gopro hero op tafel verbinden met computer laptop

Hoelang kan een GoPro filmen? GoPro batterijduur

GoPro’s staan bekend om hun compacte design. Door het kleine formaat is er weinig ruimte voor een grote accu. Het is daarom maar de vraag hoelang een GoPro kan filmen voordat hij uitvalt. Hoelang een batterij mee gaat hangt natuurlijk van verschillende factoren af. Na het lezen weet je niet alleen hoelang een GoPro kan filmen, maar ook welke factoren hierbij meespelen.

GoPro’s met een goede batterijduur:

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 9GoProBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 8GoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 7GoProBekijk op Bol.com >>

Beste accessoires waarmee je langer kunt filmen:

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 9 accuNewellBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 8 accuGoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 5, 6 en 7 accuNewellBekijk op Bol.com >>
4.GoPro USB-C SuperChargerGoProBekijk op Bol.com >>
5.GoPro dual opladerGoProBekijk op Bol.com >>

Hoelang kan een GoPro filmen?

Je kunt in veel gevallen minimaal 60 minuten filmen met een GoPro. Als je in 4K 60 fps filmt houdt je GoPro het zo’n 60 minuten vol, terwijl je met Full HD een paar uur door kunt. Dit hangt af van de grootte van je SD-kaart en de resolutie waarin je filmt.

Om langer dan 1 uur te filmen in 4K 30 fps zal je een betere SD-kaart moeten kopen van 128GB-256GB. Dit is natuurlijk wel weer een stukje duurder. We hebben echter nog geen rekening gehouden met de maximale batterijduur van een GoPro. Deze ligt namelijk een stuk lager, zoals bij de GoPro Hero 7 met een tijdsduur van 45-50 minuten. Hieronder zet ik alle verschillende tijden voor de GoPro Hero 7 Black op een rijtje (zelfde batterijduur als de Hero 6). Deze GoPro neem ik als uitgangspunt:

Video modusTijd in minuten
4K60 45-50
4K3085-90
2.7K60 (4:3)60-65
2.7K12030-45
1440p12050-55
1440p6070-75
1080p24035-50
1080p12040-55
1080p6085-90
960p24075-80
960p12080-85
720p24085-90

Houd er rekening mee dat je niet voor alle GoPro’s dezelfde SD-kaart kunt gebruiken. Zo ondersteunt de GoPro Hero 3 maar een geheugenkaart van maximaal 64GB, terwijl de GoPro 5 SD-kaarten van maximaal 128GB ondersteunt. Let erop dat de batterij wordt beïnvloedt door extreme temperaturen. Een hele koude of warme omgeving heeft een negatieve invloed op de batterij.

Nu je de bovenstaande informatie weet kun je voor jezelf een afweging maken. Hoe lager de resolutie en de frame rate, hoe hoger de batterijduur. Als je geen apparaten hebt die 4K ondersteunen, waarom zou je dan in 4K filmen? Een hoge frame rate levert je ook veel meer kwaliteit op, maar hoeveel ben je bereid om hiervan in te leveren voor een langere batterijduur? Zolang je geen slow motion beelden gaat maken is 60 fps prima. Maak dus voor jezelf een afweging tussen de kwaliteit en de duur van de batterij.

Het meest logische is om gewoon een extra accu te kopen. Zo kan je alsnog lang filmen ook al film je in een hoge resolutie met een hoge frame rate.

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 9 accuNewellBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 8 accuGoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 5, 6 en 7 accuNewellBekijk op Bol.com >>
4.GoPro USB-C SuperChargerGoProBekijk op Bol.com >>
5.GoPro dual opladerGoProBekijk op Bol.com >>

Het enige waar je dan op moet letten is de grootte van de SD-kaart. Een SD-kaart van 128GB kan een bepaalt aantal beelden opslaan, maar hoeveel precies? Om aan te geven wat GB van een SD-kaart precies inhoudt staan hieronder een paar voorbeelden. We gaan uit van Full HD met 13 MB/s.

 • 8GB: 80 minuten filmen
 • 16GB: 160 minuten filmen
 • 32GB: 320 minuten filmen
 • 64GB: 640 minuten filmen
 • 128GB: 1280 minuten filmen
 • 256GB: 2560 minuten filmen

Een goede SD-kaart voor GoPro’s:

Hoe verbeter je de batterijduur van een GoPro?

Alhoewel de batterijduur van GoPro’s niet gigantisch hoog is, kan het handig zijn om dit te verbeteren. Er zijn namelijk trucjes waardoor je GoPro een stuk langer mee kan gaan. Deze bespreek ik hieronder in het kort.

Zet hem uit als je niet filmt: dit lijkt me vrij logisch, maar is zeker niet onbelangrijk. Je zou eventueel QuikCapture kunnen inschakelen, waarbij de camera automatisch gaat filmen als je hem aanzet.

Update de firmware: er is een kans dat je je GoPro firmware nog niet helemaal hebt geüpdate. Niet alleen lost het updaten hiervan problemen zoals bugs op, maar het kan ook de batterij verbeteren. Dit komt door kleine verbeteringen die het bedrijf op den duur doet. Om de GoPro te updaten verbind je hem met je telefoon via WiFi. Om hem te verbinden met je telefoon gebruik je ook nog de GoPro app. In deze app op je mobiel kun je de nieuwe updates doen. Meer hierover vind je in: hoe werkt een GoPro?

Zet de resolutie lager: hier heb ik het net al uitgebreid over gehad. Dit is misschien wel het meest van invloed op je accu. Eerder in dit artikel zie je een tabel waarin de resolutie met de bijbehorende batterijduur staat. Hiervoor gebruik ik de GoPro Hero 7 als voorbeeld.

Zet het LCD-scherm uit: de nieuwere GoPro modellen stellen je in staat om via een LCD-scherm de GoPro te bedienen. Door de touchscreen kun je bepaalde instellingen van de action camera aanpassen. Ook kun je via dit schermpje zien wat je aan het filmen bent. Het nadeel van dit schermpje is dat het een hoop batterij inneemt. Het zou een optie kunnen zijn om dit LCD-scherm uit te zetten.

Zet de WiFi uit: door de WiFi van de GoPro uit te schakelen kun je de batterij ook weer verbeteren. Het kan je batterij zomaar met 10 tot 15 minuten verbeteren en dat is mooi meegenomen.

Tot slot heeft de temperatuur een invloed op de batterijduur. Hier heb ik het net ook al even over gehad. Extreme temperaturen zoals een hele hoge temperatuur hebben een nadelig effect. Op den duur zullen batterijen sowieso minder goed presteren. GoPro’s gebruiken net zoals drones zogenaamde lipo-batterijen. Dit zijn batterijen die je vaker kunt gebruiken door ze opnieuw op te laden. Op den duur zullen dit soort batterijen minder goed presteren vanwege de beperkte levensduur. Niet gek dus dat je GoPro op langer termijn (denk aan een aantal jaar) minder lang kan filmen.

Extra accu’s kopen: uiteindelijk is de beste keuze om gewoon extra batterijen aan te schaffen. Het is wel belangrijk om te weten of je de batterijen van je GoPro wel kunt vervangen. Dit verschilt namelijk per model. Hieronder zie je welke wel en niet vervangbaar zijn:

 • GoPro Hero: ja
 • GoPro Hero 2: ja
 • GoPro Hero 3: ja
 • GoPro Hero 4 Silver en Black: ja
 • GoPro Hero 5: ja
 • GoPro Hero Session: nee
 • GoPro Hero 6 Black: ja
 • GoPro Hero 6 Silver: ja
 • GoPro Hero 7 Black: ja
 • GoPro Hero 7 Silver: nee
 • GoPro Hero 7 White: nee
 • GoPro Hero 8: ja
 • GoPro Max: ja
 • GoPro Fusion: nee
 • GoPro Session: nee

Beste accessoires waarmee je langer kunt filmen:

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 9 accuNewellBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 8 accuGoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 5, 6 en 7 accuNewellBekijk op Bol.com >>
4.GoPro USB-C SuperChargerGoProBekijk op Bol.com >>
5.GoPro dual opladerGoProBekijk op Bol.com >>

GoPro Hero 5, 6 en 7 batterijen kun je vinden op Bol.com. Het zijn 1220mAh batterijen waarmee je weer een tijd door kunt. Let erop dat je niet dezelfde accu’s kunt kopen voor alle GoPro modellen. Vandaar dat je alleen deze batterij kunt gebruiken voor de Hero 5, 6 en 7. Bekijk op Bol.com >>

De GoPro Max gebruikt een andere batterij dan de Hero 5, 6 en 7. De batterij kun je makkelijk uit de GoPro halen en vervangen. Je vindt deze batterij op Bol.com >>

Hieronder kun je alle linkjes vinden naar extra accu’s voor verschillende GoPro modellen:

Extra batterijen voor de GoPro Hero 9 >>
Extra batterijen voor de GoPro Hero 8 >>
Extra batterijen voor de GoPro Hero 5, 6 en 7 >>
Extra batterijen voor de GoPro 4 >>

Hoelang moet een GoPro opladen?

Over het algemeen duurt het 2 uur voordat je een GoPro action camera helemaal hebt opgeladen. Als je een stroombron met een lage stroomsterkte gebruikt, zoals de USB-poort van een computer, dan kan het ongeveer 4 uur lang duren. Bij gebruik van een zogenaamde SuperCharger kun je tussen de 20% en 70% sneller opladen.

Hoelang het duurt om op te laden hangt natuurlijk af van het model. De USB-C SuperCharger is sneller, maar varieert per model, soort SuperCharger en camera accessoire. Ik heb ook nog wat tips om de oplaadtijd van je GoPro zoveel mogelijk te verkorten:

 1. Zet de WiFi uit voordat je je GoPro gaat opladen. Ook al staat je camera uit, de WiFi verbruikt alsnog energie.
 2. Gebruik geen accessoires die iets te maken hebben met stroom. Hieronder vallen ook BacPac accessoires.
 3. De beste tip die ik je kan geven is op een dual oplader te gebruiken. Hiermee kun je 2 batterijen tegelijk opladen en dat gaat natuurlijk veel sneller. Let er ook hier op dat je de juiste oplader koopt voor de juiste GoPro accu’s.
gopro dual oplader batterijen tegelijk opladen optimized

GoPro Dual Battery Charger

Met deze dubbele acculader en een extra 1220 mAh lithium‑ion-accu laad je eenvoudig twee GoPro-accu’s gelijktijdig op. Het werkt met de meeste USB-poorten.

Kan je een GoPro opladen tijdens het filmen?

Nee, in de meeste gevallen kan je niet filmen terwijl je de GoPro aan het opladen bent. Dit geldt bijvoorbeeld voor de GoPro Hero 6 en 7. Het is wel mogelijk om te filmen met een GoPro terwijl je hem in de oplader hebt zitten. Het enige probleem is dat hij dan niet oplaadt. Als je de GoPro aan je computer verbindt is het niet mogelijk om te filmen, ook al laadt hij niet op.

Er zijn echter uitzonderingen. Zo is het bij de GoPro Hero Session wel mogelijk om hem op te laden terwijl je aan het filmen bent. Filmen terwijl je hem oplaadt met de computer is echter niet mogelijk.

Scroll naar boven