wit robot mens toekomst technologie

Is een drone een robot of een luchtvaartuig?

Drones kunnen onder veel termen vallen. Het woord drone wordt dan ook vaak als algemene naam gebruikt voor luchtvaartuigen. Maar wat is het nu precies? Een drone kan speelgoed zijn, een RC (remotely controlled) apparaat, een gadget of gewoon een hebbeding. Voor de één is het slechts gereedschap om mooie beelden te maken, voor een ander is het een hobby. Uiteindelijk zijn er genoeg benamingen en soorten drones. Wat je ook met een drone doet, je kunt er steeds meer mee. Ze proberen hiermee steeds meer dingen te automatiseren. Maakt dat een drone een robot?  

Waarvoor worden drones gebruikt? >> 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Wat is een drone? 

Voordat we kunnen weten of een drone een robot is, leg ik eerst beide termen uit. Een drone is een onbemand radiografisch bestuurbaar vliegtuig dat wordt gebruikt voor verkenning en bombardementen. Het heeft echter meerdere betekenissen. Zo staat het woord drone ook voor ‘mannetjes bij’. Verder is een drone een luchtvaartuig die je bestuurt vanaf de grond.  

Toch hoeft een drone niet altijd onbemand te zijn. Het woord ‘drone’ werd als allereerst gebruikt onder het leger. Zo is het ook ontstaan. Hiermee bedoelen ze een luchtvaartuig die automatisch wordt bestuurd, dus met een automatische piloot. De drone bestuurt op dat moment zichzelf. Deze drones maken hierbij gebruik van een GPS-signaal. Omdat het woord ‘drone’ zo’n algemene term is geworden, gebruikt het leger nu andere termen. Het wordt een RPAS (Remotely Piloted Aicraft System) genoemd, als een hobbyist zijn/haar drone met een afstandsbediening bestuurt. Ze noemen het een UAV (Unmanned Aircraft Vehicle), als een militair het gebruikt als zelf vliegend luchtvaartuig. 

In beide gevallen kunnen ze uit zichzelf in de lucht blijven vliegen. Er zijn echter ook drones die niet uit zichzelf blijven vliegen. In dit geval valt de drone naar beneden op het moment dat je de controller loslaat. Is dit nog steeds een drone? Ja, de meeste mensen zien dit als een drone. Alhoewel het in theorie geen drone is, wordt het in de praktijk toch gebruikt. Het is een lastig onderwerp waar ik meer over heb geschreven in dit artikel: wat is een drone? >> 

Drones zijn er in verschillende soorten en maten. Hieronder zie je 3 verschillende drones. Elk vertegenwoordigen ze 1 soort drone voor consumenten:

Soort drone DoelWinkel
SpeelgoeddroneEnkel vliegenBekijk op Bol.com >>
Camera droneFilmen en vliegenBekijk op Bol.com >>
FPV droneRacen en filmenBekijk op Bol.com >>

Wat is een robot? 

Zoals ik zei wordt het woord ‘drone’ als algemene term beschouwd en gebruikt. Hetzelfde geldt voor het woord ‘robots’. Een robot is een programmeerbare machine die zelfstandig taken uitvoert. Maar in dit geval zou een pinautomaat of een wasmachine ook een robot zijn. Deze apparaten kunnen echter niet reageren op omgevingsfactoren. Robots kunnen dit wel. Ze zijn vaak uitgerust met sensoren, zoals camera’s, thermometers en lichtmeters om zich vervolgens aan te passen.  

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Is een drone een robot? 

Ja, maar niet in alle gevallen. Er zijn veel overeenkomsten tussen robots en drones. Het woord ‘drone’ is in de afgelopen tien jaar een hele algemene term geworden. De meeste mensen denken aan drones voor consumenten, maar ook het leger maakt gebruik van militaire drones. Het belangrijkste kenmerk van een drone is dat ze autonoom kunnen vliegen. Dit betekent dat ze uit zichzelf een route af kunnen leggen. Ze zijn onafhankelijk. Op die manier kunnen luchtvaartuigen met vleugels ook een drone zijn. Dit lijken op modelvliegtuigjes met een vaste vleugel, maar maken gebruik van automatische pilootfuncties.  

Ook de term robot is een algemene term geworden voor alles wat motoren heeft en iets doet, ook al is het nutteloos. Ik zou zeggen dat de meeste drones in de categorie robots vallen. Er zijn alleen weinig robots die in de groep ‘drones’ horen. Het woord ‘robot’ is gewoon een naam die wordt gegeven aan iets dat een aantal programma’s heeft voor elke beweging. Op het moment dat iets vliegt en geprogrammeerd is, dan wordt het een robot genoemd. Een vliegende robot dus.

Verder kunnen de wat duurdere drones zich aanpassen aan hun omgeving. Ze beschikken over obstakeldetectie (sensoren) die ervoor zorgen dat ze om objecten heen vliegen. Dit is een duidelijk kenmerk van een robot, waar ik het eerder dit artikel al over heb gehad. Het enige verschil tussen drones en robots zijn de mogelijkheden. Robots worden vrijwel altijd gebruikt om een specifieke taak uit te voeren. Drones daarentegen zijn in staat meerdere dingen te doen. Hij kan worden gebruikt voor drone-aanvallen, maar ook om luchtfoto’s- en video’s te maken. De onderstaande drones zouden als robot kunnen worden beschouwd:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

Drones behoren wel tot de meest eenvoudige robots. Als we het hebben over complexe robots, dan moet je denken aan robots die lijken op mensen. Dit zijn robots waar je mee kunt praten en zichzelf dingen kunnen leren. Toch moet je hier mee oppassen. Sommige drones zijn zo complex dat ze meer ‘robot’ zijn dan ‘drone’. Eerder dit artikel heb ik het gehad over de termen ‘geprogrammeerd’ en ‘autonoom’. Door van tevoren een route af te leggen kunnen de drones uit zichzelf vliegen. Dit kunnen ze echter niet allemaal.

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Welke soorten drones zijn er? >>

Speelgoeddrones kun je alleen besturen met een controller, en vliegen dus niet uit zichzelf. Drones die uit zichzelf in de lucht blijven vliegen beschikken altijd over een GPS-signaal. De drones van het merk DJI kunnen echter nog complexere dingen. Zo kun je zelf waypoints selecteren die de drone vervolgens gaat volgen. 

Je zou drones met een GPS-signaal dus robots kunnen noemen. Speelgoeddrones zonder GPS-signaal zul je helemaal zelf moeten besturen. In dat geval zijn het geen robots, maar gewoon vliegend speelgoed.  

Hieronder zie je het verschil tussen een speelgoeddrone en een wat duurdere camera-drone. Vanaf 100-200 euro kun je drones al bestellen met een GPS-signaal. Op het linkerplaatje (boven op mobiel) zie je de Phantom 4 Pro. Aangezien hij via een GPS-signaal automatisch obstakels kan ontwijken, noemen we het een robot. Het speelgoed op de rechterplaatje (onder op mobiel) kan dit niet. Vandaar dat we dit geen robot kunnen noemen.

Is een drone een luchtvaartuig? 

Ja, een drone is een onbemand luchtvaartuig. Een luchtvaartuig is een voertuig dat in staat is om zich voort te bewegen door de atmosfeer. Dit betekent dat je onderdeel uitmaakt van het luchtruim. Het luchtruim is alle ruimte boven het aardoppervlak. Hier kunnen dus allerlei soorten luchtverkeer in voorkomen. Dit luchtruim wordt internationaal gereguleerd door de CIAO, de internationale organisatie voor de burgerlucht.  

Als je onderdeel uitmaakt van het luchtruim, moet je je aan een hoop regels houden. Zo moeten drones voorrang geven aan al het luchtverkeer. Zorg er daarom voor dat je goed uitkijkt of er een luchtballon, zweefvliegtuig of wat voor luchtvaartuig dan ook in de buurt is. Zodra er luchtverkeer nadert, land de drone dan zo snel mogelijk. Vlieg niet dichtbij ongevallen of andere ernstige situaties. De kans is groot dat er een traumahelikopter komt. Deze helikopter kan vervolgens niet landen vanwege een laagvliegende drone. Het komt jaarlijks voor en er komen elk jaar weer nieuwe meldingen binnen. 

Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen

Is een drone een modelvliegtuig?

Een modelvliegtuig is net zoals een drone een onbemand vliegtuig die je op afstand bestuurt. Maar wat is dan het verschil? Ook drones hebben net zoals modelvliegtuigjes een vaste vleugel. Ook hebben ze niet altijd een camera. Drones met een vaste vleugel noemen we in het Engels fixed wing drones. Het onderscheid tussen een drone en een modelvliegtuigje is dat een modelvliegtuigje een kleine replica is van een veel groter al bestaand vliegtuig. Een drone is een verzamelnaam van alle vliegtuigen die zonder piloot of uit zichzelf vliegen. Als je het zo bekijkt zou je een modelvliegtuigje ook een drone kunnen noemen. Op het plaatje hiernaast zie je een modelvliegtuigje.

Toch zijn er grote verschillen. Zo maakt een drone vaak gebruik van een GPS-signaal, en modelvliegtuigjes niet. Ze zijn dus niet in staat om uit zichzelf te vliegen. Een modelvliegtuigje moet je altijd op afstand met een controller besturen. Verder zit het verschil hem vooral in de manier waarvoor ze worden gebruikt. Drones worden op steeds meer gebieden ingezet, terwijl modelvliegtuigjes meer een hobby blijven. Het enige nadeel van de meeste drones is dat ze niet zo lang kunnen vliegen. Ze moeten namelijk hun hele gewicht in de lucht tillen. Modelvliegtuigjes kunnen door de lucht heen zweven, daardoor verbruiken ze minder energie.  

Het is goed om te weten dat voor modelvliegtuigjes precies dezelfde regels gelden als voor drones. Beide zijn immers onbemande luchtvaartuigen. Voor regelgeving omtrent modelvliegtuigjes kun je bij de overheid terecht.  

Scroll naar boven
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.
Verbeter je drone foto’s drastisch in 6 stappen
Download het gratis stappenplan en kom erachter hoe je in 6 stappen de perfecte drone foto maakt.