beamer grijs liggend

Hoe verbind je een draadloze beamer? – Beamers met WiFi

Als je een beamer wil ophangen of tegen de muur aan hangt is het vervelend als er een draad tussen hangt. Dit kun je op lossen door een draadloze beamer te gebruiken / te maken. Hierdoor heb je geen last van een loshangend draad. In deze blog laat ik je zien hoe je een beamer draadloos kunt verbinden. Je komt hierdoor ook meer te weten of beamers met wifi.

Er zijn 2 mogelijkheden als we kijken naar draadloze beamers. Allereerst zijn er beamers die een ingebouwd wifi-systeem hebben. Met wifi kun je een beamer draadloos met een ander apparaat verbinden. Daarnaast heb je modellen waaraan je een aparte wifi-adapter moet aansluiten. Of je zo’n wifi-adapter krijgt meegeleverd verschilt ook weer per model.

Beste draadloze beamers:

BeamerMerkPrijs
1.Anker Nebula Mars II AnkerBekijk op Bol.com >>
2.Bell-Air NativeBell-airBekijk op Bol.com >>
3.Anker Nebula CapsuleAnkerBekijk op Bol.com >>

Hoe kun je een beamer draadloos verbinden?

Hieronder geef ik een uitgebreide uitleg van hoe je je beamer draadloos kunt verbinden. Aangezien sommigen geen ingebouwd wifi-systeem hebben moet je de beamers eerst draadloos maken. Dit doe je door een wifi-adapter te gebruiken, iets waar ik straks meer over ga vertellen. De volgende stappen moet je volgen als je een beamer draadloos wil verbinden:

  1. Selecteer een draadloze zender/ontvanger set
  2. Verbind de draadloze ontvanger met de beamer
  3. Het deel dat het signaal verzendt sluit je aan op je videobron (zoals je laptop)
  4. Begin met het gebruik van je draadloze videosysteem

Je kunt stap 1 overslaan als je een beamer hebt die al een (ingebouwde) zender/ontvanger heeft.

Stap 1: selecteer een draadloze ontvanger en zender set. Met zo’n draadloze set kun je je eigen inhoud gebruiken vanaf alles dat een HDMI-uitgang heeft. Het systeem is vrij eenvoudig: met zo’n set kun je de ontvanger op het ene apparaat en de zender op het andere apparaat installeren. Het enige waar je tegenaan kunt lopen is het feit dat de zender niet overeenkomt met de specificaties van je beamer. Het maakt in dit geval niet uit of je een goedkope of duurdere set koopt, het kan in beide gevallen foutgaan.

De makkelijkste manier is om een streamingstick rechtstreeks aan de achterkant van de beamer aan te sluiten. Een chromecast of roku zijn goede voorbeelden.

Het hangt er echter vanaf waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Een beamer draadloos verbinden hoeft niet altijd een goede keus te zijn. Bij het projecteren van zware games kun je misschien beter voor een HDMI-kabel gaan en geen draadloze verbinding. Bij een draadloze verbinding ontstaat er eventueel vertraging en dat wil je voorkomen tijdens het gamen.

Uiteraard zijn er draadloze opties die een 4K-signaal met 60 Hz heel goed aan kunnen, maar die zijn vaak duurder dan de spelcomputer zelf. In dit geval kun je het best kiezen voor een extra lange HDMI-kabel. De meeste mensen hebben echter niet zo’n dure set nodig. Voor het kijken van Netflix heb je niet een duur setje nodig.

Stap 2: verbind de draadloze ontvanger met de beamer. Het installeren van een draadloze ontvanger aan je beamer is vrij eenvoudig. Je sluit de ontvanger aan op een HDMI-poort in de beamer. Ook zal je het waarschijnlijk van stroom moeten voorzien. Dit doe je meestal via een USB die je op je beamer aansluit.

De streaming stick die je aan je beamer verbindt neemt niet veel ruimte in en is moeilijk te zien. Toch moet hier nog een video-output naar worden gestuurd. Hiervoor heb je een draadloze HDMI-zender nodig die je bijvoorbeeld aan je computer verbindt. Deze zender sluit je vaak op dezelfde manier aan als de ontvanger, oftewel via een USB-poort. In de volgende stap kom ik hierop terug.

Stap 3: sluit de zender aan op de videobron (bijv. je laptop). Bij deze stap ga ik verder in op het verbinden van je zender op de videobron. Dit kan bijvoorbeeld een audio- / video-ontvanger, kabelbox, spelcomputer of computer zijn. Een grote kans dat je deze zender apart van stroom moet voorzien. Dit komt omdat het comprimeren van het HDMI-signaal en het versterken ervan naar de ontvanger de meeste stroom kost.

Stap 4: begin met het gebruiken van je draadloze videosysteem. Zodra je het HDMI-systeem aan beide kanten hebt aangesloten, ben je klaar om het apparaat aan te zetten en te kijken wat er gebeurt. Bij de meeste draadloze video-sets verbinden de ontvanger en de zender automatisch met elkaar. Zet hiervoor je beamer en je videobron aan. Als ze niet automatisch met elkaar verbinden zal je misschien iets moeten doen om met de wifi te verbinden, maar dat is niet al te ingewikkeld. Hiervoor kun je eventueel de handleiding raadplegen.

Controleer tot slot of de draadloze videoverbinding goed werkt. Zodra het beeld van je beamer flikkert moet je letten op eventuele storende signalen. Er kunnen andere draadloze verbindingen in de ruimte zijn die de verbinding met de beamer kunnen verstoren. Een voorbeeld zijn draadloze game controllers.

Mochten er andere problemen zijn, kijk dan of de zender en de ontvanger beiden werken. Er zit meestal LED-verlichting op zowel de zender als de ontvanger. Als het goed is branden beiden lichtjes en staan ze allebei aan.

Hoe kun je een beamer draadloos verbinden met HDMI?

Hierboven heb ik het gehad over het draadloos verbinden van een beamer over het algemeen. Zo kun je een beamer via een stream-stick (zoals een chromecast) draadloos verbinden, maar ook via een HDMI-verbinding. Het installeren van een HDMI-verbinding staat vrijwel gelijk aan de manier die ik hierboven al heb besproken. Om een beamer draadloos te verbinden met HDMI doe je het volgende:

  1. Haal alles uit de doos en kijk wat de ontvanger en de zender is.
  2. Verbind de zender met de videobron die je gaat gebruiken. Zorg ook voor de stroomtoevoer.
  3. Verbind de ontvanger met de beamer.
  4. Zet je beamer en de videobron aan en wacht even totdat de zender en de ontvanger met elkaar zijn verbonden.

Hoe kun je een beamer draadloos maken?

Het draadloos maken van je beamer kent vele voordelen. Zo kan een draadloze beamer goed van pas komen als je bijvoorbeeld de beamer buiten wil gebruiken. Bij het gebruik van een streaming stick zijn de stappen nog eenvoudiger. In dit geval hoef je alleen de stick in de beamer te stoppen. Er zijn echter meerdere verschillen tussen deze 2 verbindingsmethoden. Er zijn verschillende overweging die je moet maken voordat je kiest tussen een HDMI-verbinding of een streamingstick verbinding.

Allereerst is een streamingstick een stuk eenvoudiger om te gebruiken. Zo kun je ze gebruiken met apps en fysieke controllers. Ten tweede zijn de kosten meestal een stuk lager dan bij een HDMI-optie. De streamingsticks gebruiken echter je internet. Als je je zorgen maakt over datalimieten of locaties waar je geen internet hebt, dan zou je beter voor een draadloze HDMI-verbinding kunnen gaan. Je internetsnelheid is niet de enige factor die meespeelt. Als je een videogame speelt is er nog geen technologie op de markt waarmee je naar zo’n kleine ontvanger kan streamen. Voor het gamen is dan alleen een HDMI-verbinding (niet draadloos) een optie.

Hoe installeer je een beamer met draadloos geluid?

Allereerst moet je kijken of je beamer over bluetooth beschikt. Zodra je beamer een bluetooth-functie heeft kun je hierop eenvoudig speakers aansluiten. Tegenwoordig beschikken de meeste beamer wel over deze functie. Om dit te controleren kun je kijken naar een bluetooth-logo op de beamer. Je kunt natuurlijk ook op de website van de verkoper kijken of de handleiding doornemen.

De bluetooth op een beamer zal je misschien moeten inschakelen in de instellingen van je beamer, maar dit is niet zo ingewikkeld. Zodra je beamer geen bluetooth-functie heeft kun je hem ook verbinden met een laptop of een smartphone. Je audio komt uiteindelijk uit je videobron, zoals een computer of een telefoon.

Beste draadloze beamers

Als je een goede draagbare beamer wil kopen is een draadloze helemaal geen slechte keuze. Hieronder zet ik de beste draadloze beamers voor je op een rijtje. Ze zijn makkelijk mee te nemen en op te bergen. Voordat je een keuze kunt maken moet je eerst weten waarop je moet letten. Hieronder zet ik de belangrijkste aspecten op een rijtje:

  1. Resolutie: veel beamers kunnen een bepaalde resolutie aan, maar comprimeren het dan naar een lagere resolutie. Kijk dus goed welke resolutie de beamer daadwerkelijk projecteert.
  2. Throw afstand: hoe groot het beeld van de projector is op basis van de afstand tot het scherm.
  3. Helderheid
  4. Gewicht
  5. Poorten (weke apparaten worden ondersteunt)
  6. Speakers
  7. Batterijduur

Ik richt me vooral op de compacte draagbare beamers die WiFi en Bluetooth hebben. Zo kun je ze makkelijk meenemen, opbergen en draadloos verbinden met je apparaten (en ook speakers).

Anker Nebula Mars II 

anker nebula mars ii beste draadloze beamer optimized

Dit is een mini beamer die je, zoals je al aan het design kunt zien, makkelijk kunt meenemen. Hij beschikt over ingebouwde WiFi en bluetooth, waardoor je er apparaten eenvoudig op kunt aansluiten. Mocht je er zware games op spelen, dan kun je hem altijd nog met HDMI op de videobron aansluiten. Er zit een ingebouwde audio in, maar verwacht hier niet teveel van. Mocht je draadloze speakers hebben, dan kun je ze makkelijk via bluetooth verbinden.

Bell-Air Native

bell air native beste draadloze beamer optimized

De resolutie van deze beamer is een stuk hoger, namelijk 1080p. Ook heeft hij een prima ingebouwde speakers. De beamer is echter minder goed draagbaar dan de bovenstaande modellen. Toch heeft hij meerder aansluitingen dan de Anker Nebula Capsule.

Anker Nebula Capsule

Anker Nebula Capsule beste draadloze beamer

Deze lijkt veel op de beamer hierboven, maar is een tikkeltje goedkoper. Voor de prijs die je betaalt is het een prima apparaat. Vanwege de lage hoeveelheid lumen kun je hem alleen in een donkere ruimte gebruiken. Middenin de zon zendt hij niet genoeg licht uit om een helder genoeg beeld te leveren. Het voordeel van dit model en het vorige model is dat je ze tegelijkertijd ook als speaker kunt gebruiken. Het is dus eigenlijk een twee-in-een apparaat. Een nadeel van de Anker Nebula Capsule is de lage resolutie, namelijk 480p.

Conclusie

Er zijn genoeg mogelijkheden om je beamer draadloos met je computer of smartphone aan te sluiten. Toch is het niet altijd verstandig, bijvoorbeeld tijdens het spelen van zware games. Voor gebruik van Netflix en YouTube geldt dit niet. Hiervoor kun je een HDMI-aansluiting of streamingstick gebruiken. Het draadloos aansluiten van geluid hoeft echter geen probleem te zijn. Dit kan meestal via de beamer, maar ook via de videobron.

Scroll naar boven