RC auto stuurt niet

RC auto stuurt niet, wat nu? Dit zijn de oplossingen

Je bent al een tijdje aan het rijden met je RC auto en het gaat helemaal goed. Alles werkt naar behoren en er zijn geen problemen. De auto presteert optimaal en het gaat steeds beter met rijden. Plotseling krijg je het volgende probleem: je RC auto stuurt niet. Zonder goed te kunnen sturen kun je vrijwel niets met de RC auto doen. Als je hier niets aan doet kun je hem beter weggooien. In deze blog geef ik je alle oplossingen voor dit probleem.  

Probleem met de servo 

Elk RC-apparaat heeft een servo nodig om radiosignalen om te zetten in beweging. Verder is hij ontzettend belangrijk voor de stuurkwaliteit van het apparaat. Voordat je iets gaat doen, check eerste het volgende:  

Je hebt de juiste servo en servohoorn: of je je auto nu zelf hebt gebouwd of niet, je moet ervoor zorgen dat de servohoorn goed is geplaatst. Dit is de hoofdarm (of dirigentstok) van je servo. Je kunt hiervoor het best de handleiding nog eens goed doorlezen. Zo moet je de servohoorn op een bepaalde manier installeren. Het werkt niet als je de hoorn loodrecht op de servo monteert. Maar je hebt ook modellen waarbij de servohoorn zelfs op 90 graden moet staan.  

Het kan ook zijn dat je de verkeerde maat en sterkte servo hebt voor de manier waarop je de RC auto gebruikt. Het is vrij eenvoudig om een nieuwe servo te bestellen en hem erop te zetten. Er staat altijd bij voor wat voor modellen je de servo kunt gebruiken.  

Even tussendoor: misschien helpt deze video je bij het vinden van een oplossing. Over het algemeen wordt hetzelfde gezegd als hier. Toch kan het een stuk duidelijker worden door een video.  

RC auto rijdt en reageert niet? >>

Bedrading van de juiste lengte: er zit bedrading in elke auto die de servo verbindt met het stuur. Het stuur zit verbonden met de wielen. Ook al communiceren de radio en de servo goed met elkaar, toch is een goede verbinding belangrijk. Ze moeten dus geen verkeerde lengte hebben of verkeerd geïnstalleerd zijn. Controleer dit nadat je zeker weet dat de servo en de servohoorn werken. Niets mag de beweging van de servo naar het stuur en de banden belemmeren. Ze moeten allemaal soepel en snel reageren.  

De EPA is correct ingesteld: EPA staat voor End Point Adjustment. Door deze EPA in te stellen kunnen de servo en het stuursysteem de bewegingen van de besturing beter begrijpen. Voordat je de EPA instelt moet je ervoor zorgen dat de auto op rijhoogte op de grond staat. Zorg ervoor dat de wielen volledig rechts en links staan als je de EPA instelt. Je moet de RC auto misschien een beetje op de grond drukken. Zo weet je zeker dat je op de goede rijhoogte zit.  

De radio en de servo hebben een goede verbinding 

Het is vrij duidelijk als de radio niet aan gaat. Het kan echter ook voorkomen dat de servo geen signaal meer ontvangt, terwijl de radio en de zender van de servo gewoon werken.  

Er kunnen zich uiteindelijk een hoop verschillende problemen voordoen. Meestal heeft het probleem te maken met alles wat ik hierboven heb genoemd. Toch zal ik het nog over een paar specifieke problemen hebben. Hieronder zet ik de meest voorkomende stuurproblemen op een rijtje. 

Gas geven lukt, maar niet het sturen 

Alles werkt naar behoren, alleen het sturen werkt voor geen meter. Houd dan het volgende punten in de gaten: 

  • Servo-tandwielen 
  • Servodraden 
  • Servoconnector zit los 
  • Bedrading is correct aangesloten en reageren op de servo 

Het kan zijn dat je RC auto aan vervanging toe is. Hieronder zie je de beste elektrische RC auto’s naast elkaar:

RC auto stuurt naar één kant 

In dit geval heeft de auto een afwijking. Je kunt nog wel gewoon sturen, maar hij neigt telkens naar rechts of naar links te rijden. Dit merk je vooral als je recht naar voren rijdt. In dit geval is er waarschijnlijk iets mis met de servohoorn. Die kan zijn beschadigd. Grote kans dat je tijdens het sturen gekraak hoort van de servokast. Hoor je niets, dan kan ook de servomotor kapot zijn.  

Waar mag je rijden met een RC auto? >>

Banden sturen na het starten naar één kant 

Zodra je de auto aanzet draaien de banden hard naar rechts of naar links. Dit kan ook gebeuren na een paar minuten gebruiken. Controleer in dit geval nogmaals de servohoorn. Zorg ervoor dat de EPA correct is gereset.  

Hiernaast zie je nog een video waarbij het probleem heel eenvoudig is op te lossen. Het zal lang niet altijd werken, maar je weet maar nooit.  

Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb kunnen helpen. Zolang de servo werkt en goed is geïnstalleerd kom je al een heel eind. Zorg dat de bedrading in goede staat is en reageert op de radio. Verder zul je de EPA misschien moeten resetten en ervoor moeten zorgen dat de radio en de servo goed met elkaar communiceren.  

Ik hoop dat ik je hier een beetje mee heb geholpen. Bekijk voor meer duidelijkheid alle video’s die in deze blog staan. Zo krijg je een veel beter beeld van hoe en wat. Uit het bovenstaande filmpje blijkt dat de oplossingen ook vrij eenvoudig kunnen zijn. Mocht dit niet te oplossing zijn, dan zal het zeer waarschijnlijk aan de servo liggen. Als je de servo moet verwisselen, check dan eurorc.com voor meer info over het verwisselen van servo’s. Hier geven ze alle informatie die nodig is om je servo op de juiste manier te vervangen.

Scroll naar boven