geheugenkaart-gekleurd-gestapelde-SD-kaarten

SD-kaart kan niet formatteren, wat moet je doen?

Een SD-kaart is tegenwoordig een heel belangrijk accessoire geworden. Ook al is hij klein van formaat, hij kan je enorm helpen. Zo gebruik je hem voor veel verschillende elektronische apparaten, zoals mobiele telefoons, laptops en digitale camera’s. Op die manier kun je meer opslag opslaan en kun je ze eventueel overplaatsen naar andere apparaten. Maar wat als je de beelden van je SD-kaart eraf wil halen? Als dit niet lukt kan het zijn dat je niets meer aan je SD-kaart hebt. In deze blog lees je wat je moet doen als je je SD-kaart niet kunt wissen.

Lees hier hoe je een SD-kaart formatteert. >>

Oorzaken waardoor je een SD-kaart niet kunt formatteren

Voordat we het gaan hebben over de oplossen moeten we eerst kijken naar de oorzaken. Zonder te kijken naar de oorzaken kun je het probleem moeilijk traceren en een oplossing vinden. Een SD-kaart is voor veel mensen een belangrijk opslagmedium, vandaar dat dit snel opgelost moet zijn. Gezien de levensduur van de SD-kaart kunnen er op den duur beschadigingen ontstaan. Zodra je de SD-kaart tussen apparaten onderling vaak wisselt, beschadigt hij sneller. Het kan dan handig zijn om hem op te schonen.

Zodra je SD-kaart niet meer werkt wil je hier meteen de oorzaak van weten. Hieronder zet ik 4 mogelijke oorzaken van het niet kunnen formatteren van je SD-kaart:

 • Beveiliging op de SD-kaart: op SD-kaarten zit een beveiligingsfunctie waardoor je computer de SD-kaart niet goed kan lezen en geen/weinig aanpassingen kan doorvoeren. Hoe je deze beveiliging van je SD-kaart haalt kom ik later op terug.
 • Slechte sectoren: hier bedoel ik mee dat de SD-kaart op de één of andere manier beschadigd is. Computersystemen als Windows kunnen deze beschadigde SD-kaartjes niet formatteren. Bij slechte sectoren is er sprake van fysieke schade. Zonder professionele hulp is dit niet op te lossen, en kun je beter een nieuwe SD-kaart kopen.
 • Systeembestandsfouten (errors): waarschijnlijk is je SD-kaart op een andere manier beschadigd. De reden hiervoor kunnen errors zijn. En zoals je weet worden beschadigde SD-kaarten niet gelezen door veel apparaten.
 • Virusinfectie: tot slot kan een malware of een virus de boosdoener zijn. Het kan zijn dat je SD-kaarten met andere apparaten/programma’s verbindt. Als je dit doet kunnen virussen op de kaart komen. Ook in dit geval is het formatteren van een SD-kaart niet mogelijk.

Wat je moet doen als je je SD-kaart niet kan formatteren

Ik laat je nu 4 verschillende oplossingen zien. Het zijn verschillende manieren waarop je je SD-kaart kunt formatteren. Om je SD-kaart te beveiligen moet je hem zeer waarschijnlijk in een laptop stoppen. Lees hoe je een SD-kaart in je laptop doet. >>

Oplossing 1: verwijder de beveiliging die (mogelijk) op je SD-kaart zit

Een beveiliging van je SD-kaart houdt simpelweg in dat hij op ‘alleen-lezen’ staat. Door hem van deze beveiliging af te halen zet je hem niet meer op alleen-lezen en kun je hem aanpassen. Als je de SD-kaart kunt aanpassen kun je hem natuurlijk ook formatteren. Dit is de eerste oplossing die je bij dit probleem zou moeten proberen. Niet alleen omdat het een eenvoudige oplossing is, maar ook omdat het erg effectief is. Om de error ‘micro SD-kaart kan niet formatteren’ op te lossen, voer je de onderstaande stappen uit:

 1. Open eerst het menu ‘uitvoeren’ door de Windows + R-toets te gebruiken
 2. Typ ‘diskpart’ in het zoekvlak en druk op enter
 3. Het diskpartvenster verschijnt waar je de onderstaande dingen moet invoeren. Druk telkens op Enter na elk deel getypt te hebben
 • list disk
 • select disk # (# dit betekent de schijf met de beveiliging)
 • attributes disk clear read-only
SD-kaart kan niet formatteren
Bron: recoverit.wondershare.com

Je sluit het venster als je de melding ‘diskpart attributen succesvol gewist’ krijgt. Dit betekent dat het probleem van het niet kunnen formatteren is opgelost.

Oplossing 2: formatteer je SD-kaart met CMD

Deze manier van je SD-kaart leegmaken raad ik je niet aan als je niet bekend bent met het programma. Om bestanden van je SD-kaart te verwijderen kun je de hulp van CMD (cmd.exe) inchakelen. Het helpt je bij het oplossen van verschillende problemen, zoals fouten met de harde schijf of systeemproblemen. Zodra de bovenstaande optie niet werkt is dit een mogelijke methode om het probleem op te lossen.

 1. Open het menu uitvoeren. Doe dit door de Windows + R-toets in te drukken.
 2. Voer in het zoekvlak ‘diskpart’ in, druk vervolgens op Enter.
 3. Ga door met de volgende commands. Gebruik na elke command een enter.
SD-kaart kan niet formatteren 2
Bron: recoverit.wondershare.com
 • List disk
 • Select disk # (# betekent de naam van je SD-kaart)
 • List partition
 • Select partition # (# betekent hier het partitienummer)
 • Format fs=ntfs quick

Oplossing 3: formatteer je SD-kaart met behulp van derden

Hierboven zie je hoe je je SD-kaart op een vrij complexe manier kunt leegmaken. Er zijn ook gratis programma’s die het werk voor je doen. Zo kan er niets fout gaan tijdens dit proces. Deze programma’s kunnen de SD-kaart voor je formatteren. Door zo’n programma te gebruiken heb je weinig kennis en kunde nodig. EaseUS Partition Master zou een goede gratis software kunnen zijn.

Welke stappen je moet volgen voor zo’n programma hangt af van welk programma je precies gebruikt. Meestal kun je deze vinden op de website van de softwareontwikkelaar. Bekijk hier hoe je een SD-kaart formatteert met behulp van EaseUS Partition Master.

Lees hier hoe je een SD-kaart formatteert. >>

Oplossing 4: formatteer de SD-kaarten met Schijfbeheer

Om de schijven te beheren kun je de hulp inschakelen van het ingebouwde schijfbeheer in Windows. Je kunt deze functie voor veel verschillende doeleinden gebruiken. De stappen die je moet volgen om je SD-kaart hiermee te formatteren zijn:

Let op: de bestanden die je op je SD-kaart hebt gezet

 1. Klik met je rechtermuisknop op het startmenu linksonder. Je herkent het aan het logo van Windows. Zodra je met je rechtermuisknop hierop heb geklikt zie je schijfbeheer ertussen staan. Als je deze selecteert kom je uit in het schijfbeheer wat je moet gebruiken. Je kunt dit programma ook openen door naar het menu ‘uitvoeren’ te gaan. Typ vervolgens ‘diskmgmt.msc’ in het zoekvlak.
 2. Bij stap 2 selecteer je het SD-kaartje waarover het gaat. Door met je rechtermuisknop erop te klikken vind je de optie ‘formatteren’.
 3. Je krijg vervolgens een bericht waarin je nog wat aanpassingen kunt doen. Als je tevreden bent met deze instellingen klik je op ‘ok’.
 4. Tot slot krijg je nog een laatste bevestigingsbericht waarin je je actie nog eens bevestigt. Hiervoor klik je op ‘ok’.

Scroll naar boven