DJI Mavic Air 2 specs

Mavic Air 2 – de nieuwe koning onder de drones?

Op 28 april heeft DJI de nieuwe Mavic Air 2 aangekondigd. En wat een verschil! Zowel de camerakwaliteit, de vliegtijd en het bereik zijn enorm verbeterd. Met de relatief lage prijs waarvoor DJI hem aanbiedt, zou dit de allerbeste drone van DJI ooit kunnen zijn. Je kunt hem nu bestellen voor 849 euro. Dat is veel geld, maar met de camerakwaliteit zou je de drone voor professionele doeleinden kunnen gebruiken. Ik ga de drone vergelijken met de rest van de Mavic series, zodat je echt een goed beeld krijgt.  

DJI Mavic Air 2 specs 

Eigenschap Mavic Air 2  
Sensor 1/2″ CMOS Elke digitale camera heeft een beeldsensor om het licht dat via de lens binnenkomt om te zetten in een digitaal beeld. 
Brandpuntsafstand 24 mm Bepaalt de grootte van je beeldhoek én hoe ver je in kunt zoomen. De brandpuntsafstand wordt altijd in millimeters aangeduid. 
Diafragma f/2.8 (kun je niet wijzigen) Bepaalt hoeveel licht er door de lens op de sensor van je camera valt. 
Fotoresolutie 48 megapixel Aantal pixels die zich op de sensor bevinden. 
Videoresolutie 4k 60fps 2.7K 60fps Full HD 240fps Een 4K UHD-beeldscherm heeft een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Hiermee is de beeldresolutie vier keer scherper dan zijn voorganger, Full HD (1920 x 1080). 
Videocompressie H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC Bij transport en opslag wordt de video zo klein mogelijk gemaakt, door slim gegevens in kleur of beeld weg te gooien. 
Kleurdiepte 8 bits Het aantal bits dat wordt gebruikt om de kleur van een pixel aan te geven. Een diepte van 8-bits biedt de mogelijkheid van 2 tot de macht 8 kleuren, ofwel 256 kleuren. 
ISO Video: 
100-6400 
Foto (12 MP): 
100-6400 (Manual) 
Photo  
100-3200 (Manual) 
ISO-waarde staat voor de lichtgevoeligheid van de film/beeldsensor. Het is beter als je meer ruimte hebt om deze te veranderen (bijv. van 100 tot 6400). 
Bereik 10 km De maximale afstand totdat de live videoverbinding met de drone wegvalt. Het bereik tussen de controller en de drone is echter veel groter, namelijk ongeveer 18 km. 
Topsnelheid 68.4 km/u De maximale snelheid die de drone in Sportmode heeft gevlogen. Haal hier in werkelijkheid ongeveer 5 km/u vanaf. Het scheelt heel erg of je met de wind mee of tegen de wind in vliegt. 
Maximale vliegtijd 34 min Maximale vliegtijd (in werkelijkheid waarschijnlijk iets van 29 minuten).  
Gewicht 570g Het gewicht van de drone zelf met alles erop en eraan. 
Voor meer specificaties kun je een bezoekje brengen aan DJI.com

De DJI Mavic Air 2 is net zoals de andere Mavic series inklapbaar en daarom eenvoudig mee te nemen. Het formaat van de ingeklapte DJI Mavic Air 2 is 180×97×84 mm. Dit betekent dat je je drone makkelijk kunt vervoeren in bijvoorbeeld een kleine tas, het vliegtuig of op de fiets. DJI heeft de drone nu ook beschikbaar gesteld voor de DJI Fly App. Met deze app kun je je beelden eenvoudig en snel op je mobiel nabewerken, om ze vervolgens door te sturen naar wie je maar wilt. De DJI-drones zijn nog niet waterdicht dus probeer water in de buurt van de drone te vermijden.

Fotokwaliteit

Het is ongelooflijk wat voor een upgrade de Mavic Air heeft gekregen. Op alle vlakken is de Mavic Air 2 ten opzichte van de Mavic Air verbeterd. De foto’s kun je maken in 48 megapixels. Een hele verbetering ten opzichte van de oude Mavic Air met slechts 12 megapixels. Hierdoor kun je veel gedetailleerder foto’s maken. Dit maakt het mogelijk om een stuk meer in te zoomen, zonder dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Ter vergelijking, de meeste telefoons van tegenwoordig maken foto’s in ongeveer 12 MP. Tot slot kunnen de foto’s opgeslagen worden in RAW.

Het is echter ook mogelijk om in 12 MP-foto’s te maken. Maar waarom zou je dat doen? Nou, omdat er verschillende mogelijkheden zijn als je in 12 MP fotografeert. De foto’s kunnen worden gemaakt in JPG en DNG. Hier zie je de verschillende mogelijkheden:

 1. SmartPhoto: de drone herkent de situatie en past zijn kleuren hierop aan. De situaties die hij herkent zijn: zonsondergang, blauwe lucht, gras, sneeuw en bomen. De zogeheten ‘scene recognition’’, HDR en Hyperlight kunnen hiervoor zorgen.  
 2. HDR-foto: er worden 7 foto’s gemaakt met ieder een andere belichting. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd tot een foto met beter dynamisch bereik. Wanneer er overbelichting ontstaat, wordt de HDR ingeschakeld (denk bijvoorbeeld aan sneeuw). 
 3. Hyperlight: is het beeld onderbelicht, dan wordt de Hyperlight ingeschakeld (bijvoorbeeld bij zonsondergang). Zowel onderbelichting als ruis wordt dan tegengegaan. 
 4. HDR Panorama: de drone maakt automatisch een serie van foto’s, waardoor een 360 graden foto gecreëerd wordt.  

Video kwaliteit

Je kunt filmen in 4K met 60fps, in plaats van 30fps op de Mavic Air en de Mavic 2 Pro. Als je niet zoveel van 4K houdt, kun je nog altijd filmen in Full HD met maar liefst 240fps. Het is zelfs mogelijk om in de hyperlaps mode 8k te filmen. Met een HEVC (H.265) video codec is de drone in staat om betere kwaliteit beelden voor minder opslag op te slaan. De videokwaliteit hieronder nog even op een rijtje:

 • 1/2″ Sony IMX586 sensor; 
 • Maximale videoresolutie: 4K bij 50/60 frames per seconde; 
 • Maximale bitrate: 120 Mbps; 
 • Codec: h.264 en h.265; 
 • ISO 100-6.400; 
 • Optie van HDR-video (max 30 fps); 
 • Kleurprofielen: Normal en D-Cinelike; 
 • Diafragma: fixed f/2.8; 
 • Hyperlapse in 8K resolutie. 

Meer tips over fotograferen en filmen met een drone >>

Bereik

Ook het bereik is enorm toegenomen. Of je daar veel aan hebt weet ik niet. Aangezien je in Nederland de drone altijd in zicht moet kunnen houden. Je moet een hele goede verrekijker hebben als je de drone 10 km ver nog wilt zien. In de praktijk zal het bereik natuurlijk niet 10 km zijn, maar ik denk ongeveer 6 km. Dit bereik is enorm verbeterd, doordat je de telefoon niet verbindt via een ingebouwd wifi-signaal, maar via een zogeheten OcuSync verbinding.  

De OcuSync wordt gebruikt om de controller met de drone te verbinden. OcuSync gebruikt de 2,4GHz- of 5,8GHz-band, waardoor de drone zo ver kan vliegen. Daarnaast kun je met deze verbinding live meekijken op het schermpje in 1080p. Voor sommige mensen is het bereik van een drone belangrijk, voor andere mensen is de camerakwaliteit weer belangrijk. Het ziet er naar uit dat de drone op beide vlakken goed scoort. 

Vliegtijd

Naast de camera en het bereik van de drone, is de batterij ook enorm verbeterd. Nou is een batterijduur van 34 minuten vergeleken andere drones niet een wereld van verschil, maar vergeleken de oude Mavic Air een enorme verandering. De oude Mavic Air beschikt over een baterijduur van slechts 21 minuten, de Mavic Air 2 kan dus bijna een kwartier langer vliegen. Houd er wel rekening mee dat je er minimaal 5 minuten vanaf moet haalt. Ik zou rekening houden met een maximale baterijduur van 16 minuten voor de Mavic Air en 29 minuten voor de Mavic air 2, dan zit je zeker in de buurt van de daadwerkelijke vliegtijd. Je kunt deze vliegtijd vergelijken met de gemiddelde vliegtijd van consumentendrones.

dji mavic air 2 intelligent flight battery optimized

DJI Mavic Air 2 Flight Battery

Het is altijd nog een optie om extra batterijen aan te schaffen. Doordat je veel langer kunt vliegen is het sneller de moeite waard om ergens naartoe te reizen. Hierdoor bereik je mooiere plekken en makken je mooiere luchtopnames.

Fly more combo 

De DJI Mavic Air 2 kan net zoals de andere Mavic series worden verkocht met een Fly More Combo. De Fly More Combo kost 200 euro extra, en bestaat uit de volgende inhoud: 

 • 2x accu’s 
 • Eén setje reservepropellers 
 • Charging hub waarmee je meerder batterijen achter elkaar kunt opladen 
 • ND-filters (ND-16, ND-64, ND256 of ND-4, ND-8, ND-32) 

Het is nieuw dat er ND-filters worden meegeleverd bij de Fly More Combo. Wanneer je de sluitertijd langer wilt maken, raakt het beeld al snel overbelicht. Je gebruikt dan ND-filters om de de overbelichting tegen te gaan. Door de sluitertijd langer te maken krijg je een soort vervaging in het beeld. Je beelden gaan er zo een stuk natuurlijker en professioneler uitzien. 

Het is zeker het geld waard om deze Fly More Combo aan te schaffen, omdat je in de toekomst waarschijnlijk een stuk goedkoper uit bent. Wanneer je de accu’s later los gaat bestellen, betaal je meer dan als je de Fly More Combo aanschaft. Je kan het ook wat rustiger aan doen en gewoon alleen de drone kopen. Ligt eraan wat je voorkeur is.  

Mavic Air 2 Fly More Combo pakket met drone
ND-filters Mavic Air 2 ND-16, ND-64, ND-256, ND-4, ND-8, ND-32.

Nieuwe Controller 

Interessant is de nieuwe controller die DJI heeft gemaakt. Ik snap waarom ze voor dit nieuwe model hebben gekozen. Zelf vind ik de oude mavic controllers minder fijn dan de Phantom controllers. Door dit nieuwe model kun je je telefoon op dezelfde manier installeren, als op de Phantom series. Je telefoon zit nu namelijk boven je controller, in plaats van onder de controller. Zeker een verbetering als je het mij vraagt. Of de controller er beter uitziet, dat is een kwestie van smaak en dus helemaal aan jou. 

Zoals ik al eerder zei, verbind je je telefoon niet meer via wifi-signaal, maar met de controller. Door deze ‘’OcuSync verbinding’’ kun je een stuk verder vliegen en is je signaal een stuk beter. Je verbindt je telefoon met het draadje die vastzit aan de controller. Via de app kun je vervolgens toegang krijgen tot de live camera. Voor de rest bestuur je de drone op dezelfde manier als alle andere DJI-drones. Oh ja, en de batterijduur is 240 minuten. Die gaat wel een tijdje mee dus. 

Mavic Air 2 controller met live videobeeld

Intelligent Flight modes 

De Mavic Air 2 beschikt over nieuwe Intelligent Flight modes die het vliegen makkelijker maken. Intelligent Flight modes zorgen ervoor dat je drone een voorgeprogrammeerde route vliegt. Je kunt deze modi gebruiken tijdens het filmen.  

FocusTrack is onder te verdelen in:

 • Spotlight 2.0: spotlight was al een feature op andere Mavic series, deze feature is nu verbeterd en heet de spotlight 2.0. Het houdt in dat je de drone in welke richting dan ook kunt bewegen, terwijl de camera van de drone het geselecteerde object blijft volgen. 
 • ActiveTrack 3.0: opvolger van de ActiveTrack 2.0 die het mogelijk maakt om een object te volgen. De drone vliegt het object achterna terwijl het object in het midden van het beeld blijft. Ze hebben hem simpelweg een upgrade gegeven. Dit houdt in dat hij het object beter kan vinden en de obstakels er omheen makkelijk kan zien. 
 • POI 3.0: De drone draait als een cirkel om een bepaald object heen. De Point of Interest 3.0 is in staat om vlakke ondergronden makkelijker te blijven volgen. Daar komt bij dat het nu mogelijk is om bijvoorbeeld mensen, auto’s en boten te volgen. 

8K Hyperlapse bestaat uit: 

 • Course Lock 
 • Free 
 • Waypoint 
 • Circle 

Quickshots: 

 • Dronie 
 • Circle 
 • Helix 
 • Rocket 
 • Boomerang
 • Asteroid 

In principe is een hyperlapse een gewone timelapse, alleen vliegt de drone tijdens deze timelapse. De bovenstaande punten zijn de verschillende bewegingen die de drone tijdens zo’n timelapse kan maken. Het enige verschil tussen de hyperlapse van de Mavic Air 2 en de hyperlapse van de andere DJI-drones, is het feit dat de hyperlapse van de Mavic Air 2 in 8k is. Deze feature is natuurlijk alleen handig als je thuis een apparaat hebt die 8k kan afspelen, en die moet je dan maar net hebben. 

Een quickshot maakt het mogelijk om hele cinematische beelden te maken. Ze zijn voor de rest gewoon hetzelfde als alle andere DJI Mavic drones. In de video staan ze allemaal uitgelegd. Ik laat je alle quickshots en hyperlapse modes zelf ontdekken, daar ga ik verder niet op in.

APAS 3.0 en obstakeldetectie 

De DJI Mavic Air 2 beschikt over sensors voor, achter en onder de drone. Dit is één sensor minder dan de Mavic 2 Pro series. De sensors kunnen tot ongeveer 22 meter obstakels herkennen. Ik denk niet dat het uitmaakt of je die ene sensor aan de bovenkant mist. Ik heb zo’n idee dat je met een drone vaker boven iets vliegt dan onder iets. 

DJI Mavic Air 2 sensors voor
DJI Mavic Air 2 sensors onder

DJI Mavic Air 2 sensors achter

De APAS 3.0 zorgt ervoor dat je de drone handmatig kunt besturen, terwijl de drone alle obstakels ontwijkt. Vergeleken de vorige APAS-versie is het zowel op het gebied van obstakeldetectie als route planning verbeterd. 

Hieronder heb ik nog een paar bestanden over de drone, mocht je daar geïnteresseerd in zijn:

Mavic Air 2 VS Mavic Air VS Mavic Mini VS Mavic 2 Pro 

In de tabel hieronder kun je de drones van de Mavic series goed met elkaar vergelijken. Ze zijn niet allemaal even oud en kosten niet allemaal evenveel, toch kan het je nieuwe inzichten geven. Je kunt er soms heel anders tegenaan kijken als je het met verschillende dingen vergelijkt. 

Eigenschap Mavic 2 Pro Mavic Air 2 Mavic Air Mavic Mini 
Sensor 1 inch CMOS ½ inchCMOS 1/2.3 inch CMOS 1/2.3 inch CMOS  
Brandpuntsafstand 28 mm 24 mm 24 mm 24 mm 
Diafragma F/2.8 – F/11 F/2.8 (kun je niet wijzigen) F/2.8 (kun je niet wijzigen) F/2.8 
Fotoresolutie 20 megapixel 48 megapixel 12 megapixel 12 megapixel
Videoresolutie 4K 30fps 
2.7K 60fps 
Full HD 120fps 
4k 60fps 
2.7K 60fps 
Full HD 240fps 
4K 30fps 
2.7K 60fps 
Full HD 120fps 
2.7K 30fps
Full HD 60fps 
Videocompressie H.264/H.265 H.264/MPEG-4 AVC, H.265/HEVC H.264/MPEG-4 AVC H.264/MPEG-4 AVC 
Kleurdiepte 10 bits 8 bits 8 bits 8 bits 
ISO Video: 100-6400 
Foto: 100-12800 (Manual) 
Video: 
100-6400 
Foto (12 MP): 
100-6400 (Manual) 
Photo (48 MP): 
100-3200 (Manual) 
Video: 100-3200 
Foto: 100-3200 (Manual) 
Video: 100-3200 
Foto: 100-3200 (Manual)  
  
Bereik 8 km 10 km 4 km 2 km 
Topsnelheid 72 km/u 68.4 km/u 68.4 km/u 46.8 km/u 
Maximale vliegtijd 31 min. 34 min 21 min. 30 minutes 
Gewicht 907gr 570gr 430gr 249gr 
Winkel:Bekijk op Bol.com >>Bekijk op Bol.com >>Bekijk op Bol.com >>

De DJI Mavic Air 2 zit op het gebied van de prijs ongeveer in het midden van de drones. Als we naar de specs kijken, is dat niet het geval. Op heel veel punten scoort de Mavic Air 2 zelfs hoger dan de Mavic 2 Pro. Bijvoorbeeld de batterij, het aantal megapixels en de fps. Op sommige punten scoort de Mavic Air 2 ook lager, denk aan de kleurdiepte, diafragma, de sensor op de drone enz. Of de drone nou net iets beter dan de Mavic 2 Pro is of niet, ze komen dicht bij elkaar in de buurt. Maar ook het verschil tussen de Mavic Mini en de Mavic Air 2 vind ik niet gigantisch groot. In dit geval lijkt het alsof de Mavic 2 Pro buitenspel is gezet. De drone is niet heel veel beter dan de Mavic Air 2, terwijl de Mavic 2 Pro toch echt een stuk duurder is. 

Op het plaatje hieronder zie je op de eerste afbeelding de Mavic Air, de tweede afbeelding de Mavic Air 2 en op de derde afbeelding de Mavic 2 Pro.

DJI Mavic Air 2

DJI Mavic Air vanaf boven

DJI mavic Air 2 drone voor je drone

DJI Mavic Air 2 grijs vanaf boven

DJI Mavic 2 Pro witte achtergrond van boven

DJI Mavic 2 Pro vanaf boven

De allergrootste verandering zit hem natuurlijk in het verschil tussen de Mavic Air 2 en de Mavic Air. De Mavic Air was aan een flinke upgrade toe, en dat hebben ze dan ook zeker gedaan. Vrijwel op elk gebied is verbetering te zien. Vooral de vliegtijd vind ik opvallend veel hoger. Nu de Mavic Air 2 de Mavic 2 Pro op de hielen zit, ben ik erg benieuwd naar de Mavic 3. 

Kopen of niet? 

De drone beschikt nog niet over en ADSB-signaal. Dit houdt in dat de drone niet in staat is om signalen af te geven aan piloten. Piloten hebben zo geen idee waar en of er een drone in de buurt is. De Mavic Air 2 die wordt verkocht in Amerika, beschikt echter wel al over zo’n ADSB-signaal. DJI heeft gezegd dat ze dit later ook gaan toepassen bij de Mavic Air 2 die in Europa wordt verkocht. Je zou dus kunnen zeggen dat je nu een incomplete drone koopt, en dat je beter even kunt wachten. Het ADSB-signaal zou later in de toekomst kunnen bijdragen aan drones in de logistiek.

Als we nog verder in de toekomst gaan kijken, zien we dat er veel gaat gebeuren rondom de wetten en regelgeving omtrent drones. In de toekomst moeten drones beschikken over een zogeheten keurmerk. Dit keurmerk noemen ze een CE-keurmerk. De Mavic Air 2 weegt 570 gram, en komt daarom in de categorie tot 900 gram. Oftewel in de categorie C1. Deze CE-markering heeft de Mavic Air 2 nog niet. Denk aan eisen op het gebied van geluidsproductie, ontwerp en veiligheid, maximale vlieghoogte en –snelheid enz. Deze regel zal ingaan op 1 juli 2022. De DJI-ambassadeur probeert tegen die tijd de eerder verkochte Mavic Air 2 drones toch te laten beschikken over zo’n CE-markering. Natuurlijk weet je niet 100% zeker of dit lukt, maar ik zou je er niet al te druk om maken. 

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?