SD-kaart telefoon kapot geheugenkaart

Hoe herstel je een SD-kaart? SD-kaart kapot

Het kan zijn dat je SD-kaart beschadigd is. Hier krijg je bijvoorbeeld een melding van. Vaak wordt erbij gezet dat je de SD-kaart moet formatteren. Door het formatteren van je SD-kaart raak je echter al je gegevens kwijt. Nadat je dit hebt gedaan kan de situatie alleen nog maar erger worden. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het herstellen van een kapotte SD-kaart.

Zodra je een error krijgt van een beschadigde SD-kaart raad ik je aan om deze niet meer te gebruiken. Elke keer dat je de SD-kaart gebruikt na een error, wordt de kans op het herstellen van de kaart kleiner. Het vervelende is dat je niet bij je gegevens kunt als je SD-kaart kapot is. Dit komt omdat tijdens het overzetten van bestanden het bestandsformaat of de geheugenkaart kan worden beschadigd.

Mochten de onderstaande tips je niet helpen, overweeg dan om een nieuwe SD-kaart te kopen.

Je kunt ook een nieuwe micro SD-kaart kopen, ze zijn niet zo duur.

Oorzaken van een kapotte/beschadigde SD-kaart

Voordat we het probleem kunnen oplossen moeten we eerst de oorzaken van het probleem achterhalen. Een kapotte SD-kaart wordt meestal veroorzaakt door:

 • Fysieke schade aan de SD-kaart. Dit is schade aan de buitenkant van de kaart. Je kunt het zien en eventueel voelen.
 • Corrupt SD-kaartbestandssysteem.
 • Je SD-kaart vroegtijdig uit het apparaat halen terwijl je bestanden aan het overzetten bent.
 • Het gebruik van dezelfde SD-kaart op verschillende apparaten.
 • Vanwege virussen op de SD-kaart.

Of het nu je camera of je telefoon is, je geheugenkaart kan beschadigen. Dit kan vervolgens weer leiden tot gegevensverlies. Om die reden is het maken van een back-up een slim idee. Volg de onderstaande stappen om je SD-kaart te repareren / te formatteren:

 1. Zet je apparaat uit (bijv. telefoon, camera of computer).
 2. Haal de SD-kaart uit het apparaat.
 3. Stop je SD-kaart vervolgens weer in het desbetreffende apparaat.

Hoe formatteer je een SD-kaart? >>

Zodra dit werkt kun je een back-up maken van al je data op de micro SD-kaart en de kaart zelf formatteren. Hoe je een SD-kaart herstelt verschilt uiteindelijk per apparaat en besturingssysteem. Vandaar dat ik dieper inga op verschillende situatie, om te beginnen met Windows.

SD-kaart herstellen op Windows

Op je Windows computer krijg je een melding te zien dat je SD-kaart kapot is. Er zijn aardig wat oplossingen die je hiermee kunnen helpen. Hieronder bespreek ik 5 verschillende manieren om een SD-kaart op Windows te herstellen. Bij veel van deze oplossingen hoef je de SD-kaart niet te formatteren om hem te herstellen.

Oplossing 1: verbind je SD-kaart met een computer. Gebruik je een SD-kaart voor je telefoon, dan zou je deze in je computer kunnen stoppen en de onderstaande stappen kunnen volgen. Let erop dat je voor camera’s en telefoons meestal een micro SD-kaart gebruikt. Deze passen vaak niet in computers, aangezien zij een normale SD-kaart poort hebben. Om dit toch te laten werken zou je een SD-kaart adapter kunnen aanschaffen.

sd-kaart-adapter-voor-micro-sd-kaarten_optimized

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.

Door je SD-kaart in je computer te stoppen kan je erachter komen of er eventuele compatibiliteitsproblemen zijn. Je kunt de SD-kaart ook in een andere camera of een andere telefoon stoppen om te kijken of hij daar wel op werkt.

Oplossing 2: herstel een SD-kaart met behulp van de opdrachtprompt. Dit is een wat ingewikkeldere stap, maar het kan zeker werken. Onderga de volgende stappen:

 1. Verbind je SD-kaart met je computer.
 2. Je zult vervolgens de naam van de SD-kaart moeten achterhalen. Dit doe je door naar je bestandsverkenner te gaan. Door te klikken op ‘deze pc’ vind je de SD-kaart die je in je computer hebt gestopt. Achter de naam van de SD-kaart zie je een letter staan. Zo gebruik ik een harde schijf met de naam ‘Hardeschijf DO (G:)’. De ‘G’ is in dit geval de letter waar het om gaat.
 3. Nadat je de bijbehorende letter hebt gevonden ga je naar de opdrachtprompt. Hier kom je door ‘opdrachtprompt’ linksonder in de zoekbalk op te zoeken.
 4. Zodra je dit menu hebt geopend typ je: ‘chkdsk h: /r’. Op de plek van de ‘h’ typ je de letter die voor jou SD-kaart geldt.

De chkdsk scant de beschadigde kaart en controleert voor problemen. Zodra de problemen zijn gedetecteerd probeert het programma de SD-kaart te repareren. Na de voltooiing stop je de SD-kaart weer in het desbetreffende apparaat. Probeer hem eventueel opnieuw te formatteren en kijk of alles weer werkt naar behoren.

Repair corrupt memory card
Bron: stellarinfo.co.in

Oplossing 3: verander de stationsletter.

 1. Ga naar je schijfbeheer. Hier kan je komen door met je rechtermuisknop op het start-icoontje linksonder te klikken. Door met je rechtermuisknop hierop te klikken verschijnen een hoop opties. Tussen al deze opties zie je ‘schijfbeheer’ staan om deze te openen.
 2. Zoek de SD-kaart die kapot is gegaan.
 3. Klik met je rechtermuisknop op de SD-kaart.
 4. Je ziet dan het volgende staan: ‘stationsletter en paden wijzigen’.
 5. Hierna start je je computer opnieuw op en probeer je de kaart weer te gebruiken.

Oplossing 4: schakel de SD-kaart uit.

 1. Verbind de SD-kaart met je computer.
 2. Ga naar apparaat beheer. Hier kun je komen door ‘apparaat beheer’ in de zoekbalk linksonder te typen.
 3. Zoek je SD-kaart en klik er met je rechtermuisknop op. Je ziet de SD-kaart zeer waarschijnlijk onder ‘schijfstations’ staan. Nadat je met je rechtermuisknop op het schijfstation hebt geklikt zie je de optie ‘Apparaat uitschakelen’ staan.
 4. Nadat je dit hebt geselecteerd wacht je een paar minuten. Klik vervolgens weer met je rechtermuisknop op de SD-kaart en schakel hem weer in.
 5. Om iets van effect te merken kan het zijn dat je je pc opnieuw moet opstarten. 

Oplossing 5: gebruik software als tool om je SD-kaart te herstellen. Er zijn veel verschillende soorten software die je beschadigde SD-kaart kunnen repareren. Het fijne aan deze systemen is dat je de SD-kaart kunt herstellen zonder deze te formatteren. Op internet kun je genoeg van dit soort software downloaden. Zoek eventueel in het Engels op welke software je het beste kunt gebruiken.

SD-kaart herstellen op Android

We hebben het nu gehad over het herstellen van een SD-kaart via je Windows computer. Er worden echter veel micro SD-kaarten in Android-telefoons gebruikt. Via je Android telefoon kun je hem ook repareren. Er zijn verschillende oorzaken voor het verliezen van data bij een Android apparaat. Hieronder zie je ze op een rijtje:

 • Je verwijdert gegevens door per ongeluk op de optie ‘alles verwijderen’ te drukken.
 • Per ongeluk de cruciale gegevens van je SD-kaart wissen.
 • Vanwege een virusinfectie.

Om een geformatteerde SD-kaart op een Android te herstellen volg je de volgende stappen:

Oplossing 1: haal bestanden terug uit de ‘onlangs verwijderd’ map. Als je bestanden per ongeluk verwijdert zijn ze niet helemaal weg. Ze worden nog opgeslagen in een speciale map. De stappen hieronder laten zien hoe je de bestanden vanuit deze folder kunt herstellen.

 1. Ga naar de galerij app op je smartphone. Ga naar albums > recent verwijderd.
 2. Selecteer de bestanden die je wil herstellen.
 3. Klik nu op te optie waarmee je je bestanden kunt herstellen/terughalen.

Deze methode werkt alleen als je back-upfunctie is ingeschakeld. Deze functie staat zeer waarschijnlijk al ingeschakeld dus daar hoef je je geen zorgen om te maken.

Oplossing 2: herstel van cloudback-up. Foto’s, video’s of andere bestanden kun je met behulp van een ingebouwde back-upfunctie herstellen. Dit doe je door de onderstaande stappen te volgen:

 1. Ga allereerst naar de instellingen-app.
 2. Vervolgens selecteer je het apparaat > back-up en reset.
 3. Nu selecteer je de optie back-up & herstel.
 4. Tik daarna op de optie herstellen.

Nadat je alle stappen hebt gevolgd zie je de lijst van alle back-upbestanden. Van daaruit selecteer je de bestanden die je moet herstellen en klik je op volgende > OK om door te gaan. Als je geen back-up hebt van de bestanden, dan zou de onderstaande oplossing je verder kunnen helpen.

Oplossing 3: haal je gegevens terug via de Google foto-app. Zodra je je bestanden verwijdert gaan ze rechtstreeks naar de prullenbak van je Google-foto’s. De onderstaande stappen laten je zien hoe je SD-kaartgegevens via je Google-foto’s herstelt:

 1. Open de Google foto app.
 2. Klik op menu > prullenbak.
 3. Houd daarna de foto- en videobestanden die je wil herstellen ingedrukt.
 4. Nu hoef je alleen nog maar op de functie ‘herstellen’ te tikken.

Nadat je deze stappen hebt gevolgd worden je foto’s en video’s weer opgeslagen in de galerij of in een album van je Android telefoon.

Verloren data kan zoals je ziet op een vrij makkelijke manier worden herstelt. Toch is het verliezen van gegevens een serieuze zaak. Hoe sneller je ze probeert terug te halen, hoe beter.

Werkt je SD-kaart niet? Los deze SD-kaart problemen op. >>

SD-kaart herstellen op Mac

Naast je telefoon en Windows computer kun je ook een Mac computer gebruiken om je SD-kaart te herstellen. Hieronder zet ik alle verschillende stappen voor je Macbook op een rijtje:

Oplossing 1: op je Mac computer is een speciale map genaamd prullenbak. Wanneer je een bestand verwijdert wordt het bestand naar deze map verplaatst voordat het definitief wordt verwijderd. Dit is hoe je bestanden uit je prullenbak haalt:

 1. Klik op het prullenbak-icoontje.
 2. Zoek de bestanden die je terug wil zetten en selecteer ze.
 3. Klik met je rechtermuisknop op de geselecteerde bestanden en er verschijnt een optie om de bestanden terug te zetten. Klik hier op vervolgens op. Het is ook mogelijk om je bestanden naar een andere locatie op je computer te slepen.

Oplossing 2: speciale software voor je Macbook gebruiken. Als bestanden niet meer in je prullenbak zitten is het mogelijk om ze met software terug te halen. Dit werd eerst gezien als een dure software, maar dat is tegenwoordig niet meer het geval. Er zijn genoeg softwareprogramma’s die goed gebruikt kunnen worden door de hele bevolking.

Eén van die softwareoplossingen voor Mac is Disk Drill. Deze SD-kaartherstelsoftware is zowel bedoelt voor professionals als thuisgebruikers. Hiervoor krijg je allerlei handige schijfhulpmiddelen, zoals gegevensback-up en bewaking van de schijfgezondheid. Veel van dit soort software kun je ook gebruiken voor andere geheugenschijven en opslagapparaten. Als je deze software gebruik zijn er een paar stappen die je kunt volgen:

 1. Download de Disk Drill voor Mac en installeer het.
 2. Stop de SD-kaart in je computer.
 3. Open de Disk Drill voor Mac.
 4. Je zou in het programma je SD-kaart moeten zien. Daarnaast zie je herstellen (of recover) staan waar je op kunt klikken.
 5. Selecteer de bestanden die je wil herstellen en klik weer op ‘herstellen’ of ‘recover’.

SD-kaart door een bedrijf laten herstellen

Eerder deze blog heb ik het al gehad over het gebruik van software. De software is eenvoudig te installeren en te gebruiken. Door hier gebruik van te maken kun je problemen met je SD-kaart op een gebruiksvriendelijke manier oplossen. Zo hoef je niet al te moeilijke fratsen uit te halen.

Je kunt er echter ook voor kiezen om je SD-kaart te laten herstellen door een bedrijf. Deze manier is goed van toepassing als er sprake is van fysieke schade. Er zijn bedrijven die ook dit soort kapotte SD-kaarten voor je oplossen. Het is vooral interessant als je waardevolle gegevens op de SD-kaart hebt staan. Zodra dit niet het geval is kun je natuurlijk beter een nieuwe SD-kaart kopen.

Scroll naar boven