uiteinde optische kabel

Optische kabel aansluiten? – Alles over optische kabels

Optische kabels gebruik je als je soundbar geen HDMI-poort heeft. De vorm van deze aansluiting is zeshoekig. Je sluit hem aan op je tv en je soundbar, waarna je het geluid van je tv op de soundbar hoort. Het geluid uit een soundbar is veel beter dan de ingebouwde speakers van een televisie. Vandaar dat veel mensen een soundbar gebruiken, waarbij een optische kabel vaak (niet altijd) nodig is.

Hoe sluit je een optische kabel aan op je tv?

Met een optische kabel verbind je de soundbar met je televisie. Hiermee stuur je geen beelden, maar audio naar de soundbar. Het aansluiten van je optische kabel aan je tv is vrij eenvoudig, je moet alleen weten waar je deze aansluit.

Mocht het niet lukken om je optische kabel erin te pluggen, dan wordt deze misschien niet ondersteunt door je soundbar (over problemen met het aansluiten van je optische kabel kom ik later op terug). Weet je zeker dat je een optische kabel moet/kan gebruiken, lees dan vanaf hier verder. Om een optische kabel aan te sluiten moet je wel weten hoe de kabel en de aansluiting eruitzien. Nadat je dit weet kun je de kabel er ook eenvoudig uithalen of in stoppen.

Hoe ziet een optische aansluiting eruit?

Om je optische kabel succesvol in te stellen moeten we wel weten hoe de aansluiting eruitziet. Op de afbeelding hieronder zie je waar je een optische kabel in moet stoppen (kijk naar de rode pijl). Zoals ik in de inleiding al zei is de aansluiting zeshoekig. Let erop dat sommige apparaten een beschermdingetje over de aansluiting hebben. Hierdoor kun je de vorm van de aansluiting niet herkennen. Haal deze eraf om te kijken of het de poort is die je moet hebben. Er is echter nog een manier om een optische aansluiting te herkennen. Dat lees je hieronder.

optical digital audio connection 0
Bron: the-home-cinema-guide.com

Ook kun je op zoek gaan naar het woord ‘OPTICAL’. Dit geeft aan, zoals het je al doet vermoeden, dat dit een aansluiting is voor optische kabels. Wat er precies bij staat verschilt per apparaat. Op televisies zie je altijd ‘OPTICAL OUT’ staan, terwijl je op soundbars alleen ‘OPTICAL’ ziet. Optical out geeft uiteraard aan dat dat het apparaat is die de audio uitzendt. Je TV is op dit moment hetgeen wat de audio uitzendt, terwijl je soundbar de audio ontvangt.

Hoe ziet een optische kabel eruit?

Nu je de optische aansluiting hebt gevonden, weet je dat je een optische kabel nodig hebt. Ik bespreek nu hoe een optische kabel eruitziet. Op de afbeelding hieronder kun je zien hoe zo’n optische kabel eruitziet. Zodra je het uiteinde van de optische kabel in de aansluiting doet klikt hij als het goed is vast. Er is maar één manier om de kabel erin te doen. Het maakt hierbij niet uit hoe lang of in welke kleur de kabel is. Als een soort puzzel stop je de kabel op de juiste manier in je TV of soundbar.

uiteinde optische kabel
Bron: the-home-cinema-guide.com

Nu je de aansluiting en de juiste kabel weet te vinden, hoef je hem alleen nog in de TV en de soundbar te stoppen. Zorg ervoor dat je de kabel niet half in de poort stopt, want hierdoor kan het zijn dat je soundbar niet werkt.

Optische kabel werkt niet

Een optische kabel die niet werkt levert problemen op voor de apparaten die ze nodig hebben. Zo gaat het geluid van een soundbar niet aan. Als je er niet in slaagt om de optische kabel juist aan te sluiten, dan kunnen hier verschillende redenen voor zijn. Meestal is dit probleem vrij eenvoudig op te lossen. Hieronder vind je de oorzaken en oplossingen onder elkaar:

  1. Er zit een plastic bescherming om het uiteinde van de optische kabel. Door deze bescherming kan je de kabel niet aansluiten, omdat hij niet vastklikt. Je lost het simpelweg op door de plastic bescherming van de kabel te halen.
  2. Je apparaat ondersteunt geen optische kabel/aansluiting. Er zijn namelijk ook soundbars die audio ontvangen via een HDMI-kabel. Zonder een optische aansluiting wordt het lastig om een optische kabel te gebruiken.
  3. Het kan zijn dat je de optische kabel succesvol hebt aangesloten, maar de TV geen audio naar de soundbar verzendt. In dit geval is de optische kabel misschien defect. Koop in dit geval een nieuwe optische kabel.
  4. In het bovenstaande geval kan het ook zijn dat je de instellingen van je televisie moet aanpassen. Hiervoor moet je naar de instelling ‘uitvoerapparaat’ gaan. Dit vind je in het geluidsmenu. Als je hier eenmaal bent kun je de ‘externe speaker’ inschakelen. Hierdoor zorg je ervoor dat je TV niet zijn eigen ingebouwde speakers gebruikt, maar de soundbar. In dit geval is er niets aan de hand met de optische kabel.

Mocht het echt niet lukken om de optische kabel er goed in te klikken, forceer deze dan niet. Bij de meeste optische kabels moet het uiteinde precies goed uitgelijnd zijn met de aansluiting. Je kan de het uiteinde en de aansluiting beschadigen op het moment dat je de kabel er te hard in probeert te duwen.

Wat is een optische kabel?

Een optische kabel lijkt op een elektrische kabel, maar wordt met 1 of meer optische vezels gebruikt om licht te dragen. In dit geval hebben we het over een optische kabel waarmee je audio kunt overzetten.

Wat zijn goede optische kabels? Er zijn veel verschillende optische kabels op de markt. Over het algemeen is het verschil tussen dure en goedkope optische kabels niet heel erg groot. Zo zal een duurdere optische kabel je geen betere geluidskwaliteit opleveren. Het kopen van een optische kabel met een goed merk is het verstandigste wat je kunt doen.

Waarom en waarvoor gebruik je een optische kabel?

Optische kabel wordt gebruikt om een digitale audioverbinding tussen 2 apparaten mogelijk te maken. Het verzendt dus geen video. Hierdoor kun je audio van het ene apparaat op het andere apparaat laten afspelen. Een optische kabel dient vooral voor het sturen van audio van je televisie naar je soundbar. Het kan echter ook zo zijn dat je soundbar alleen HDMI-kabels ondersteunt. Een groot verschil tussen deze 2 kabels is er niet. Mocht je de keuze hebben, kies dan voor een HDMI-kabel. De kans dat je een HDMI-kabel ook voor andere apparaten kunt gebruiken is hoger.

Wanneer gebruik je een optische kabel?

Tot nu toe heb ik vooral soundbars als voorbeeld gegeven. Toch zijn er nog veel meer apparaten die optische kabels gebruiken. Hieronder zie je een lijstje:

Natuurlijk worden optische kabels niet alleen voor soundbars gebruikt. Hieronder zie je een paar voorbeelden waarvoor ze worden gebruikt:

  • Dvd-spelers
  • Cd-spelers
  • Draagbare apparaten
  • Thuisbioscoop (zoals soundbars)
  • Spelcomputers

Uiteindelijk is het niet echt iets waar je voor kiest. Je apparaat ondersteunt het of niet. Het kan ook zijn dat je apparaat beschikt over een HDMI-poort én een optische-poort voor audio. In dit geval kan je zelf kiezen.

Scroll naar boven