer. Hoe je dit via de computer doet is wat lastiger. Lees hiervoor de volgende blog: SD-kaart wordt niet herkend >> Lees onder het kopje ‘schakel de schrijfbeveiliging uit’. - Er kan natuurlijk ook fysieke schade voorkomen. Aangezien SD-kaarten klein en gevoelig zijn kan het geen kwaad om ze goed te beschermen en te beveiligen. Houd je SD-kaart bijvoorbeeld uit de buurt van zware dingen, water en vuur. Bewaar het uiteraard in een veilige omgeving. Als je SD-kaart fysieke schade heeft kan een software je niet uit de brand helpen. Je zult dan professionele hulp moeten inschakelen en dat kan hoog oplopen in de kosten.
- Waar je hem opbergt is natuurlijk ook belangrijk. Wat voor beveiliging je ook hebt, er kan altijd een manier zijn om alsnog bij je gegevens te komen. Ongelukken en diefstal moeten daarom ten alle tijden worden voorkomen.
- Tot slot is het belangrijk dat je het wachtwoord van je beveiliging niet vergeet. Als je het wachtwoord van je beveiliging vergeet is het lastig om deze terug te krijgen. Dit zal je moeten opzoeken, maar zal niet al te makkelijk zijn.
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.