SD-kaart vast in gele mobiel mannen los halen

SD-kaart zit vast, hoe krijg je hem eruit?

Het kan zijn dat je SD-kaart vastzit in je laptop of je camera. Bij sommige apparaten zit de SD-kaart ver in het apparaat. Je wil deze eruit halen zonder het apparaat waarin de SD-kaart zit te beschadigen. In deze blog leg ik je uit hoe je een SD-kaart op een voorzichtige manier uit het apparaat krijgt.

SD-kaart zit vast

Zoals ik in de inleiding al zei kan je SD-kaart vastzitten of te ver in het apparaat zitten. Hieronder bespreek ik diverse manieren om dit probleem op te lossen:

 • Als je SD-kaart vast komt te zitten kun je een naald gebruiken. Een naald heeft aan het uiteinde een haakje. Met deze naald haal je het haakje achter de SD-kaart en trek je er voorzichtig aan. Het kan zijn dat je een tweede haakje nodig hebt om de SD-kaart naar boven of beneden te richten.
 • Tape kan ook een goede manier zijn om je SD-kaart eruit te halen. Vooral als je SD-kaart te diep in je laptop of camera zit. De plakband stop je langs de SD-kaart in de poort. Met een beetje gefriemel blijft de plakband aan de SD-kaart plakken. Op deze manier kun je de SD-kaart er zachtjes uittreken door middel van de plakband. Als je SD-kaart echt vastzit is dit een minder goede optie, maar het is het proberen waard. Door de video hiernaast te bekijken wordt dit hele verhaal een stuk duidelijker.
 • De derde optie is om een pincet te gebruiken. De manier waarop je deze gebruikt lijkt me vrij vanzelfsprekend. Met de pincet kun je de SD-kaart vastpakken, ook al zit hij wat verder in je computer.
 • Een andere manier is om je laptop of camera een beetje te schudden. Als je de SD-kaart verkeerd hebt geplaatst kan hij vast komen te zitten. Door hem een beetje te schudden kan je hem weer goed leggen. Zorg er eerst voor dat je de computer uitzet en alle kabels uit de computer haalt. Het te hard schudden van je computer kan tot beschadigingen leiden, dus doe voorzichtig.
 • Er zitten soms kleine mechanismes in apparaten waardoor je de SD-kaarten er makkelijk uit kunt halen. Dit uitwerpmechanisme kan zijn vastgelopen of op de een of andere manier niet werken. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat het SD-kaartje niet goed is geplaatst. Door dit mechanisme alsnog werkende te krijgen is het soms nodig om de SD-kaart een beetje heen en weer te bewegen.
  Het kan ook helpen om de SD-kaart er iets verder in te duwen, zodat hij goed zit en je hem er in een keer uit kunt halen. Zo kun je het uitwerpmechanisme activeren en springt de SD-kaart er als het ware uit.

Als je SD-kaart vastzit heb je hem mogelijk verkeerd in het apparaat gestopt. Lees hier hoe je een SD-kaart in een laptop stopt. >>

SD-kaart klikt niet vast

Ik heb nu uitgebreid besproken hoe je een vastzittende SD-kaart los kunt krijgen. Het kan echter ook zijn dat je de SD-kaart niet kunt vastklikken. Zoals ik al eerder deze blog zei zit er een bepaalt mechanisme in de poort van je SD-kaart. Je SD-kaart moet hierdoor vastklikken voordat hij er goed inzit.

Meestal los je dit op door de SD-kaart zo ver mogelijk in de poort te duwen. Veel verder dan je in eerste instantie zou denken. Als je heel goed luistert zou je het klikgeluid kunnen horen. Het kan zijn dat je de SD-kaart met je vinger er niet ver genoeg in kan duwen. Als dit het probleem is zou je iets duns kunnen gebruiken, zoals een sleutel. Met die sleutel kun je hem verder in het gat duwen. Natuurlijk zijn er nog wat andere punten waarover je moet nadenken:

 • Gebruik je het goede formaat? Het verschil tussen een SD-kaart en een micro SD-kaart is vrij groot. De meeste computers hebben een poort voor een SD-kaart, maar niet voor een micro SD-kaart.
 • Zit er niks in de poort van de SD-kaart? Ook wel iets wat handig is om te checken.
 • Uiteraard moet je letten op de staart van de SD-kaart. Een kleine knik of verbuiging kan al voor problemen zorgen.

SD-kaart loopt vast

Als je SD-kaart crasht kan hij vastlopen. Er zijn verschillende oplossingen die je probleem eventueel kunnen oplossen. Hieronder zet ik ze voor je op een rijtje:

 1. De allereerste oplossing is vrij eenvoudig. Door je SD-kaart goed schoon te maken kun je al een hele hoop verschillende problemen voorkomen. Dit kun je doen door er een schone doek overheen te halen. Kleine stofdeeltjes kunnen contacten van de SD-kaart al in de weg zitten.
 2. Virussen kunnen ook roet in het eten gooien. In dit geval kan het verstandig zijn om je SD-kaart te formatteren. Door je SD-kaart te formatteren verwijder je documenten en virussen die dit probleem veroorzaken. Houd er echter rekening mee dat je bestanden die je formatteert niet meer terug kunt krijgen. Hoe formatteer je een SD-kaart? >>
 3. Compatibiliteitsproblemen kunnen er ook voor zorgen dat je SD-kaart vastloopt. Niet elk apparaat kan elke soort SD-kaart aan. Stop je SD-kaart in een ander apparaat (die de SD-kaart wel ondersteunt) en kijk of hij het hier wel doet.
 4. Om problemen met je SD-kaart te herkennen kun je verschillende tools op je computer gebruiken. Windows heeft bijvoorbeeld de opdrachtenprompt. Hoe je deze gebruikt kun je vinden in deze blog: SD-kaart kapot? >> Kijk naar oplossing 1 of koop een nieuwe.

Scroll naar boven