beamer ophangen plafond

Hoe hang je een beamer op aan het plafond?

Je koopt een beamer om thuis een kleine bioscoop te maken. Het kopen van een beamer is echter niet genoeg. Je moet hem vervolgens ook nog op de juiste manier installeren. Dit kan een hele karwei zijn als je de beamer aan je plafond wil hangen. In ruil daarvoor krijg je wel de ideale filmervaring.

Naast de ideale filmervaring bespaar je met een aan het plafond hangende beamer ruimte. Een beamer aan het plafond hangen kost tijd en moeite. Het kan dan ook best een gedoe zijn. Eén fout in het proces en het hele project kan in gevaar worden gebracht. Met genoeg aandacht, het juiste gereedschap en een goed installatieproces gaat het helemaal lukken. Het installatieproces probeer ik hieronder zo goed mogelijk te beschrijven.

Maar wat heb je dan precies nodig bij het installeren van een beamer aan het plafond? Dit is natuurlijk niet in elke situatie helemaal hetzelfde, maar er zijn een paar gereedschappen die je over het algemeen gebruikt. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Een stevige elektrische boormachine
  • Een goed meetlint
  • Een (kleine) ladder
  • Veel schroeven
  • Een potlood om delen te markeren
  • Decoratieve hoezen (optioneel)
  • Een schroevendraaier
  • Iets waarmee je de kabel die aan de beamer zit weg kunt werken

Hoe je een beamer aan het plafond kunt hangen

Ik leg je hier stap voor stap uit hoe je een beamer aan het plafond kunt hangen. Onthoud dat er meerdere manieren mogelijk zijn. Voor de meest nauwkeurige stappen kun je het beste in de handleiding van de beamer en het ophangsysteem kijken. Toch lees je waardevolle tips over het ophangen van een beamer.

Stap 1: vind een locatie om je beamer op te hangen. Na het installatieproces kun je niet zomaar van plek wisselen. Bedenk ook van tevoren waar je de beamer op gaat richten. De afstand tussen de beamer en het oppervlak is van groot belang bij het gebruiken van de beamer. Hoever je de beamer van een muur of scherm moet zetten kun je met een speciale calculator berekenen.

Wat voor muur is het meest geschikt voor een beamer? Welke kleuren zijn mogelijk? Lees het hier: kan je een beamer op je muur projecteren? >>

Hoe verder je de beamer van de muur verwijdert, hoe groter het geprojecteerde oppervlak wordt. Dit is goed terug te zien in de afbeelding hieronder. Vind je het geprojecteerde beeld te klein, zet de beamer dan naar achteren. Zodra je het beeld te groot vindt zet je je beamer verder naar voren. Let wel op: hoe minder oppervlak de beamer hoeft te belichten, hoe scherper het beeld wordt.

Hoe hang je een beamer op aan het plafond
Bron: fwd.nl

Mocht je je beamer maar op één plek kunnen plaatsen, dan heb je nog de zoomfunctie waarover de meeste beamers beschikken. Met deze zoomfunctie kun je de grootte van het beeld vergroten of verkleinen zonder de beamer zelf te verplaatsen. Het in- of uitzoomen kan echter tot kwaliteitsverlies leiden. Daar komt bij dat beamers lang niet allemaal even ver kunnen inzoomen.

Stap 2: verder is het aan te raden om je beeldscherm minimaal 60 centimeter van de grond te houden. Kies voor de optimale schermgrootte, die meestal rond de 100 inch ligt. Dit biedt je de beste visuele kwaliteit. Het precieze oppervlak dat je wil gebruiken zou je eventueel kunnen markeren. Probeer tot slot randen/muren zo veel mogelijk te vermijden. 

Stap 3: je weet waar je de beamer moet plaatsen, maar hoe zit het met de voedingsbron? Vergeet niet dat je de kabel in een stopcontact moet doen. Aangezien de voedingskabels niet al te lang zijn (waarschijnlijk de lengte van een gemiddelde HDMI-kabel) heb je waarschijnlijk een verlengsnoer nodig.

verlengsnoer voor beamer optimized

Met een verlengsnoer zoals hiernaast kun je eenvoudig een veel langere voedingskabel maken. In veel gevallen zorgt een verlengsnoer ervoor dat je de kabels beter weg kunt werken. Je gebruikt ze dus niet alleen als je voedingskabel het stopcontact niet redt.

Stap 4: gebruik de horizontale lens shift. Deze stap zou je eventueel kunnen overslaan en is dus optioneel. Met een lens shift kun je de lens in de beamer van richting veranderen, zonder dat je kwaliteit verliest. Je kunt dit instellen door een eventuele draaiknop aan de buitenkant van de beamer te gebruiken. Als deze draaiknop ontbreekt kun je het vaak ook aanpassen in het menu.

Stap 5: nadat je de juiste positie hebt gevonden is het tijd om de gaten te boren. Hierbij is het belangrijk om een te kijken of je wel kunt boren in je plafond. Zodra dit niet mogelijk is kan je ook een houten plank gebruiken. Deze houten plank kun je tussen 2 balken in je plafond hangen. Aan de houten plank kun je vervolgens de beamer hangen. Deze manier kan bijvoorbeeld handig zijn als je te maken hebt met een systeemplafond.

Als je een beamer aan het plafond hangt is het handig als je hem draadloos kunt verbinden. Bekijk hoe je een beamer draadloos kunt verbinden/maken. >>

Stap 6: monteer de montagebeugel aan de beamer. Tegenwoordig worden de meeste beamers met een beugel meegeleverd. Als je deze niet hebt raad ik je aan om een stevige hoogwaardige montage aan te schaffen. Zo weet je zeker dat de beamer op den duur niet van positie verplaatst. En het voorkomt natuurlijk een beamer die van het plafond valt.

Met de vele verschillende soorten beamers en montagebeugels op de markt is het moeilijk te zeggen hoe je deze met elkaar installeert. Hiervoor kun je het beste de handleiding raadplegen. Bij het monteren hiervan is het belangrijk dat de lens en de beugel in lijn zijn met elkaar. Door de steun goed vast te schroeven staat de beamer niet scheef.

Nu is het tijd om deze hele installatie aan het plafond te hangen. Plaats de schroeven in de gaten die je hiervoor hebt gemaakt. Draai ze vervolgens vast zodat de beamer er niet makkelijk af valt.

Stap 7: maak de kabels vast. Tot slot verbind je de kabels met de beamer, zodat hij verbinding kan maken en stroom kan krijgen. Hier zal je eventueel een verlengsnoer voor moeten gebruiken. Ik raad je aan om een lange HDMI-kabel te gebruiken, anders gaat deze in de weg zitten. Er zijn ook accessoires die je kabels kunnen verbergen of bij elkaar kunnen houden. Hierdoor zitten ze niet in de weg en krijg je een strakker uiterlijk. Dit noemen ze ook wel kabelmanagement.

Door kabelmanagement kun je de kabels op een handige manier wegwerken. Zo zorg je ervoor dat ze niet in de weg zitten en niet opvallen. Om kabels weg te werken kun je verschillende producten gebruiken.

Een beamer instellen

Alle bovenstaande stappen zullen je in grote lijnen op weg helpen. Je beamer kun je op verschillen manieren instellen. Nadat je beamer is opgehangen ben je dus nog niet helemaal klaar. Hieronder leg ik de belangrijkste instellingen voor je op een rijtje.

Keystone: de eerste instelling moet je eigenlijk zoveel mogelijk proberen te vermijden. Het veranderen van de keystone vermindert de kwaliteit. Je maakt gebruik van een keystone-aanpassing als je beeld niet loodrecht op het oppervlak staat gericht. Hierdoor krijg je een vervormd beeld (in de vorm van een trapezium). Dit kan je zowel digitaal als handmatig aanpassen. In plaats van de keystone-correctie te gebruiken kun je beter de projector goed op de muur of op het scherm richten.

Geluidsysteem: niet elke beamer wordt meegeleverd met een ingebouwd luidsprekersysteem. Al zouden ze een luidsprekersysteem hebben, dan is dit meestal niet een erg hard geluid. Het wordt daarom altijd aangeraden om een extern geluidssysteem te gebruiken bij een beamer. Dit levert je veel betere kwaliteit op, waardoor je veel meer een filmachtige ervaring creëert. Dit creëer je niet met ingebouwde speakers, maar kan je ook doen met soundbars.

Hieronder zie je de beste soundbars van dit moment. Ze geven je beamergeluid een enorme boost geven.

SoundbarsMerkPrijs
Sonos ArcSonosBekijk op Bol.com
JBL Bar 2.1 Deep BassJBLBekijk op Bol.com
Sonos BeamSonosBekijk op Bol.com

Zoom en focus: met een beamer is het meestal mogelijk om in te zoomen. Hierdoor kun je het formaat van het geprojecteerde beeld aanpassen. Let erop dat hoe verder je inzoomt, hoe scherper het beeld wordt. Met de focus kun je de scherpte van je beamer aanpassen.

Beeldaanpassing: er zijn veel dingen die je kunt veranderen aan het beeld. Denk aan de helderheid, het contrast, de kleurverzadiging, scherpte, tint, enz. Wat betreft de beeldverhouding is het beste om een 16:9 verhouding in te stellen. De meeste projectoren worden echter geleverd met standaardinstellingen. Dit is een goede kwaliteit op zich, maar nog altijd een kwestie van smaak. Als je toch iets anders wil heb je altijd nog de mogelijkheid om de beeldinstellingen aan te passen.

Beamer scherm ophangen

Bij een beamer hoort vaak ook een speciaal beamerscherm, tenzij je besluit je beeld op een muur te projecteren. Het doek van de beamer ophangen is vrij eenvoudig. Het scherm heeft duidelijke gaten waar de schroeven doorheen kunnen. Het is echter belangrijk dat je het scherm recht op de muur aansluit. Hier kun je eventueel een waterpas voor gebruiken.

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

Beamer aan de muur ophangen

Als je een beamer aan je plafond toch geen goed idee vindt, zijn er genoeg andere manieren om hem te installeren. Zo zijn er ook beamer muurbeugels. Muren ben je misschien sneller geneigd om een gat in te boren. Ook kan je bij een beamer aan de muur de kabels een stuk eenvoudiger wegwerken. Hoe je een beamer aan je muur bevestigt komt eigenlijk vrij veel overeen met de plafondbevestiging. Je gebruikt echter een andere soort beugel en je hoeft hem niet op te hangen. Vooral dat laatste maakt een muurbevestiging een stuk eenvoudiger dan een beamer aan het plafond.

beamer muurbeugel ophangsysteem

Net zoals aan het plafond kun je een beamer ook aan een muur monteren, bijvoorbeeld net onder he plafond.

Verder zijn er ook nog ophangbeugels die je helemaal kunt verstellen. Zo kun je sommigen draaien, kantelen of in hoogte afstellen. Tot slot heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om zelf een opvangsysteem voor je beamer te maken. Dit hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, zolang je beamer maar stevige en op een goede manier op het scherm staat gericht.

plafondbeugel voor beamer wit

Met een ophangbeugels zoals hiernaast kun je een beamer stevig aan het plafond bevestigen. Het installeren kan wat tijd kosten, maar dan heb je ook wat.

Scroll naar boven