RC auto offroad nitro motor 1

RC banden lijmen en losmaken, hoe doe je dat?

Je RC band(en) zijn op de een of andere manier losgeraakt, wat nu? Je zult ze op de één of andere manier weer vast moeten lijmen. Het is belangrijk om dit goed te doen. Je wil niet dat ze in de toekomst nog eens los komen te zitten. Zo krijg je zand en ander spul tussen de banden en de velgen. In dit artikel laat ik je precies zien hoe je de band van de RC auto weer vast kunt lijmen.  

Hoe lijm je een RC band 

Als het goed is heb je een band, een velg en eventueel een vulling van schuim. Deze vulling kun je eventueel ook apart bestellen. Deze doe je tussen de velg en de band in. Dit houdt de band op dikte waardoor hij zijn veerkracht heeft. Welke vulling je precies nodig hebt staat meestal in de handleiding. Je kunt altijd nog vullingen van een ander merk gebruiken. Het is niet noodzakelijk, maar wel het beste wat je kunt doen. In het filmpje later in deze blog zie je wat ik met deze vulling bedoel. Hieronder leg ik je alle stappen van het lijmen van een RC band uitgebreid uit: 

 1. Als allereerste kun je het beste de velg en de binnenkant van de band insmeren met remmenreiniger. Het is een zeer krachtige reiniger en ontvetter waarmee je vuil, vet, olie en remvloeistof kunt verwijderen. Op die manier blijft de lijm een stuk beter vastzitten. Doe een beetje remmenreiniger op een doekje en smeer alles goed in.  
 2. Je stopt de vulling in de band. Zorg dat hij mooi in de band ligt, zodat hij alles opvult. Je zult de uiteinden eventueel aan elkaar vast moeten binden. Vaak is de vulling 1 geheel in dezelfde vorm van de band.  
 3. Zet vervolgens de band met de vulling erin over de velg. Je kunt hiervoor een kleine platte schroevendraaier gebruiken.  
 4. Controleer of de band overal mooi aansluit en goed over de velg zit.  
 5. Begin eerst bij één van de twee kanten van de velg. Duw de velg een beetje naar binnen en doe daar een beetje secondelijm in. Niet te veel, maar een klein strookje van 2 of 3 centimeter. Op de video kun je precies zien hoeveel. Doe dit vervolgens aan 4 kanten van de band. Oftewel aan de bovenkant, onderkant en beide zijkanten.  
 6. Nadat je die kant hebt gelijmd controleer je nog even of alles goed zit, voordat de lijm helemaal is opgedroogd.  
 7. Je doet vervolgens ongeveer hetzelfde aan de andere kant, maar iets anders. Je drukt de band wel naar binnen, maar slechts een klein beetje. Je wil niet dat je de band zo ver naar binnen drukt, dat de andere kant van de band loskomt.  
 8. Tot slot laat je alles drogen voor 1 of 2 uurtjes, daarna zit hij muurvast. Hiervoor kun je een elastiek gebruiken. Deze doe je over de ene kant van de band en vervolgens aan de andere kant.  

Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto? >>

Gebruik eventueel wegwerphandschoenen tijdens het lijmen. Zo heb je geen last van plakkende vingers na het lijmen. De onderste twee video’s zetten alle stappen nog eens op een rijtje. Ze komen beide vrijwel overeen met elkaar. Ze gebruiken dezelfde methode. In principe wordt hetzelfde gezegd als hierboven. Toch krijg je een veel beter beeld als je in ieder geval één van de bovenste twee bekijkt. 

Filmpje met vulling in de band:

Filmpje zonder vulling in de band:

Welke lijm kun je het best gebruiken? 

Je kunt het beste gewoon doorzichtige secondelijm gebruiken. Zo laat je na het lijmen geen lijmresten achter. Je kunt ze ook kopen met een kwastje. Op die manier kan je de lijm goed uitsmeren en lek je niets, wel zo makkelijk. Het maakt voor de rest niet zoveel uit waar of welke secondelijm je gebruikt. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Je zou eventueel Aceton kunnen gebruiken om de geknoeide lijm weg te werken. Het is een krachtig oplosmiddel dat zo goed als alle vlekken en lijmen oplost. Je gebruikt het onder andere voor het verwijderen van lijm- en verfvlekken, kauwgum, hardnekkige stickers en nagellak.  

Waar mag je rijden met een RC auto? >>

Hoe kun je RC banden van de velgen losmaken? 

Hier is niet één hele goede oplossing voor te vinden. De perfecte manier staat hier dus helaas niet tussen. Toch heb je meerdere opties tot je beschikking. Ik zal ze hier allemaal op een rijtje zetten. Deze manieren werken alleen als je eerst de banden van het voertuig afhaalt. Zo houd je 4 banden met velgen over.  

Aceton 

Hier heb ik het net al even over gehad. Wat je nodig hebt als je banden van de velgen af wil halen met Aceton: 

 • Aceton: minimaal een liter 
 • Leeg metalen verfblik (zorg dat hij groot genoeg is voor de velgen) 
 • Rubberen handschoen of wegwerphandschoen 

Giet allereerst de Aceton in een verfblik. Leg de banden plat op de bodem, zodat ze volledig zijn ondergedompeld. Plaats de deksel op de verfblik en sluit het goed af. Op die manier verdampt de Aceton niet. Laat de banden vervolgens het liefst 48 uur daar zitten. 24 uur kan ook, maar dan kan het nog wat moeite kosten om ze te verwijderen. Na deze tijd heeft de Aceton de lijm opgelost en kunnen de banden eenvoudig van de velgen worden verwijderd.  

Nadat je de banden eraf hebt gehaald zie je waarschijnlijk nog wat lijmresten op de velgen. Aangezien het al doorweekt is kun je het met een beetje extra Aceton wel weghalen. Zo zien de velgen er weer zo goed als nieuw uit. Na gebruik sluit je de blik met Aceton weer goed af. Op die manier kun je het later nog eens gebruiken, mocht je weer een band moeten vervangen. Een verfblik met Aceton gaat zo een jaar mee. Bekijk een Aceton fles op Bol.com.   

Aceton is een vrij eenvoudige manier. Het enige nadeel zijn de kosten die erbij komen kijken. Die zijn niet hoog, slechts een paar euro. Toch is het meer dan de andere manieren die hierbeneden staan uitgelegd.  

De vulling (of schuim) aan de binnenkant van de band wordt natuurlijk nat. Dit is in principe geen probleem. Wring al het spul eruit en laat het drogen. Op die manier kun je later weer gebruiken. Sommige mensen kiezen ervoor om een stuk uit de band te snijden. Zo kunnen ze de vulling eruit halen en kan de Aceton ook aan de binnenkant van de band komen. Dit kan het proces een beetje versnellen.  

Stoompan 

Ook zeker geen slecht plan is om een stoompan te gebruiken. Het bestaat namelijk uit 2 pannen. Op die manier kun je de stoom gebruiken om de lijm los te maken. Het is na de Aceton methode de beste methode die je kunt gebruiken. Je hoeft voor de rest niets te kopen (tenzij je geen stoompan hebt). Je kunt de banden en de vulling van de banden gewoon opnieuw gebruiken. Wat heb je nodig: 

 • Stoompan 
 • Water 

Vul de onderste pan met water. Verwarm dit vervolgens tot het kookpunt. Leg de wielen van de RC auto in de bovenste pan. De intense hitte en het stoom doen de rest van het werk. Plaats de deksel erop en stoom de banden voor ongeveer 45 minuten. Eenmaal klaar, kun je de banden met een beetje moeite van de velgen afhalen. Gaat dit met te veel moeite? Laat ze dan nog wat langer stomen. Het nadeel van deze methode is dat er veel vieze lucht vrijkomt. Zorg dus dat je afzuigkap aan staat.  

Kokend water 

De laatste optie die ik voor je heb. Het is de minst goede optie, maar wie weet helpt het je. Het lijkt best veel op de manier die hierboven staat beschreven. Je zit met hetzelfde probleem, namelijk de stank. Het werkt als volgt: je legt de RC banden in een pan met kokend water. Laat de banden voor ongeveer 30 minuten onder water zitten. Het beste is om een pan te gebruiken waar alle 4 de wielen in kunnen. Tenminste, als je 4 banden eraf moet halen. Het werkt beter als je een deel van de band losknipt. Op die manier kan het kokende water in de band komen. Helaas kun je de band dan niet nog eens gebruiken.  

Achtergebleven lijm kun je eventueel weghalen met een kleine platte schroevendraaier. Deze methode is sowieso niet aan te raden voor oude of goedkope velgen. Die kunnen barsten of kromtrekken. Laat de het water eerst afkoelen voordat je de banden vastpakt  

Wees altijd voorzichtig met de bovenstaande methoden. Pas op voor Aceton en gekookt water. Er zijn vast meer methoden om banden van je velgen af te halen. Dit zijn de beste die ik heb kunnen vinden. Ik kan je niet garanderen dat alle bovenstaande methoden helemaal werken. Dat is voor de rest je eigen risico. Het zijn in ieder geval één van de meest gebruikte manieren.  

Scroll naar boven