SD-kaart vergrootglas niet vinden

SD-kaart wordt niet herkend, wat moet je doen?

Het apparaat wat je gebruikt ziet je SD-kaart niet? Er zijn een hoop redenen waarom een SD-kaart onvindbaar is en niet wordt gevonden door het apparaat wat je gebruikt. In deze blog leg ik uit wat je kunt doen als je SD-kaart niet zichtbaar is. Hoe je dit oplost verschilt per apparaat dat je gebruikt. Ik bespreek verschillende computerbesturingssystemen, maar ook telefoons.

Tijd voor een nieuwe SD-kaart?

Hieronder zie je verschillende kaartlezers die ervoor zorgen dat je je (micro) SD-kaart in je computer kunt stoppen. Door één van deze onderdelen te gebruiken zit je SD-kaart in de computer en kan hij worden herkend.

SD kaartlezers

Door SD-kaartlezers kun je SD-kaarten in allerlei verschillende apparaten stoppen. Welke je moet gebruiken hangt af van het apparaat waarin de SD-kaart moet. Kijk dus van tevoren goed welke je nodig hebt.

Een SD-kaart wordt niet herkend, wat moet je doen?

Hieronder laat ik je zien wat over het algemeen de beste oplossingen zijn als de SD-kaart niet leesbaar is. Ook geef ik oorzaken van SD-kaarten die niet worden herkent. Het gaat hierbij om SD-kaarten die niet worden herkent door je mobiel.

Oorzaken van een SD-kaart die niet wordt herkend:

  1. Er zit iets los in de SD-kaart.
  2. De SD-kaart is niet op de goede manier geplaatst.
  3. Je SD-kaart wordt niet ondersteunt door je telefoon.
  4. De SD-kaart heeft een systeemfout in het bestand.
  5. De SD-kaart driver is verouderd.
  6. SD-kaart is beschadigd of geïnfecteerd door een virus.

Tips zodat je SD-kaart weer wordt herkend:

  1. Monteer de SD-kaart goed in je telefoon.
  2. Regelmatig antivirusprogramma’s op je telefoon uitvoeren.

De bovenstaande oorzaken en tips zijn vrij algemeen. Verder in deze blog ga ik dieper in op de verschillende apparaten en besturingssystemen waarop dit probleem vaak voorkomt.

SD-kaart wordt niet herkend op Windows 10

Het is niet heel raar als dit probleem op Windows computers voorkomt. Heel vaak kan je SD-kaart beschadigen of geïnfecteerd zijn met virussen. Ik ga het hebben over oplossingen voor Windows 7/8 en 10. Ik schrijf in dezelfde volgorde als hierboven. Eerst begin ik met de oorzaken, daarna kun je lezen over hoe je dit probleem kun oplossen.

Waarom wordt je SD-kaart niet herkend door Windows?

Als de onderstaande oorzaken niet van toepassing zijn, dan zal je SD-kaart waarschijnlijk van binnen beschadigd zijn. Dit kan door een virus of een malware-infectie komen.

Verbindingsproblemen

Een verbindingsprobleem kan voorkomen als je kaartlezer, adapter (hetgeen waarmee je je USB-kaart op je computer kunt aansluiten) of USB-poort is beschadigd. In dit geval ligt het probleem niet direct bij de SD-kaart zelf.

SD-kaart is vergrendeld

Er zit een soort trigger aan de zijkant van je SD-kaart. Tijdens het monteren van de SD-kaart kan deze trigger per ongeluk worden ingeschakeld. Als je dit inschakelt stel je een beveiligde functie in. Als de SD-kaart in deze functie staat wordt hij niet gelezen door de computer. Om dit op te lossen zorg je ervoor dat het onderdeel dat je kunt bewegen naar boven staat. Zodra deze naar beneden staat heb je de SD-kaart unlocked, en dat is wat je wil voorkomen. 

SD-kaart vergrendelslot beveiligd

Onjuiste bediening

De SD-kaartjes van tegenwoordig kun je op alle momenten in en uit de computer halen. Toch kan het zijn dat je bij het te vaak herhalen hiervan problemen gaat ondervinden. Haal de SD-kaart er dus niet uit als deze actief is. Het kan je SD-kaart van binnen beschadigen. Ze noemen deze manier van gebruiken hotplug.

Beschadigd

Als je SD-kaart is beschadigd zie je dit met een gele markering terug in het apparaat beheer. Er kan dan iets mis zijn met de stuurprogramma’s van de SD-kaart. Onder deze omstandigheden is je SD-kaart niet meer beschikbaar in je Windows verkenner, maar in je schijfbeheer.

SD-kaart kapot? Kijk hoe je je SD-kaart kunt herstellen. >>

Fysiek beschadigd

Je SD-kaart is kapot of op een of andere manier beschadigd. Het kan zijn dat hij in het water is gevallen of dat hij aan de buitenkant kapot is. In dit geval kun je beter een nieuwe SD-kaart aanschaffen.

Oplossingen voor het niet herkennen van een SD-kaart door Windows

Nu we de mogelijke oorzaken hebben achterhaalt kunnen we gaan kijken naar eventuele oplossingen.

Gebruik een andere USB-poort

We hebben eerder deze blog gelezen dat het niet meteen aan de SD-kaart zelf hoeft te liggen. Je kunt ook simpelweg de verkeerde USB-poort gebruiken. Ook moet je rekening houden met het formaat van de SD-kaart. Zo heb je normale SD-kaartjes, maar ook micro SD-kaartjes. Veel PC’s hebben meer dan één USB-poort. Om meer te weten over de USB-poorten van je computer kun je de input/outputs langsgaan. Kijk of ze hier wel werken.

Om erachter te komen of het aan je SD-kaart ligt kun je ook een tweede computer gebruiken. Als hij op beide laptops niet werkt, dan ligt het aan de SD-kaart zelf. Mocht het op slechts één van de twee computers werken, dan ligt het aan de computer waarop de SD-kaart niet wordt herkent. 

Schakel de schrijfbeveiliging uit

Over de schrijfbeveiliging heb ik het eerder deze blog al even over gehad. Bij sommige SD-kaarten heb je aan de zijkant een systeem waarmee je het kunt uitschakelen. Door de schrijfbeveiliging kan de computer je SD-kaart weer detecteren. Er zijn echter ook SD-kaartjes die zo’n systeem aan de zijkant niet hebben. Toch kan ook bij deze dingen de schrijfbeveiliging aan staan. Om deze toch uit te zetten volg je de volgende stappen:

  1. Ga naar je apparaat beheer.
  2. Druk op de Windows-toets + R. Hiermee open je het menu ‘uitvoeren’.
  3. Typ devmgmt.msc in het vak en klik op ‘OK’.
  4. Zoek en open de optie ‘Disk Drivers’.
  5. Zoek je SD-kaart.
  6. Rechtermuisknop op je kaart en kies ‘properties’.
  7. Onder de ‘General Tab’ of ‘Policiy Tab’ vind je een optie met betrekking tot de schijfbeveiliging. Schakel het tabblad uit en klik op ‘OK’.

Wijzig de drive letter van de onherkenbare SD-kaart

Vanaf hier wordt het wat lastiger. Een drive letter noemen we in het Nederlands een stationsaanduiding. Er wordt dan een letter gebruikt om de harde schijf (partitie) aan te duiden. Zodra deze niet bestaat of niet wordt gevonden door Windows, krijg je hem ook niet gezien. In dit geval kun je hem wijzigen, zodat je SD-kaart wel wordt gevonden.

  1. Klik met je rechtermuisknop op ‘start’ linksonder in je computer. Selecteer vervolgens schijfbeheer in het menu.
  2. Zoek je SD-kaart en klik er met je rechtermuisknop op. Kies vervolgens voor ‘wijzig stationsletter en paden’.
  3. Klik op de knop ‘wijzigen’ en kies een stationsletter uit de lijst.
  4. Klik op de ‘OK’-knop.

Voer CHKDSK uit om de SD-kaart vindbaar te maken

Er is een functie op je Windows computer die het programma CHKDSK uitvoert. De functie heet ‘schijf uitvoeren’ en scant je harde schijf op bestandsfouten en/of beschadigde sectoren. Ook kan dit programma je helpen met het oplossen van deze problemen. Om deze functie in te schakelen volg je de volgende stappen:

  1. Druk op de Windows + R-toets om een  menu te openen. Typ vervolgens ‘cmd’ in en druk op de ‘Enter’-knop.
  2. Typ tot slot chkdsk D: / f en druk op ‘Enter’.

Zolang je de stappen volgt hoef je geen technische kennis te hebben voor deze uitvoering.

Werk het SD-kaartstuurprogramma bij

Als je een geel teken naast de kaartlezer ziet staan (als je naar apparaat beheer gaat), dan heb je driver problemen met je SD-kaart. Dit is hoe je het stuurprogramma van je SD-kaart kan veranderen:

  1. Verbind je SD-kaart met je computer.
  2. Doe het volgende: Configuratiescherm > Systeem > Apparaat beheer > Disk Drivers (schijfstuurprogramma). Je kunt het configuratiescherm vinden door het linksonder in te typen.
  3. Zoek je SD-kaart. Klik met je rechtermuisknop en selecteer ‘verwijderen’.
  4. Kies ‘scannen op hardwarewijzigingen’. Hierdoor worden de stuurprogramma’s vernieuwd.

Dwing je SD-kaart op zichtbaar te worden

Het komt best vaak voor dat je SD-kaart is geïnfecteerd door een virus. Hierdoor wordt hij niet herkent door de computer. Om hem toch zichtbaar te maken volg je de volgende stappen:

  1. Stop de SD-kaart in je computer
  2. Ga naar het ‘start’-menu > typ cmd in de zoekbar en druk op enter
  3. Klik op ‘cmd. Exe’ onder de programmalijst
  4. Rechtermuisknop op ‘cmd. Exe’
  5. Om bestanden te herstellen, typ attrib -h -r -s /s /d drive letter:\*.*

Formatteer de SD-kaart

Als alles hierboven niet werkt zou dit een optie kunnen zijn. Dit zijn de stappen die je kunt volgen om je SD-kaart te formatteren:

  1. Druk op de Windows-knop + D op je computer om Desktop View te openen.
  2. Druk op de Windows-knop + E om je ‘computer’ te openen.
  3. ‘apparaten met verwijderbare opslag’ wordt weergegeven door je SD-kaart.
  4. Rechtermuisknop en selecteer ‘format (verwijderen)’.

Hoe formatteer je een SD-kaart. >>

SD-kaart wordt niet herkend op Mac

Veel van de methodes die ik hierboven heb uitgelegd kun je ook gebruiken voor een Mac. Veel van de bovenstaande oplossingen leg ik daar nu voor uit. Ik zet ze allemaal eerst onder elkaar. Hieronder zie je wat je moet doen als je SD-kaart niet wordt herkent door je Mac:

  1. Controleer je voorkeuren voor ‘Finder Desktop’ en ‘sidebar’.
  2. Start je Mac computer opnieuw op.
  3. Controleer of de SD-kaartlezer wel/niet werkt.
  4. Controleer op USB- en andere verbindingsproblemen.
  5. Controleer of de SD-kaart is vergrendeld.
  6. Stop de SD-kaart in een ander apparaat.
  7. Reset NVRAM/PRAM.
  8. Koppel de SD-kaart in schijfprogramma.
  9. Update het stuurprogramma van je SD-kaart.
  10. Repareer je SD-kaart door middel van ‘First Aid’.
  11. Formatteer je SD-kaart.
  12. Stuur de SD-kaart voor reparatie naar een expert.
  13. Vervang de SD-kaart voor een nieuwe.

Controleer je voorkeuren voor ‘Finder Desktop’ en ‘sidebar’.

Op Mac kun je ervoor kiezen om verbonden items op het bureaublad weer te geven, inclusief harde schijven en externe schijven. Als je dit niet instelt zal je Mac de SD-kaart ook niet weergeven. Hieronder laat ik zien hoe je je SD-kaart op het bureaublad kunt laten verschijnen:

  1. Ga naar Finder > voorkeuren > Algemeen. Zorg ervoor dat je de optie ‘externe schijven’ hebt aangevinkt.
  2. Selecteer de zijbalk bovenaan. Zorg ervoor dat de optie ‘externe schijven’ onder locatie staat aangevinkt.

Start je Mac opnieuw op

Het opstarten van je Mac lost veel meer dingen op dan je denkt. Dit terwijl het de meest simpele oplossing is. Je kunt ook proberen om de SD-kaart uit de computer te halen en de Macbook uit te doen. Wacht even, start je Mac weer op en stop de SD-kaart er weer in.

Controleer of de SD-kaartlezer wel/niet werkt

Om een SD-kaart te gebruiken maak je meestal gebruik van een SD-kaartlezer. Met deze kaartlezer is het mogelijk om je SD-kaart met je computer te verbinden. Als je SD-kaart niet zichtbaar is kan dit ook liggen aan de kaartlezer, in plaats van de kaart zelf. Hier heb ik het bij Windows ook al over gehad. Hieronder lees je hoe je een defecte kaartlezer kunt detecteren.

Bekijk algemene oplossingen als je SD-kaart niet werkt. >>

  1. Klik op het Apple-menu > over deze Mac > Systeemrapport
  2. Zoek de kaartlezer onder de lijst ‘hardware’
  3. Als de kaartlezer werkt kun je het leverancier-ID, serienummer en wat andere productinformatie zien. Wanneer je de SD-kaart hebt geplaatst moet je aan de rechterkant ook specificaties zien.

Wordt je SD-kaartlezer niet herkent, dan kan er een hardware probleem voorkomen. Voor een defecte ingebouwde SD-kaartlezer zal je je Mac moeten repareren. Met een ingebouwde kaartlezer bedoel ik een SD-poort aan de zijkant van je computer. Als de losse kaartlezer die je gebruik kapot is, dan is deze natuurlijk eenvoudig te vervangen.

SD kaartlezers

Door SD-kaartlezers kun je SD-kaarten in allerlei verschillende apparaten stoppen. Welke je moet gebruiken hangt af van het apparaat waarin de SD-kaart moet. Kijk dus van tevoren goed welke je nodig hebt.

Controleer verbindingsproblemen

Als de kaartlezer het probleem niet veroorzaakt, dan moeten we kijken naar de verbinding tussen de SD-kaart en de computer. Zorg er allereerst voor dat je de SD-kaart goed plaatst (de metalen contactpunten moeten naar beneden gericht staan en naar de computer wijzen). Ten tweede kun je de SD-kaart op een andere kaartlezer proberen. Zodra hij het doet weet je dat er iets mis is met degene die je hiervoor gebruikte.

Controleer of de SD-kaart is vergrendeld

Het kan ook zijn dat je SD-kaart is beveiligd. Hier heb ik het bij Windows computers ook over gehad. Bij sommige SD-kaarten zit een schuifsysteem aan de zijkant. Door hem naar boven te schuiven is hij vergrendeld. Door hem naar boven te schijven is hij vergrendeld, iets wat je in dit geval wil voorkomen. 

vergrendeling SD-kaart versleuteld
Bron: iboysoft.com

Stop je SD-kaart in andere apparaten

Een hele simpele en effectieve manier is om je SD-kaart in een ander apparaat te plaatsen, zoals telefoons, camera’s of andere computers. Zo kun je de SD-kaart uit je computer halen en in je Android-telefoon stoppen. Als de SD-kaart het ook niet op deze apparaten doet, dan is er iets aan de hand met de SD-kaart zelf. In dit geval zal je de volgende oplossingen moeten proberen.

Reset NVRAM/PRAM.

NVRAM/PRAM is een chip in je Mac die de instellingen van je computer onthouden, bijvoorbeeld geluidsvolume, schermresolutie, tijdzone en nog veel meer. Als de hardware van je computer niet goed werkt is er een optie om het te resetten. Om deze NVRAM te resetten schakel je de Mac uit, vervolgens start je hem weer op en houd je de Option + Command + P + R ingedrukt. Houd deze toetsen ongeveer 20 seconden ingedrukt. Laat de toetsen vervolgens los en start je Mac op een normale manier op.

Koppel de SD-kaart in het schijfprogramma

Je hebt de NVRAM/PRAM opnieuw ingesteld, maar je SD-kaart wordt nog steeds niet herkent. Ga opnieuw naar het schijfhulpprogramma en kijk of de SD-kaart daar bij staat. Mocht je hem in het grijs zien staan, dan betekent dat de kaart niet is geactiveerd. Selecteer de optie ‘mount’’ om te kijken of de SD-kaart te zien is in de Finder.

Update het stuurprogramma van je SD-kaart

Als dit probleem zich blijft voordoen kun je controleren of de stuurprogramma’s vernieuwd zijn. Als de Mac-stuurprogramma’s verouderd zijn, wordt u SD-kaart of externe harde schijf niet herkent. Hieronder vind je de stappen die je moet volgen om de schijven bij te werken:

  1. Als je een update naar macOS Mojave hebt uitgevoerd, kies je systeemvoorkeuren in het Apple-menu en klik je op Software-update om te controleren op updates. Als er updates zijn klik je op ‘nu bewerken’ om deze te installeren.
  2. Als je eerdere MacOS-versie gebruikt, start je gewoon de Mac App Store, klik je bovenaan op het tabblad ‘update’ en kies je tot slot ‘alles bijwerken’.

Repareer je SD-kaart door middel van ‘First Aid’.

Mocht het nog steeds niet lukken om je SD-kaart te laten verschijnen, dan zal de SD-kaart zeer waarschijnlijk beschadigd zijn. Alle draagbare harde schijven en SD-kaarten hebben een bepaalde levensduur. Slijtage is hier een voorbeeld van. Gelukkig heeft de MacOS een ingebouwde reparatietool: First Aid, waarmee SD-kaart errors kunt oplossen. Hieronder vind je de stappen om deze reparatietool te gebruiken:

  1. Ga naar toepassingen > hulpprogramma’s > schijfhulpprogramma’s
  2. Selecteer de beschadigde SD-kaart en klik bovenaan op ‘First Aid’
  3. Wacht totdat het reparatieproces is voltooid

Formatteer je SD-kaart

Je kunt de volgende melding krijgen: ‘schijfhulpprogramma’s kan deze schijf niet herstellen’. Maak een back-up van zoveel mogelijk van je bestanden. Formatteer de schijf opnieuw en herstel je back-upbestanden.

Dit is hoe je een SD-kaart formatteert >>

Stuur de SD-kaart voor reparatie naar een expert

Als de SD-kaart nog steeds niet wordt herkent na alle bovenstaande methode geprobeerd te hebben, dan betekent het dat de SD-kaart een hardware-probleem heeft. In dit geval heb je geen andere keus dan de SD-kaart te laten maken door een expert. De vraag is of dit überhaupt mogelijk is. In de meeste gevallen kun je beter gewoon een nieuwe kopen. Dit brengt me naar de volgende en laatste oplossing.

Vervang de SD-kaart door een nieuwe

Misschien wel het meest eenvoudige is om gewoon een nieuwe te kopen. Voor sommigen is alle tijd die je besteedt aan proberen van de methodes het niet waard. In dit geval kun je beter een nieuw SD-kaartje kopen. Zorg dat je het juiste formaat kaartje koopt. Voorkom SD-kaartjes van goedkope Chinese websites, zoals aliexpress en alibaba. Je kunt beter voor kwaliteit gaan en iets beters zoeken.

SD kaart SanDisk 32 GB opslag

SanDisk Ultra SDHC Kaart 32GB

SanDisk is een goed merk als je niet weet welke SD-kaart je moet kiezen. Let op het formaat van de SD-kaarten. Hiernaast zie je een SD-kaart van een normaal formaat. Het zou ook kunnen dat je een micro SD-kaart gebruikt.

SD-kaart wordt niet herkend op Samsung

Naast computers, gebruiken ook telefoons SD-kaartjes. Het is een snelle oplossing voor opslagproblemen op mobiele apparaten. Door deze extra opslagruimte kun je meer bestanden en media-inhoud op je telefoon opslaan. Niet elke SD-kaart werkt echter even goed op elk apparaat. Zoals we eerder deze blog hebben gezien kunnen er veel oorzaken zijn van een onzichtbare SD-kaart. Veelvoorkomende problemen zijn het gebruik van niet-ondersteunende SD-kaarttypes, beschadigde SD-kaarten en SD-kaart poorten, maar ook het apparaat zelf.

Net zoals bij de computers zijn ook hier een paar mogelijke oplossingen voor. Ik vertel wat oorzaak is, wat je precies moet oplossen en hoe je dit moet doen. Uiteraard kunnen de stappen een beetje verschillen per soort telefoon, maar over het algemeen gelden de onderstaande methodes voor meerdere soorten apparaten. Zo zijn de stappen ook te volgen voor een Samsung tablet. Vandaar dat ik inga op 1 model, namelijk de Samsung Galaxy S9. Ik zet eerst alle stappen kort voor je op een rijtje:

Oplossing 1: verwijder de SD-kaart en doe hem er opnieuw in.

Soms kan een apparaat een SD-kaart niet lezen, omdat deze is losgeraakt of vuil is. Haal de SD-kaart uit je telefoon om hem te controleren. Het klinkt erg voor de hand liggend, maar het is belangrijk om eerst de meest eenvoudige oplossingen te proberen. Pas daarna ga je over op geavanceerdere stappen. Als je het goed wil doen ontkoppel je de SD-kaart eerst voordat je hem uit de telefoon verwijdert. Dit is hoe je dat doet:

  1. Ontkoppel de SD-kaart door naar de instellingen te gaan > apparaat onderhoud > opslag > meer opties > opslaginstellingen > SD-kaart > klik dan op de optie om hem te ontkoppelen.
  2. Zet je telefoon helemaal uit.
  3. Met het display die naar boven staat gericht: ga naar de top van je mobiel om je SD-kaart te verwijderen. Gebruik hiervoor het verwijdergereedschap of een paperclip. Hiermee ontgrendel je het gleufje.
  4. Haal de SD-kaart vervolgens uit de telefoon.
  5. Controleer de SD-kaart op eventuele beschadigingen of vuil. Zodra je niks ziet stop je de SD-kaart met de gouden contacten naar beneden weer in je telefoon.
  6. Doe het gleufje tot slot weer dicht.

Doe vervolgens je telefoon weer aan en kijk of de SD-kaart nu wel wordt herkent. Bij de meeste apparaten wordt de SD-kaart (zodra je hem in je telefoon doet) automatisch gekoppeld. Mocht dit niet automatisch gaan, dan kan je het altijd nog handmatig doen. Je volgt hiervoor de volgende stappen: instellingen > SD-kaart en telefoonopslag > tik tot slot op de optie om je SD-kaart te koppelen. Het kan ook zijn dat je SD-kaart vies is, maar hoe maak je deze dan schoon? Gebruik hier eventueel een wattenstaafje voor. Wrijf hiermee over het gouden gedeelte van de SD-kaart.

Oplossing 2: controleer je SD-kaart op een ander apparaat

Door je SD-kaart op een ander apparaat te testen weet je of het aan het apparaat of aan je SD-kaart ligt. Als de SD-kaart door een ander apparaat wel wordt herkent, dan ligt het aan je telefoon. Als hij ook niet op het andere apparaat werkt, dan ligt het duidelijk aan de SD-kaart zelf. Verder in dit artikel ga ik verder in op oplossingen voor je SD-kaart en je telefoon. Niet alle onderstaande oplossingen zijn daarom voor jou van toepassing. Dit hangt er vanaf of er iets mis is met je telefoon of SD-kaart.

 Oplossing 3: zet je telefoon in een veilige modus.

Alle apps op je Samsung worden in deze modus tijdelijk uitgeschakeld. Zo weet je of eventuele apps van derden roet in het eten gooien. Zo zet je je Samsung in deze veilige modus:

  1. Houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat het aan/uit-menu op je scherm verdwijnt. Houd de knop nog langer ingedrukt totdat hij overschakelt naar de veilige modus.
  2. Tik vervolgens op ‘veilige modus’. Je telefoon start dan automatisch op en staat vervolgens in de veilige modus.

In de linkerhoek van je telefoon kun je zien dat deze modus is ingeschakeld. Zodra je SD-kaart nu wel wordt herkend, ligt het aan één van de apps die je op je telefoon hebt geïnstalleerd. In dit geval moet je voor jezelf nagaan welke app(s) je hebt gedownload sinds de SD-kaart niet meer zichtbaar is. Om een app te verwijderen ga je naar Instellingen > App-menu > selecteer de app die je wil verwijderen.

Als het probleem zich voor blijft doen houd je de aan/uit-knop weer ingedrukt. Je kies dan voor ‘opnieuw opstarten’, zodat je telefoon weer terug gaat naar de oude modus.  

Oplossing 4: formatteer je SD-kaart

Door je SD-kaart te formatteren verwijder je alle bestanden van je SD-kaart. Let er dus op dat eventuele bestanden die erop staan verloren gaan. Om je SD-kaart te formatteren doe je het volgende:

  1. Veeg omhoog op een leeg stuk van je mobiel
  2. Tik vervolgens op de app instellingen
  3. Tik op apparaat onderhoud
  4. Tik op opslag
  5. Tik op menu
  6. Tik op opslaginstellingen
  7. Tik op SD-kaart
  8. Selecteer formatteren (verwijderen)
  9. Tik nog eens op formatteren om te bevestigen
  10. Wacht totdat de SD-kaart volledig is geformatteerd en klik op ‘gereed’

Start je telefoon opnieuw op en kijk of de SD-kaart nu wel wordt gelezen.

Oplossing 5: doe een zogenaamde ‘hard reset’

Door je telefoon op deze manier te resetten ga je terug naar de fabrieksinstellingen van je mobiel. Beschouw dit als het laatste redmiddel nadat je alle bovenstaande methodes hebt geprobeerd. Als het gaat om een complexe systeemfout van je telefoon, dan zal een volledige reset het probleem op kunnen lossen. Zodra je weet dat het aan de SD-kaart zelf ligt, kun je beter een nieuwe kopen. Je kunt hier achter komen door de SD-kaart op meerder apparaten uit te proberen. Iets wat je eerder in deze blog ook kunt lezen (oplossing 2).

Het nadeel va een volledige reset is het feit dat al je gegevens worden gewist, inclusief persoonlijke gegevens en  informatie die is opgeslagen in het interne geheugen. Om dit tegen te gaan kun je eventueel een back-up maken van je telefoon. Daarna kun je de volledige reset uitvoeren zonder de gegevens te verliezen. Hieronder leg ik je uit wat je moet doen om je telefoon volledig te resetten:

  1. Tik op instellingen in het startscherm
  2. Tik op algemeen beheer
  3. Tik op reset
  4. Selecteer data factory reset

Zoals ik al zei worden al je persoonlijke gegevens van je telefoon verwijderd. Dit betekent ook dat bugs en softwareproblemen worden uitgewist gedurende het proces. Zo begin je aan een schone lijn. Wacht totdat je telefoon opnieuw is ingesteld en opnieuw opstart. Na deze reset kun je kijken of de SD-kaart nu wel wordt gedetecteerd.

Scroll naar boven