schokdemper voor de vering

Alles over schokdempers en schokdemper olie voor RC auto’s

Een RC auto beschikt over veel verschillende onderdelen Deze onderdelen zijn er niet voor niets en hebben ieder zijn eigen taak. Ook schokdempers (of schokbrekers) spelen een rol bij RC auto’s. En net zoals veel andere onderdelen hebben ook schokdempers onderhoud nodig. Het is een belangrijk onderdeel die je goed in de gaten moet houden. Het bepaalt de manier waarop je rijdt. In deze blog lees je alles over schokdempers voor RC auto’s. Je weet hoe je ze moet onderhouden, af kunt stellen, schoonmaken en nog veel meer.

Wat zijn schokdempers?

Een schokdemper, of schokbreker, is een apparaat dat in de wielophanging van een voertuig zit. Het dempt de werking van de vering. Een betere naam zou ‘veertrillingsdemper’ kunnen zijn. Bij RC auto’s zie je vaak een schokdemper met daaromheen een veer. Deze 2 onderdelen zorgen ervoor dat de RC auto zo goed mogelijk op de grond blijft.

schokdemper olie voor RC auto's
Bron: Wikipedia

Maar wat is de functie van een schokdemper nu precies? Zonder een schokdemper zou de RC auto door de lucht heen stuiteren. Dit gebeurt bij de uitgaande vering. Als de uitgaande vering niet wordt gedempt, vliegt de auto de lucht in. Op die manier gaat de RC auto stuiteren, en dat wil je niet. Om dit tegen te gaan dempt de schokdemper de uitgaande vering.

Op de afbeelding hiernaast zie je hoe zo’n schokdemper precies werkt. De demping is afhankelijk van de snelheid van de vloeistof die door de opening stroomt. Zo kun je verschillende soorten oliën gebruiken voor de schokdempers. Dunne olie geeft je weer een ander resultaat dan dikke olie. Je zult dit onder andere merken aan de wegligging van de RC auto. Hoe het precies zit en welke olie je het beste kunt gebruiken lees je onder het volgende kopje.

Onderhoud van schokdempers blijft een terugkomend ding. Niet alleen haal je ze uit elkaar om de rest van de RC auto te onderhouden of schoon te maken, ook kun je zelf de demping bepalen. Dit is van invloed op de manier waarop je het voertuig bestuurt. Hier ga ik straks uitgebreid op in. Schokdempers zijn voor alle RC auto’s even belangrijk. Toch heeft de ene weer meer onderhoud nodig dan de ander. Dit hangt er vooral vanaf hoe intensief je ze gebruikt. Bij hobbelige off road banen zullen de schokdempers veel beter hun best moeten doen. Het spreekt dan voor zich dat ze meer onderhoud nodig hebben.

Toch geïnteresseerd in elektrische RC auto’s? Hieronder vind je de beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com

Welke schokdemper olie voor mijn RC auto?

Bij het kiezen van de olie voor de demping moet je met verschillende zaken rekening houden. Denk aan het gewicht van de auto, de maat van de schokdemper, de stijfheid van de veer, hoeveel gaten er in de zuiger zitten (een onderdeel in de schokdemper), enz. Ik richt me in dit artikel op auto’s met een standaardinstelling. Dit zijn de instellingen bij aankoop van een RC auto.

De dikte van de olie wordt aangegeven in CST of WT. Hoe hoger deze viscositeit, hoe dikker de olie. De viscositeit kan 50 zijn, maar ook 50.000. CST en WT zijn niet met elkaar vergelijkbaar. Het is daarom makkelijker om slechts naar één van deze twee waarden te kijken. Als je 300 CST te dik vindt, kijk dan naar olie met een waarde van 250 CST. Gebruik in dit geval niet de WT-waarde. RC auto’s kunnen we in verschillende categorieën verdelen. Ik bespreek welke schokdemper je het beste kunt gebruiken voor welke soort RC auto.

1:10 Toerwagens 4WD

Aanbevolen dikte: 400 CST. Toerwagens zijn anders dan andere RC auto’s, omdat ze zowel voor als achter dezelfde olie gebruiken. Het basisprincipe met betrekking tot de oliekeuze blijft echter hetzelfde. Met een lage CST-waarde, oftewel dunnere olie, heb je meer grip, maar draaien gaat luier en de auto rolt meer in de bochten. De meest voorkomende waarden in deze categorie zitten tussen de 350 en 500 CST in.

1:10 Buggy 2WD

Aanbevolen dikte voorzijde: 300-350 CST. Zoals ik al eerder zei verbetert dunnere olie de grip van de auto. Het sturen gaat er echter op achteruit. Dikkere olie maakt het sturen sneller een nauwkeuriger.
Aanbevolen dikte Achterzijde: 250-350 CST. Hier geldt hetzelfde als bij de voorzijde van de auto. Zorg er in ieder geval voor dat de schokdemper de vering zodanig dempt, dat de auto niet gaat stuiteren. Dat is uiteindelijk het belangrijkst. Is dit toch het geval, schakel dan over naar dikkere olie.

Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto? >>

1:10 Buggy 4WD

Aanbevolen dikte voorzijde: 350-450 CST. Ook hier gelden gewoon dezelfde basisregels. Voor meer grip kies je een dunnere olie, voor beter stuurwerk ga je voor dikkere olie. Je kunt ook overwegen om 500 CST te proberen. Stel dat je op een wegdek rijdt met veel grip, dan is dit een goede optie (bijv. asfalt).
Aanbevolen dikte achterzijde: 300-400 CST.

1:10 Short Course 4WD

Aanbevolen dikte voorzijde: 350-450 CST. Voor gladde wegen kun je het beste 350 CST kiezen. Op banen met veel grip kun je voor 450 CST gaan.
Aanbevolen dikte achterzijde: 350-400 CST. Met dunnere olie verbeter je de grip aan de achterzijde van de RC auto. Op wegen met veel grip kun je beter kiezen voor dikkere olie. Zo verbeter je het sturen en heb je geen last van minder grip. Let erop dat de RC auto niet duikt bij hobbels of bij het landen. Als je achterkant gaat stuiteren, verbeter dan de demper en schakel over naar dikkere olie.

1:8 Buggy’s en Truggy’s

Aanbevolen dikte voorzijde: 400-600 CST. Afhankelijk van de hobbels en sprongen kun je eventueel overschakelen op dunnere olie voor meer grip. Het landen na hobbels en sprongen vereist natuurlijk een goede demping. Je zou daardoor sneller dikke olie moeten kiezen, ten koste van de grip.
Aanbevolen dikte achterzijde: 350-500 CST. Bij een zachte demping (oftewel dunnere olie) heb je het risico dat de achterkant te veel stuitert. Op die manier kan de auto naar voren duiken bij het landen. Als algemene vuistregel geldt dat de demping aan de achterkant dunner moet zijn dan aan de voorkant.

In de categorie 1:8 zijn de auto’s een stuk zwaarder dan in de categorie 1:10. Juist daarom is het belangrijk om de juiste demping te kiezen. Bij zwaardere auto’s heb je meer kans dat ze naar een sprong naar voren duiken. Door de demping te verzachten (dunnere olie) heb je meer grip tijdens het draaien, maar zorg dat het voertuig niet gaat stuiteren. Het beste is om hiermee te experimenteren.

Vering afstellen van een RC auto

Een RC auto kun je op veel verschillende manieren afstellen. Zo ook de vering op de RC auto. De vering zit bij een RC auto vrijwel altijd om de schokdemper heen. Je hebt er één voor elk wiel, oftewel 2 voor en 2 achter. Deze schokdemperveren kunnen met kartelschroeven op verschillende hoogtes worden samengedrukt. Verder kun je tuningveren gebruiken met verschillende draadsterktes. Er zijn ook RC auto’s die helemaal geen oliegevulde schokdempers gebruiken. Dit zijn plastic dempers waarover een veer is geplaatst. Het zou een goede eerste upgrade van je RC auto kunnen zijn. Zo upgrade je van plastic schokdempers naar oliegevulde schokdempers.

Bij een RC auto met oliegevulde schokdempers krijg je vaak een standaard olie meegeleverd. Dit is meestal de beste die je kunt gebruiken, maar je kunt er ook mee experimenteren. Het hangt er ook een beetje vanaf wat je het fijnst vindt. Als je dezelfde auto gaat tunen en bijvoorbeeld de motor verbeterd, dan zal je wel een andere olie moeten overwegen. Waarschijnlijk gaat je RC auto nu een stuk sneller, waardoor hij sneller zijn grip verliest. Voor meer grip zou je dunnere olie kunnen gebruiken. Een snellere motor zorgt niet alleen voor een verandering van de schokdemper olie, maar ook van veel meer onderdelen. Voor meer grip verbeter je ook de banden en de vering.

Hoe sneller de motor, hoe sneller de auto. Hoe sneller de auto, hoe hoger de bochtsnelheid. De auto zal hierdoor meer gaan overhellen. Hier zie je een voorbeeld van op de afbeelding hieronder. Ook de achterkant en de voorkant gaan inzakken wanneer je gas geeft of remt. Dit wil je echter voorkomen, want meer gewichtsverplaatsing kost je tijd. Je moet er dus voor zorgen dat je auto minder ver inzakt. Je zult hiervoor een zwaardere vering moeten monteren.

Toch heeft de ondergrond van de baan hier ook nog invloed op. Zo heeft een baan met weinig grip weer een andere afstelling nodig. Bij weinig grip kan het juist verstandig zijn om de auto te laten inzakken. Hiermee verbeter je de grip. Je zult hierin een afweging moeten maken. Wat betreft de wielen zijn er 3 dingen die je kunt afstellen:

  1. Banden
  2. Schokdemper olie
  3. Vering

Met deze 3 onderdelen bepaal je de grip/wegligging, de scherpte waarmee je stuurt en de mate waarop de RC auto stuitert na een sprong. Met deze 3 kun je een hoop experimenteren. Juist daarom kun je beter één ding tegelijk veranderen. Zo weet je hoeveel effect elke verandering en onderdeel heeft. Ook kun je de verandering eenvoudig terugdraaien als het niet bevalt. Je streeft naar zo goed mogelijke grip, zo fijn mogelijk sturen en zo min mogelijk stuiteren. Dit is van belang als je met een RC auto op een circuit gaat rijden.

Hoe vul je een RC auto schokdemper met olie?

Een RC schokdemper met olie vullen is niet heel ingewikkeld. het is alleen moeilijk te omschrijven. Je kunt hiervoor beter een goede video bekijken, waarin het duidelijk wordt uitgelegd. Je ziet ook in de video hoeveel olie je in een schokdemper moet doen. Zolang je alle stappen volgt komt het helemaal goed.

Scroll naar boven