gopro onderwater zwembad waterdicht

Kan een GoPro onder water? Duiken met een GoPro

Een GoPro is de meest populaire camera onder de action camera’s. Ze staan bekend om de onmogelijke situaties waarin ze kunnen opereren. Uiteindelijk hebben we het over elektronica, wat niet zo goed samengaat met water. In deze blog vertel ik je alles over GoPro’s onder water.

De beste GoPro’s voor onder water:

GoProMerkPrijs
1.GoPro Hero 7 BlackGoProBekijk op Bol.com >>
2.GoPro Hero 9GoProBekijk op Bol.com >>
3.GoPro Hero 5GoProBekijk op Bol.com >>

Kan een GoPro onderwater?

Kan een GoPro onderwater? Alle action camera’s van het merk GoPro zijn waterdicht. De nieuwere modellen kunnen ook zonder hoesje onderwater gebruikt worden. De oudere GoPro’s hebben hiervoor een hoesje nodig. Het verschilt dus per model of ze zonder waterproof case onderwater gebruikt kunnen worden.

Om te beginnen met de GoPro Fusion. Dit is een action camera die geen waterdicht hoesje nodig heeft, maar waarbij je wel moet zorgen dat alle openingen dicht zijn. Dit geldt overigens voor alle GoPro modellen. Het design van de GoPro zorgt ervoor dat alle openingen dicht kunnen. Hier hoef je niet apart iets bij te bestellen.

Maar wat betreft de andere GoPro’s? De GoPro HERO 7 Black/Silver/White, HERO (2018), HERO 6 Black, HERO 5 Black, HERO Session, HERO 4 Session en de HERO 5 Session zijn allemaal waterdicht. Hiervoor geldt wel dat alle openingen van de GoPro dicht moeten zitten.

Hieronder zie je GoPro behuizingen voor verschillende GoPro modellen. De behuizing zorgt ervoor dat de GoPro waterdicht wordt, of dat hij dieper onderwater kan.

De HERO+ LCD, HERO+, HERO 2014 worden verkocht in een waterdichte hoes. Deze zijn dus ook waterdicht en kunnen veel dieper gebruikt worden. Hier kom ik in het volgende kopje op terug.

Dan hebben we tot slot ook nog de oudere GoPro modellen. Ik heb het dan over de HERO 4 Black, Silver, HERO 3+ Black en de HERO 3+ Silver. Deze camera’s zijn niet waterdicht en daarvoor zal je dus een waterdichte hoes moeten kopen. Alle HERO 4 GoPro’s koop je met zo’n bijgeleverde hoes.

Ook geldt voor de HERO 3 Black, HERO 3 Silver, HERO 3 White, HD HERO 2 en de HD HERO original dat ze niet waterdicht zijn zonder waterdichte hoes. Houd er ook rekening mee dat er geen zand of veil tussen de GoPro en hoes zit. Hierdoor sluit de hoes minder goed aan en kan er alsnog water binnenkomen. Conclusie voor alle GoPro Hero’s: het is altijd mogelijk om met een GoPro onderwater te gaan, mits hij in een waterdichte case zit.

Hoe diep kan ik met een GoPro onder water duiken?

Hoe diep kunnen GoPro’s? Over het algemeen kun je GoPro’s prima tot 30 meter diep meenemen. Met een Super Suit Dive Housing kun je je GoPro tot maximaal 60 meter diep meenemen.

Je GoPro is waterdicht, maar hoe diep kun je er dan mee duiken? Ook dit verschilt per GoPro. De ene GoPro kan veel meer druk aan dan de ander. Een waterdichte case zorgt ervoor dat de GoPro veel dieper onderwater kan. Ook dit speelt dus een grote rol. Ik zal nu voor verschillende GoPro modellen de maximale onderwaterdiepte geven.

Zonder waterdichte hoes kan de GoPro Fusion maar liefst 5 meter diep onderwater.

De GoPro HERO 7 Black/Silver/White, HERO (2018), HERO 6 Black, HERO 5 Black, HERO Session, HERO 4 Session en de HERO 5 Session kunnen tot maximaal 10 meter diep worden gebruikt. Hiervoor geldt dat ze geen waterdichte case gebruiken. Als je wel een zogenaamde ‘super suit’ gebruikt, dan kan je met de GoPro’s maximaal 60 meter diep onderwater. De HERO 7 White en Silver hebben een bereik van 40 meter.

De HERO+ LCD, HERO+ en HERO 2014 kunnen maximaal 40 meter onderwater.

Dan hebben we nog de HERO 4 Black, Silver, HERO 3+ Black en de HERO 3+ Silver. Alle HERO 4 GoPro’s worden altijd meegeleverd met een standaardhoes. Zijn kunnen maximaal 40 meter diep. Door een speciale duikershoes te gebruiken kun je veel dieper, namelijk 60 meter. De verschillende hoezen (BacPacs) zijn dus van invloed op de maximale diepte. Hieronder zie je er 2 op een rijtje:

 1. Dive Housing: 60 meter diep
 2. Standard Housing: 40 meter diep

De HD HERO Original, HD HERO 2 en HERO 3 worden ook meegeleverd met een waterdichte hoes. Hiermee kan je maximaal 60 meter diep filmen. Hieronder zie je alle 3 de housings waarover ik het heb gehad. Let er goed op dat de behuizing niet op elk GoPro model past.

Hoe gebruik je een GoPro onder water tijdens het duiken?

Als je een GoPro onderwater gaat gebruiken zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Straks ga ik ook nog uitgebreid in op de beste camera-instellingen voor onderwaterbeelden.

Voorbereiding: GoPro update regelmatig de firmware van zijn apparaten. Hierdoor blijft de GoPro altijd up to date en worden eventuele problemen opgelost. Zorg ervoor dat je altijd de laatste firmware hebt, zodat je altijd up to date bent. Gebruik ook geen goedkope SD-kaarten van bijvoorbeeld Aliaexpres. Voor de juiste SD-kaarten voor je GoPro kun je terecht op de website van GoPro. De SD-kaarten zijn hier te koop. Ook een goede tip is om GoPro Anti Fog Inserts te kopen. Deze voorkomen dat je GoPro zal beslaan.

Helaas zijn de batterijen van GoPro’s best wel laag. Vandaar dat het handig kan zijn als je meerdere accu’s meeneemt en oplaadt. Controleer tot slot of er geen vuil of zand tussen de waterdichte case en camera zit. Hierdoor zou er eventueel alsnog water naar binnen kunnen komen. Dit is niet voor elke GoPro cruciaal, maar je kunt er in ieder geval minder diep mee duiken.

Maak de lens van de GoPro schoon. Eenmaal in het water kun je de lens van de camera minder moeilijk schoonmaken. Niet alleen omdat je onderwater bent, maar ook omdat de GoPro in de hoes kan zitten.

Zorg ervoor dat je na het gebruik in zoutwater de hoes van de GoPro in zoetwater schoonmaakt. Zoutwater heeft een corrosief effect en dat is op den duur slecht voor de hoes. GoPro’s kun je verbinden met WiFi, maar dit is onderwater niet zo makkelijk. Door de ingebouwde WiFi kun je de camera met de telefoon verbinden. De telefoon laat je echter aan het oppervlak, dus daar heb je niet zoveel aan. Grote kans dat je GoPro onderwater geen verbinding kan maken met je telefoon. Mocht dit wel kunnen, dan gaat je GoPro door deze functie sneller leeg en dat is zonde.

Het is altijd handig om de ruimte op je SD-kaart van tevoren even te controleren. Terwijl je onderwater bent kan je de SD-kaart natuurlijk niet vervangen. Zorg dus dat je van tevoren kijkt of je de SD-kaart moet legen. Mocht je nog geen SD-kaart hebben, koop er dan eentje voor de opslag van je beelden:

Het kan ook geen kwaad om de hoes van de GoPro van te voren even te testen. Zeker als je deze al na een lange tijd niet hebt gebruikt. Door de hoes dicht te doen en in het water te leggen kun je kijken of er water binnenkomt. Zolang er geen water in komt kun je de hoes (housing) gewoon gebruiken.

Voor je GoPro HERO is het ook handig om je LCD-scherm te ‘freezen’. Dit kan bijvoorbeeld met de GoPro HERO 7. Door je scherm te freezen blijven je instellingen gelijk en kun je ze tijdens het duiken niet per ongeluk veranderen.

Hoe film je met een GoPro onder water?

Naast de bovenstaande tips zijn er natuurlijk ook veel film tips voor GoPro’s onderwater. Hieronder zet ik alle onderwater film tips voor je op een rijtje.

Gebruik de juiste instellingen: ik kies uit 2 instellingen, afhankelijk van wat ik wil filmen. Voor Point of Video (POV) raad ik je 1080p met 80 fps aan. Voor foto’s kun je de time laps modus gebruiken. Ik raad je aan om in de hoogste resolutie te fotograferen met een foto elke 0.5 of 1 seconde. Meer over de juiste camera-instellingen voor GoPro’s >>

Gebruik een lensfilter: je kunt een lensfilter gebruiken (zie afbeelding) om de kleur in het beeld te corrigeren. Ook al klinkt het raar, een rode lensfilter maakt je onderwaterbeelden een stuk beter. Het beste is om een rode filter in blauw water te gebruiken en een magenta filter voor groen water. Als je aan het oppervlak aan het snorkelen bent, dan hebben deze filters niet zoveel zin.

Je zou ook nog een camera-stabilisatie voor je GoPro kunnen gebruiken (of een selfie sick). Het is niet makkelijk om je GoPro in het water stabiel te houden, al helemaal niet onder water. Je kunt je GoPro aan je borst vastzetten of op je hoofd zetten. Wat betreft het vastzetten van je GoPro zijn heel veel opties. 

Je hoeft geen filters te gebruiken voor de GoPro Hero 6 Black, Gopro Hero 7 Black of GoPro Hero 8 Black.

Zorg dat je altijd filmt met de zon achter je. Zonder onderwaterlamp voor je GoPro is het moeilijk om tegen de zon in te filmen. Het maakt in dit geval niet uit waar je filmt. Het is simpel op te lossen door niet tegen de zon in te filmen. Met de zon achter of naast je heb je hier niet zoveel last van. Onthoud tot slot dat de GoPro camera’s het best werken met veel licht. Mocht je zo’n flash light voor op je GoPro hebben, gebruik hem dan ook.

GoPro’s zijn in staat om beelden te maken met een grote hoek. Onderwater hebben de nieuwere GoPro’s makkelijk een hoek van 170 graden. De focusafstand van GoPro’s is echter een stuk lager. Dit betekent dat als je een object te dicht nadert je beelden al snel waziger worden. Met een object dichter dan 30 centimeter kan een GoPro al moeite krijgen. En aangezien het een groothoeklens is, zijn de beestje geen goede keus voor grotere voorwerpen. Grote voorwerpen met het formaat groter dan een basketbal zijn een veel betere keus. Hier vallen duikers, grote vissen of scholen en schildpadden onder.

De ideale GoPro onderwater setup zie je helemaal terug in de foto hiernaast.

De beste onderwater GoPro’s

Uiteraard zijn de duurste GoPro’s de beste, maar niet iedereen heeft het beste van het beste nodig. De meeste mensen hebben nu eenmaal niet de beste camerakwaliteit, frame rate en stabilisatie nodig.

GoPro Hero 7 Black

De GoPro Hero 7 Black is een GoPro die voor de meeste mensen goed genoeg scoort. Hij is erg klein en ook nog eens waterbestendig zonder een zogenaamde housing. Houd er wel rekening mee dat hij in dit geval niet dieper kan dan 10 meter. Met waterdichte housing kan hij tot 60 meter diep worden meegenomen. Zonder housing kun je hem ook prima gebruiken, maar dan alleen voor snorkelen en activiteiten die zich op het wateroppervlak plaatsvinden. Een ander voordeel is het feit dat je geen extra filter erbij hoeft te kopen. Dit is bij de oudere modellen wel aan te raden. Ik heb het dan over de rode en magenta lensfilters waarover ik het eerder deze blog had.

Specificaties

 • Beeldstabilisatie: hypersmooth 1.0
 • Videoresolutie: 4K
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Frame rate met 4K: 60 fps
 • Housing inbegrepen: nee
 • Waterdicht zonder housing: ja
 • Waterdiepte: 10m en 60m met housing

Gopro Hero 9

Als je een upgrade wil in de resolutie, frame rate en de stabilisatie, ga dan voor de GoPro Hero 9. Deze action camera is helemaal niet zoveel duurder dan de GoPro Hero 7. Net zoals de Hero 7 heeft de Hero 9 ook een maximale onderwaterdiepte van 10 meter zonder housing. GoPro is uiteraard niet het enige merk dat waterdichte action camera’s verkoopt, maar wel de populairste. Het is niet voor niets het meest populaire merk in action camera’s. Het voordeel van deze populariteit is het feit dat er veel verschillende accessoires verkrijgbaar zijn. Je kunt makkelijk een extra batterij, hoesje of andere accessoires aanschaffen.

Specificaties

 • Beeldstabilisatie: hypersmooth 3.0
 • Videoresolutie
 • Fotoresolutie: 20 MP
 • Frame rate 5.2K: 60p
 • Housing inbegrepen: nee
 • Waterdicht zonder housing: ja
 • Waterdiepte: 10m en 60m met housing

GoPro Hero 5

De GoPro Hero 5 is ook nog een goede optie. Je kunt de GoPro ook zonder housing onderwater gebruiken. Een voordeel is dat je een Super Suit Dive Housing kunt gebruiken. Hierdoor kan de GoPro 60 meter diep. Verder gebruikt hij een ultra wide angle lens waarmee hij in 4K filmt. Tot slot maakt hij foto’s met 12 MP.

Specificaties

 • Beeldstabilisatie: ja
 • Videoresolutie: 4K
 • Fotoresolutie: 12 MP
 • Frame rate met 4K: 30 fps
 • Housing inbegrepen: nee
 • Waterdicht zonder housing: ja
 • Waterdiepte: 10m en 60m met housing

GoPro’s voor onderwater vergelijken:

Hieronder zet ik alle GoPro’s voor onderwater nog eens op een rijtje.

GoProGoPro Hero 7 BlackGoPro Hero 9GoPro Hero 5
BeeldstabilisatieHyperSmooth 3.0HyperSmooth 1.0ja
Videoresolutie5.2K4K4K
Frame rate met 4K60 fps60 fps30 fps
Fotoresolutie12 MP20 MP12 MP
Housing inbegrepenneeneenee
Waterdicht zonder housingjajaja
Waterdiepte10m en 60m met housing10m en 60m met housing10m en 60m met housing
WinkelBekijk op Bol.com >> Bekijk op Bol.com >>Bekijk op Bol.com >>

De beste GoPro onderwater accessoires

Tot nu toe zijn we een hoop accessoires tegengekomen. Hieronder zet ik ze allemaal nog even op een rijtje. Verder zijn er nog een paar andere accessoires waarover ik het nog niet heb gehad. Hier ga ik uitgebreider op in.

Super Suit Dive Housing: uiteraard is dit het belangrijkste accessoire van het onderwerp waarover we het in deze blog hebben. Met deze Suit Dive Housing kan je GoPro veel dieper onderwater gebruikt worden. Let erop dat niet elke GoPro van dit accessoire gebruik kan maken. Zorg er dus eerst voor dat je weet of jouw GoPro dit ondersteunt.

Lensfilters: de lensfilter heb ik het eerder al over gehad. Voor blauw water gebruik je een rode filter en voor groen water een magenta filter. Je hoeft geen filters te gebruiken voor de GoPro Hero 6 Black, GoPro Hero 7 Black of GoPro Hero 8 Black. Voor de oudere modellen heb je deze wel nodig.

GoPro-stabilisatie: een GoPro-stabilisatie is handig om stabiele beelden te maken onderwater. Als stabilisator kan je een selfie stick of een ander soort hulpmiddel gebruiken. Het is ook mogelijk om je GoPro op je hoofd of op je borst te bevestigen. Dit maakt het veel makkelijker om tijdens het filmen te zwemmen of een ander activiteit te doen. Het is zelfs mogelijk om je GoPro op een duikbril te bevestigen.

Verschillende GoPro bevestigingen >>

GoPro Anti Fog Inserts: dit is een klein accessoire dat ervoor zorgt dat je lens niet beslaat. Belangrijk, omdat je een beslagen camera moeilijk kunt verhelpen als je eenmaal onderwater bent.

Dome Port: over dit accessoire heb ik in deze blog nog niet verteld. De Dome port is eigenlijk gewoon een glazen bol die je over je GoPro heen zet. Hierdoor kun je in één beeld zowel onderwater als boven water beelden maken. Het oppervlakte van het water is in dit geval de scheidingslijn in de opname. Zonder Dome port kun je dit effect niet creëren. De afbeelding hiernaast laat dit effect zien. 

Onderwater lamp: tot slot kan de GoPro Flash een goede toevoeging zijn aan je GoPro gear. GoPro’s zijn uiteindelijk compact camera’s met een relatief kleine sensor. Hierdoor werken ze het best als de omgeving goed belicht is. De Flash accessoire kun je aan de GoPro hangen zodat je hem niet los hoeft vast te houden.

Scroll naar boven