rc auto zwart met rood op straat

Rc auto start niet? Dit is wat je moet doen

Je RC auto start niet en dat is altijd vervelend. Hier kunnen veel verschillende oorzaken voor zijn. Ik richt me in deze blog op RC auto’s met een nitro motor en RC auto’s op elektriciteit. Een nitro motor zit niet heel ingewikkeld in elkaar, maar is wel gevoelig. Er kan al snel iets misgaan. De staat van de motor speelt natuurlijk ook een rol. Ik richt me momenteel alleen op nitro motors met een goede compressie en een goede staat. Een versleten motor met een lage compressie zal namelijk niet soepel starten.  

Tijd voor een nieuwe RC auto? Hieronder zie je de beste elektrische RC auto’s:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com >>
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com >>
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com >>

Wat doe je voordat je start 

Om problemen te voorkomen moet je de nitro motor op de juiste manier starten. Misschien dat dat het probleem meteen oplost. Het hoeft dus niet te liggen aan de RC auto. Het beste is om de auto eerst goed te controleren. Zo kun je controleren of alle brandstofleidingen op de juiste manier zijn aangesloten. Gebruik hier eventueel de handleiding voor. Kijk ook of er geen sneden of spleten in de brandstofleidingen zit. Een luchtlek veroorzaakt een onregelmatige loop en kan zelfs het starten verhinderen.  

Controleer of de dop van de brandstoftank goed sluit wanneer je hem gesloten hebt. Controleer ook hier op spleten en scheuren in de brandstoftank. Kijk of de afdichting van het uitlaatspruitstuk niet lekt en de uitlaatkoppeling mooi strak is afgedicht met kabelbinders. Om een RC auto te starten kan het helpen om te weten hoe een nitro motor werkt. Het enige wat je kunt doen is de mogelijke oorzaken proberen te zoeken. Een nitro RC auto heeft 2 dingen nodig om te werken: 

  1. Een goed werkende hittebron, waarmee je de brandstof in de tank kunt ontbranden. Het is de enige manier waarop je een nitro motor kunt starten. Ik heb het dan over een gloeiplug.
  2. De goede verhouding van lucht en verse brandstof.  

Nu we weten waar we op moeten letten als je een RC auto start, kunnen we wat dieper ingaan op specifieke problemen. Toch ga ik het eerst hebben over de meest simpele oplossingen. Ook al lijken ze heel voor de hand liggend, je kunt ze toch vergeten. Het is goed om dit even te controleren voordat je de hele RC auto uit elkaar haalt. In de volgende kopjes richt ik me voornamelijk op elektrische RC auto’s. Vanaf het kopje ‘brandstof controleren’ ga ik verder in op RC auto’s met een nitro motor.

Staat alles aan en werken de batterijen?

Het is natuurlijk belangrijk dat zowel de zender (afstandsbediening) als de RC auto zelf aan staan. Op sommige locaties heb je misschien een zaklamp nodig om de aan-knop te zien. Dan heb ik het vooral over elektrische RC auto’s. En als hij nog steeds niet werkt, zet de zender en de RC auto dan uit voordat je eraan gaat sleutelen.

Batterijen zijn vaak de oorzaak van veel problemen bij elektrische RC auto’s. Als de auto niet rijdt, langzaam rijdt of plotseling stopt, dan kan er iets mis zijn met de batterijen. Controleer voor ontbrekende batterijen en zorg dat ze goed zijn geplaatst. Stop ze in de goede gleuven en wijs ze de juiste richting op. Gebruik eventueel nieuwere batterijen. Gebruik zo nodig andere batterijen van een beter merk, als je weet dat de batterijen van slechte kwaliteit zijn. Het kan ook zijn dat de batterijen last hebben van corrosie. Dit kan optreden als de batterij is blootgesteld aan vocht en lucht of al lange tijd heeft stilgestaan. Vervang in dit geval de batterijen en maak de batterijcontacten goed schoon.

Tijd voor een nieuwe elektrische RC auto? Bekijk hieronder de beste keus:

Gebruik de goede zender en frequentie en inspecteer de antenne

Indien je meerdere zenders hebt, kun je ze makkelijk uit elkaar halen. Hier heb je waarschijnlijk al gedacht, toch help ik je herinneren. Het kan ook aan de frequentie liggen. Zo kan een zender de verkeerde frequentie gebruiken en daardoor niet werken. Let hier vooral op als je de RC auto tweedehands hebt gekocht. Het kan zijn dat die persoon je de verkeerde zender heeft gegeven.

Om dit de controleren moet je het frequentielabel zoeken. Deze vind je meestal onderaan bij de aan/uit-knop, maar ook bij de batterij. Check dit zowel voor de zender als de RC auto zelf en kijk of de frequenties overeenkomen. Ze moeten namelijk beiden hetzelfde zijn. Dit kan een frequentie van 27 MHz zijn, maar ook een frequentie van 49 MHz.

Zorg er uiteraard voor dat de antenne helemaal is uitgeschoven. Als je antenne niet helemaal is uitgeschoven zal hij waarschijnlijk nog steeds starten, maar onregelmatig rijden. Verder beperkt het natuurlijk je bereik. Een antenne heeft natuurlijk een ontvanger nodig, en die zit in de auto. Zorg ervoor dat deze niet gedraaid of gebroken is.

Controleer de bedrading

Losse of kapotte bedradingen kunnen tot tal van problemen leiden. Als de besturing werkt, maar niet naar voren beweegt, dan zou het nog weleens de bedrading kunnen zijn. Dit kan ook het geval zijn als de RC auto geen stroom krijgt terwijl je zeker weet dat de batterijen helemaal in orde zijn. Deze losse verbindingen zal je dan weer opnieuw aan moeten sluiten en eventueel moeten solderen. Je kunt hiervoor het beste naar een modelbouwwinkel gaan.

Zelfs brandstofslangen kunnen een oorzaak zijn van motorstartproblemen. Kleine lekken in de brandstof -en luchtleiding van uw RC auto kunnen ernstige problemen veroorzaken. Ze zijn niet zo duur om te vervangen dus wijzig ze als je hierover twijfelt. Controleer ook gelijk of je brandstoftank niet verstopt zit met vuil en zand.

Brandstof controleren 

Met de brandstof kan een hoop mis zijn. Hier zijn een hoop verschillende oorzaken voor. We kunnen problemen met de brandstof dan ook in verschillende kopjes verdelen. Om te beginnen met het mengsel van de brandstof.  

Mengsel controleren 

hsn lsn
Bron: www.radiocontroltips.com

In de motor is altijd sprake van een verhouding. Dit is de verhouding tussen de binnenkomende lucht en brandstof. Deze verhouding moet goed zijn. Dit is waar een carburateur bij komt kijken. Is deze verhouding in de motor niet goed, dan zal je de carburateur opnieuw moeten afstellen. 

Carb = carburateur

De vraag is nu wat er precies mankeert aan deze verhouding. Is er te veel lucht of te veel brandstof? Dit kun je testen door de gloeiplug te gebruiken. Start de RC auto en haal vervolgens de gloeiplug eruit. Is de gloeiplug nat of droog? 

  • Natte gloeiplug: in dit geval krijgt de motor te veel brandstof en te weinig lucht. Je zult in dit geval de ‘high speed needle’ (hoofdsproeier) moeten aanpassen. Deze moet je een kwartslag tot een halve slag naar rechts moeten draaien. Je draait hem op die manier dicht. High speeds needle staat voor hoofdsproeier, waar ik later deze blog nog op terug kom.  
  • Droge gloeiplug: bij een droge gloeiplug is precies het tegenovergestelde aan de hand. In dit geval krijgt de motor te weinig brandstof en te veel lucht. Dit los je eenvoudig op door de hoofdsproeier naar links te draaien. Op die manier zet je hem verder open.  

Er is dus een punt waarbij de motor te veel brandstof heeft. Het wordt dan onmogelijk om de trekstarter nog te bedienen. Je kunt dan beter de brandstof uit de motor halen. Haal de gloeiplug uit de motor, houd de auto op zijn kop en trek aan de trekstarter. De overbodige brandstof zal via de opening van de gloeiplug eruit druppelen. Draai vervolgens de gloeiplug weer in de motor. Op de afbeelding hierboven zie je 2 onderdelen: de High Speed Needle en de Low Speed Needle. Door deze beide verder dicht te draaien krijgt de motor minder brandstof. Naar het Nederlands vertaald: hoofdsproeier en opneemsproeier.

De opneemsproeier zorgt voor een goed brandstofmengsel tot maximaal half gas. het speelt dus een grote rol bij het starten van de auto. Door deze goed af te stellen kan je het probleem oplossen. Als je auto bij vol gas afslaat, draai dan de hoofdsproeier iets verder open. Als dit niet werkt kun je ook de hoofdsproeier verder dicht draaien.

Hoe oud is je brandstof? 

Als je RC auto niet start, gebruik dan verse, nieuwe nitrobrandstof om te kijken of dat het probleem is. Oude of verkeerd gebruikte brandstof kan vocht opnemen. Hierdoor zal de motor onregelmatig lopen of helemaal niet starten. Echt oude brandstof kan plakkerig worden en brandstofslangen verstoppen. Als dit gebeurt kun je de brandstoftank en leidingen reinigen met spiritus of een ander reinigingsmiddel. Brandstofslangen kun je eventueel ook voor weinig geld vervangen. Alles over RC nitro brandstof >>

In de loop van de tijd verandert de samenstelling van de brandstof. Nitro brandstof bestaat uit 3 bestandsdelen: methanol, olie en nitromethaan. Meer over een nitro motor lees je hier. Deze samenstelling verandert door invloed van licht en vocht. Op deze manier verdampt de methanol uit de brandstof. Dit resulteert in het slecht/niet starten van de motor. Het kan ook zijn dat de RC auto een tijdje goed rijdt, waarna hij plotseling afslaat.

Hoe berg je nitro brandstof op?

Houd brandstofflessen/containers goed afgesloten om te voorkomen dat er vocht binnendringt. Bewaar het ook niet midden in de zon. Zoek een plek binnen waar het een beetje donker is. Het kan de brandstof anders aantasten en dat is gevaarlijk. Het blijft uiteindelijk brandbaar spul. Houd bij gebruik van de brandstoffles de dop zo kort mogelijk van de fles. Doe de dop dus op tijd weer op de fles om de brandstof in goede staat te houden. Hieronder zet ik de belangrijkste punten op een rijtje:

  1. Bewaar het op een koele plek in het donker.
  2. Beter om te bewaren als de fles helemaal vol zit, want dan kan er minder vocht in komen.
  3. Stel de brandstof niet bloot aan hitte, vonken of statische elektriciteit.
  4. Bewaar je brandstof niet in glas, blikjes of niet-plastic deksels.

Nitro brandstof bewaren >>

Werkt de gloeiplug? 

Zonder een ontsteking kan de nitro motor van een RC auto niet starten. Deze ontsteking creëer je alleen met een gloeiplug. Zonder een gloeiplug kan een RC auto dus niet starten. Het is dan ook van belang dat deze goed werkt. Voor meer informatie over dit onderdeel kun je alles lezen over gloeiplugs voor nitro motors.

Opgeladen 

Zorg ervoor dat je gloeiplug volledig is opgeladen en werkt. Of de gloeiplug goed werkt kun je zien in de video hiernaast. Zo weet je hoe het eruit ziet als de gloeiplug wel werkt. Je kunt het ook testen door een reserve gloeiplug te gebruiken. Zorg ervoor dat je zeker weet dat deze werkt. Het beste is om in dit geval een nieuwe gloeiplug te gebruiken. Het uiteinde van de gloeiplug moet oranje oplichten.

Doorgebrand 

Een doorgebrande gloeiplug is één van de meest voorkomende oorzaken waarom een nitro motor niet start. Als je zeker weet dat de gloeiplug werkt, controleer dan de gloeibougie die in de nitromotor zit. Die kun je eruit halen door een gloeisleutel. Houd de gloeibougie vervolgens tegen de gloeiplug aan, zoals op de video wordt gedemonstreerd. Als de gloeibougie niet gloeit, dan is hij waarschijnlijk doorgebrand of gewoon kapot. Je zult dan een nieuwe moeten kopen. Het is belangrijk om de juiste te kiezen, aangezien ze er anders snel doorheen gaan. Meer informatie over gloeiplugs. Nadat je dit hebt gecontroleerd weet je in ieder geval of je gloeiplug werkt. Als deze niet werkt, dan zal dit waarschijnlijk het probleem zijn geweest.

Voor een 3.5 cc nitro motor heb je meestal een gloeiplug 3 nodig. Voor een RC auto met een 2.5 cc nitro motor kun je een gloeiplug 2 gebruiken. Gebruik dan wel het percentage nitro dat door de fabrikant is aangegeven. Voor 3.5 cc motors is dat vaak 16% nitro en voor 2.5 cc tussen de 20% en 25%.

Gebruik wat je hiervoor gebruikte 

Als je RC auto eerst wel werkte, dan moet er iets veranderd zijn. Controleer hiervoor je brandstof. Deze kan verouderd zijn, zoals ik eerder deze blog zei. De houdbaarheid is al helemaal beperkt houdbaar als je de brandstof niet goed onderhoudt. Maar goed, ook hier heb ik het al over gehad. De kwaliteit van de brandstof gaat in de loop van de tijd achteruit en dat moet je je realiseren. Haal deze oude brandstof er dan uit en vervang het met nieuwe brandstof.

Denk voor de rest nog eens goed na. Heb je iets in de tussentijd verandert waardoor de RC auto niet meer werkt? Denk aan de gloeiplug, brandstof en de afstelling van de carburateur. Je kunt bijvoorbeeld ander brandstof hebben gekocht. Als deze een ander nitro percentage heeft, dan zal je de carburateur misschien moeten afstellen voordat hij kan starten. Denk als beginnende bestuurder dus goed na voordat je iets gaat veranderen.

Verander maar één ding tegelijk, zo kun je het probleem achteraf goed achterhalen. Om terug te gaan naar de basisinstellingen van de RC auto, kun je ook de handleiding gebruiken. Op die manier kun je teruggaan naar de fabrieksinstellingen. Zo gebruik je na het opnieuw instellen de gloeiplug en het nitro percentage die de fabrikant aanbeveelt.

Koppeling van de RC auto

Er kan ook iets mis zijn met de koppeling van de RC auto. Deze zorgt ervoor dat de auto stationair kan blijven lopen als hij stilstaat. En zoals je weet staat een auto stil als je hem start. Als het niet werkt kan hij niet stationair blijven lopen en start de motor niet. RC auto stottert of hapert? >>

Een koppeling bestaat uit 2 belangrijke onderdelen: de koppelingsschoenen en het koppelingshuis. Als de auto stilstaat staan ze uit elkaar. Wanneer de auto rijdt staan de koppelingsschoenen tegen het koppelingshuis aangedrukt. Het kan zijn dat ze beiden tegen elkaar aangedrukt blijven staan. Als dit het geval is kan de RC auto niet meer blijven lopen als hij stilstaat. Dit betekent dat hij ook niet kan starten. Als je het gevoel hebt dat de motor best zou willen starten, maar toch niet aanslaat, dan zou dit het probleem kunnen zijn.

De conditie van de motor

Als alle bovenstaande problemen niet van toepassing zijn, dan zou het de conditie van de motor kunnen zijn. Een nitro motor kan zo met 20 tot 30 liter brandstof meegaan. Na deze liters zal je de nitro motor moeten reviseren. Dit betekent dat de zuiger en de cilinderbus in de motor vervangen moeten worden. Soms moet je ook de drijfstang en de krukaslager vervangen, maar dat terzijde. De revisie van een standaard motor is vaak net zo duur als het vervangen van de hele motor.

De levensduur van de motor kan echter nog korter zijn. Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoe goed je met de luchtfilter omgaat. Je wil niet dat er hierdoor zand in de motor komt. Zand kan de motor vanaf binnen erg verslijten. Vuil en zand, maar ook teveel olie in de brandstof zorgen voor een kortere levensduur van de motor. Op die manier is een motor sneller toe aan revisie.

Je kunt het reviseren/vervangen van een motor ook laten doen. Misschien dat je het van iemand kan leren of kan opzoeken op internet. Zorg er in ieder geval voor dat je zeker weet dat de bovenstaande problemen niet van toepassing zijn. In de video hiernaast wordt stap voor stap laten zien hoe je een nitro motor kunt vervangen. En, zoals je ziet, is het een aardig karweitje.

Scroll naar boven