SD-kaarten zijn een goede manier om extra opslag voor je apparaten te creëren. Ook helpen ze bij het overzetten van bestanden, zoals foto’s en video’s. Het is echter minder fijn als je SD-kaart niet meer werkt. Er zijn veel verschillende factoren die hiertoe kunnen leiden. Aangezien je SD-kaartjes voor veel verschillende doeleinden kunt gebruiken, ga ik in op meerdere apparaten.
Tijd voor een nieuw SD-kaartje?
Ook micro SD-kaartjes zijn eenvoudig los te bestellen:
Inhoudsopgave
SD-kaart werkt niet in laptop
Er zijn over het algemeen een paar dingen die je kunt doen als je SD-kaart niet werkt. Er kunnen errors voorkomen of je SD-kaart wordt niet herkent. Het kan ook zijn dat je een melding krijgt die aangeeft dat je je SD-kaart moet formatteren. Wat dan ook precies het probleem is, de onderstaande tips kunnen je helpen. Ik begin allereerst met de mogelijke oorzaken van een defecte SD-kaart. Door eerst de oorzaak te traceren kunnen we een goede oplossingen vinden.
Test je SD-kaart op andere apparaten
Zodra je problemen ondervindt met je SD-kaart moet je er eerst achter komen waaraan dit ligt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat de SD-kaart zelf niet werkt. Het kan ook liggen aan de kaartlezer die in/aan je computer vastzit. Zodra je SD-kaart ook niet op andere apparaten werkt weet je zeker dat er iets mis is met de SD-kaart.
Er is echter een tijdelijke oplossing voor het overzetten van bestanden. Zo kan je bijvoorbeeld je camera via een USB rechtstreek aan je computer aansluiten. Zo kun je zonder SD-kaart bestanden op je computer zetten. Ondertussen kun je opzoek gaan naar een permanentere oplossing. De tijdelijke oplossing is zowel handig bij een defecte SD-kaart, als bij een defecte kaartlezer.
Een kapotte SD-kaart kan op veel verschillende manieren voor problemen zorgen. De meest voorkomende is dat je SD-kaart niet wordt herkent door je computer (of ander apparaat). Om een niet-werkende SD-kaart weer werkende te krijgen kun je meerdere dingen proberen. Ik bespreek ze hieronder.
Ingebouwde geheugenkaartlezer
Sommige computers maken gebruik van een ingebouwde geheugenkaartlezer. Deze geheugenkaartlezer werkt mogelijk niet goed, waardoor je geheugenkaart niet kan worden gelezen. Als je een ander SD-kaartje hebt liggen kun je deze in je computer stoppen. Zodra deze wel werkt is je SD-kaart kapot. Als ook deze geheugenkaart het niet doet ligt het aan de kaartlezer in de computer. In dit geval heb je een groter probleem. Een nieuwe SD-kaart is eenvoudig te bestellen, maar iets in je computer niet. Hiervoor zal je een reparatieservice moeten contacteren.
Voor zover de eventuele oorzaken, nu ga ik in op de mogelijke oplossingen.
Controleer de USB adapters
Gebruik USB-poorten aan de achterkant
Sommige computers hebben meerdere USB-poorten aan de voorkant en de achterkant. Door verschillende poorten te proberen heb je meer kans op slagen. Niet een hele ingewikkelde oplossing, maar het is belangrijk om juist met dit soort makkelijke stappen te beginnen. Pas daarna ga je over op de moeilijkere methodes die meer tijd en moeite vergen.
Koppel de USB los en sluit deze opnieuw aan
Om een SD-kaartje aan je computer aan te sluiten heb je soms een tussenstuk nodig. Zo kun je je SD-kaartje op een USB-poort aansluiten. Niet elk apparaat heeft een poort voor een ingebouwde SD-kaart of micro SD-kaart. Ook deze tip is belangrijk, maar het kan zeker weten helpen. Door deze USB opnieuw in het apparaat te steken kun je het probleem oplossen. Zorg ervoor dat de USB-connector stevig is aangesloten op de USB-poort. Tot slot is het belangrijk dat je SD-kaart goed in de kaartlezer zit.
Hieronder zie je zo’n tussenstuk die je nodig kan hebben als je je SD-kaart met je computer aansluit.
Hiernaast zie je de Kingston Canvas Select SD-kaart van 32 GB. Een prima SD-kaartje voor je GoPro, verkrijgbaar in verschillende formaten.
Koppel je SD-kaart los en start je computer opnieuw op
Ontkoppel de SD-kaart in je computer. Start je computer vervolgens opnieuw op. Nadat hij is opgestart doe je de SD-kaart weer in je computer. Soms wordt hierdoor de verbinding gereset en kan het apparaat weer correct werken.
Installeer beschikbare stuurprogramma’s
Voor sommige USB-kaartlezers zijn stuurprogramma’s beschikbaar op de website van de fabrikant. In de meeste gevallen detecteert en installeert Windows automatisch standaardstuurprogramma’s. Toch werken sommige kaartlezers mogelijk beter met programma’s die speciaal voor dat apparaat zijn ontworpen.
Controleer de SD-kaart
Druk de SD-kaart iets verder in de kaartlezer. Bij sommige kaartlezers is dit nodig. Zet er niet te veel druk achter, maar druk er iets meer op dan je normaal zou doen om er zeker van te zijn dat hij er goed in zit.
Geen pictogram van de SD-kaart op de computer
Nadat je de SD-kaart in de computer hebt gestopt verschijnt hij niet onder ‘deze pc’ in de verkenner van je computer. Het kan zijn dat je computer te weinig virtuele ruimte heeft. Om dit op te lossen sluit je alle geopende programma’s en laat je je computer een paar minuten inactief. Sluit je SD-kaart aan je computer en kijk of hij nu wel zichtbaar is.
Een vieze SD-kaart
Wanneer er vuil op je SD-kaart zit kan dit ook tot problemen leiden. Ook is het controleren op schade niet overbodig. Een beschadigde of vieze SD-kaart wordt niet ondersteunt door het apparaat. Vaak wordt je geheugenkaart in dit geval niet eens gelezen. Wanneer je SD-kaar vies is kun je hem voorzichtig schoonmaken met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Het gaat hierbij vooral om het gouden deel op de SD-kaart. Dit zijn de contactpunten die verbinding tussen de geheugenkaart en de computer mogelijk maakt. Is je SD-kaart vies of kapot, herstel hem dan. >>
SD-kaart staat op beveiligd
SD-kaarten hebben een schijfbeveiliging waardoor ze op ‘alleen-lezen’ staan. In deze modus is het niet mogelijk om aanpassingen te doen. Hierdoor lijkt het al snel dat je SD-kaart niet meer werkt en kapot is, terwijl dat helemaal niet het geval is. Het is een veelvoorkomend probleem dat vrij eenvoudig is op te lossen. De meest eenvoudige manier is door aan de zijkant van de SD-kaart de trigger iets omhoog te schuiven. Zodra dit kleine dingetje (zie de afbeelding) omlaag staat, zit hij op de beveiligingsmodus (locked).

SD-kaart formatteren
Bij het formatteren van een SD-kaart wis je de opgeslagen bestanden op het kaartje. Hoe je een SD-kaart formatteert verschilt per besturingssysteem. Ik leg het nu als voorbeeld uit voor Windows computers. Het is natuurlijk ook mogelijk om je SD-kaart op een Mac te formatteren. Deze stappen kun je ook vinden op het internet. Dit is wat je nodig hebt als je een SD-kaart op Windows wil formatteren:
- Allereerst gebruik je natuurlijk een Windows computer en een geheugenkaart. Wat het formaat van je SD-kaart is maakt niet uit.
- Gebruik een Micro SD-kaart adapter / USB kaartlezer. SD-kaartjes kun je meestal rechtstreeks in je computer stoppen. Voor micro SD-kaartjes geldt dit echter niet. Je zult hiervoor een los tussenstuk moeten kopen. Hierdoor kan je micro geheugenkaart wel in je computer en kun je hem succesvol formatteren.
- Niet alle computers ondersteunen überhaupt SD-kaartjes. Ook hiervoor kun je van dit soort converters kopen.
Je formatteert een SD-kaart met Windows op de volgende manier:
- Stop de SD-kaart in de computer. Gebruik hiervoor eventueel één van de 2 bovenste tussenstukken, oftewel de adapter of de USB kaartlezer. Wordt je geheugenkaart niet automatisch herkent, druk dan op de Windows toets + E waarmee je de verkenner opent. Vanuit hier kun je de SD-kaart aanpassen. Maar wat als je SD-kaart helemaal niet wordt herkent?
- Als je de verkenner van je bestanden nog niet hebt geopend, doe dit dan eerst (Windows-knop +E). Ga naar ‘deze pc’ aan de zijkant. Hieronder zou je SD-kaart moeten verschijnen.
- Klik met je rechtermuisknop op de SD-kaart en selecteer ‘formatteren’.
- Vervolgens kun je de naam van je SD-kaart veranderen, ook wel de volume label genoemd. Door hem een naam te geven kun je de SD-kaart een stuk eenvoudiger herkennen.
- Nadat je de naam kunt veranderen krijg je een bevestigingsbericht. Hij laat dan nog even weten dat je hiermee alle gegevens die staan opgeslagen op de SD-kaart verwijdert. Zodra je zeker weet dat je hem wil formatteren kun je op ‘ok’ klikken. Dit kan even duren.
Hoe formatteer je een SD-kaart? >>
SD-kaart werkt niet in je telefoon
Bij Samsung of Android telefoons in zijn geheel worden vaak SD-kaartjes gebruikt. Ook hierbij kun je problemen ondervinden en die vind je hieronder:
- De SD-kaart wordt niet gelezen door je telefoon. Zodra dit het probleem is kun je hier een kijkje nemen: SD-kaart wordt niet herkend.
- Bij het gebruik van je SD-kaart krijg je een foutmelding.
- Het overzetten van je bestanden naar de SD-kaart duurt erg lang.
Om deze problemen op te lossen en te voorkomen zijn er een paar dingen waarop je moet letten. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:
- Controleer de SD-kaart op fysieke schade. Krassen of verbuigingen kunnen ertoe leiden dat je de status van je SD-kaart niet kunt aanpassen. Zo is het op dat moment niet mogelijk om hem te formatteren. Ook wordt je SD-kaart in dit geval vaak niet herkent. Als je SD-kaart duidelijk beschadigd is kun je beter een nieuwe kopen. Hieronder zie je een goed micro SD-kaartje dat vaak wordt gebruikt voor drones, GoPro en andere elektrische apparaten.
- Controleer de SD-kaart op zijn prestatie. Dit doe je door naar de zogeheten classificatie te kijken. Het is een C-symbool die je op de SD-kaart zelf kunt vinden. Hoe hoger deze klasse, hoger de schijfsnelheid. Dit wordt uitgedrukt in MB/S. Zo heeft een SD-kaart met een klasse 4 een schijfsnelheid van 4 MB/S. Door een SD-kaart met een hoge schijfsnelheid te kopen kunnen beelden snel op de SD-kaart worden gezet.
- Zorg ervoor dat de gouden/metalen kant van de SD-kaart niet vies is. Dit is het gevoeligste en belangrijkste onderdeel van de geheugenkaart. Zodra hier iets mis mee is werkt hij meestal niet meer.
- Zorg ervoor dat de SD-kaart voldoende ruimte vrij heeft. Zodra hij vol zit kun je de bestanden overzetten op bijvoorbeeld een computer.
Veruit het meest voorkomende probleem is als je SD-kaart niet wordt herkend. In dit geval verschijnt je SD-kaart niet op je telefoon. Voor meer oplossingen kun je naar de blog die verder ingaat op dit probleem. Hieronder bespreek ik een paar mogelijke oplossingen in het kort.
- Android:Start je telefoon opnieuw op en ontkoppel de SD-kaart van de telefoon. Om de SD-kaart te ontkoppelen ga je naar de instellingen > telefoonsopslag > SD-kaart ontkoppelen.
Windows: instellingen > telefoonopslag > SD-kaart verwijderen. - Verwijder de SD-kaart uit de telefoon en plaats deze opnieuw.
- Open de SD-kaart op een ander apparaat, bijvoorbeeld op een andere telefoon of een PC met een kaartlezer.
- Formatteer de SD-kaart met behulp van een computer. Hoe je dit doet kun je eerder in dit artikel lezen. Houd er rekening mee dat bij het formatteren van je SD-kaart alle bestanden op de kaart verwijdert worden.
SD-kaart werkt niet in je camera
Het meest voorkomende probleem bij SD-kaartjes in camera’s is dat ze niet herkent worden. Er zijn een paar oplossingen die je hiervoor kunt proberen. Je kunt ook veel van de bovenstaande oplossingen kiezen. Ook die tips horen bij SD-kaartjes voor camera’s.
- Controleer of het type en de capaciteit van je SD-kaart wordt ondersteunt door je camera. Dit kun je meestal wel vinden in de handleiding of ergens op het internet. Ook verkopen winkels de camera vaak met een SD-kaartje die je erbij kunt kopen. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor drones. Je bestelt de drone en krijgt hier meteen een bijpassend geheugenkaartje bij aangeboden.
- Controleer of de geheugenkaart niet in de verkeerde richting zit of schuin staat. In welke richting je hem moet plaatsen hangt af van het type SD-kaartje. Druk hem eventueel nog wat verder in de poort van de SD-kaart.
- Controleer of de geheugenkaart niet vies is. Hier had ik het eerder deze blog ook al over.
- SD-kaart is beveiligd. Ook hier heb ik het al eerder over gehad.
Het hoeft natuurlijk niet alleen aan je SD-kaart te liggen. De gleuf waarin de SD-kaart moet kan ook defect zijn. In dit geval kan het minder voordelig uitpakken. Een SD-kaart is goedkoop te vervangen, maar een nieuwe camera loopt hoog op in de kosten. Test je SD-kaart in andere apparaten om te kijken of het aan de geheugenkaart ligt. Zodra de geheugenkaart gewoon werkt is er iets mis met de SD-poort. Het filmpje hiernaast kan je laten zien hoe je dit kunt oplossen.
Bekijk hieronder een goede micro SD-kaart als voorbeeld:
Laat me weten wat je van het artikel vond. Heb je een vraag of opmerking? Neem dan contact met mij op.