gopro aan trekker bevestiging werking van gopro e1615715976985

Hoe werkt een GoPro? – Wat is het en wat kan een GoPro?

Met een GoPro heb je tegenwoordig enorm veel mogelijkheden. Niet alleen wordt de camerakwaliteit beter, ook komen er steeds meer nieuwe functie. Het is mogelijk om je GoPro op vrijwel alle objecten vast te zetten. In deze blog kom je erachter wat je kunt doen met GoPro’s. Tot slot ga ik verder in op de functies die GoPro’s hebben. Denk hierbij aan de GoPro app, quick en studio.

Het beste aan een GoPro is dat ze op veel verschillende manieren kunnen werken:

GoPro bevestigingsaccessoireMerkPrijs
GoPro HeadstrapGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Chest Mount GoProBekijk op Bol.com >>
Flat & Curved MountsGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Jaws: Flex ClampGoProBekijk op Bol.com >>

Hoe werkt een GoPro?

Een GoPro is een kleine action camera van het merk GoPro. Ze zijn waterdicht, klein en kunnen tegen een stootje. GoPro’s staan bekend om de vele mogelijkheden. Door de ontelbare GoPro houders en bevestigingen kun je ze overal aan vast hangen of op plakken.

GoPro’s zijn klein en hebben daarom slechts een paar knoppen. Over het algemeen werken de GoPro Hero’s allemaal hetzelfde. Tussen de GoPro Hero, 4 GoPro 5 en GoPro 7 zijn geen gigantische verschillen. GoPro’s hebben over het algemeen 3 knoppen. Verder bestuur je ze met touchscreen. Ook werken de GoPro’s met je telefoon of tablet, maar dat bespreek ik later deze blog. De 3 knoppen die worden gebruikt dienen voor:

 • Power/Mode: hiermee zet je de GoPro aan/uit en scrol je door de camera modi en menu’s.
 • Shutter/Select: druk op deze knop om video’s te starten en te beëindigen, foto’s te maken en door het menu heen te navigeren.
 • WiFi: om de WiFi aan of uit te zetten houd je de knop 3 seconden in. Hiermee kun je ook naar de instellingen, verbind je hem met de controller en je telefoon/tablet.  

GoPro action camera’s hebben vele kwaliteiten. Hieronder vind je allerlei mogelijkheden van GoPro’s. Je komt erachter wat GoPro’s onderscheidt ten opzichte van andere action camera’s.

Hoe werken de lichten op een GoPro?

De GoPro heeft 5 LED-lampjes. Deze rode en blauwe en rode lichten zien er leuk uit, maar hebben ook een doel:

 • Onderin aan de voorkant zie je een rood lichtje dat schijnt als je aan het filmen bent of foto’s maakt. Een snelle manier om te controleren of je wel filmt.
 • Bovenin aan de voorkant zie je een blauw lichtje dat aangeeft of de camera met WiFi is verbonden.

Camera mogelijkheden

Een GoPro is een bedrijf dat zoveel mogelijk kwaliteit in een kleine, robuuste, waterdichte en vrijwel onverwoestbare camera stopt. In dit kleine kubusvormige ontwerp bevindt zich een beeldsensor, processor, ultragroothoeklens en microfoons voor het opnemen van audio onder verschillende omstandigheden. GoPro’s beschikken slechts over een paar knoppen. Vanaf de GoPro 5 Hero black kun je het apparaat ook bedienen met touchscreen.

Ook al kunne de action camera’s tegen een stootje, ze zijn niet onverwoestbaar. vandaar dat het ook mogelijk is om een GoPro housing aan te schaffen.

Je kunt je GoPro ook als webcam gebruiken >>

GoPro gebruikt niet een normale lens. Net zoals veel andere action camera’s gebruikt GoPro een brede lens. Dit zorgt ervoor dat je veel meer van een bepaalt landschap in beeld kunt brengen. Zo weet je zeker dat je alle actie op de camera kunt vastleggen. Dit is nodig aangezien je je GoPro vaak aan jezelf of aan een object vastzet. Om goed vast te kunnen leggen wat er voor de GoPro gebeurt, is een brede lens van belang.

Uiteindelijk zijn het compact camera’s waar je geen geweldige beelden van hoeft te verwachten. Toch is de kwaliteit die ze leveren veel hoger dan je in eerste instantie zou denken. Zo filmen dit soort kleine camera’s al snel in 4K met 60 fps. De foto’s die je kunt maken zijn ook al minimaal 12 MP. GoPro’s kun je gebruiken als een losse camera, maar je kunt ook je telefoon gebruiken.

Door de ingebouwde WiFi en bluetooth kun je niet alleen de GoPro via je mobiel bedienen, maar ook zien wat de camera op dat moment filmt. De software in de GoPro’s is één van de dingen waarmee ze zich onderscheiden van de concurrentie. Denk bijvoorbeeld aan de GoPro Quick app. Deze app zorgt ervoor dat je GoPro beelden automatisch worden gemonteerd tot een video. Hoe dit precies werkt vind je later in deze blog.

Bevestiging mogelijkheden

GoPro’s kun je op ontzettend veel manieren ergens op bevestigen. Veel van deze zogeheten mounts kun je bijvoorbeeld gebruiken om je GoPro op je helm te bevestigen. Zo kun je bepaalde plakkers gebruiken, een soort riem gebruiken, maar ook je GoPro ergens opschroeven. Er zijn zelfs mounts die speciaal worden gemaakt voor surfboards. Heel veel action camera’s die niet van GoPro zelf zijn worden speciaal gemaakt om in deze mounts te passen. Het is zelfs mogelijk om GoPro’s aan een drone te hangen. Door de super suit dive housing kunnen Gopro’s wel tot 60 meter diep onderwater. Kortom, GoPro’s zijn vrijwel op alle momenten inzetbaar.

Hieronder zie je enkele voorbeelden van GoPro bevestigingsmethoden:

GoPro bevestigingsaccessoireMerkPrijs
GoPro HeadstrapGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Chest Mount GoProBekijk op Bol.com >>
Flat & Curved MountsGoProBekijk op Bol.com >>
GoPro Jaws: Flex ClampGoProBekijk op Bol.com >>

Limieten

GoPro’s zijn dan wel op allerlei mogelijke manieren inzetbaar, toch zijn er ook beperkingen. Voor professionele fotografen zijn GoPro’s vrij beperkt wat betreft de camera-instellingen. Je kunt de camera-instellingen van GoPro’s vrijwel niet handmatig instellen. Zo kun je vaak niet de aperture en de shutterspeed aanpassen. Ook zijn er vanwege zijn kleine formaat maar een paar knoppen op de camera. De rest moet je instellen met touchscreen of je telefoon. Touchscreen werkt niet zo heel fijn vanwege het hele kleine schermpje. Via je telefoon gaat het prima, maar dat kost natuurlijk wat meer tijd en is niet altijd even handig in elke situatie. Als je van tevoren de instellingen aanpast, dan heb je er vrij weinig last van.

Wat zijn de beste GoPro instellingen? >>

Uiteindelijk hebben we het over compactcamera’s. De kwaliteit voor compacte camera’s is hoog, maar vergeleken de grotere camera’s stelt het niets voor. Dit komt door de kleine sensor die wordt gebruikt bij dit soort kleine camera’s. De grotere camera’s hebben grotere sensors waarmee je meer licht opvangt. Dit levert hogere beeldkwaliteit op, vooral als je op donkere plekken opneemt. Vandaar dat het handig kan zijn om een flash light voor je GoPro te kopen. Hierdoor maak je het de sensor een stuk eenvoudiger.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

Hiernaast zie je de GoPro Light Mod. Je monteert hem eenvoudig op je GoPro om wat extra omgevingslicht aan te brengen.

Software update

GoPro’s maken gebruik van firmware die je eens in de zoveel tijd moet updaten. Hierdoor gebruik je altijd de nieuwste versie van je GoPro en kunnen eventuele problemen worden verholpen. Het kan zijn dat je een nieuwe GoPro net uit de verpakking moet updaten. Je kunt dit doen door een micro SDHC kaartje in de computer te stoppen. Het is echter veel makkelijker om je GoPro te updaten via je telefoon. Dit doe je middels de GoPro app die je installeert op je mobiel. Hier ga ik het later nog over hebben. Het werkt een software update:

 1. Je kunt de GoPro app downloaden in de Google Play en AppStore.
 2. Verbind je GoPro vervolgens via WiFi met je smartphone of tablet. Hier kom ik later nog uitgebreid op terug.
 3. De app vraagt nu of je een nieuw wachtwoord en nieuwe gebruikersnaam wil aanmaken. De verbinding met de camera wordt verbroken. Ga daarna opnieuw naar de app, vul je wachtwoord en gebruikersnaam in en ga door naar de volgende stap.
 4. In de instellingen van de app kun je instellen dat de GoPro zich automatisch update. Controleer even of deze functie aan staat of zet hem uit als je updates handmatig wil laten uitvoeren. Door de functie aan en uit te zetten kun je controleren of de GoPro nog updates heeft.

Hoe werkt de GoPro app?

De app is een belangrijk onderdeel van je GoPro. Het is een app speciaal gemaakt voor deze action camera. Ik heb het eerder gehad over deze app, maar ik ga er nu verder op in. Door de app krijg je een live view op je telefoon van wat de camera ziet. Ook is het mogelijk om foto’s en video’s te maken vanaf je telefoon. Je hoeft hiervoor dus niet je GoPro in je hand te houden, want je bestuurt hem op een afstand. Hierdoor hoef je andere mensen niet te vragen om een foto voor je te maken. Ook is het mogelijk om met behulp van je telefoon de instellingen van je GoPro aan te passen.

Verder is het mogelijk om de beelden van je GoPro naar je telefoon over te zetten. Je gemaakte beelden kun je vervolgens eenvoudig delen op social media. Zolang je een Android of IOS apparaat gebruikt hoef je niet bang te zijn dat de app je mobiel niet ondersteunt. De app kun je vinden in de Appstore of in de Playstore.

gopro display mod live videobeeld optimized

GoPro Display Mod

Met deze Display Mod kun je ook een live videobeeld creëren. Het kan handig zijn als je jezelf tijdens het filmen wil zien.

GoPro met de app op je telefoon verbinden

Voor Apple apparaten kun je de app downloaden in de appstore. Voor Android apparaten kun je terecht in de Google Playstore. Als je ‘GoPro’ intikt zou de app bovenaan moeten verschijnen. Zodra je de app hebt gedownload kun je je smartphone met de GoPro verbinden. De GoPro verbind je met je telefoon aan de hand van een ingebouwd WiFi-netwerk. Drones werken soms ook met zo’n ingebouwd WiFi-signaal. Het is niet een soort internetverbinding waarmee je momenteel op mijn website zit. Wel maakt dit WiFi-signaal het mogelijk om je telefoon met de camera te verbinden. Hier zijn alle stappen die je moet volgen om je telefoon met je GoPro te verbinden:

 1. Download de GoPro app en open het
 2. Tik op het camera icoontje
 3. Klik vervolgens op +Add device
 4. Selecteer in de app welk GoPro model je gebruikt en controleer of de GoPro aan staat
 5. Op het scherm van je GoPro swipe je omhoog om een nieuw menu te openen
 6. Klik op ‘connect new device’ en daarna op ‘gopro app’
 7. Vervolgens geeft GoPro je een wifi-netwerk en een wifi-wachtwoord. Hiermee verbind je de GoPro met de GoPro app. Dit doe je door naar de instellingen van je telefoon te gaan. Kies vervolgens het juiste wifi-netwerk en vul het gegeven wifi-wachtwoord in.
 8. Tot slot ga je met je telefoon terug naar de GoPro app en is hij verbonden

Nadat je beide apparaten hebt verbonden kun je de naam van de GoPro veranderen. Dit is handig als je meerdere GoPro camera’s hebt. Zo weet je welke je gebruikt. Ook zal er tijdens de verbinding een blauw icoontje verschijnen. Dit laat zien dat je GoPro met je telefoon is verbonden. Als je deze niet ziet is de telefoon niet goed verbonden met de GoPro. Als dit het geval is moet je de GoPro handmatig aan doen. De maximale afstand waarbij je je GoPro met je telefoon kunt besturen is ongeveer 15 meter. Dit hangt echter veel af van de omgeving waarin mogelijk storende signalen zijn.

Om foto’s vanaf je GoPro naar je telefoon over te zetten moet je naar de live view van de GoPro app gaan. Onderin het scherm zie je een icoontje waar je op kunt klikken. Door hier op de tikken zie je al je gemaakt beelden die je vervolgens op je mobiel kunt importeren.

GoPro’s werken over het algemeen erg goed en zijn van hoge kwaliteit. Toch kun je meer uit je GoPro halen door hem een upgrade te geven. Verschillen accessoires kunnen je hiermee helpen:

gopro media mod voor webcam gebruik optimized

GoPro Media Mod

Met een GoPro Media Mod verbeter je het geluid wat je opneemt met de GoPro.

mounts flat en curved plaksysteem gopro optimized

GoPro mounts + sticker

Deze GoPro mounts kun je op heel veel verschillende voorwerpen gebruiken.

gopro light mod voor extra licht optimized

GoPro Light Mod

De GoPro Light Mod creëert veel meer licht wat de kleine sensor in de GoPro nodig heeft.

Hoe werkt GoPro Quik?

GoPro Quik kun je alleen gebruiken als je de GoPro app gebruikt. Hoe je dit doet kun je hierboven lezen. Naast de GoPro app download je de GoPro Quik app, maar wat houdt deze app precies in? De GoPro Quik app maakt het mogelijk om je beelden snel en eenvoudig te bewerken op je mobiel of je computer. Vanuit de GoPro app kun je beelden overzetten naar de Quik app. In de Quik app bewerk je vervolgens de beelden.

Er zijn 28 unieke videostijlen, elk met een unieke filter en transities. Kies uit verschillende liedjes of voeg zelf een liedje toe. Tot slot is het ook nog mogelijk om de beelden automatisch te laten editen. De software maakt dan op basis van jouw opnames een eigen montage waarbij je niets hoeft te doen. Iets wat de drones van het merk DJI ook gebruiken. Na het bewerken kun je je beelden meteen delen op social media of op je mobiel opslaan.

Beste GoPro preset settings gopro op statief

Nadat je GoPro is verbonden met je telefoon kan je de beelden downloaden. Hoe open je die beelden vervolgens in GoPro? Hiervoor zijn een paar stappen:

 1. Klik op het icoontje met 9 vierkantjes om al je opnames te zien
 2. Door op het icoontje in de vorm van een vinkje te klikken kun je de beelden selecteren
 3. De bestanden die je selecteert kun je vervolgens in de GoPro Quik app openen
 4. Klik op het Quik icoontje om de bestanden in de app te openen

Naast een app kun je ook handige accessoires gebruiken om de beeldkwaliteit van je GoPro te verhogen:

GoPro accessoiresMerkPrijs
Max Lens Mod GoPro GoProBekijk op Coolblue
GoPro Media ModGoProBekijk Bol.com
GoPro Light ModGoProBekijk op Bol.com

Er is echter ook een andere manier om je beelden in deze app te laden. Zo hoef je niet per se de app te gebruiken. In plaats daarvan gebruik je een Windows of Apple computer. Om dit te gebruiken download je de GoPro app voor je computer. Hieronder leg ik uit hoe je de app kunt instellen:

 1. Allereerst verbind je de GoPro met een USB-kabeltje aan je computer. Daarna open je de Quik app op je computer en klik je op ‘import files’. Via je computer kun je ook eventuele updates van de GoPro updaten.
 2. Selecteer vervolgens de beelden die je wil bewerken. Je kunt alles selecteren door CRTL + A in te drukken. Door alleen CRTL in te drukken kun je één bestand selecteren.
 3. Open de geselecteerde beelden door op ‘open in create mode’ te klikken.
 4. De bestanden die je hebt geselecteerd zie je aan de linkerkant op het scherm. Als je over de bestanden hovert zie je de video aan de rechterkant afspelen. Selecteer HiLights door op het goede moment op de video aan de linkerkant te klikken. Zo selecteer je het beste moment uit de video. Er wordt vervolgens een blauwe stip weergegeven en de app knipt het bestand automatisch en zet het in de tijdlijn.
 5. Door meerdere van dit soort HiLights te maken creëer je een video. Je kunt maximaal 10 HiLights in totaal maken. Hier kun je meer van maken door de video duration te verhogen. Normaal staat de tijd van de video op 30 seconden, maar je kunt hem veranderen naar 15 seconden of 60 seconden. Door hem te verhogen naar 60 seconden kun je in totaal 20 HiLights maken.
 6. Nadat je HiLights hebt gemaakt kun je ze verwijderen of onderling in een andere volgorde zetten.
 7. Verder is het mogelijk om muziek aan je video toe te voegen. Linksonder in het programma vind je een knop om muziek toe te voegen. De keuze is echter niet ruim, aangezien je maar uit 10 liedjes kunt kiezen. Om je eigen muziek toe te voegen heb je GoPro Plus nodig en dat kost helaas geld.
 8. Als je tevreden bent kun je de beelden op je computer opslaan. Het is eventueel ook mogelijk om later nog verder te editen.

Uiteindelijk is dit niet een heel beperkt programma waar je niet professioneel op kunt editen. Toch is het voor veel GoPro gebruikers een handige functie die helemaal gratis is. Als je echt van plan bent om serieus aan de slag te gaan, gebruik dan programma’s als Adobe Premier Pro of Final Cut Pro. Hier betaal je natuurlijk een vrij hoog maandelijks bedrag voor en dat is het voor veel mensen niet waard.

Hoe werkt GoPro studio?

GoPro studio is net zoals de GoPro Quik een edit programma. Het verschil is dat je GoPro Quik op je mobiel en desktop kunt gebruiken. De GoPro Studio daarentegen kan je alleen gebruiken op een computer. GoPro Studio is een geavanceerde versie van Quik en heeft meer functies. Helaas is dit programma niet meer te downloaden op de site van GoPro. Het is ietwat verouderd en GoPro wil mensen juist naar de Quik app sturen. Als je GoPro studio wil gebruiken moet je niet zomaar iets downloaden. Je wil immers geen virus op je computer krijgen. Download >>

Scroll naar boven