In principe werken alle op afstand bestuurbare apparaten hetzelfde. Het werkt als volgt: de gebruiker heeft een zender of afstandsbediening die het signaal van radiogolven naar de auto stuurt. Op die manier geeft de gebruiker aanwijzingen aan het voertuig. Toch zijn ze lang niet allemaal hetzelfde. Zo gebruiken ze verschillende stroombronnen en transmissiebereiken. Op die manier zijn ze allemaal uniek. In dit artikel leg ik de wetenschap achter deze RC auto’s uit. Verder kom je erachter wat er nodig is om een apparaat op afstand te bedienen.
Bekijk de elektrische RC auto’s die het best werken:
Beste elektrische RC auto’s | Merk | Prijs |
Rustler 4X4 VXL Brushless | Traxxas | Bekijk op Bol.com |
Traxxas Slash VXL 2WD TSM | Traxxas | Bekijk op Bol.com |
Traxxas Rustler 37054-1 | Traxxas | Bekijk op Bol.com |
Inhoudsopgave
Welke onderdelen zijn nodig voor een RC auto?
Voordat we kunnen weten hoe het werkt, moeten we eerst weten waaruit een RC auto bestaat. We kunnen een bestuurbare auto onderverdelen in 4 belangrijke onderdelen. Alle bestuurbare apparaten maken gebruik van sommige basisonderdelen:
Krachtbron: een krachtbron is nodig om alles te voorzien van stroom, waardoor alle onderdelen werken. Een auto met afstandsbediening maakt vaak gebruik van een batterij, maar dit kan ook gas zijn. De meeste elektrisch gedreven auto’s maken gebruik van LiPo-batterijen. Dit zijn licht ontvlambare batterijen die je op kunt laden. Op deze manier kun je ze vaker gebruiken. Ze kunnen gevaarlijk zijn, dus ga hier goed mee om. Het zijn dezelfde soort batterijen die je voor drones gebruikt. Meer informatie over dit soort batterijen.
Motor: de motor is verantwoordelijk voor het verplaatsen van de benodigde onderdelen. Ook worden hierdoor basisfuncties uitgevoerd, zoals het draaien van de wielen, het sturen en het toepassen van remmen en acceleratie.
Zender: de zender zendt het signaal uit naar de auto. Het is de radio van het radiografisch bestuurde voertuig. Dit is vaak een afstandsbediening waarmee je de RC auto bestuurt. Sommige mensen hebben een voorkeur voor joysticks op de controller. Toch gebruiken de meeste wiel-en-trigger-systemen. Alle RC systemen werken proportioneel. Alle auto’s sturen, accelereren en remmen in verhouding tot de hoeveelheid en de input die je aan de besturing geeft. Als je het wiel scherp draait, maak je ook een scherpe bocht.
De radio’s maken vaak gebruik van kanalen. Elk van deze kanalen kan één functie bedienen. Een RC auto maakt gebruik van 2 kanalen: sturen en gas geven. Het sturen is kanaal 1 en gas geven is kanaal 2. Je hebt ook RC auto’s met 3 kanalen. Ze worden meestal gebruikt bij auto’s met een achteruitversnelling. Tankmodelbouwers maken zelfs gebruik van 6 of meer kanalen. Naast gas- en stuurbediening gebruiken ze licht- en geluidssystemen, maar ook draaiende onderdelen.
Ontvanger: dit is terug te vinden in de RC auto zelf. Het is voorzien van een antenne en een printplaat, waarmee hij signalen die worden uitgezend kan ontvangen.
Hoe werken de regels omtrent RC auto’s? >>
Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto?
De meeste op afstand bestuurbare voertuigen maken gebruik van radiogolven. Hiermee sturen ze een signaal naar de ontvanger. De ontvanger ontvangt vervolgens het signaal en zorgt ervoor dat de motor werkt. De motor kan vervolgens starten door de krachtbron die hem is gegeven.
Dit klinkt vrij eenvoudig, maar we moeten voor elk onderdeel meer onderzoeken voordat je het helemaal snapt:
- De zender in de controller zendt een signaal naar de auto. Dit doet hij met het vermogen van de batterij en met een bepaalde frequentie. Voor RC auto’s gebruik je vaak een frequentie van 27MHz of 40MHz. Voor de meeste RC auto’s geldt dat je zelf kunt bepalen welke je wil gebruiken. Door 2 RC auto’s met een andere frequentie te gebruiken kun je tegelijk racen zonder dat de signalen elkaar in de weg zitten. Meestal kan een auto naar voren, achteren, links of naar rechts rijden.
- Wanneer de bedieningselementen worden aangeraakt, veroorzaken ze elektrische contacten die een aantal elektrische pulsen uitzenden. Een voorbeeld van een bedieningselement zijn de joysticks op de controller. De volgorde waarin dit voorkomt heeft betrekking op een specifieke actie, bijvoorbeeld vooruit en rechts. Dit wordt vervolgens via radiogolven naar de ontvanger in de RC auto verzonden.
- Vanaf daar weet hij welk deel van het voertuig moet worden verplaatst, bijvoorbeeld de wielen. Hier gebruikt hij vervolgens een motor en een gedetailleerde printplaat voor. De ontvanger ontvangt het signaal en stuurt het door naar de printplaat. Dit onderdeel zet de elektrische pulsen om in acties. De ontvanger zoekt continu naar signalen die de zender uitzendt. Op die manier reageert de auto meteen op jouw acties.

Controllers hebben vrijwel altijd 6 bedieningselementen. Ze werken door het volgen van pulssequenties:
- Vooruit: 16 pulsen
- Achteruit: 40 pulsen
- Vooruit links: 28 pulsen
- Vooruit rechts: 34 pulsen
- Achteruit links: 52 pulsen
- Achteruit rechts: 46 pulsen
Alle RC voertuigen zijn weer verschillend. Wat je kunt besturen en vanwaar het komt verschilt per voertuig. Bij RC auto’s moet de bestuurder vrijwel alle onderdelen besturen. Bij ander RC voertuigen is dit niet altijd het geval. Zo kunnen RC boten ook nog gebruik maken van de wind. Ook RC vliegtuigen werken op een andere manier.
RC auto’s die het beste werken:
Hoe werkt de controller van de RC auto?
Het wiel: door het stuur naar rechts te draaien wordt de auto naar rechts gestuurd. Door naar links te sturen wordt de auto naar links gestuurd.
Dual Steer Rate: dit kan een knop zijn of iets waaraan je moet draaien. Hiermee stel je in hoe scherp je stuurt. Als er veel obstakels op de weg liggen wil je misschien dat de auto scherp stuurt. Rijd je op een recht stuk, dan wil je misschien dat de auto wat minder scherp stuurt. Afbeelding 1
De aan- en uitknop. Hiermee zet je het voertuig aan of uit. Vaak kun je hier ook bepalen op welk kanaal de zender staat. Iedere auto krijgt een ander kanaal zodat de auto’s elkaar niet in de weg zitten. Afbeelding 2




Gashendel: als je aan de trekker trekt geef je gas. Duw je de trekker naar voren, dan rem je of rijd je achteruit. Op die manier kun je de snelheid van het voertuig goed onder controle houden. Afbeelding 3
Trimknoppen: er is een trimknop voor elk kanaal. In de meeste gevallen dus voor het stuur en voor de gashendel. Voorbeeld: je rijdt de auto recht naar voren, maar hij heeft een afwijking naar links of rechts. In dit geval kun je het voertuig corrigeren. Op die manier rijdt de auto weer in een rechte lijn naar voren als je gas geeft. Afbeelding 4
Hoe werkt een bestuurbare auto op brandstof?
Een bestuurbare auto met brandstof kunnen we in 2 groepen verdelen:
- Nitromotoren
- Benzine
Nitromotoren: dit zijn motoren die gebruik maken van nitromethaan. Het is een soort brandstof die meer power geeft dan benzine. Er is namelijk minder zuurstof nodig voor de verbranding. Je hebt de juiste afstelling van de motor nodig, maar ook geduld. Voor en na iedere rit heeft een brandstof motor aandacht nodig. Het grote nadeel van dit soort motors is dat je telkens apart de brandstof erbij moet kopen. Dit mag niet via de post worden verstuurd, want daar is het te gevaarlijk voor. De uitlaatgassen zijn gevaarlijk en leveren meer lawaai op.
Benzine: dan hebben we ook nog motoren die werken op benzine. Vanwege het vermogen en de grootte wordt benzine vooral gebruikt bij de grotere bestuurbare auto’s. Je moet denken aan schalen van 1:8, 1:7, 1:6, 1:5 en groter. Deze motoren rijden op een mengsel van euro 95 benzine en 2-takt olie. Ook dit soort motoren hebben veel aandacht nodig zowel voor als na de rit.
Elektrische RC auto’s werken dus een stuk eenvoudiger dan de bovenstaande opties. Voor meer power zul je wel echt moeten upgraden. Een RC auto op benzine of met een nitromotor is dan essentieel. Zo behalen ze veel hogere snelheden en hebben ze veel meer trekkracht. Met genoeg brandstof kun je in principe de hele dag racen. Dit geldt niet voor elektrische auto’s, want daar zul je accu’s telkens moeten opladen. Daar komt bij dat RC auto’s op brandstof meer lawaai maken. Dit is voor veel liefhebbers een groot voordeel. Voor anderen is dit juist weer een groot nadeel. Het geluid dat ze produceren kan al snel overlast veroorzaken. Met als gevolg dat je niet overal mag rijden. Dus, waar mag je rijden met een RC auto?
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.