nitro brandstof bussen rc brandstof

Alles wat je moet weten over RC nitro brandstof

Nitro is een ingewikkeld goedje dat veel wordt gebruikt in de modelbouw. Ook al gebruik je nitro brandstof al voor een lange tijd, het kan geen kwaad om alle feiten nog even op een rijtje te zetten. Zo kun je checken of je alles wel echt zo goed weet. Als beginner lijkt het me sowieso verstandig om je in te lezen over dit onderwerp. Wat betekenen nitro-brandstofpercentages, welk verschil maken ze in werkelijkheid en wat is geschikt voor je nitro-aangedreven voertuig?

Wat is nitro brandstof?

RC Nitro brandstof is een soort brandstof dat wordt gebruikt in de modelbouw. Denk aan RC auto’s, boten, vliegtuigen, enz. In plaats van benzine wordt er dus nitro methaan gebruikt. Dit komt omdat nitro methaan veel sneller verbrandt dan benzine. Verder levert het ook nog een stuk meer energie op. Nitro brandstof bestaat slechts voor een klein deel uit nitro methaan. Het hoofdbestanddeel van de brandstof is methanol.

Nitro brandstof bestaat maximaal voor 25% uit nitro methaan. Hoeveel nitro er in brandstof zit verschilt per RC voertuig. Zo gebruiken RC vliegtuigen een stuk lager nitro percentage dan RC auto’s. Hier kom ik in het volgende kopje uitgebreid op terug. Het hoort in het rijtje van ‘explosieve stoffen’. Vandaar is het belangrijk om de brandstof goed te gebruiken en te bewaren.

RC nitro brandstof 25% rc brandstof jerrycan
Bron: www.trxxs-winkel.nl

Tot slot bestaat het mengsel ook nog uit olie. Dit kan plantaardige of synthetische olie zijn. Het percentage olie zit ongeveer tussen de 10% en 20%. Je kunt de samenstelling van nitro brandstof dus verstellen. Dit is van invloed op de manier waarop je het RC voertuig bestuurt. Zo verhoog je het vermogen van een RC auto al een stuk meer bij het toevoegen van iets meer nitro.

Wat deze 3 stoffen precies voorstellen kun je uitgebreid lezen in ‘wat is een nitro auto?’. Ik ga hier dieper in op wat de stoffen betekenen en waar ze precies voor dienen. Verder lees je waarom je elk onderdeel je gebruikt. Het kan je helpen bij het beter begrijpen van nitro brandstof.

Toch geïnteresseerd in elektrische RC auto’s? Hieronder zie je de beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Welke nitro brandstof gebruiken?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je de samenstelling van nitro brandstof zelf bepalen. Hiermee verander je de verhouding van de 3 stoffen die in het mengsel zitten. We beginnen met het meest voor de hand liggende: het nitropercentage is letterlijk het aandeel van nitro methaan in het brandstofmengsel. Dit kan verschillen van 10% tot 40% of misschien wel meer. Dit hangt af van het soort voertuig dat je gebruikt en waarom. Het percentage nitro methaan kunnen we verdelen in niveaus. Er zijn voor- en nadelen aan deze niveaus, waar ik het nu uitgebreid over ga hebben.

Dan zijn er nog 2 andere bestandsdelen. Deze stoffen kunnen 40% tot 90% van het mengsel uitmaken. We hebben het dan natuurlijk over olie en methanol. Ze worden gebruikt om de motor te koelen en te smeren. Wat voor verschil maken de verschillende brandstofsamenstellingen? Het verhogen van het nitro percentage heeft een reeks van gevolgen. Allereerst stroomt er meer brandbare materie en zuurstof in de motor. Hierdoor wordt de brandstof sneller verbrand. Hierdoor ontstaat meer vermogen per seconde, maar ook meer warmte en een kortere looptijd per tank brandstof. Het resulteert dus in een hoger brandstofgebruik en meer vermogen.

Verder bevat de brandstof verhoudingsgewijs minder componenten die helpen de motor af te koelen. Ook bevat de brandstof minder componenten die helpen hem tegen beschadigingen te beschermen. Deze twee punten resulteren in nog meer warmte en een kortere levensduur van de motor. Een verlaging van het nitro percentage resulteert weer in minder vermogen. Er worden dan minder brandbare stoffen tegelijk verbrandt. In ruil daarvoor verhoog je de looptijd van een tank (vanwege de lage verbrandingssnelheid). Verder verbeter je ook nog eens de gezondheid van de motor. Er komt namelijk meer ruimte vrij die wordt besteedt aan oliën.

Er zijn uitzonderingen op deze regels. Het probleem is dat een hoger nitro percentage lijdt tot meer schade aan de motor en hitte in de motor. Verschillende fabrikanten hebben verschillende manieren ontwikkeld om deze negatieve bijkomende effecten tegen te gaan. Racebrandstoffen bevatten vaak ‘geconcentreerde’ synthetische oliën die voor voldoende smeringen zorgen met een kleine hoeveelheid vloeistof. Ze werken dus een stuk effectiever. Op die manier wordt er meer ruimte vrijgemaakt voor het nitro methaan.

Dit gebeurt ook andersom. Zo kunnen ze voor genoeg vermogen zorgen, zonder dat er extra nitro methaan bij komt kijken. We hebben het dan over motoren die speciaal zijn gemaakt voor brandstoffen met een lager nitro percentage. Ze gebruiken de brandstof heel efficiënt, in plaats van enorme hoeveelheden nitro methaan te gebruiken.

Het verschil moet er zijn. Een serieuze RC-racer is geïnteresseerd in het behalen van de hoogste snelheden. Diegene kiest sneller voor een hoog nitro-gehalte gecombineerd met veel zorg voor en na de race. Deze professionele rijders verdienen aan prijsgeld. Dit geldt echter niet voor de gemiddelde hobbyist. Die vindt het geen probleem om wat geld te besparen op de onderdelen. Zo’n persoon zou sneller kiezen voor een laag nitro percentage, aangezien nitro methaan aardig duur is. De termen ‘hoog’ en ‘laag’ zijn slechts relatieve termen. Wat een nitrobootmotor met plezier zou laten draaien, is een doodvonnis voor een RC automotor.

Extreem veel nitro methaan kan er zelfs voor zorgen dat de brandstof ontploft (in één keer explodeert in plaats van verbrandt) en je voertuig vernietigt. Dus wees verstandig en gebruik het juiste nitro percentage. Maar hoe vind je die? Controleer allereerst het niveau van je huidige of aanbevolen brandstof. Bekijk eventueel de handleiding die is meegeleverd of vraag de leverancier voor advies. Het is ook nog een optie om forums op het internet om raad te vragen. Zo krijg je advies op maat en weet je precies wat het beste is voor welk model. Dwaal hier niet meer dan 10% vanaf.

Ten tweede moet je goed letten op de afstelling van je voertuig. Een klein verschil in nitro percentage kan al een andere afstelling vereisen. Zelfs het wisselen van merken met hetzelfde aangegeven nitro percentage vergt soms een andere afstelling. Je bent al aardig onderweg met het begrijpen van nitro brandstof en hoe ze een verschil kunnen maken in rijgedrag. Je kunt er eventueel mee experimenteren, maar doe dit wel zorgvuldig. Gebruik dus niet veel te veel of veel te weinig nitro methaan. ,

Hoe werkt een radiografisch bestuurt voertuig? >>

Hoe maak je je eigen nitro brandstof?

Nitro brandstof is verkrijgbaar in kant-en-klare flessen waarbij de 3 componenten al door elkaar zijn gemixt. Ik heb het dan natuurlijk over nitro methaan, methanol en olie. Als je zo’n fles koopt moet je goed letten op het nitro percentage. Deze staat er altijd vrij duidelijk op, dus dat valt niet te missen.

Het is echter ook mogelijk om de 3 componenten zelf met elkaar te mixen. Op deze manier maak je zelf je eigen nitro brandstof. Zo kun je zelf precies het nitro percentage bepalen. Je zult hiervoor alle 3 de stoffen apart moeten kopen. In de video hieronder wordt duidelijk laten zien hoe je dit kunt doen. Verder laat hij zien wat je precies nodig hebt. Je kunt verschillende oliën gebruiken. Synthetische olie zou een goede optie kunnen zijn. Ik hoop dat de video hieronder je verder kan helpen.

Houdbaarheid nitro brandstof

Nitro brandstof is ongeveer een paar jaar houdbaar. Je RC voertuig presteert dan nog helemaal prima. Dit hangt er echter vooral vanaf hoe je de brandstof bewaart. Stel jezelf de volgende vragen als je de brandstof een lange tijd niet hebt gebruikt (bijvoorbeeld een jaar niet):

  • Lag het in de zon?
  • Lag het op de grond?
  • Lag het in een plek de temperatuur veel verandert?
  • Hoe vol was de fles?
  • Stond het droog?

Nitro brandstof moet altijd droog en in het donker worden opgeborgen. Het mag in ieder geval niet voor een lange tijd direct in de zon staan. Ook moet de temperatuur niet te veel veranderen. Een lege fles levert meer ruimte op voor vocht. En zoals ik net al zei wil je vocht zo veel mogelijk vermijden. Dit is waarom je de dop niet te lang van de fles moet houden, anders kan er vocht in komen en dan kun je de brandstof binnen een korte tijd weggooien. Controleer dus ook of de fles wel helemaal is afgesloten.

Tot slot is het belangrijk dat de fles op een droge plek met een droge ondergrond staat. Dit is waarom je beton als ondergrond liever vermijdt. Het kan op lange termijn voor meer vocht in de fles zorgen. Een ondergrond van hout of tapijt zou een betere oplossing zijn.

RC auto schoonmaken, hoe doe je dat? >>

Als aan één van de bovenste 5 punten niet wordt voldaan, dan heb je een grote kans dat je de brandstof niet langer dan een paar maanden kan gebruiken. Maar goed, je weet het nooit. Voor de conditie van het RC voertuig lijkt het me toch verstandiger om dan nieuwe brandstof te halen.

Scroll naar boven