jeep rubicon blauw offroad RC auto

RC auto motor stottert, hapert of schokt? Hier 6 oplossingen

Het is belangrijk om je RC auto goed te onderhouden. Ook al onderhoud je hem goed, er kan altijd iets misgaan. Dit kan aan een hoop factoren liggen. In dit artikel bespreek ik een veelvoorkomend probleem, namelijk een stotterende motor. Je komt erachter wat je hiertegen kunt doen. Ik hoop dat je na het lezen de juiste oplossing hebt gevonden. Ik richt me zowel op elektrische RC auto’s als RC auto’s op brandstof. Dit is wat je moet doen bij een stotterende motor: 

 1. Verwissel de motor 
 2. Controleer de draden in de auto om te kijken of ze goed zijn gesoldeerd 
 3. Gebruik een multimeter om de geleidbaarheid van de elektronische snelheidsregeling (ESC) te testen
 4. Controleer de ontvanger in de RC auto 
 5. Motor is vastgelopen
 6. Vervang de batterijen 

Voor sommige oplossingen heb je wat spullen nodig, zoals een multimeter. In dit artikel laat ik zien hoe je het probleem kunt vinden en hoe je het kunt oplossen. Het repareren van een RC auto hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De bovenstaande tips focussen zich op de essentiële onderdelen om een RC auto te laten rijden.  

Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto? >>

Is je RC auto aan vervanging toe, bekijk dan de onderstaande modellen:

1. Verwissel de motor van de RC auto

Het verwisselen van de motor is één van de eenvoudigste methoden om dit probleem op te lossen. Door de motor te verwisselen weet je of dat het probleem is of niet. Als je de originele motor vervangt door een gloednieuwe motor en hij stottert nog steeds, dan is er iets anders aan de hand. Er zal dan waarschijnlijk een probleem zijn met de ESC* of een ander onderdeel van de auto. Mocht hij het wel doen na het vervangen van de motors, dan was de motor wel het probleem. Je hebt dan meteen het probleem opgelost. Om de motor in van je RC auto te vervangen kun je de volgende stappen volgen: 

 • Koppel de stroomdraden los 
 • Verwijder de body van de auto 
 • Verwijder de 2 motorschroeven bij de motor 
 • Maak de ‘pinning gear’ van de motor los (hetgeen waaraan de motor vastzit) 
 • Maak met deze oude vastzetting de nieuwe motor vast 
 • Plaats de 2 schroeven vervolgens terug op de nieuwe motor 

Voor een duidelijkere uitleg kun je ook de video hieronder bekijken. Aan de hand van die video kun je dezelfde stappen volgen. Start je motor op de juiste manier en gebruik de goede gloeiplug.

*De ESC helpen de motors bij het verdelen van de stroom over alle motors.  

2. Draden controleren of ze goed zijn gesoldeerd 

Als je RC auto stottert, controleer dan allereerst de bedrading in de auto. Zoals voor alle elektronische apparaten geldt, kunnen kortsluitingen veel problemen veroorzaken. Het kan echter best lastig zijn om de bedrading te controleren als je geen ervaring hebt met sleutelen aan elektronica.  

Als je de bedrading in de RC auto controleert, let dan op de volgende punten:  

 • Controleer op doorgesneden of blootliggende draden 
 • Controleer op kortsluiting in de bedrading 
 • Controleer of elke draad een begin- en eindverbinding heeft 

Meer hulp nodig met het controleren van de bedrading? Bekijk dan de video hieronder. Zo krijg je een beter beeld over wat je kunt doen. 

Op 1:41 legt hij uit hoe je de dop van de bedrading eraf moet halen. Door deze eraf te halen kun je kijken naar het uiteinde dat is gesoldeerd. Als dit niet goed gesoldeerd is, stottert de auto vaak. In het filmpje legt hij uit hoe je kunt testen welk draadje van de bedrading het probleem veroorzaakt. Zodra je weet wel draadje het probleem veroorzaakt, moet je dat draadje opnieuw solderen.  

Het controleren van dit solderen is een cruciale factor bij RC onderhoud. Het is een vaardigheid die het waard is om te leren als je dit soort RC auto’s bestuurt. Het soldeerwerk is een belangrijke factor voor de werking van de auto. Het bepaalt hoe snel en soepel alles werkt.  

RC auto stuurt niet, wat nu? >>

3. Gebruik een multimeter om de geleidbaarheid van de ESC te meten 

De elektronische snelheidsregeling regelt de motor van je RC auto. Als je telkens tussen hoge en lage snelheden wisselt, dan is de ESC (Electronic Speed Control) je grootste vriend. Deze zorgt ervoor dat alles onder controle wordt gehouden. Het kan echter zijn dat de ESC het niet goed doet. Hier kunnen meerder redenen voor zijn, maar waar je op moet letten is de geleidbaarheid.  

Om te controleren of je elektrische snelheidsregeling naar behoren werkt, check dan de volgende punten: 

 • Met behulp van een multimeter kun je de ESC controleren op de voortzetting van elektrische stroom. Elektriciteit komt vanuit het ene uiteinde van de ESC en stroomt vervolgens door kleine vierkanten die bekend staan als MOSFETS. Deze schakelen de elektrische stroom aan en uit. De elektriciteit stroomt dan van de vierkanten naar de motorblokken.  
 • Door de multimeter in de connectiviteitsmodus te zetten, kan je elk motorblok aanraken om te zien of er ‘voortzetting’ is. Bij voortzetting zal de multimeter een pieptoon maken. Op het moment dat de multimeter gaat piepen, weet je dat er iets mis is met de ESC.  

Als precies wil weten hoe een multimeter werkt, bekijk dan de onderstaande video. Of lees hoe een multimeter werkt.   

4. Controleer de ontvanger in de RC auto 

Veel mensen realiseren zich niet hoe complex RC auto’s zijn. Het zijn complexe kleine machines. Hoewel mensen gewend zijn dat hedendaagse technologie geavanceerd is, moeten alle onderdelen precies goed werken. Ze zijn er namelijk niet voor niets. Elke onderdeel is weer ergens goed voor. Zo kan er ook iets mis zijn met de ontvanger van de RC auto. Deze zit in het voertuig en ontvangt het signaal van de afstandsbediening. Als alle opties hierboven niet werken, dan kan het best de ontvanger zijn.  

Als de ontvanger niet goed werkt, zal het signaal van de afstandsbediening naar de auto niet sterk zijn. Hoe verder de auto van je vandaan is, hoe meer hij gaat stotteren vanwege het slechte signaal.  

Hoe je controleert of er iets mis is met de ontvanger: 

 • Open de auto en vervang de oude ontvanger met een nieuwe ontvanger. Zorg dat je zeker weet dat de nieuwe ontvanger werkt.  
 • Rijd vervolgens net zo ver totdat het signaal is verbroken. Controleer of hij in die tussentijd stottert.  
 • Als je verder geen stotterproblemen meer hebt, dan is het probleem opgelost.  

5. Motor is vastgelopen 

Een RC motor kan haperen als hij is vastgelopen. In de motor liggen zogenaamde ‘motormagneten’. Deze magneten zitten aan de weerszijden van de motor. Soms zit de motor vast tussen deze magneten en dat kan verschillende problemen veroorzaken.  

Gelukkig zijn er een paar stappen die je kunt nemen om te controleren of dit het probleem is: 

 • Open allereerst de rotor. Dit kan lastig zijn, omdat die per motor weer verschilt. Hoe je hem verwijdert hangt af van het type motor. Er is niet 1 manier om dit te doen. Misschien dat je handleiding je verder kan helpen.  
 • Nadat je hem hebt opengemaakt zoek je de magneet en wrik je hem eruit. Je kunt hier eventueel een schroevendraaier voor gebruiken. Vervang deze magneten vervolgens met neodymiummagneten. Dit zijn dikkere magneten die dichter bij de motor zitten. Dit vermindert statische elektriciteit en dat is een goede zaak. Plak vervolgens onzichtbare tape aan de binnenkant van de magneten.  

6. Vervang de batterijen 

Het vervangen van de batterijen is één van de eenvoudigste oplossingen. Helaas is het meestal niet de boosdoener als het gaat om het stotteren of haperen van de motor. Elektrische RC auto’s rijden vaak op lithium-ionbatterijen. Deze kunnen best een tijdje mee. Het is goed om te weten van welk merk de batterij is. Als je bewust batterijen van een mindere kwaliteit koopt, dan kan dat het probleem zijn. Weet je zeker dat de batterij(en) van goede kwaliteit zijn, dan zal dit waarschijnlijk niet het probleem zijn.  

Tijd voor een nieuwe RC auto? Bekijk hieronder de beste elektrische RC auto’s:

Conclusie 

We kunnen in ieder geval concluderen dat een motor die stottert te repareren valt. Zolang je de bovenste stappen probeert kom je al een heel eind. Als je het moeilijk vindt om één van deze stappen uit te voeren, zoek dan eventueel (andere) YouTube filmpjes op. Je kunt altijd nog naar een RC winkel gaan. Ze willen je vast helpen met je probleem. Mochten er onderdelen vervangen moeten worden, dan kun je dat daar meteen doen. Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen.  

Scroll naar boven