GoPro action camera tafel grijs

Alles over micro SD-kaarten voor GoPro’s

GoPro’s gebruiken SD-kaartjes om je beelden die je hebt gemaakt op te slaan. Ook kun je je SD-kaart gebruiken om je beelden over te zetten op je computer. In deze blog bespreek ik alles wat je moet weten over SD-kaartjes voor je GoPro. Hoe formatteer je je SD-kaart, welke SD-kaart heb je nodig voor je GoPro, wat doe je bij een SD-kaart error, enzovoort.

Beste SD-kaarten voor GoPro’s:

SD-kaartMerkPrijs
1.SanDisk Extreme MicroSDXCSanDiskBekijk op Bol.com >>
2.Samsung EVO SelectSamsungBekijk op Bol.com >>
3.Kingston Canvas SelectKingstonBekijk op Bol.com >>

Beste SD-kaart voor je GoPro

Er zijn een hoop micro SD-kaartjes die je kunt kopen voor GoPro’s. Let hierbij vooral op het woord ‘micro’. Dit is een kleinere variant dan de SD-kaartjes van een normaal formaat. De aanbevolen SD-kaartjes zijn aanbevelingen voor alle soorten GoPro modellen. Degene die ik hieronder aanbeveel zijn niet de snelste, maar je beste keus. De nieuwere, snellere SD-kaarten gebruiken de zogenaamde UHS-II-interface. De GoPro’s gebruiken echter nog de UHS-I-interface. Het heeft daarom geen zin om het duurste van het duurste te kopen, terwijl de GoPro het niet eens aankan.

SanDisk Extreme / Micro SD-kaart voor GoPro’s

Als er één GoPro is die je moet gebruiken voor je GoPro, ga dan voor de SanDisk Extreme. Ze zijn snel genoeg voor elk GoPro model, zijn direct verkrijgbaar, zijn erg betrouwbaar en kosten niet heel veel. Je kunt ze in verschillende formaten kopen, tot wel 1 TB. Over het algemeen zijn deze geheugenkaartjes het makkelijkst te vinden in de winkels. Dit is natuurlijk ook niet zonder reden.

Het is tevens de SD-kaart die GoPro zelf aanbeveelt. Ze leveren deze SD-kaarten met de camera’s die ze rechtstreeks vanuit hum eigen winkel verkopen.

micro SD kaart SanDisk

SanDisk Extreme MicroSDXC

SanDisk is een goed merk als je niet weet welke SD-kaart je moet kiezen. Let op het formaat van de SD-kaarten. Hiernaast zie je een SD-kaart van een normaal formaat. Het zou ook kunnen dat je een micro SD-kaart gebruikt.

Samsung EVO Select / Micro SD-kaart voor GoPro’s

Samsung maakt meerder SD-kaarten en er zijn meerdere die op een GoPro werken. Ze hebben echter een ietwat verwarrend naamgevingssysteem waardoor het verschil tussen de modellen niet altijd even duidelijk is. De EVO Select is één van de betere kaarten, maar is net zoals de SanDisk erg kostenbesparend.

Er is naast deze versie ook nog de Samsung EVO Plus. De SD-kaart die ik je aanbiedt is echter goed genoeg. Deze is verkrijgbaar met 64GB, 128GB en 256GB. Toch zouden de Samsung EVO Plus SD-kaarten een goed alternatief zijn. Tot slot maakt de SD-kaart gebruik van een UHS-interface, waardoor je niet teveel betaalt.

Kingston / Micro SD-kaart voor GoPro’s

Net zoals de bovenstaande SD-kaarten heeft ook deze een UHS-I-interface. De grootte van de geheugenkaarten verschilt tussen de 16GB en de 512GB. De Kingston Canvas Select microSD kaart is ontworpen voor betrouwbaarheid, waardoor hij ideaal is om video’s in HD-kwaliteit op te nemen en foto’s op hoge resolutie te schieten.

Een voordeel dat alle bovenstaande SD-kaarten hebben is dat ze worden meegeleverd met een SD-adapter. Ik heb het dan over een micro SD naar SD-adapter. De meeste laptops hebben alleen een SD-poort. Micro SD-kaarten zijn te klein om ze hierin te stoppen. Dit soort adapters worden dan gebruikt om een micro SD-kaart alsnog in een computer te krijgen.

sd-kaart-adapter-voor-micro-sd-kaarten_optimized

Kingston Canvas Select

Hiernaast zie je de Kingston Canvas Select SD-kaart van 32 GB. Een prima SD-kaartje voor je GoPro, verkrijgbaar in verschillende formaten.

Hoe plaats je een SD-kaart in je GoPro Hero 7?

Hoe je een SD-kaart precies in een GoPro plaatst kan verschillen per model. Vandaar dat ik nu alleen inga op de GoPro Hero 7 als voorbeeld. Een SD-kaart in je GoPro stoppen is niet heel erg ingewikkeld. Op de GoPro 7 zit aan de zijkant een opening waar je de SD-kaart in kunt stoppen. Het is belangrijk dat hij goed vastklikt. Ook moeten de contactpunten van het geheugenkaartje aan de goede kant zitten. Hoe dit precies ziet kun je beter in de video hiernaast bekijken.

Hoe werkt een SD-kaart? >>

Welke SD-kaart voor de GoPro Hero 7?

Eerder deze blog heb ik het gehad over de beste SD-kaartjes voor een GoPro. Toch kan dit een klein beetje verschillen per GoPro. Als voorbeeld neem ik de GoPro Hero 7. Ook al heb je geen GoPro Hero7, toch kan het handig zijn om dit stuk te lezen. Zo weet je beter waar je op moet letten bij het kopen van een SD-kaart voor een GoPro.

De beste GoPro voor je Hero 7 is de SanDisk Extreme UHS-I 32 & 64 GB. De SanDisk Extreme UHS-I kan je kopen met 32 GB, maar ook met 64 GB opslagruimte. De micro SD-kaart heeft een leessnelheid van maximaal 100 MB/s en een schijfsnelheid van maximaal 60 MB/s. Vandaar dat deze SD-kaart snel genoeg is voor alle uitvoeringen van de GoPro Hero 7.

Je kunt ook SD-kaarten met 16 GB kopen, maar die raken waarschijnlijk te snel vol. SD-kaartjes van 256 GB zijn ook verkrijgbaar, maar die lopen weer hoog op in de kosten. Je kunt het beste gaan voor de middenweg, namelijk 32 GB, 64 GB of 128 GB.

Het is ook mogelijk om geheugenkaarten met UHS-II-interface te gebruiken. Deze zijn sneller dan de SD-kaarten met UHS-I-interface. Je hebt hier echter niets aan. GoPro’s ondersteunen alleen nog SD-kaarten met UHS-I-interface. Het heeft daarom geen zin om extra geld neer te leggen voor een betere interface, terwijl dit helemaal geen effect heeft.

Het is ook mogelijk om SD-kaarten te gebruiken met heel veel opslagcapaciteit (denk aan 128 GB en 256 GB). Dit is geen probleem, maar er zijn ook SD-kaarten die nog veel groter zijn (400 GB of zelfs 512 GB). Vanaf deze grootte worden ze te sloom voor een GoPro. Dit geldt echter lang niet voor alle GoPro’s. Je kunt dit controleren door de minimale benodigde snelheid van de GoPro op te zoeken.

Het is dus belangrijk dat de geheugenkaart snel genoeg is, maar heb je veel aan een snellere SD-kaart? Een snellere SD-kaart gaat er niet voor zorgen dat de kwaliteit van de beelden omhoog gaat. Toch brengt een snelle kaart je in staat om alle functies op de GoPro te gebruiken.

De zogenaamde speed rating van een geheugenkaart gaat vaak over de snelheid waarin een SD-kaart kan lezen. Dit is de snelheid waarmee data van de SD-kaart kan worden afgehaald. Dit is echter niet hetgeen waar we bij GoPro in geïnteresseerd zijn. Het gaan om de snelheid waarmee beelden naar de SD-kaart kan worden overgezet. De foto’s en video’s die je maakt moeten snel worden overgezet naar de SD-kaart.

Maximale opslagcapaciteit voor GoPro’s

Wat de maximale opslagcapaciteit van een GoPro is verschilt per model. De nieuwere GoPro’s kunnen een opslagcapaciteit van bijvoorbeeld 128GB, 256GB, 400GB en 512GB aan. De oudere GoPro modellen werken alleen met SDHC-geformatteerde kaarten. Hierdoor kunnen GoPro’s met die dit soort SD-kaarten gebruiken een maximale opslagcapaciteit van 32GB aan.

Nieuwere modellen gebruiken daarentegen een SDXC-geformatteerde kaart, waarmee je SD-kaarten met een opslag van meer dan 64GB kunt gebruiken. De modellen die werken met grotere SD-kaarten (minimaal 64GB) staan hieronder op een rijtje:

 • Hero 9 Black
 • Hero 8 Black
 • MAX
 • Hero 7 Black
 • Hero 7 Silver
 • Hero 7 White
 • Hero 6 Black
 • Hero 5 Black
 • Hero 5 Session
 • Hero Session (2018)
 • Hero 4 Black
 • Hero 4 Silver
 • Hero 4 Session

Hoe formatteer je een SD-kaart van je GoPro?

Het formatteren van je GoPro is vrij belangrijk als je een GoPro gebruikt. Hoe je dit precies moet doen staat echter niet in de handleiding. Ook zijn hier verschillende manieren voor. Aangezien de manier van formatteren per model verschilt ga ik alleen in op de GoPro Hero 7. Meer informatie over het formatteren van een SD-kaart. De allereerste manier is om hem te formatteren met de GoPro zelf. Het formatteren va je SD-kaart via de computer is voor alle modellen hetzelfde. Hier kom ik zo dadelijk op terug. De GoPro Hero 7 Black, Silver en White formatteer je op de volgende manier:

 1. Plaats de SD-kaart in de GoPro en zet hem aan. Eerder dit artikel heb ik het al gehad over hoe je een SD-kaart in de GoPro Hero 7 zet. Lees eventueel dat stukje.
 2. Als je de GoPro aan hebt staan kun je naar beneden swipen. Je krijg dan een ander menu voor je.
 3. Ga vanuit hier naar ‘preferences’.
 4. Scrol naar beneden voor ‘reset’.
 5. Selecteer ‘format SD-card’.

In plaats via de GoPro, kun je de SD-kaart ook via je computer formatteren. De stappen die je bij deze manier volgt zijn voor alle GoPro modellen hetzelfde. Een uitgebreide uitleg vind je in deze blog: hoe formatteer je een SD-kaart?

Hieronder laat ik in een paar korte stappen zien hoe je je SD-kaart via je computer formatteert. Je zult hiervoor eerst de SD-kaart uit je GoPro moeten halen en in je computer moeten stoppen. Dit laatste kan lastig zijn, aangezien laptops vrijwel nooit een poort hebben voor micro SD-kaartjes. Bij het kopen van een SD-kaart krijg je echter een SD-kaart adapter meegeleverd. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je SD-kaart adapters ook apart bestellen.

Hieronder zie je zo’n SD-kaart adapter:

sd-kaart-adapter-voor-micro-sd-kaarten_optimized

32GB microSDHC Class 10 UHS-I + SD Adapter

Gebruik een SD-kaart adapter als je computer geen micro SD-kaartjes ondersteunt, maar wel normale SD-kaartjes. Hiernaast zie je de Kingston Canvas Select SD-kaart van 32 GB. Een prima SD-kaartje voor je GoPro, verkrijgbaar in verschillende formaten.

 1. Nadat je SD-kaart in je computer zit ga je naar de bestandsverkenner. Dit is het menu waar je al je bestanden zoals word opslaat en opent.
 2. Eenmaal aangekomen zie je aan de linkerkant onder ‘deze pc’ je SD-kaart staan, klik hier op. Als je hem niet ziet staan, klik dan op ‘deze pc’ en als het goed is verschijnt hij.
 3. Zodra je hem hebt gevonden klik je met je rechtermuisknop op de SD-kaart zelf. Je ziet dan een hele lijst van optie verschijnen. Klik op ‘formatteren..’ om alle gegevens van je SD-kaart te wissen. Zodra je dit SD-kaartje weer in je GoPro stopt heb je weer genoeg ruimte over. Je GoPro is bij deze succesvol geformatteerd.

Wat als de SD-kaart van je GoPro een error heeft?

Op de lcd-scherm van je GoPro kan soms een foutmelding verschijnen. Een voorbeeld van een foutmelding is ‘SD ERR’, ‘SD ERROR’ of ‘NO SD’. Om dit op te lossen volg je een paar stappen.

Als je ‘SD ERR’ of ‘SD ERROR’ ziet, controleer dan het volgende:

 1. Zorg ervoor dat de SD-kaart goed in de GoPro is geplaatst.
 2. Open het instellingenmenu ga naar het pictogram in de vorm van een prullenbak. Hiermee kun je de SD-kaart in je GoPro formatteren, waardoor je alle gegevens op de kaart wist. Je kunt de SD-kaart ook formatteren vanuit de GoPro app, of je gebruikt hiervoor de computer wat ik hierboven heb besproken. Naast het wissen van je gegevens kan het ook eventuele errors en problemen verwijderen. Na het formatteren kun je weer naar het normale display.
 3. Zodra de bovenstaande oplossingen niet werken, kan het ook aan de prestaties van de SD-kaart liggen. Dit is zeer waarschijnlijk als je de error na het opnemen te zien krijgt. In dit geval heb je een betere en snellere SD-kaart nodig.

SD-kaart problemen? Bekijk de oplossingen >>

Als je ‘NO SD’ ziet staan volg je de volgende stappen:

 1. Zorg er allereerst voor dat je SD-kaart goed in de camera zit. Start hierna de GoPro weer op en kijk of de error zich nog steeds voordoet.
 2. Zodra je deze error nog steeds krijgt te zien zal je de SD-kaart op je computer moeten formatteren. Hoe je dit doet lees je onder het kopje ‘Hoe formatteer je een SD-kaart van je GoPro?’. Voor het formatteren van je SD-kaart op Mac kun je hier terecht: hoe formatteer je een SD-kaart?
 3. Als het probleem na al deze stappen nog niet is opgelost kan het liggen aan de SD-kaart zelf of aan de camera die de geheugenkaart niet kan herkennen. Om hierachter te komen kun je een tweede SD-kaart gebruiken. Zodra ook deze het niet doet ligt het aan de camera zelf. Dit is een ingewikkelder probleem wat een stuk moeilijker is om op te lossen. Contact opnemen met GoPro kan in dit geval geen kwaad.

Scroll naar boven