rc auto circuit tips

Dit moet je weten als je op een RC auto circuit gaat rijden

Rijden op een RC auto circuit is een hele andere ervaring dan rijden in het ‘wild’. Niet alleen vanwege de mensen eromheen, maar ook de baan zelf. Het is de ideale plek om je RC auto skills op de proef te stellen. Het is de plek waar de hobby het meest tot zijn recht komt. Er zijn verschillende RC auto circuits verspreidt over Nederland. Misschien zit er wel één bij jou in de buurt. In deze blog lees je alles wat je moet weten als je op een circuit gaat rijden.  

Gebruik een goede RC auto voor op het circuit:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com

Belangrijke tips voor op het RC auto circuit 

Voordat je naar het circuit gaat is het handig om alvast een aantal dingen te weten. Ik heb hier alle belangrijke punten op een rijtje gezet. Op deze manier krijg je een goed idee van hoe het er op het RC auto circuit aan toe gaat.  

 • Kijk wat voor RC circuit het is. RC auto’s die op een verharde weg rijden zijn niet geschikt voor off road banen. De gemiddelde ‘ready to run’ auto is niet geschikt voor een off road. Je kunt er ook off road banden opzetten, zodat de auto geschikt is voor off road banen.  
 • Zorg er allereerst voor dat je de regels van de RC auto club in de gaten houdt. Iedere club heeft regels en daar dien je je aan te houden.  
 • Er zijn altijd personen rondom de baan die de RC auto’s omdraaien, indien een RC auto over de kop is gevlogen. Grote kans dat je ook zelf een keer over de kop gaat. Laat je gas dan helemaal los, zodat de personen langs de baan je RC auto veilig kunnen omdraaien. Als ze je auto niet opmerken kun je wat gas geven zodat ze het horen.  
 • Het kan zijn dat je zelf een keer de persoon moet zijn die de RC auto’s omdraait. Mochten er auto’s crashen, draai dan de RC auto om die als eerste is gecrasht. Wijs de auto vervolgens in de goede richting. Wacht met het oppakken als de banden van de RC auto nog draaien. 
 • Draag dichte schoenen als je dichtbij of tussen de baan staat. Als er wordt geracet met nitro auto’s kun je handschoenen gebruiken. Zo weet je zeker dat je geen brandwonden gaat oplopen.  
tuinhandschoenen rood bescherming tegen hitte
 • Soms hoor je mensen zeggen: ‘Snel is langzaam’. De snelste rondes rijd je als beginner vaak als je batterij 80% leeg is. Dit komt omdat je de kick en adrenaline een beetje verloren bent. Dit heeft meestal positieve gevolgen op je rijprestaties. Je springt niet meer over de sprongen en je pakt elke hoek een stuk breder. Door je op deze manier meer te concentreren op de binnenkant van de hoeken en het landen op de achterkant van de sprongen, verbetert je tijd enorm.  
 • In het begin zul je dus aardig wat moeten oefenen. Zeker in het begin wil je te graag. Zo breek je in het begin misschien onderdelen en ga je vaak onderuit. Later gaat het een stuk beter en je zult merken dat je het daardoor leuker gaat vinden.  
 • Probeer gezond te eten. Dit klinkt misschien ietwat overdreven, maar dat is het zeker niet als je een hele dag op het circuit bent. Als je slecht eet zul je hier in de ochtend niets van merken, maar later op de dag wel. Vergeet ook zeker niet genoeg water mee te nemen. Je zult meer dorst krijgen dan je denkt.  
 • Wees niet bang om goedkope RC auto’s te gebruiken op het circuit.  
 • Wees niet bang om vragen te stellen. De meesten vinden het leuk om over hun hobby te praten. Je kunt eventueel ook wat gereedschap lenen als je hier nog niet over beschikt.  
 • Zorg ervoor dat je het zicht van andere bestuurders niet hindert. Als bestuurder sta je meestal op een verhoogd stuk naast het circuit. Vanaf hier heb je zicht op de baan en kun je als bestuurder de auto het beste besturen. Houd dus rekening met andere bestuurders die de baan ook helemaal willen zien. Als je niet aan het racen bent, ga dan ook niet op deze verhoging staan. Anders neem je plek in die een andere bestuurder zou kunnen gebruiken.  

Mocht je nog opzoek zijn naar een goede elektrische RC auto, bekijk dan de beste hieronder:

 • Probeer je afstandsbediening tegen je bovenlichaam te houden. Sommigen houden hun afstandsbediening met hun ellebogen op 90 graden. Hier ga je op den duur last van krijgen. Als je deze tactiek vaker gebruikt kun je er ook gewend aan raken.  
 • Gebruik een LiPo-safebag voor je LiPo-accu’s. Deze oplaadbare batterijen zijn geen grap. Je bewaart ze en laadt ze het veiligst op in dit soort beschermhoezen.  
 • Vraag of de RC club een compressor heeft. Met dit luchtpistool kun je vuil in de RC auto eenvoudig schoonmaken. Het schoonmaken van je RC auto kost op die manier weinig tijd. Het lijkt me verstandig om dit na het racen te doen. 
 • Op oefendagen kun je meestal vaker rijden dan op wedstrijddagen. Probeer beide dagen en oordeel zelf. Over het algemeen kom je vaker aan de beurt als je op oefendagen speelt. Het hangt er ook vanaf in wat voor situatie je liever rijdt. Soms is het leuker om met meerdere mensen op de baan te rijden, maar dit vindt niet iedereen.  
 • Houd rekening met iedereen op de baan. Kijk niet neer op beginners als je zelf een ervaren rijder bent. Er zijn mensen met duur materiaal en goedkoop materiaal. Help ze het beste te maken van wat ze hebben. Eenmaal verder in de hobby kunnen diezelfde mensen ook gaan upgraden.  

Hoe win je een race op een RC auto circuit? 

Er zijn een hoop factoren die meespelen bij de eindtijd die je neerzet. Veel haal je uit ervaring, maar je kunt van tevoren al met een hoop rekening houden. Uiteindelijk is het een combinatie van gas geven en sturen. Dit is niet ontzettend moeilijk, maar vergt een hoop oefening.  

Geduld bij het passeren: het gebeurt heel vaak dat een auto tegen de achterkant van een andere auto aan knalt. Dit komt vrijwel altijd omdat degene die erop knalt niet nadenkt over hoe hij/zij kan inhalen. Hierdoor vertraag je niet alleen jezelf, maar ook degene voor je. Denk hier dus aan voordat je iemand gaat inhalen.  

Ken de baan: zoals ik eerder in deze blog zei race je vanaf een verhoging. Zo heb je goed zicht over de hele baan. Dit geeft echter een slecht beeld van de baan. Je doet er goed aan om de baan van tevoren te testen. Rijd dus een paar rondjes voordat je meedoet aan de wedstrijden.  

Loop over de baan: het helpt ook om de baan vanaf dichtbij te bekijken. Zo kun je moeilijke stukken in de baan goed bekijken. Als er een schans in de baan zit kunt je goed kijken hoe hoog die precies is. Misschien dat een deel van de baan ruwer is dan de rest. Op die manier kun je goed kijken welke stukken in de baan voor problemen kunnen zorgen.  

Oefen de bochten: misschien wel de belangrijkste tip van dit rijtje. Het maakt niet uit hoe snel of krachtig je auto is, als je niet de juiste bochten kunt nemen kom je niet erg ver. Dit is wat de amateurs onderscheid van de pro’s. Door een goede lijn te rijden kun je ontzettend veel tijd besparen. De video hiernaast laat dit goed zien. Het gaat hier niet om auto’s op schaal, maar het principe blijft gelijk. In plaats van de video kun je ook op zijn website kijken naar de perfect racing lines.

Je probeert met een relatief lage snelheid de bocht in te gaan. Vervolgens ga je de bocht weer zo snel mogelijk uit. Verder moet je rekening houden met de lijn die je rijdt. Zo rijd je van binnen naar buiten. Stel dat je een bocht naar rechts neemt. Voordat je de bocht nadert stuur je de RC auto naar de linkerkant van de baan, om vervolgens af te remmen. Op de afbeelding hieronder zie je het woord ‘apex’ staan. Het is de bedoeling om zo dicht mogelijk langs dit punt te rijden. Op de afbeelding is ook goed te zien op welk punt(en) je remt en gas geeft.  

Na het verlaten van de bocht naar rechts kom je uit aan de linkerkant van de baan. Als je te vroeg of te veel gas geeft kom je veel verder aan de linkerkant uit en rijd je van de baan af. Geef dus niet te veel gas als je de bocht uitkomt. Pas als je auto helemaal recht staat kun je vol gas geven.  

rc auto circuit lijn rijden circuit perfecte bocht
Bron: gthq.nl

Door op deze manier in te sturen maak je de radius zo groot mogelijk. De bocht wordt hierdoor namelijk minder scherp. Door een bocht minder scherp te maken hoef je minder af te remmen en verlies je minder snelheid. Uiteindelijk is het doel van racen om zo hard mogelijk te gaan. Dit is waarom je nooit te veel moet remmen en soms beter je gas los kunt laten. Door slechts je gas los te laten verlies je minder snelheid en kom je sneller op gang.  

Bij een bochtencombinatie wordt het allemaal nog iets ingewikkelder. Je zult dan vooruit moeten denken. Hoe je de eerste bocht neemt is van invloed op de manier waarop je de bocht daarna neemt.

Weet hoe snel je kan: hier bedoel ik niet de maximale snelheid mee. Dit is de maximale snelheid waarbij jij de auto onder controle kan houden. Sneller is niet altijd beter als je de bochten niet goed maakt. Deze tip en de bovenstaande tip gaan dus hand in hand. Als je wil testen bij welke snelheid je de auto nog onder controle kan houden, doe dit dan voor de race en niet tijdens de race.  

Meest gemaakte fouten op een RC auto circuit 

 1. Altijd vol gas. De meeste mensen hebben aan het begin de neiging om vol gas de rijden. Grote kans dat je je RC auto van de baan ziet vliegen. Zeker met een snelle auto kun je zo over een schans vliegen.  
 2. In paniek raken als een andere auto je passeert. Als je een auto voorbij ziet gaan, blijf je dan concentreren op je eigen auto. Zodra je meer focust op de auto voor je, verlies je sneller de controle van je eigen auto. Blijf realistisch en ga niet harder rijden dan dat je kan. Grote kans dat je dan gaat crashen en je nog verder achterloopt. Door minder risico te nemen kun je meer profiteren van de fouten van anderen.  
 3. Overmoedig worden. Als mensen ver voor staan wil het nog weleens voorkomen dat ze laks gaan rijden. Ze focussen zich minder en doen minder hun best. Dit kan ertoe leiden dat je fouten gaat maken of te veel tijd verspilt. Rijd dus altijd gefocust en doe alsof er iemand achter je rijdt die wacht tot je een fout maakt.  
 4. Niet voorbereid zijn. Deze fout treedt zelfs voor de race op. Controleer minstens een dag van tevoren of je RC-uitrusting volledig werkt. Zo heb je voldoende tijd om eventuele problemen op te lossen.  

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad. Het belangrijkste is dat je plezier hebt en leert van anderen. Een RC auto club is de beste manier om snel en veel te weten te komen over de hobby. Er zijn genoeg mensen die je graag helpen. Je kunt natuurlijk ook je eigen RC auto circuit maken. Denk echter goed na waar je gaat racen met je auto. In plaats van een circuit kun je ook nieuwe terreinen uitproberen. Je moet er alleen voor zorgen dat je geen overlast of gevaar veroorzaakt voor anderen.

Het is dus belangrijk om te weten waar je mag rijden met een RC auto. Zeker nitro auto’s kunnen een hoop lawaai maken. Er zijn wel degelijk wat regels omtrent de hobby, maar die vallen heel erg mee. Uiteindelijk moet je hopen dat er een RC auto club in de buurt is. Het kan ook zijn dat je beter af bent in het bos. Zoek een leuk paatje en maak daar een eigen parcour met pionnen.  

Scroll naar boven