bomen bos zon bladeren

Hoe haal je een drone uit de boom? 8 tips

Hoe krijg je een drone uit de boom? Het kan elke dronepiloot gebeuren op wat voor manier dan ook. Je drone crashen is al erg genoeg, maar als je er niet direct bij komt, dan is dat heel frustrerend. Voor elke situatie is weer een andere aanpak nodig, en dat maakt het lastig. In dit artikel geef ik je een aantal tips waar je misschien nog niet aan hebt gedacht. Sommige tips heb je misschien allang geprobeerd of zijn totaal niet van toepassing op jouw situatie. Toch kun je hier weer nieuwe inzichten van krijgen en de drone op wat voor manier dan ook uit de boom halen.  

Mocht je dit probleem vaker hebben, overweeg dan eventueel om een drone verzekering af te sluiten. Voor drones van het merk DJI is er een speciale verzekering:

drone test welke drone moet je kiezen 1

Heb je haast? Dit zijn alle punten op een rijtje:

Hoe haal je een drone uit de boom?
 1. Klim in de boom en pak de drone
 2. Gooi een zacht voorwerp naar de drone
 3. Schud de boom, zodat de drone eruit valt
 4. Gebruik een lange stok/paal
 5. Gebruik een touw en gooi het over de tak heen, zodat je de tak kunt schudden
 6. Gebruik een ladder
 7. Huur een hoogwerker
 8. Laat je drone uit de boom halen

Lees dit artikel als je je drone niet meer terug kunt vinden >>>

1. Klim in de boom 

meisje boom beklimmen tak

Dit hangt natuurlijk af van de soort boom. Het is een stuk eenvoudiger als de boom kort is en dikke stevige takken heeft. Als de boom in je eigen tuin staat, dan zou je een zelf een ladder kunnen maken.

Door houten planken aan de boom vast te zetten met spijkers, is het een stuk makkelijker om hoger in de boom te komen. Als de boom in de openbare ruimte staat, dan wordt het lastiger. Er zit dan niets anders op dan de boom op de normale manier te beklimmen. Neem een tas mee of iets van een touwtje waaraan je de drone kunt hangen. Als je via de weg terug langs de boom naar beneden gaat, is het wel zo handig dat je je handen vrij hebt.  

2. Gooi een voorwerp  

rode zachte schuimbal voetbal

Veel bomen zijn helaas te gevaarlijk of helemaal niet geschikt om te beklimmen. Het hangt er ook maar net vanaf hoe hoog de drone vastzit. In dit geval zou je iets tegen de drone aan kunnen gooien, zodat de drone uit de boom valt. Dit moet je echter niet doen met harde voorwerpen, zoals stokken, harde ballen of metaal. Hierbij is de kans dat je de drone beschadigd het grootst. Gebruik dus liever een zachter voorwerp, zoals een kussen of een zachte bal.

Als het je gelukt is valt de drone uit de lucht. Het is aan jou of je de drone wilt opvangen of niet, maar ik raad het je niet aan. Als het een kleine lichte speelgoeddrone is (paar honderd gram), dan kan het wel. Is het een zwaardere drone van minimaal een kilo, dan zou ik de drone laten vallen. 

3. Schud de boom 

Als het een dunne boom is, dan is het een goede optie om de boom te schudden. Als de drone uit de boom valt, probeer dan een zachte landing te creëren. Leg bijvoorbeeld een paar kussens op de plek waar de drone waarschijnlijk gaat vallen. En vergeet ook zeker niet om zelf uit te kijken, zodat er straks geen drone op je hoofd belandt.  

4. Gebruik een lange stok/paal 

Door een stok of een lange paal te gebruiken, hoef je zelf de boom niet in. Het is waarschijnlijk de meest efficiënte manier om hem eruit te halen. Het hangt er echter vanaf hoe hoog de drone zit. Hieronder een paar suggesties: 

 • Bezemstelen 
 • Takken  
 • Stokken van glasvezel 
 • Indiase bamboe  
 • Plastic buizen 
 • Houten palen 

Zorg ervoor dat je de drone niet beschadigd als je hem eruit probeert te halen. Tot slot kun je nog een ladder pakken, zodat je extra hoog komt. 

drone test welke drone moet je kiezen 1

5. Gebruik een vislijn 

touw blauw opgerold hout

Je kunt een vislijn of een ander soort touwtje aan een zwaar voorwerp vastzetten. Denk bijvoorbeeld aan een klein balletje, zoals een tennisbal. Je kunt het touwtje aan het balletje vastzetten door bijvoorbeeld tape of door een knoop. Vervolgens kies je een goede hoek om hem te gooien. Dit is de hoek waarbij je het voorwerp met het touwtje over de tak kan gooien.

Als je het balletje en het touwtje over de tak krijgt, kun je de tak schudden. De drone die vastzit in de tak kun je er op deze manier uitschudden. Als je het touwtje over de verkeerde tak hebt gegooid, knip dan het touwtje door en probeer het opnieuw. 

6. Gebruik een ladder 

ladder gebouw klimmen ijzer hoog

Je kunt altijd nog een ladder gebruiken. Het is niet heel moeilijk om hier aan te komen. Mocht je er geen thuis hebben, vraag dan even rond. Je kunt altijd nog zelf een ladder kopen. Zorg dat je een uitschuifbare ladder koopt, zodat je hem in hoogte kunt verstellen.

Het gebruiken van een ladder lijkt een simpele opgave, maar er kunnen bomen zijn waarbij dit een stuk moeilijker is. Als je drone aan het uiteinde van een tak hangt, kun je er vanaf de boomstam niet bij. Maar een ladder tegen de tak aanhangen, dat kan gevaarlijk zijn. Sommige takken zijn niet sterk genoeg. In dit geval kun je het best één van de bovenstaande manieren combineren met een ladder (bijv. een stok gebruiken of de tak schudden). 

7. Hoogwerker huren 

hoogwerker oranje blauwe lucht

De duurste oplossing tot nu toe. Je kunt dit soort machines huren bij grote bouwmarkten en bouwbedrijven. Het is de laatste optie voor als je alles al hebt geprobeerd. Een hoogwerker huren kan al vanaf ongeveer 50 euro per dag. Het klinkt als een gek idee, maar als je een drone van een paar duizend euro in de boom hebt hangen, dan is dit een prima optie.

Het voordeel van zo’n hoogwerker is dat je de drone kunt pakken zonder dat hij naar beneden valt. Er zijn echter ook situaties waarbij de hoogwerker er niet meteen bij kan. Je kunt dan één van de manieren hierboven combineren. Gebruik bijvoorbeeld een stok in combinatie met de hoogwerker. 

8. Laat je drone uit de boom halen 

Krijg je het zelf niet voor elkaar? Er is in Nederland een bedrijf die is gespecialiseerd in het redden van drones uit bomen. Zo hoef je dus niet de brandweer te vragen om hulp. De brandweer zal niet altijd komen en ook zij kunnen er moeite mee hebben. Ik weet zeker dat dit bedrijf jouw drone eruit kan halen. Ze hebben de nieuwste klimtechnieken en ze zijn afkomstig uit de bergsport. Voor zover ik weet is dit het enige bedrijf dat deze dienst verleent.

drone test welke drone moet je kiezen 1

Dit moet je NIET doen als je een drone uit de boom wilt halen 

Raak vooral niet in paniek en denk alleen in oplossingen. Denk eerst na voordat je overhaast beslissingen gaat maken. Ik wil geen druk opvoeren, maar kijk even naar het weer voor de komende dagen. Als het gaat regenen, dan moet je de drone op tijd uit de boom halen. De meeste drones zijn namelijk niet waterdicht. Als het lekker weer is en het gaat de komende dag(en) niet regenen, dan heb je geen haast en heb je wat langer de tijd. Weinig tijd of niet, zorg er in ieder geval voor dat je het volgende zoveel mogelijk vermijdt: 

brandweerwagen nederland gras
 1. Bel niet de brandweer: de brandweer heeft genoeg te doen en zou ik niet lastigvallen. Een drone uit een boom halen is nou eenmaal geen noodzaak. Voor jou voelt het als het einde van de wereld, maar in de ogen van de brandweer is het speelgoed. En begrijp me niet verkeerd, misschien heeft de brandweer wel genoeg tijd om de drone uit de boom te halen. Ik zou deze manier in ieder geval zo lang mogelijk uitstellen.  
 1. Gebruik geen water of harde objecten: lijkt me vrij duidelijk. Een drone is vrijwel nooit waterdicht en redelijk breekbaar. Er zijn altijd andere manieren te bedenken (bovenstaande opties) voordat je de drone kapot maakt.  
 1. Gebruik geen andere drones: het klinkt als een goed idee, maar drones gebruiken om andere drones uit de boom te halen is het laatste wat je moet doen. Je kunt het niet riskeren om nog een drone te verliezen.  

Hoe is je drone in een boom terechtgekomen? Misschien helpen de meest voorkomende drone problemen bij het zoeken van een oplossing. het kopen van een goede drone kan een drone in de boom voorkomen. Bekijk hieronder de beste drones van dit moment. Zolang je ze gebruikt zoals het hoort kan er niets misgaan:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 2 ProDJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI Mavic 2 ZoomDJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic MiniDJIBekijk op Bol.com >>

Scroll naar top

Drone
Test

Kom
erachter
welke
drone
bij jou
past!

Benieuwd welke drone bij jou past? Doe de drone test!

Benieuwd welke drone bij jou past? Doe de test!