zwarte laptop SD-kaart poort

Hoe stop je een (micro) SD-kaart in je laptop?

Het lukt niet altijd om je SD-kaart in je laptop te stoppen. Dit is wel nodig als je bestanden over wil zetten op je computer. Ook kun je zonder een computer of een telefoon geen aanpassingen doen aan de SD-kaart. Er zijn verschillende manieren om een SD-kaart in je laptop te plaatsen. Ik bespreek ze allemaal uitgebreid in deze blog.

Accessoires om je SD-kaart in je laptop te stoppen:

(micro) SD-kaart adaptersMerkPrijs
1.32GB microSDHC + SD AdapterKingstonBekijk op Bol.com >>
2.USB multifuntionele kaart lezergadget-winkel.comBekijk op Bol.com >>
3.USB-C Hub Adapter VITAMOBekijk op Bol.com >>

SD-kaart past niet in je laptop

Dit probleem komt het vaakst voor. Veel Windows computer beschikken over een poort voor je SD-kaart. Deze vind je aan de zijkant van de computer. Er zijn echter veel mensen die micro SD-kaartjes gebruiken. Dit geheugenkaartje is van een kleiner formaat en pas niet in de poort die in je computer zit. Hiervoor heb je een apart tussenstuk nodig, ook wel een converter genoemd in het Engels. Door dit aparte tussenstuk te gebruiken kan je de micro SD-kaart alsnog in de poort voor de normale SD-kaart stoppen.

Bij het kopen van een SanDisk (merk van een SD-kaart) krijg je er al zo’n tussenstuk bij meegeleverd. Je hoeft in dit geval geen apart stuk erbij te kopen. In veel andere gevallen zal je dit er wel apart bij moeten kopen. Hier zijn 2 verschillende methodes voor:

  • De micro SD-kaart adapter: hiermee stop je je micro SD-kaart in de SD-poort aan de zijkant van je computer. Niet elke laptop heeft een SD-poort, dus controleer dit even.
  • USB micro SD-kaartlezer: deze is ook geschikt voor computers zonder SD-poort. Met dit tussenstuk zorg je ervoor dat je je SD-kaart als een USB-stick in je computer kan stoppen.
Hoe stop je een SD-kaart in je laptop?

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt, maar wel normale SD-kaartjes. Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.

USB micro SD-kaart adapter windows

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt, maar wel normale SD-kaartjes. Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.

Dit laatste is bij Mac computers het geval. Zij hebben namelijk geen SD-poort en dus ook geen micro SD-poort. In dit geval heb je een (micro) SD-kaart adapter nodig. Het hangt er vanaf of je een micro of een normale SD-kaart wil gebruiken. Aan de hand daarvan koop je de juiste adapter. Het onderstaande product kan je helpen als je een Macbook hebt:

macbook dock sd kaart adapter op laptop

USB-C Hub Adapter 

In plaats van meerdere losse adapters heb je met enkel deze docking station alle meest belangrijke poorten tot je beschikking in de stijl van Apple. Bij gebruik van een micro SD-kaartje heb je ook nog een SD-kaart adapter nodig. Dit is ook terug te zien op de foto. Meestal wordt er echter een adapter bij de SD-kaart zelf meegeleverd.

Er is ook een andere manier om je SD-kaart met je computer te verbinden. Zo is het bij veel apparaten mogelijk om het apparaat zelf via een USB-kabel aan de computer te koppelen. Zo hoef je het SD-kaartje niet uit het apparaat te halen. Denk aan het SD-kaartje in een drone, GoPro of een camera. In dit geval zit er al een USB SD-kaartlezer ingebouwd en die hoef je niet apart te bestellen.

Lees hoe een SD-kaart werkt. >>

Hoe open je je SD-kaart in een laptop?

Je kunt een SD-kaart op verschillende manieren openen. Bij sommige opent hij automatisch zodra je hem in de computer verbindt. Bij andere zal je er handmatig naartoe moeten gaan. De SD-kaart kun je terugvinden in de bestandsverkenner van je computer. Hier zie je 3 opties om er te komen:

  • Deze vind je misschien staan op de taakbalk onderaan je computer.
  • Je kunt ook met je rechtermuisknop op de Windows-knop drukken. Je ziet er dan ‘verkenner’ tussen staan. Als je hier op klikt kom je ook bij de verkenner van je bestanden.
  • Tot slot kun je de Windows-knop + E indrukken.

Eenmaal in de bestandsverkenner vind je aan de zijkant de SD-kaart. Je ziet hem onder ‘deze pc’ staan. Als je hem hier niet tussen ziet staan klik je op ‘deze pc’. Als het goed is zie je hem nu wel, anders zit de SD-kaart er niet goed in. Mocht alles goed zitten, maar je ziet hem er niet tussen staan, dan kan het zijn dat je SD-kaart niet wordt herkent.

SD-kaart zit vast in je laptop

Het kan ook voorkomen dat je SD-kaart vastzit in je laptop. Om deze los te halen kun je een punaise of ander dun naaldachtig gereedschap gebruiken. Hiermee kun je de geheugenkaart uit de laptop wrikken Ik raad je altijd aan om bij dit soort problemen de laptop uit te schakelen en alle kabels eruit te halen. Hieronder laat ik je verschillende manieren zien hoe je een SD-kaart los kunt halen:

  1. Gebruik een pincet. Deze methode hoef ik niet echt uit te leggen. Haal alle voedingskabels uit de computer en schakel hem uit. Pak vervolgens met de pincet het SD-kaartje vast en haal hem eruit. Dit is een handige manier voor als je er met je hand niet bij kunt.
  2. Gebruik een plakbandje. Het plakbandje schuif je in de gleuf van de SD-kaart poort. Met een beetje friemelen plakt het plakbandje aan de SD-kaart vast. Vervolgens trek je aan het plakbandje en schuif je de SD-kaart eruit. Door de video hiernaast te bekijken wordt het al een stuk duidelijker.
  3. Schud de laptop een beetje. Je SD-kaart kan te ver in het apparaat zitten, maar hij kan ook echt vastzitten. Zodra dit het geval is kan deze manier goed van pas komen.  Uiteindelijk zit je SD-kaart vast in een soort mechanisme. Dit mechanisme zorgt ervoor dat de SD-kaart goed zit vastgeklikt. Het kan echter zijn dat je SD-kaart niet goed in dit mechanisme zit, waardoor je hem er moeilijk uit krijgt. Door je laptop een klein beetje te schudden kan je de SD-kaart weer op de goede plek in het mechanisme leggen. Zodra die goed ligt kun je hem er makkelijk uithalen met behulp van de bovenstaande methodes.

Meer over SD-kaartjes die vastzitten. >>

Scroll naar boven