SD kaart gereedschap benodigdheden

Hoe werkt een SD-kaart? – Hoe gebruik je een SD-kaart?

SD-kaartjes kun je voor een heleboel verschillende doeleinden gebruiken. Ze zijn dan ook voor veel verschillende apparaten in te zetten. In deze blog lees je alle basiskennis die je nodig hebt wat betreft SD-kaartjes. Wat zijn het, hoe werken ze en hoe gebruik je ze.

Bekijk hieronder SD-kaarten en micro SD-kaarten op Bol.com:

Wat is een SD-kaart en wat doet het?

Een SD-kaart, digitale beveiligingskaart of geheugenkaart (allemaal hetzelfde) is een kaart die extra hoeveelheden informatie voor je opslaat. Zo gebruiken mensen vaak een SD-kaart bij Samsung telefoons waarbij de interne opslag vol zit. Naast de extra opslag die SD-kaartjes leveren kunnen ze bestanden ook overzetten van apparaat tot apparaat. Zo maak ik beelden met mijn drone en kan ik ze opslaan op de SD-kaart. De SD-kaart kan ik vervolgens eenvoudig aansluiten op mijn computer waarna ik de bestanden makkelijk op mijn computer zet.

Mobiele apparaten gebruiken over het algemeen micro SD-kaartjes. Maar ook kleine apparaten, zoals drones en GoPro’s gebruiken meestal deze kleine SD-kaartjes. Ondanks het kleine formaat kun je er ontzettend veel ruimte op kwijt. Wat de beste SD-kaart is verschilt per doelstelling. De ene kan veel meer opslaan dan de ander.

Ook de schijfsnelheid speelt een rol. Deze bepaalt hoe snel bestanden op de SD-kaart kunnen worden gezet. Ze drukken dit uit in MB/S. Op de SD-kaartjes zie je een ‘C’-waarde staan. Deze waarde geeft de classificatie weer. Hoe hoger de classificatie, hoe hoger de schijfsnelheid. Zo heeft een SD-kaartje met een C-waarde van 4 een schijfsnelheid van 4 MB/S.

Hieronder zie je voorbeelden van apparaten die SD-kaarten gebruiken:

Naast deze keuzes moet je ook nog een keuze maken uit een micro SD-kaart en een normale SD-kaart. Zoals ik net al zei ondersteunen niet alle apparaten normale SD-kaartjes. De keuze is dan natuurlijk snel gemaakt, maar dit is niet altijd het geval. Zo zijn er ook apparaten die beide formaten ondersteunen. Normale SD-kaartjes hebben veel meer opslag, maar zijn ook een stuk duurder. Waarom een SD-kaart van 120GB opslag kopen, als je slechts 10GB gebruikt?

Het voordeel van SD-kaartjes is het formaat. Of het nu een micro of een normale SD-kaart is, ze zijn allebei klein van formaat. Hierdoor zijn ze eenvoudig mee te nemen en op te slaan. Een ander groot voordeel is dat je ze op veel verschillende apparaten kunt gebruiken. Aangezien ze niet uit bewegende onderdelen bestaan kan er vrij weinig kapotgaan. Ook hebben ze geen stroom nodig. Handig, aangezien de apparaten waarvoor je SD-kaarten gebruikt vrij veel stroom gebruiken. Denk aan een camera of een drone.

Hoe gebruik je een SD-kaart

Om een SD-kaart te kunnen gebruiken heb je een apparaat nodig die dit ondersteunt. De SD-kaart moet natuurlijk wel passen. De apparaten die SD-kaartjes gebruiken hebben ingebouwde SD-kaart poorten (zie afbeelding). Door de SD-kaart in deze poorten te doen kan je bestanden opslaan en overzetten, iets waar ik later deze blog op terug kom.

Mocht je SD-kaart niet in je laptop passen, dan kun je een zogenaamde kaartlezer gebruiken. Een USB adapter kan ook. Door één van deze 2 tussenstukken te gebruiken kun je micro SD-kaartjes gebruiken op computers. Computers hebben namelijk een ingebouwde SD-poort, maar die werkt meestal alleen voor SD-kaartjes van een normaal formaat. Wanneer je een SD-kaart koopt van het merk SanDisk, krijg je hier automatisch een kaartlezer bij meegeleverd.

Sd kaart adapter voor micro SD-kaarten

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt. Je krijgt een micro SD-kaart met een adapter meegeleverd. Zo kun je de micro SD-kaart in de adapter doen. De adapter stop je vervolgens in de ingebouwde SD-kaart poort van je computer.

USB micro SD-kaart adapter windows

USB multifuntionele kaart lezer Micro SD, SD, 4 in 1

Gebruik een USB (micro) SD-kaartlezer als je computer helemaal geen SD-kaart poort heeft. Met deze USB adapter kun je zowel micro SD-kaarten als normale SD-kaarten in je computer stoppen. Je hebt hier geen speciale SD-kaart poort voor nodig.

Zodra je je SD-kaart met je computer hebt verbonden kun je verschillende aanpassingen doen. Een SD-kaart is dan ook op verschillende manieren te gebruiken. Het gebruik van je SD-kaart verdeel ik in meerdere onderdelen, namelijk: het openen, bestanden overzetten en formatteren.

Openen van je SD-kaart

Begin met het gebruiken van de juiste kaartlezer / adapter om je SD-kaart met je computer te gebruiken. De onderstaande SD-kaartlezers kunnen je helpen om je SD-kaart met je computer te gebruiken:

Zodra hij er goed in zit ga je naar de ‘verkenner’. Dit is waar je al je bestanden kunt vinden. Onder ‘deze pc’ kun je de SD-kaart vinden. Als je hem hier niet tussen ziet staan kun je ook op ‘deze pc’ klikken. Als het goed is zie je hem hier wel tussen staan.

Mocht je hem ook hier niet kunnen vinden, dan is er een mogelijkheid dat je SD-kaart niet wordt herkent. Om bij de verkenner te komen kun je met je rechtermuisknop op het Windows-icoontje klikken linksonder in het scherm. Vanuit daar klik je op ‘verkenner’. De meeste zullen echter weten waar ik het over heb.

Om je SD-kaart te vinden moet je wel weten hoe die heet. Wanneer je je SD-kaart voor het eerst gebruikt heeft hij een standaardnaam. Dit is meestal de merknaam van de SD-kaart. Bij het gebruik van een SanDisk zie je deze naam verschijnen op je computer. Je kunt de naam eenvoudig veranderen door met je rechtermuisknop op de kaart te klikken. Je ziet dan ‘naam wijzigen’ staan. Zodra je voor de eerste keer de geheugenkaart opent is hij als het goed is leeg, tenzij je er al mee hebt gefilmd. In het laatste geval kun je de bestanden overzetten naar een andere map op je computer, iets wat ik je nu ga uitleggen.

Bestanden overzetten van je SD-kaart

Je bestanden overzetten kan op 2 verschillende manieren. Je kunt bestanden van je SD-kaart op je computer zetten, maar ook bestanden vanaf je computer op je SD-kaart zetten. Beide manieren komen nu aan bod.

Bestanden van je SD-kaart naar je computer: als je de SD-kaart opent zie je hier bestanden op staan. Kies allereerst welke bestanden je op je computer wil zetten. Zodra je weet welke bestanden je wil, kunnen we ze gaan selecteren. Dit doe je door ctrl ingedrukt te houden. Terwijl je ctrl houdt ingedrukt klik je op de bestanden die je wil selecteren.

Door met je rechtermuisknop op 1 van deze bestanden te klikken kun je op ‘kopiëren’ klikken. Ga vervolgens naar een andere schijf op je computer (bijvoorbeeld je interne schijf: Windows (C:)). Op een leeg vlak klik je weer met je rechtermuisknop en selecteer je ‘plakken’. Het kan even duren voordat je bestanden helemaal zijn overgezet.

bestanden van SD-kaart overzetten
bestanden van SD-kaart overzetten in lege map

Je kunt ook bestanden op je computer naar je SD-kaart verplaatsen. Dit is precies het omgekeerde van hetgeen wat ik hierboven heb beschreven. Je kunt hiervoor dezelfde methode gebruiken. Je selecteert de bestanden die je wil overzetten, kopieert ze en plakt ze in de SD-kaart.

SD-kaart formatteren

Het kan zijn dat je problemen ondervindt met je SD-kaart. In dit geval kan het formatteren je probleem eventueel oplossen. Door je SD-kaart te formatteren verwijder je in 1 keer alle bestanden van de kaart. Je kunt ook losse bestanden selecteren en verwijderen. Zo hoef je niet in 1 keer alles te wissen. Houd ctrl ingedrukt, selecteer de bestanden die je wil verwijderen en klik hier met je rechtermuisknop op. Je ziet dan ‘verwijderen’ staan.

Om je SD-kaart volledig te formatteren hoef je niet heel veel te doen. Formatteer je SD-kaart alleen als je zeker weet dat je alle bestanden hierop wil verwijderen. Klik met je rechtermuisknop op de SD-kaart. Klik op de SD-kaart zelf, die je onder ‘deze pc’ kunt vinden. Je opent de geheugenkaart dus niet. Zodra je hier met je rechtermuisknop op hebt geklikt zie je de optie ‘formatteren’ staan. ‘Snel formatteren’ staat standaard aangevinkt en klik op ‘ok’.

Hoe formatteer je een SD-kaart? >>

Hoe werkt een SD-kaart?

We hebben het net gehad over hoe je een SD-kaart kunt gebruiken. Toch hebben we het nog niet gehad over de manier waarop ze precies werken. Ik ga het hebben over de werking van de opslag en de beveiliging die je in kunt schakelen op SD-kaarten. Eerst ga ik dieper in op de manier waarop SD-kaartjes zoveel data kunnen opslaan.

‘SD’ staat voor Secure Data. De gegevens op een SD-kaart worden digitaal opgeslagen. Het binnenste van de kaart bestaat uit allemaal kleine circuits. Als de kaart niet in gebruik is behouden de circuit hun lading zonder extra stroom. Zodra je een SD-kaart in een apparaat stopt, zoals een camera of een mobiele telefoon, stroomt er een klein beetje elektriciteit van het apparaat naar het geheugenkaartje. Gegevens worden gewist wanneer er een iets hogere elektrische spanning op het circuit is toegepast. Hierdoor kun je de SD-kaart eenvoudig formatteren en kun je er weer nieuwe bestanden opzetten. SD-kaarten schrijven en wissen data in blokken en secties, waardoor ze sneller zijn dan sommige andere schijven.

SD-kaarten kunnen soms best diep in het apparaat zitten. hierdoor krijg je ze er best moeilijk uit. Lees hier hoe je een vastzittende SD-kaart losmaakt. >>

Vaal werken SD-kaarten met een bepaald tussenstuk. Dit tussenstuk (ook wel kaartlezer genoemd) zorgt ervoor dat je je SD-kaart in je Mac of Windows computer kan stoppen. Hieronder zie je een paar voorbeelden van SD-kaartlezers:

Opslag

Gegevens op een SD-kaart worden opgeslagen op een reeks elektronische componenten. Dit worden NAND-chips genoemd. Deze chips zorgen ervoor dat je data op de kaart kunt opslaan. Aangezien de chips geen bewegende onderdelen hebben, gaat het overzetten van bestanden een stuk sneller dan bij harde schijven. De NAND-chips verslijten niet snel, waardoor je gegevens tijdens hun levensduur duizenden keren kunt overzetten.

Beveiliging

SD-kaartjes kun je ook beveiligen. Dit is een functie die de meeste SD-kaartjes hebben. Hierdoor staat je geheugenkaart enkel op ‘lezen’ en kun je geen aanpassingen doen. In sommige gevallen kun  je dit slot activeren aan de zijkant van de SD-kaart zelf. Door de SD-kaart op deze manier op alleen lezen te zetten kun je geen bestanden aan de kaart toevoegen of afhalen. Het kan ook zijn dat je SD-kaart niet over zo’n systeem aan de buitenkant beschikt. In dat geval kun je het ook op je computer in- of uitschakelen. Dit doe je door met je rechtermuisknop op de SD-kaart te klikken. Ga vervolgens naar ‘eigenschappen’. Onderaan dit menu kun je de beveiligingsfunctie aan- of uitzetten.

Het is ook mogelijk om je SD-kaart te beveiligen met een wachtwoord. Dit kun je lezen in een andere blog. Hoe beveilig je een SD-kaart met een wachtwoord? >>

Hoe werkt een SD-kaart in je telefoon?

Deze blog gaat over het algemeen over SD-kaartjes die je met je computer gebruikt. Toch gebruik je SD-kaartjes ook vaak voor Android telefoons. Daarom vertel ik je nu meer over hoe een SD-kaart werkt in je mobiel. Ik ga vooral in op hoe je een SD-kaartje installeert op je Android smartphone, bijvoorbeeld voor Samsung telefoons. Dit geldt overigens ook voor SD-kaartjes die je gebruikt voor je tablet.

Allereerst is het goed om te weten dat telefoons vrijwel altijd micro SD-kaartjes gebruiken. Hier heb ik het aan het begin van deze blog al een keer over gehad. Aangezien telefoons klein zijn van formaat, is het logisch dat we hier micro SD-kaartjes voor gebruiken.

Hoe je een SD-kaart in je telefoon stop verschilt natuurlijk per model. De meest voorkomende manier is via een simkaartopening. Om deze te openen heb je een kleine pin nodig. Door de pin in het gaatje te duwen zou die open moeten springen. Zodra die open is doe je de SD-kaart erin. Hierna sluit je de opening weer door hem dicht te drukken.

Android apparaten verwerken micro SD-kaarten op 2 verschillende manieren: als draagbare opslag of als interne opslag. Het verschil hiertussen is erg groot en kan de manier waarop je hem gebruikt erg veranderen. Voorheen werden micro SD-kaarten alleen gebruikt als draagbare opslag, terwijl je ze nu ook als interne opslag kunt gebruiken. Ik zal het verschil tussen deze 2 voor je uitleggen.

Draagbare opslag voor een Android telefoon is hetzelfde als een USB-station voor een computer. Door een externe harde schijf toe te voegen kun je extra data opslaan op die schijf. Je zet er bestanden op en je kunt ze overplaatsen naar andere apparaten. Als je de kaart vaak uit het apparaat wil halen of wil vervangen, dan is dit een goede manier om je gegevens op te slaan.

Interne opslag is weer heel iets anders. In dit geval wordt de micro SD-kaart niet gebruikt als externe bron waar je data op kunt opslaan. Het is juist een uitbreiding van de interne opslag. Zo kun je met dit systeem apps, opslaggegevens en zelfs achtergrondprocessen op de SD-kaart zetten. Als je de micro SD-kaart eruit haalt kunnen er eventueel problemen ontstaan. De telefoon kan de SD-kaart namelijk niet zomaar formatteren. Een nieuw kaartje erin stoppen heeft daarom geen zin.

Welke je moet kiezen hangt van jezelf af. Als je bestanden veel wil verplaatsen kun je beter een draagbare opslag gebruiken. Zodra je gewoon extra intern geheugen wil, zonder in aanraking te komen met bestandsbeheer, ga dan voor een interne opslag. Bij een interne opslag wordt de opslag beheert door de telefoon zelf.

Mocht je teveel opslag op je telefoon gebruiken, dan kun je ook extra opslag vrijmaken. Dit is uiteindelijk de meest makkelijke en snelle manier van meer opslag creëren.

Scroll naar boven