soorten luchtvaartuigen tekening schets

Hoe ziet een drone eruit? – Hoe herken je een drone?

In de afgelopen jaren zijn het aantal meldingen van Ufo’s fors gestegen. Het toenemende aantal drones in de lucht zal hier iets mee te maken kunnen hebben. Het woord ‘drone’ is een overkoepelende term voor verschillende soorten luchtvaartuigen. Ze zien er dus allemaal verschillend uit. In dit artikel vertel ik je hoe je een drone kunt herkennen. Voordat je een drone kunt herkennen moet je wel weten wat een drone precies is en wat voor soorten er zijn. 

Dit is hoe de verschillende soorten drones eruitzien:

Drone MerkPrijs
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com >>
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com >>
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com >>

Wat is een drone? 

Zoals ik in de inleiding al zei is een drone een algemene term. De betekenis is over de jaren heen door de bevolking veranderd. Militairen gebruikten de term ‘drone’ voor onbemande militaire luchtvaartuigen. We kunnen drones dus in twee groepen verdelen. We hebben drones voor militairen en particulieren. Dit zijn twee hele andere soorten luchtvoertuigen. De definitie van een drone: een onbemand radiografisch bestuurd vliegtuig dat wordt gebruikt voor verkenning en bombardementen. Het betekent echter ook een luchtvaartuig zonder piloot die wordt bestuurd vanaf de grond.  

Een drone die wordt gebruikt voor bombardementen of verkenning kan op afstand worden bestuurd. Het luchtvaartuig is op dat moment onbemand. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een drone met iemand in de cockpit is nog steeds een drone. Het luchtvaartuig gebruikt dan de auto pilot zodat de drone uit zichzelf kan vliegen. Er wordt in dit geval van tevoren een route voor hem ingepland. We kunnen dus op twee manieren naar drones kijken: 

  1. (Onbemand) luchtvaartuig dat uit zichzelf kan vliegen 
  2. Luchtvaartuig dat vanaf de grond wordt bestuurd (remotely controlled) 

Nu weet je dat er militaire drones en hobbymatige drones zijn. Drones voor particulieren wegen vaak maximaal een paar kilo. Militaire drones daarentegen hebben soms het formaat van een vliegtuig. Logisch dat ze totaal niet op elkaar lijken. Om een drone te herkennen moet je wel weten wat voor soorten er zijn. Dat bespreek ik in de volgende paragraaf. 

Wat voor soorten drones zijn er? 

Wat voor soorten drones er zijn hangt af van hoe je ernaar kijkt. Selecteer je ze op de grootte van de drone, de functionaliteit of het design? Uiteindelijk zijn er 4 verschillende manieren waarop je drones kunt indelen. Ik zal het nu hebben over het design van de drones. Op die manier krijg je een goed idee hoe ze eruit kunnen zien. We kunnen ze indelen in multicopters en fixed wing drones.  

Multicopter drone 

Hier denken de meeste mensen aan als ze een drone zien. Het is een drone met meerdere motoren en propellers. Over het algemeen zijn multicopters het makkelijkst te besturen. Ze kunnen op één plek in de lucht blijven vliegen. Ze zweven niet over de lucht, maar tillen hun hele gewicht zelf. De meest bekende multicopter is de quadcopter. Dit is de bekendste vorm waarin een drone voorkomt. Hieronder zie je alle soorten multicopters: 

  • Tricopter: 3 motors  
  • Quadcopter: 4 motors  
  • Hexacopter: 6 motors  
  • Octocopter: 8 motors 

Links/boven: quadcopter
Midden: hexacopter
Rechts/onder: octocopter

Fixed wing drone 

Deze groep wordt een stuk minder snel gezien als een drone. Ze maken gebruik van vaste vleugels waarmee ze door de lucht zweven. Op die manier verbruiken ze een stuk minder energie en kunnen ze langer vliegen. Je zult zo’n drone niet stil in de lucht zien hangen. Hij blijft continu vooruitvliegen, waardoor het vliegen een stuk moeilijker is dan bij een multicopter. Ze kunnen daarom nauwelijks worden gebruikt voor luchtopnames. Je hoeft dus niet bang te zijn voor je privacy als je zo’n drone tegenkomt.  

Een luchtvaartuig met een vaste vleugel is pas een drone als hij automatisch kan vliegen. Een drone kan pas automatisch vliegen als hij over een GPS-signaal beschikt. Met automatisch vliegen bedoel ik bijvoorbeeld stil in de lucht blijven vliegen. Dit is vrijwel alleen mogelijk als je een fixed wing design combineert met een multicopter. Ze gebruiken zo beide voordelen van de designs.  

Door het multicopter design kun je verticaal opstijgen en landen. Je hebt dus geen landingsbaan nodig, maar slechts een kleine landingsplaats. Door het fixed wing design zweef je door de lucht, waardoor je veel minder energie verbruikt en verder kunt vliegen. Dit systeem is ideaal voor drone delivery. Hiernaast zie je een filmpje waarin Amazon deze drones inzet voor dit soort doeleinden. Meestal komt dit niet voor en is het vaak een RC vliegtuig/modelvliegtuig. Vergeet ook zeker niet de militaire drones. Dit zijn drones in de vorm van een vliegtuig, vaak met een vaste vleugel. 

Hoe ziet een drone eruit? 

Hieronder zie je een aantal foto’s van verschillende soorten drones. De drones staan opgedeeld van meest voorkomende naar minst voorkomende. De kans dat je een multicopter over je tuin ziet vliegen is groter dan een fixed wing drone. 

Speelgoed multicopters 

Sommige mensen noemen het geen drone, omdat ze veel minder functies hebben dan de duurdere drones. Toch zien de meeste mensen dit als een drone, omdat het een onbemand op afstand bestuurbaar luchtvoertuig is. En dit is één van de kenmerken van een drone. De drones die je hieronder ziet zijn slechts een paar tientjes en er wordt vaak binnen mee gevlogen.

Beste speelgoeddrones (voor kinderen) momenteel op de markt:

Drone MerkPrijs
Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com >>
DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com >>

Duurdere multicopters van DJI 

70 tot 80% van alle drone bezitters in Nederland heeft een drone van het merk DJI. Grote kans dat de drone die je in de lucht ziet van het merk DJI is. Het merk staat bekent om zijn camera-drones. Dit zijn drones die voornamelijk zijn bedoelt voor het maken van luchtfoto’s -en video’s. Het zijn de wat duurdere drones onder de consumenten. De goedkoopste drone die ze verkopen is momenteel de DJI Mini 2 die je op het linker plaatje ziet. Je koopt hem vanaf 400 euro. Verder verkopen ze drones aan professionals waarvan de prijzen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Eerste plaatje: DJI Mini 2
Tweede plaatje: DJI Mavic 2 Pro
Derde plaatje: DJI Phantom 4 Pro

FPV-drones 

Dit zijn super snelle drones die ook ontzettend moeilijk te besturen zijn. Je kunt ze dus herkennen aan hun snelheid. FPV staat voor ‘First Person View’. Dit betekent dat de dronepiloot een soort VR-bril draagt waarmee diegene kan zien wat de drone ziet. Vandaar het cameraatje op de drone. Ze zijn dus niet gemaakt om mooie luchtbeelden te maken. Ze vliegen ook meestal niet zo hoog, maar juist laag over de grond.

dji fpv drone voor racen optimized

DJI FPV Combo

Dit is een race drone die is gemaakt door het merk DJI. Zij maken het met deze drone een stuk eenvoudiger om te beginnen met FPV vliegen. FPV staat voor First Person View. Onderaan de afbeelding zie je een soort VR bril. Deze bril doe je op zodat je tijdens het vliegen kunt zien wat de camera van de drone ziet.

Fixed wing drone 

Ook bij dit luchtvoertuig zie je de twee designs gecombineerd. Je ziet de motors van een drone en de vleugels van een modelvliegtuig terug in het design. In de video kun je zien hoe hij verticaal kan opstijgen en landen. Zo’n drone zal je niet zo vaak zien boven je huis, maar een grote kans dat je hem later nog eens tegenkomt. Er zitten veel voordelen aan en we gaan ze zeker nog vaker terugzien in de toekomst.

Militaire drones

Militaire drones komen ook in allerlei soorten en maten. Zo bestaan er ook er ook militaire drones net zo groot als de speelgoeddrones waar ik het net over had. Toch zal je het meest te maken krijgen met de onderste modellen.

Eerste plaatje: Global Hawk
Tweede plaatje: Predator
Derde plaatje: Reaper (heeft Nederland er 4 van)

Hoe groot is een drone? >>


Nu je weet hoe een drone eruit ziet, kijk nog eens naar de afbeelding helemaal boven in het artikel. Je ziet er allemaal tekeningen van verschillende luchtvaartuigen. Bij 3 van deze tekeningen kunnen we 100% vaststellen dat het een drone is, welke zijn het? Denk goed na over de kenmerken van een drone die ik eerder in dit artikel heb besproken. Succes! Onderaan dit artikel vind je het antwoord.


Hoe kun je een drone herkennen? 

Er zijn 5 manieren waarop je een drone kunt herkennen. Een militaire drone spotten is erg moeilijk, aangezien ze lijken op vliegtuigen. Je zult dan het model moeten herkennen voordat je weet of het een drone is. De ene drone is makkelijker te herkennen dan de ander, maar over het algemeen hebben ze dezelfde eigenschappen.  

Lichten: de meeste drones beschikken over lichten. Ze komen het meest voor in de kleuren groen, rood en wit. Ook overdag zijn de lichten soms te zien. Als je laag in de lucht één of meerder lichtjes ziet branden, dan is het een grote kans dat het een drone is. Het kan natuurlijk ook een vliegtuig, helikopter of satelliet zijn, maar die vliegen op andere hoogtes. Een drone mag in Nederland niet hoger vliegen dan 120 meter.  

Geluid: alhoewel drones steeds minder geluid maken, kun je ze toch duidelijk horen. Aan de hand van het geluid kun je herkennen of het een drone of een helikopter is. Een helikopter maakt een veel zwaarder geluid dan een drone. Het geluid van een drone ervaren mensen al snel als een irritant gezoom. Je kunt het geluid nog op tientallen meters hoog horen. Dit hangt natuurlijk af van hoeveel lawaai de drone produceert. Hieronder kun je een geluid van een gemiddelde quadcopter horen.

Manier waarop ze vliegen: als je een laagvliegend luchtvaartuig stil in de lucht ziet vliegen is het waarschijnlijk een drone. Vliegtuigen of langsvliegende helikopters blijven niet op één plek in de lucht (tenzij de helikopter landt of opstijgt). Fixed wing drones kunnen ook niet op dezelfde plek in de lucht vliegen, maar die komen niet zoveel voor. Je kunt ook kijken naar de manier waarop ze omhoog of omlaag vliegen. Als dit in een rechte lijn gebeurt is het waarschijnlijk een drone.  

Design: fixed drones komen dus niet zo heel vaak voor. In de meeste gevallen is het gewoon een zweefvliegtuig/modelvliegtuigje. Een vliegend ding zonder een vleugel zal zeer waarschijnlijk een drone zijn. Ze gebruiken dan meerdere motoren (mulitcopters). 

Goggles: tot slot kun je drones herkennen aan de dronepiloot. Als de drone een soort VR-bril draagt (goggles) dan is het waarschijnlijk een FPV-drone. Oftewel een First Person View drone. Via de goggles kun je zien wat de camera van de drone ziet. FPV-drones worden ook wel race drones genoemd waar je heel snel mee kunt vliegen. Op de afbeelding hiernaast zie je een dronepiloot met zo’n bril.

Antwoorden:

soorten luchtvaartuigen tekening schets

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?