gopro op fietshelm bevestigen

Hoe bevestig je een GoPro op je helm? GoPro helmbevestiging

Een GoPro wil je natuurlijk niet in je hand houden. Het is immers een action camera waarmee je jouw actie wil vastleggen. Er zijn veel manieren om een GoPro ergens aan vast te plakken. Aangezien je bij veel activiteiten een helm op hebt, komt deze vorm van een GoPro monteren vaak voor. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten als je een GoPro op je helm wil zetten.

Beste GoPro’s voor op je helm:

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 7 BlackGoProBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 9GoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 5GoProBekijk op Bol.com >>

Beste GoPro helmbevestigingen:

GoPro helmbevestigingMerkPrijs
Pro-Mounts Flat & Curved Mounts GoProBekijk op Bol.com >>
Helmet Front Mount Kit voor GoProBekijk op Bol.com >>
Helm houder Side Mount set GoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Vented Helmet Strap MountGoProBekijk op Bol.com >>

Hoe bevestig je een GoPro op je helm?

Hoe je een GoPro op je helm monteert hangt af van de manier waarop je hem gebruikt. Een GoPro kun je op verschillende plekken op je helm plaatsen. Dit heeft uiteraard effect op het eindresultaat. Vraag je allereerst af wat je precies wil filmen met je GoPro. De GoPro kan naar voren wijzen, maar ook naar onder of naar jezelf. De makkelijkste is om je GoPro op je helm te plakken. Hier heb speciale plakkers voor die je hier op Bol.com kunt vinden. Ik bespreek hieronder welke stappen je moet volgen om deze plakkers te gebruiken. Er zijn in totaal 3 belangrijke stappen.

Stap 1: plak de bevestiging op een glad en volledig schoongemaakt oppervlak. Bekijk van tevoren ook even welke mount je gebruikt. Je heb flat mounts en curved mounts. Aangezien het oppervlak van een helm een beetje rond is kun je beter een curved mount gebruiken. Door het oppervlak glad en schoon te houden blijft de mount beter zitten.

Stap 2: druk de bevestiging stevig op de helm en zorg dat de houder helemaal aan het oppervlak vast zit geplakt. Plak de bevestiging op een plek waarbij het oppervlak van de stikker het best aansluit op het oppervlak van de helm.

Stap 3: het is ook belangrijk dat je hem bij de juiste kamertemperatuur plakt. Tot slot moet je 24 uur wachten zodat je zeker weet dat de GoPro goed vastzit.

Voordelen van dit systeem

 • Kunnen op alle oppervlakten vastgeplakt worden
 • Kwalitatief goede stickers zijn waterdicht en gebruiken erg sterke lijm

Nadelen van dit systeem

 • Goedkope plakkers zijn niet waterdicht en plakken niet
 • Je kunt de stickermount maar één keer gebruiken en is moeilijk te verwijderen

Door de bovenstaande stappen te volgen zit je GoPro bevestiging muurvast, maar hoe krijg je hem er vervolgens weer af? Om de plakbevestiging te verwijderen kun je een föhn gebruiken. Hierdoor maak je de lijm warm en kun je hem langzaam los trekken. Zo kun je de lijmresten er makkelijk afhalen. Let erop dat je de bevestiging maar één keer kunt gebruiken. Nadat je hem eraf heb gehaald kun je hem er niet meer op zetten. Je kunt wel zo vaak als je wil de GoPro van de bevestiging afhalen. De bevestiging zelf blijft aan het voorwerp plakken.

Voor surfplanken kun je deze vorm van bevestiging niet gebruiken. Hiervoor bestaan aparte surfmounts. Er wordt door GoPro zelf niet aangeraden om deze kleefsystemen te gebruiken voor ski’s, snowboards, wakeboards of soortgelijke items. De flexibiliteit en trillingen tijdens het gebruik hiervan kunnen ervoor zorgen dat de GoPro alsnog loskomt.

Hoe werkt een GoPro? >>

Beste helmbevestigingen voor GoPro’s

De beste helmbevestiging is misschien wel degene die ik net uitgebreid heb beschreven. Hierboven heb ik de meest voor de hand liggende en makkelijkste manier uitgelegd, maar er zijn nog veel meer manieren. Hieronder zet ik alle manieren op een rijtje. In het volgende kopje ga ik verder in op de voordelen en nadelen van deze opties.

1. Front mount

Om te beginnen met de front mount. Deze houder zorgt ervoor dat je GoPro naar voren staat gericht. Je bevestigt hem op het platte gedeelte van je helm. Eigenlijk is dit systeem vrijwel hetzelfde als het systeem waarover ik het eerder heb gehad, alleen hier zit nu een extra bevestiging aan vast. Je kunt de front mount vinden op bol.com.

De kenmerken van dit systeem zijn:

 • De houder aan de voorkant van je helm zorgt ervoor dat je je GoPro ook naar beneden kunt richten.
 • Het materiaal is erg duurzaam.
 • Hij ondersteunt alle GoPro camera’s.

Voordelen

 • Door je helm aan de voorkant te zetten krijg je de beste point of view, alsof je vanuit iemand zijn ogen filmt. De camera staat slechts een klein beetje hoger dan je ogen.
 • De GoPro monteer je best wel hoog. Als je op een motor zit is dit systeem handig, omdat de GoPro ver van de motor zelf zit. Hierdoor krijg je minder trillingen in je beeld.

Nadelen

 • Door hem op je helm te monteren steekt de GoPro vrij ver uit. De kans dat je ergens blijft haken is daarom groter.
 • Het maakt je hoofd zwaarder, waardoor je snel uit balans bent. Door je GoPro aan je borst te hangen heb je er vrij weinig last van.

2. GoPro Side Mount

Dan hebben we ook nog de GoPro side Mount. Dit is een houder die het mogelijk maakt om je GoPro aan de zijkant van je helm te monteren. Deze zijmontage geeft geen gecentreerde hoek, maar een afwijkende hoek. Hij ondersteunt alle GoPro’s.

Kenmerken:

 • GoPro’s kun je aan de zijkant bevestigen.
 • Hij wordt meegeleverd met een 3-voudig verstelbaar draaipunt.
 • Ook zit er een plakmontage op waardoor hij nog net wat beter vastzit.

Voordelen

 • Optionele montagemogelijkheden voor niet-integrale helmen.
 • Net zoals de front mount komt ook deze manier van bevestiging dicht in de buurt van de point of view.
 • De trillingen die worden gecreëerd door de activiteit beïnvloeden de GoPro niet zoveel.

Nadelen

 • Er is een kans dat je tijdens het filmen een deel van de helm terugziet.

3. GoPro Chin Houder

Er bestaat ook een zogeheten chin houder voor je helm. Deze maakt het mogelijk om je GoPro aan je helm te bevestigen op de plek van je kin. Hierdoor lijkt het alsof je filmt vanuit je ogen, waardoor je het meest realistische beeld creëert. Het heeft alleen zin om deze te gebruiken als je een helm hebt die om je kin heen gaat, ook wel integraalhelmen genoemd.

De kenmerken van de chin houder zijn:

 • Makkelijk te gebruiken
 • Ondersteunt integrale helmen
 • De beste manier om POV-beelden te creëren. POV staat voor Point of View, oftewel vanuit iemand zijn ogen filmen
 • Makkelijk om eraf te halen en ergens anders op te zetten

Voordelen

 • Komt het dichtst bij de POV (point of view)
 • Deze plek is het meest aerodynamisch, aangezien hij niet uitsteekt
 • Trillingen zijn er niet zoveel

Nadelen

 • Er zijn helmen die een hoekige vorm hebben aan de voorkant. Hier kun je moeilijk een GoPro aan vastzetten.

4. GoPro Vented Helmet Strap Mount

Dan hebben we ook nog de GoPro Vented Helmet Strap Mount. Dit systeem komt vrij veel overeen met de frontbevestiging, maar wordt nu vastgezet met een riem in plaats van lijm. Door deze riem is hij vrij eenvoudig te gebruiken en kun je hem aan meer dingen vastzetten dan alleen aan je helm. Dit geldt overigens voor veel meer van de bevestigingen die ik in deze blog beschrijf. Een groot nadeel is dat hij niet voor alle helmen geschikt is. Doordat je een band (of riem) gebruikt moet de helm wel openingen hebben. Denk aan fietshelmen waarbij zo’n aansluiting goed zou kunnen werken. Dit zijn helmen met ventilatiegaten erin.

Kenmerken van dit systeem zijn:

 • Te bevestigen aan alle helmen met een opening
 • Door de verstelbare banden kun je hem snel op je helm monteren
 • Doordat je ze kunt verstellen maakt het formaat van de helm niets uit

Voordelen

 • Je kunt hem overal aan vasthangen. Hier heb je geen goed oppervlak voor nodig.

Nadelen

 • Kan niet op een helm worden gemonteerd die helemaal dicht zit. Er moeten wel ventilatiegaten inzitten, anders kun je hem niet vastzetten. Tijdens het fietsen zet je een fietshelm op die vaak geen vlak oppervlak heeft. Hiervoor zou je dit accessoire goed kunnen  gebruiken. De bovenstaande plakbevestigingen werken namelijk niet op een fietshelm.

Eenmaal bevestigd, controleer de GoPro instellingen >>

Is een GoPro op je helm gevaarlijk?

Nee, over het algemeen is een GoPro op je helm niet gevaarlijk. Zorg er wel voor dat de GoPro niet te vast aan de helm is gemonteerd. Door een plakbevestiging te gebruiken kan de GoPro makkelijk van de helm vliegen tijdens een crash.

Uiteindelijk zet je een helm op om jezelf te beschermen tegen een gevaarlijke situatie. Maar wat heeft een GoPro als impact op een klap die je maakt? De GoPro-houders zitten vaak erg stevig op je helm gemonteerd en breken niet zo snel. Hierdoor kan je bijvoorbeeld sneller ergens aan vast blijven haken. Ook kan je nek veel sneller dubbelklappen door die extra bevestiging. Bij een harde klap wil je het liefst dat de GoPro bevestiging breekt, anders is de impact veel groter en kan de helm meer beschadigd raken.

gopro op helm gevaarlijk verboden

Uiteindelijk is elke situatie anders, dus het is moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. De manier waarop je de GoPro gebruikt en de manier waarop je valt spelen een rol. De meeste zelfklevende bevestigingen die ik hierboven heb genoemd breken snel genoeg. Wanneer je een GoPro heel erg stevig monteert verhoog je het risico. Hier bedoel ik GoPro’s mee die zijn vastgeschroefd en echt helemaal vastzitten. De manieren die ik hierboven heb genoemd zijn over het algemeen veilig. Alleen de front mount zou te strak aan je helm kunnen zitten. 

De beste GoPro voor op je helm

Eigenlijk kunnen alle GoPro’s worden gebruikt voor op je helm. Het is de vraag hoe goed je GoPro moet zijn. Voor betere stabiliteit en camerakwaliteit betaal je meer. Goede opties zijn de GoPro Hero 7, GoPro Hero 9 en GoPro Hero 5.

GoPro 7 Black

 • Beeldstabilisatie: hypersmooth 1.0
 • Videoresolutie: 4K
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Frame rate met 4K: 60 fps

GoPro Hero 9

 • Beeldstabilisatie: hypersmooth 3.0
 • Videoresolutie: 4K
 • Fotoresolutie: 20 MP
 • Frame rate 5.2K: 60p

Gopro Hero 5

 • Beeldstabilisatie: ja
 • Videoresolutie: 4K
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Frame rate met 4K: 30 fps

Beste GoPro’s voor op je helm vergelijken:

GoProGoPro Hero 7 BlackGoPro Hero 9GoPro Hero 5
BeeldstabilisatieHyperSmooth 3.0HyperSmooth 1.0ja
Videoresolutie5.2K4K4K
Frame rate met 4K60 fps60 fps30 fps
Fotoresolutie12 MP20 MP12 MP
WinkelBekijk op Bol.com >>Bekijk op Bol.com >>Bekijk op Bol.com >>

Scroll naar boven