SD kaarten witte achtergrond blauw en zwart

Hoe formatteer je een SD-kaart? SD-kaart leegmaken/wissen

Bij het formatteren van je SD-kaart haal je alle gegevens in één keer van de geheugenkaart af. Hiermee kun je eventuele problemen met de SD-kaart oplossen. Verder wil je een SD-kaart formatteren zodat je er weer nieuwe beelden op kunt zetten. Zorg ervoor dat je al je bestanden op een andere plaats op je computer hebt opgeslagen, voordat je alles van je SD-kaart verwijdert. Formatteren doe je via een apparaat, maar dit is afhankelijk van het apparaat en het besturingssysteem.

Er zijn 5 verschillende manieren hoe je een SD-kaart kunt formatteren. Zo kun je ze via Windows, Mac en Android leegmaken. Ik ga op elke manier uitgebreid in. Om je SD-kaart te formatteren moet je hem zeer waarschijnlijk in een laptop stoppen. Lees hoe je een SD-kaart in je laptop doet. >>

Hoe formatteer je een SD-kaart op Windows computer?

De meeste mensen wissen hun SD-kaart met een Windows computer. Het is een vrij eenvoudig proces. Je hebt een paar dingen nodig als je de SD-kaart op deze manier formatteert:

 1. Een computer die gebruikt maakt van Windows (10).
 2. Micro SD-kaart adapter / USB (micro) SD-kaartlezer. Deze accessoires gebruik je alleen als je een micro SD-kaart op je computer wil gebruiken. De meeste computers ondersteunen alleen een normale SD-kaart. Om je micro SD-kaart alsnog te kunnen koppelen gebruik je zo’n tussenstuk.
 3. Een computer met een ingebouwde SD-poort of een USB-poort. Anders kun je zelfs met de kaartlezer en de adapter je SD-kaart niet koppelen. Gelukkig beschikken vrijwel alle laptops over deze ingangen aan de zijkant.
Sd kaart adapter voor micro SD-kaarten

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt. Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.

Zodra je alles hebt kun je de onderstaande stappen volgen:

 1. Plaats de (micro) SD-kaart in de computer. Als de geheugenkaart niet automatisch wordt herkend, druk dan op de Windows-toets + E. Door dit te doen open je de bestandsverkenner. Aan de zijkant zie je onder ‘deze pc’ de SD-kaart verschijnen. Als hij hier niet bij staat kun je ook eerst naar ‘deze pc’ staan. Als het goed is zie je hem hier tussen staan. Als je hem zelfs dan niet ziet, dan kan het zijn dat je SD-kaart niet wordt herkend door je computer.
 2. Zodra je hem hebt gevonden klik je met je rechtermuisknop op de SD-kaart. Je ziet dan de optie ‘formatteren’ ertussen staan. Je kunt vervolgens een volumelabel toevoegen en de SD-kaart een naam geven, maar dat is niet nodig. Zodra je op ‘ok’ klikt krijg je nog een bevestigingsmelding te zien. Als je ook deze bevestigt zal je geheugenkaart formatteren en kun je het venster sluiten.

Hoe formatteer je een SD-kaart op Mac computer?

Maar hoe zit het als je een SD-kaart wil formatteren op een Mac computer? Gelukkig is dit net zo eenvoudig als op Windows. Hieronder vind je alle stappen om een SD-kaart op Mac op te schonen:

 1. Mac computer
 2. SD-kaartlezer. Net zoals bij Windows heb je ook bij Mac een tussenstuk nodig. Het enige verschil is dat je ook bij normale SD-kaartjes een apart tussenstuk moet kopen. Veel Windows computers hebben al een ingebouwde gleuf voor normale geheugenkaartjes, maar Mac helaas niet. Hieronder zie je een product die je in dit geval kan helpen.
macbook dock sd kaart adapter op laptop

USB-C Hub Adapter 

In plaats van meerdere losse adapters heb je met enkel deze docking station alle meest belangrijke poorten tot je beschikking in de stijl van Apple. Bij gebruik van een micro SD-kaartje heb je ook nog een SD-kaart adapter nodig. Dit is ook terug te zien op de foto. Meestal wordt er echter een adapter bij de SD-kaart zelf meegeleverd.

Zodra je alles hebt kun je de onderstaande stappen volgen:

 1. Plaats je SD-kaart in de computer met behulp van één van de bovenste tussenstukken (zoals een USB SD-kaart).
 2. Open het schijfhulpprogramma (Disk Utility). Navigeer vanuit hier naar de SD-kaart. Als het een nieuwe kaart is wordt hij waarschijnlijk ‘naamloos’ of ‘geen naam’ genoemd.
 3. Klik op het tabblad ‘wissen’. Selecteer vervolgens ‘formaat’. Kies MS-DOS (FAT32) als je SD-kaar kleiner is dan 32GB. Selecteer exFat als je kaart groter is dan 64GB.
 4. Je ziet tot slot een bevestigingsmelding: ‘weet u zeker dat u de partitie wil wissen [de kaartnaam]?’. Klik vervolgens op ‘wissen’.

Hoe formatteer je een SD-kaart op Android?

Bij het dagelijks gebruik van de SD-kaart kunnen er eventueel malware-infecties op zetten. Ook kan er sprake zijn van opslagfouten. Om weer een ‘schoon’ SD-kaartje te gebruiken kun je deze resetten.

Voordat je de SD-kaart van je Android-apparaat formatteert, controleer je eerst even of hij goed zit. Dit kun je doen door de achterkant van de telefoon lost te halen. De SD-kaart zit hier dan onder. Bij veel telefoons zitten de SD-kaartjes echter aan de zijkant.

 1. Navigeer in je mobiel naar de optie ‘opslag en USB’. Klik hier voor de toegang tot je kaartgegevens. Eén ding dat alle Android-apparaten gemeen hebben is dat je de SD-kaart kunt formatteren via de instellingen. Hoe deze instellingen staan aangegeven verschilt per apparaat. Voor de Samsung Galaxy-series staan de opslag- en de USB-opties van elkaar gescheiden. Je kunt hier komen door naar het ‘format SD-card menu’ te gaan.
 2. Voor ander Android modellen zou je naar de SD-kaartdetails moeten navigeren. Het moet duidelijk de gebruikte opslaggegevens laten zien. Je klikt dan op ‘draagbare opslag’ voor meer opties.
 3. In de volgende stap kun je op het pictogram met 3 stippen klikken. Vanuit hier kun je de SD-kaartinstellingen openen.  
 4. Als je een Android met het besturingssysteem Marshmallow, Nougat of Oreo gebruikt, dan zou je de optie ‘formatteren als draagbare opslag’ moeten zien. Klik op de knop ‘wissen en formatteren’. Dit proces kan even duren als je veel gegevens moet formatteren, dus heb geduld.

Het interne geheugenprogramma van de app berekent de totale ruimte op je telefoon met een geformatteerde SD-kaart. Afhankelijk van het model zie je de melding ‘geslaagd’. Zodra het totale geheugen is gewist kun je ervan uitgaan dat je een geheel nieuwe SD-kaart hebt.

Het kan ook zijn dat niet alles is gewist van je SD-kaart. In dit geval zijn sommige onderdelen van je geheugenkaart beschadigd. Indien dit het geval is kun je beter een nieuwe kopen. Het kan ook helpen om de bovenstaande procedure nog eens na te lopen.

Hoe formatteer je een SD-kaart op een GoPro?

Bij deze manier wordt geen gebruik gemaakt van een computer. Je kun dit dus gewoon via de GoPro zelf doen. Sommige mensen vinden dit fijner, omdat ze dan zeker weten dat het goed gaat. In tegenstelling tot het gebruik van een computer heb je hier geen extra onderdelen voor nodig. Je hebt de GoPro en je micro SD-kaart immers al. Het is niet nodig om een tussenstuk te kopen om hem met je computer te kunnen verbinden. Dan nu de stappen om een SD-kaart in je GoPro te formatteren.

Als je bekend bent met de camera, volg dan deze instructies: menu > preferences > reset > format SD-card.

Ben je wat minder bekend met je action camera, dan vind je hieronder de stappen uitgebreider. Ze gelden voor de GoPro Hero 8, maar werken vrijwel identiek aan de andere GoPro modellen (vooral de Hero 5, 6 en 7).

 1. Zet je GoPro aan.
 2. Veeg (swipe) naar beneden om een menu te openen.
 3. Tik op preferences.
 4. Scroll naar beneden en tik op reset.
 5. Selecteer SD-kaart ‘format’ (bovenste optie).
 6. Tik wederom op ‘format’ om te bevestigen dat je alle bestanden op de kaart verwijdert.

SD-kaart formatteren of deleten?

Bij het formatteren van je SD-kaart wis je alle bestanden van de kaart in één keer. Maar je kunt ook gewoon alle beelden apart selecteren en verwijderen, waarom zou je dat niet gewoon doen? Het formatteren ten opzichte van deleten is om meerdere redenen aantrekkelijk. Dit is waarom:

 1. Het stuk voor stuk verwijderen van bestanden is traag en inefficiënt. Ook wordt niet veel ruimte vrijgemaakt op het moment dat hij vol zit. 
 2. Verhoogde kans op beschadigde gegevens, ook wel ‘corrupted data’ in het Engels genoemd. Het verplaatsen van je bestanden en de bewerkingen hiervan leiden tot een verhoogde kans op beschadigingen. Dit kan eventueel leiden tot gegevensverlies.

Deze 2 redenen geven aan dat je beter al je bestanden in één keer kunt formatteren. Het nadeel is dat je van tevoren moet weten welke bestanden er allemaal opstaan. Voordat je een SD-kaart leegmaakt zal je eerst alle bestanden erop moeten controleren. De bestanden die je wil bewaren moet je van tevoren op een andere schijf zetten, bijvoorbeeld op je computer.

SD-kaart formatteren lukt niet?

Het kan ook zijn dat de bovenste methodes helemaal niet werken. Problemen met het formatteren van je SD-kaart zijn niet geheel onbekend. Je kunt hier uitgebreid over lezen: SD-kaart kan niet formatteren. Hieronder bespreek ik een oplossing die zou kunnen helpen.

Het kan zijn dat je SD-kaart beveiligd is. In dit geval staat de SD-kaart op ‘alleen-lezen’. Je kunt dan geen aanpassingen doen, en dus ook niet de gegevens van de SD-kaart wissen. Bij de meeste SD-kaarten zit aan de zijkant een systeem. Het is een schuifsysteem waarbij je het dingetje aan de zijkant naar boven moet schuiven. Micro SD-kaartjes hebben zo’n systeem aan de zijkant niet. Wees niet getreurd, bij deze kaartjes kun je het ook via de computer doen. Dit geldt overigens ook voor de normale SD-kaarten. Hieronder zie je stap voor stap hoe je een micro SD-kaart via de computer van zijn beveiliging haalt.

 1. Open het menu ‘uitvoeren’ door te drukken op de Windows-knop + R.
 2. Typ in het zoekvlak ‘diskpart’ en druk op enter.
 3. Je ziet nu het diskpartvenster waar je de onderstaande teksten moet invoeren. Na elk deel ingevoerd te hebben druk je p enter.
 • list disk
 • select disk # (# dit betekent de schijf met de beveiligng)
 • attributes disk clear read-only
Hoe formatteer je een SD-kaart
Bron: recoverit.wondershare.com

Scroll naar boven