zaal lokaal beamers op muur

Kan je een beamer op je muur projecteren?

Beamers projecteer je vaak op een bijpassend scherm. Toch heeft niet iedereen zo’n speciaal scherm tot zijn/haar beschikking. In plaats daarvan ben je snel geneigd om hiervoor een muur te gebruiken. In deze blog vertel ik je in hoeverre dit mogelijk is. Aangezien er heel veel verschillende muren zijn werkt niet elke muur even goed. Vandaar dat ik dieper inga op verschillende types.

Kan je een beamer op je muur projecteren?

Ja, het is mogelijk om je beamer op een muur te gebruiken. Voor degene die net met een eigen thuisbioscoop beginnen levert dit genoeg kwaliteit op. Projectieschermen zijn er echter niet voor niets. Ze zullen extra kwaliteit leveren, maar daar kom ik later nog op terug.

Bekijk hieronder de beste beamers van dit moment:

BeamerMerkPrijs
Optoma HD146XOptomaBekijk op Bol.com >>
BenQ W2700BenQBekijk op Bol.com >>
Optoma UHD42OptomaBekijk op Bol.com >>

Je kunt een beamer dus op een muur gebruiken, maar wat voor soort muur? Hieronder zet ik muren met verschillende kleuren op een rijtje. De ene kleur werkt beter dan de ander. Het kopen van een projectiescherm is nog steeds een goede optie:

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

Kan een beamer op een witte muur?

Mocht je een beamer op je muur gebruiken, doe dit dan op een witte muur. Het kan niet op tegen een speciaal beamerscherm, maar het doet zijn werk prima. Projectieschermen zijn bedekt met optische versterkers die de lichtreflectie vergoten. Een witte muur (tenzij er projectorverf* op zit) reflecteert niet genoeg licht om de hoge kwaliteit beelden te creëren die mogelijk zijn met een projector.

Een beamer projectie op je witte muur werkt voornamelijk als je de ruimte waarin wordt geprojecteerd verduistert. Je moet er van bewust zijn dat een wit scherm meer licht reflecteert dan een zwarte of grijze muur. Een grijze muur reflecteert minder licht, waardoor het beeld een stuk minder helder wordt. Het hangt vooral van je beamer af. Als je beamer te weinig licht produceert ben je genoodzaakt om een projectiescherm te gebruiken.

Je kunt natuurlijk ook een heldere projector hebben die genoeg licht uitzendt. Ik heb het dan over projectoren die meer dan 3000 lumen** produceren. In dit geval is een witte of grijze muur zeker een optie. Natuurlijk hangt dit van verschillende factoren af. De allereerst factor is de hoeveelheid licht in de kamer. Uiteraard heb je een minder goede projector nodig als je de ruimte verduistert. Hierdoor wordt het licht beter gereflecteerd.

Een minder goed reflecterend oppervlak hoeft niet alleen maar nadelen op te leveren. Door minder reflectie weerkaatst er minder licht door de kamer. Hierdoor wordt de kamer meer verduistert en krijg je een veel cinematischer beeld.

*projectieverf is een speciaal voorgemengde witte of grijze verf met een hoog reflecterend vermogen. Dit levert je hogere beeldkwaliteit op. Door je muur te verven kun je zelf bepalen hoe groot het oppervlak wordt.

projectieverf voor beamers op een muur optimized

De verf brengt de kleuren veel meer naar boven waardoor de instellingen van de beamer lager kunnen en de lamp veel langer meegaat, ook is het beeld scherper. De verf is goed in gebruik zeer gemakkelijk aan te brengen. Een nadeel is dat de verf redelijk duur is. Verwacht ook geen wonderen, je zal alsnog rekening moeten houden met een fel omgevingslicht.

**de lumen is de eenheid voor lichtstroom. De lumen is de maat voor de totale hoeveelheid zichtbaar licht die een lichtbron in alle richtingen uitstraalt.

Kan een beamer op een donkere muur?

Ja, je kunt een projector op een donkere muur gebruiken. Een donker (zwart) scherm kan werken als je zonder omgevingslicht werkt. Toch blijft wit het beste oppervlak om op te projecteren. Vergelijk het met tekenen op wit canvas in plaats van zwart canvas. Het verschil tussen een witte en een donkere achtergrond zit hem vooral in de levendigheid van het beeld. Het beeld op een wit oppervlak zal een goede kleurweergave en levendigheid hebben. Een zwart oppervlak zal dit een stuk minder goed weergeven. Een donkere achtergrond zal echter zwart goed weergeven.

Of je een witte of een donkere muur moet gebruiken hangt ook weer af van de hoeveelheid omgevingslicht. Een witte muur kun je beter gebruiken als er nog sprake is van een beetje licht in de kamer. Zodra de ruimte pikzwart is heb je geen witte muur nodig. Dit zal ervoor zorgen dat er teveel licht van de muur weerkaatst. In dit geval is een donkere muur weer beter.

Kan je een beamer buiten gebruiken? >>

Kan een beamer op een gekleurde muur?

Het lijkt een slecht plan, maar het gebruiken van een gekleurde muur (bijvoorbeeld een groene muur) voor je beamer kan zeker werken. Voor het beste resultaat raad ik je toch aan om een witte of donkere, zwarte muur te gebruiken. Het hangt natuurlijk ook van je verwachtingen af. Wanneer werkt iets? Een gekleurde muur zal lang niet de optimale kwaliteit bieden, maar voor een paar keer is het geen probleem. Zodra je van plan bent om vaker je beamer te gebruiken, kies dan voor een betere achtergrond.

Bekijk hieronder de beste beamers van dit moment:

BeamerMerkPrijs
Optoma HD146XOptomaBekijk op Bol.com
BenQ W2700BenQBekijk op Bol.com
Optoma UHD42OptomaBekijk op Bol.com

Kan een beamer op een grijze muur?

Een beamer op een grijze muur zit tussen een zwarte en een witte muur in. Vrij logisch als je erover nadenkt. Door een grijze muur te gebruiken worden de felle kleuren in het beeld minder fel en dus minder levendig. De witte vlakken in het beeld krijgen ook een grijze toon. Dit is echter minder het geval als je een zwarte muur gebruikt. Als je tevreden bent met de kwaliteit hoef je niet zoveel meer te doen. Toch heb ik een paar tips voor je die kunnen helpen als je een grijze of een andere donkere muur gebruikt:

  • Let op de hoeveelheid licht die uit de beamer komt, maar ook op de afstand tot het scherm en de grootte van het schermgebied.
  • De hoeveelheid licht dat wordt weerkaatst door de muur.

Kan een beamer op een schuine muur?

Je kunt een beamer natuurlijk ook op een schuine wand projecteren. Het is hierbij belangrijk dat je de beamer loodrecht op de schuine wand projecteert. Om dit te doen kan het zijn dat je de hoek van de beamer moet veranderen. Sommige beamers hebben zogenaamde keystone-instellingen waarmee je een hoek kunt corrigeren. Hetzelfde geldt als je je beamer op je plafond wil laten werken. Keystone kan echter ook minder goed uitpakken wat betreft de beeldkwaliteit. De meeste mensen proberen het niet te gebruiken, aangezien het de resolutie vermindert en extra verwerkingen kan veroorzaken. 

Beamer op het doek of op een muur?

Gedurende deze blog is al gebleken dat een projectiescherm het beste werkt. Een muur in je kamer is niet opgewassen tegen een doek dat hiervoor is gemaakt. Zoals eerder op deze pagina vermeld hebben projectieschermen ‘optische coatings’. Hiermee wordt de reflectie een stuk beter en je beeld een stuk helderder. Gebruikmaken van een witte muur gaat ten koste van het contrast, scherpte en de helderheid. Indien je aan het twijfelen bent tussen een witte of een grijze muur, kies dan de witte muur. Beamer niet scherp? >>

Bij het kopen van een beamer kun je beter voor goede kwaliteit gaan. Dit kost meer, maar de levensduur van het apparaat is ook een stuk langer. Kies dus in het geval van beamers altijd voor duurkoop. Als je de beamer niet zo vaak gebruikt, overweeg dan eventueel om een beamer te huren.

projectiescherm met statief optimized

Projectiescherm

  • 137 centimeter hoog
  • Licht
  • Stevig
  • Opvouwbaar

Wat de beeldkwaliteit van je beamer is hangt niet altijd af van het oppervlak waarop je projecteert. Het kan zijn dat je het beeld van je beamer moet aanpassen. Ook kan je een onscherp beamer beeld scherpstellen.

Scroll naar boven