RC auto modder vies nat off road

Rc auto schoonmaken, hoe doe je dat?

Grote kans dat je RC auto na het rijden vies is geworden. Je doet er goed aan om de RC auto om de zoveel tijd schoon te maken. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je dit moet doen. In deze blog laat ik je precies zien wat je moet weten. Vaak zul je een auto moeten schoonmaken, maar niet reinigen. Ik heb het dan over het weghalen van vuil en zand.  

Waarom zou je een RC auto schoonmaken? 

Zo werkt de auto een stuk beter en zijn de resultaten optimaal. Op deze manier verleng je de duurzaamheid van de mechanische onderdelen in de auto. Door het vuil gaan de metalen onderdelen sneller roesten. Verder helpt vuil bij het slijten van vooral plastic onderdelen. Je voorkomt dat draaipunten in de wielophanging of stuurinrichting minder soepel gaan draaien. Zo blijft het weggedrag goed. Tot slot rijdt een schone RC auto een stuk zuiniger en verbruikt hij dus minder brandstof of stroom. 

De schoonmaak is uiteindelijk een onderdeel van het onderhoud. Zonder je auto te onderhouden gaat hij een stuk minder lang mee. Een ander groot voordeel is dat je eventuele problemen in de auto aantreft. Zo kun je deze onderdelen op tijd repareren of vervangen. Op die manier krijg je niet met verrassingen te maken. Dit kan een RC auto zijn die stottert of een RC auto die niet reageert.

Niet alleen verhoogt een schoonmaak de levensduur van de RC auto, het ziet er ook beter uit. Op die manier kun je hem veel makkelijker binnen bewaren, zonder dat er allerlei zand vanaf komt. Toch is er nog een ander belangrijk voordeel. Je kunt ze namelijk een stuk sneller verkopen. Door hem zorgvuldig schoon te maken lijkt hij nog net als nieuw. Niet alleen verkoop je hem sneller, ook kun je er eventueel meer voor vragen.  

Hoe maak je een RC auto schoon? 

Het kan helpen om je auto direct na het rijden schoon te maken. Het vuil komt dan nog makkelijk los. Vooral vochtige klei/modder is na een tijdje moeilijker van het plastic af te halen. Het allereerste wat je doet is de stroom uitschakelen en de batterij eruit halen. Hierna gebruik je bijvoorbeeld een borstel om het losse vuil eraf te halen. Als het vuil al vastzit kun je ook een vochtige doek gebruiken. 

Je kunt het schoonmaken makkelijker maken door de banden en de achtervleugel van de RC auto eraf te halen. Het is verstandig om na het schoonmaken de lagers van de RC auto te controleren. Indien je in vochtig weer hebt gereden doe je er ook goed aan om de lagers te oliën. Zo bescherm je de lagers tegen vocht in de toekomst. Op de afbeelding hiernaast zie je hoe die lagers eruitzien. In de bovenste video onderaan deze pagina zie je hoe doet in zijn werking gaat. Skip hiervoor naar minuut 9.14. Hieronder nog een kleine beschrijving: 

Rc auto schoonmaken
Bron: neita.nl

Lagers: een lager is een constructie die ervoor zorgt dat verschillende delen van de constructie ten opzichte van elkaar beter kunnen bewegen. Dit doen ze door de wrijving te verlagen. Meer informatie over lagers op Wikipedia.

Na een periode van veel rijden is het verstandig om de auto grondig schoon te maken. Deze grote schoonmaak houdt in dat je heel veel onderdelen apart gaat schoonmaken. Je zult hiervoor verschillende onderdelen moeten loshalen en dat vergt aardig wat sleutelwerk. Je bent hier niet zomaar mee klaar. Denk aan ongeveer een paar uur aan schoonmaakwerk. Een kleine schoonmaak doe je steeds na je rit, een grote schoonmaak eens in de zoveel tijd (denk aan om het half jaar). Dit hangt er natuurlijk vanaf op welk niveau je rijdt. Als je veel wedstrijden rijdt zal je vaker een grote schoonmaak moeten doen.  

Let erop dat je bij een nitro auto wat langer bezig bent met schoonmaken dan bij een elektro auto. Toch gebruik je in beide gevallen dezelfde onderdelen. Uiteindelijk zijn er meer mogelijkheden. De ene gebruikt weer wat anders dan de ander.  

Gebruik een luchtcompressor: het beste gereedschap dat je kunt gebruiken. Het is eenvoudig te gebruiken en werkt snel een effectief. In principe werken ze hetzelfde als een luchtpistool. Een goede luchtcompressor kan duur zijn en hebben de meesten niet in huis. Geen zorgen, er zijn nog genoeg andere mogelijkheden.  

luchtcompressor animatie tekening werking

Water en wasmiddel: als je elektronische onderdelen van de auto waterdicht zijn, kun je het frame met warm water of afwasmiddel schoonmaken. Stop het frame nooit helemaal onder water, want dat kan metalen onderdelen beschadigen. Voor de moeilijk bereikbare plekken kun je een tandenborstel gebruiken. Verder gebruik je gewoon een doek. Vergeet het frame na de schoonmaak niet te drogen in de zon.  

Borstel gebruiken: dit is een goede optie als je RC auto niet heel erg vies is en je hem regelmatig schoonmaakt. Je kunt er bereikbare delen goed mee schoonmaken om zo stof te verwijderen. Voor moeilijk bereikbare onderdelen kun je eventueel een tandenborstel gebruiken of een ander klein borsteltje.   

Natte doekjes: er zijn veel babydoekjes en andere vochtige doekjes die je goed kunt gebruiken. Daar komt bij dat ze niet zo duur zijn. Je haalt er niet alleen vuil mee weg, maar ook vet. Het is een heel eenvoudige manier van schoonmaken. Je kunt ze telkens gebruiken nadat je hebt gereden.  

Ik heb net al even onderscheid gemaakt tussen een kleine schoonmaak en een grote schoonmaak. Een kleine schoonmaak doe je meestal nadat je hebt gereden. Een grote schoonmaak doe je eens in de zoveel tijd. Hierbij haal je heel veel onderdelen van auto los. Denk aan het losmaken van de RC auto banden. Om echt een goed beeld te krijgen van een schoonmaak kun je het beste YouTube video’s kijken. De video hieronder maakt een duidelijk verschil tussen een ‘light’ schoonmaak en een ‘deep’ schoonmaak.  

Op 9.14 kun je zien hoe je de lagers van je auto kunt oliën. De Engelse term hiervoor is ‘bearing’.  

De video hieronder kan je ook helpen bij het schoonmaken. Hij haalt niet alle onderdelen eruit, maar laat alle schoonmaakmiddelen duidelijk zien. Zo kun je even kijken welke je het beste kunt gebruiken. Ik hoop dat je dit heeft geholpen bij het schoonmaken van je RC auto.  

Scroll naar boven