RC auto afstandsbediening straat

RC auto rijdt en reageert niet? – Dit is wat je moet doen

Een RC auto die stopt met werken kan erg frustrerend zijn. Zeker als je hem nog helemaal niet lang gebruikt. De oplossing hoeft echter helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Daarom begin je altijd eerst met de meest simpele oplossingen, voordat je de hele RC auto uit elkaar haalt. Controleer dus altijd eerst het meest voor de hand liggende. Een RC auto rijdt en reageert niet om een reden. Welke reden dit is viind je in dit artikel. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

Tijd voor een nieuwe elektrische RC auto? Hieronder zie je de beste RC auto’s van dit moment:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com

Controleer de aan/uit knop 

Om met de meest eenvoudige oplossing te beginnen. Zorg dat zowel het voertuig als de zender (afstandsbediening) aan staat. Bij sommige controllers kun je moeilijk zien wat aan en uit is. Gebruik hier indien nodig een zaklamp voor. Zorg er natuurlijk ook voor dat alles is opgeladen. Tenminste, als we het over elektrische RC auto’s hebben. Zonder krachtbron gebeurt er natuurlijk niet zoveel. Mocht deze simpele oplossing niet geholpen hebben, schakel dan beide apparaten uit. Ik bedoel hiermee de RC auto en de afstandsbediening. Zo kun je veilig aan de RC auto sleutelen. 

RC auto stuurt niet? >>

Vervang de batterijen 

De batterijen zijn een veelvoorkomend probleem. Ze stoppen helemaal met werken of doen het slechts een beetje. Dit kan er mis zijn met de batterijen: 

  • Ontbrekende batterijen. Controleer de zender en de RC auto.  
  • Verkeerd geïnstalleerd. Zorg ervoor dat de batterijen in de juiste gleuven zitten en in de juiste richting wijzen. 
  • Oude batterijen. Gebruik nieuwe batterijen eventueel van een ander merk. Als je een batterij gebruikt, zorg dat dat je hem volledig en correct oplaadt.  
  • Corrosie. Als het voertuig lang heeft stilgestaan of het batterijcompartiment is blootgesteld aan vocht en lucht, kan er wat corrosie* zijn. In dit geval moet je niet alleen de batterijen vervangen, maar ook de batterijcontacten schoonmaken. Hoe je deze precies schoonmaakt ga ik verder niet op in. Dit kun je gewoon opzoeken indien nodig.  

*Corrosie is de natuurlijke chemische aantasting van materialen doordat hun omgeving op ze inwerkt.  

De beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Brandstof toevoegen 

Een nitro RC auto kan een ingewikkeld apparaat zijn. Meer over hoe zo’n voertuig werkt. Hierboven heb ik het gehad over elektrische RC auto’s, nu heb ik het over RC auto’s op brandstof. Een nitro RC auto is zo’n auto op brandstof. Controleer allereerst de brandstoftank voordat je met de motorinstellingen begint te rommelen. Stel jezelf de volgende vragen: 

  • Is er brandstof? 
  • Is het vers? 
  • Zit er een knik in de brandstofleiding? 

Als zo’n snelle inspectie geen eenvoudige oplossing oplevert, moet je waarschijnlijk een volledige brandstofsysteemcontrole uitvoeren. Het is niet moeilijk maar het kost meer tijd. Problemen met het starten van je nitro auto? Misschien dat je gloeiplug niet werkt.

Gebruik de juiste zender en frequentie 

Als je meerder RC voertuigen gebruikt, zorg dan dat je de juiste afstandsbediening gebruikt. Als je meerder afstandsbedieningen hebt kun je ze vrij makkelijk door elkaar halen. Als je de afstandsbediening tweedehands hebt gekocht, kan het zijn dat de persoon je de verkeerde heeft gegeven. Bekijk het frequentielabel op beide apparaten. Meestal kun je dit vinden aan de onderkant van de afstandsbediening en de auto. Vaak naast de aan- en uitknop van de auto. De frequenties moeten beide gelijk zijn. Als de ene 27MHz gebruikt, gebruikt de ander dit ook. Als je de verkeerde afstandsbediening hebt, zul je een nieuwe moeten kopen.  

Voor RC’s van hobbykwaliteit (denk aan een paar 100 euro) kun je het kristal in de afstandsbediening en RC auto controleren. Zo kun je zien of de afstandsbediening en het voertuig wel met elkaar matchen. Als dit niet het geval is, zul je een nieuwe kristallen moeten kopen. Deze kun je gewoon bestellen bij een aantal online winkels in Nederland. Hieronder kun je zien hoe zo’n kristal eruitziet. De man legt uit hoe je het kristal van de afstandsbediening en de RC auto kunt vervangen. Je vervangt hiermee de oude kristallen met 2 nieuwe die wel matchen.  

Controleer je antennes 

Als je RC een telescopische antenne heeft, zorg dan dat je die helemaal hebt uitgeschoven. Dit geldt zowel voor de afstandsbediening als de RC auto zelf. Een niet-verlengde antenne zorgt er waarschijnlijk voor dat je RC auto niet kan rijden, maar kan er ook voor zorgen dat je minder bereik hebt. Het kan er ook voor zorgen dat je RC auto onregelmatig rijdt en stottert.  

Zorg ervoor dat de ontvangantenne op de RC auto niet gedraaid of gebroken is. Hij mag geen metalen onderdelen raken en niet de grond raken tijdens het rijden. Meer over rc antennes.

Test je servo’s 

Er kan ook een probleem zijn met de servo’s. Servo’s worden gebruikt om te sturen. De soort servo bepaalt de stuureigenschappen van een RC auto. Om te kijken of het aan de servo ligt, moet je goed kijken naar het probleem dat je hebt. Als er iets mis is met je servo, dan reageert de RC alleen op sommige commando’s. De auto presteert dus niet optimaal. Misschien dat de wielen wel kunnen draaien, maar niet vooruit kunnen gaan. In dit geval moet je de servo’s van de ontvanger ontkoppelen. Sluit ze vervolgens aan op een andere ontvanger waarvan je zeker weet dat ze werken. Zorg er in dit geval voor dat de frequentie van de zender en de ontvanger gelijk zijn.  

servo RC auto stuurmechanisme

Als de RC het nog steeds niet doet, moet je in plaats van de ontvanger en de zender de servo’s vervangen. Dit kan best een beetje lastig zijn, zeker als je hier niets vanaf weet. Neem in dat geval je RC auto mee naar een RC winkel of RC club waar ze je kunnen helpen. Zo hoef je in ieder geval niet zelf te gaan knoeien.  

Sluit de bedrading opnieuw aan 

Losse of gebroken draden kunnen tot veel problemen leiden. Als de besturing werkt, maar de auto niet beweegt, dan zou het een losse draad naar de motor kunnen zijn. Gebrek aan besturing zou een losse draad naar de servo kunnen zijn. In beide gevallen zal de RC auto niet zoveel kunnen. Als de RC auto geen stroom lijkt te krijgen, kan dit aan een draadje naar de accu liggen. Een losse of losgekoppelde draad van de batterij is in dit geval de oorzaak. Je moet dan wel zeker weten dat de batterijen goed werken, anders kan dit het probleem zijn. Het enige wat je hiertegen kunt doen is losse verbindingen opnieuw bevestigen. 

RC auto stottert? >>

Mocht je RC auto aan vervanging toe zijn, overweeg dan om een nieuwe te kopen / te upgraden. Hieronder zie je de beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com

Reset je versnellingen 

Uitgeschoven versnellingen kunnen ervoor zorgen dat je RC auto niet reageert. Zorg ervoor dat deze helemaal goed zitten. Als je auto een knarsend geluid maakt of niet beweegt, dan zou dit het probleem kunnen zijn. In de video hieronder wordt duidelijk laten zien hoe de versnellingen moeten zitten. Misschien dat het je helpt.  

Scroll naar boven