Soundbar gaat niet aan

Soundbar gaat niet aan? – Dit is wat je moet doen

Om geluid te produceren moet je soundbar natuurlijk wel aan staan. Wat je precies moet doen kan verschillen per model/merk. Toch zijn er een aantal algemene oplossingen die het probleem op kunnen lossen. Deze zet ik hieronder op een rijtje. Ook ga ik verder in op de verschillende modellen en merken soundbars.

Tijd voor een nieuwe soundbar? Hieronder zie je de beste soundbars:

SoundbarsMerkPrijs
Samsung HW-Q90RSamsungBekijk op Bol.com >>
Sonos BeamSonosBekijk op Bol.com >>
JBL Bar 5.1JBLBekijk op Bol.com >>

Wat moet je doen als je soundbar niet aan gaat?

Een soundbar gaat niet aan door problemen met de stroomtoevoer. Controleer of je stroomkabel goed is bevestigd aan je soundbar en aan het stopcontact. Kijk ook of er sprake is van schade aan je voedingskabel.

Als je soundbar niet aan gaat kan dit liggen aan de stroomtoevoer. Zonder stroom kunnen de speakers natuurlijk niet werken. In dit geval zijn er 2 mogelijke problemen: je soundbar krijgt geen stroom of er zijn problemen met het interne stroomsysteem. Je begint allereerst met de meest eenvoudige oplossingen, voordat je het hele apparaat uit elkaar gaat halen. Controleer dus eerst of de stroomkabel goed in het stopcontact zit. Zodra je dit hebt gecontroleerd schakel je hem in. Als het apparaat nog steeds niet werkt, probeer dan precies hetzelfde bij een ander stopcontact.

Als de soundbar op beide stopcontacten niet werkt, kan het ook aan de stroomkabel liggen. Controleer of deze kabel beschadigd is of niet goed in de soundbar en het stopcontact zit. Het kan ook zijn dat je een tussenstuk gebruikt, zoals een stekkerdoos. Als deze stekkerdoos het niet doet kan er ook moeilijk stroom worden toegevoerd. Om dit te controleren sluit je de soundbar aan op een stopcontact, zonder iets ertussen. Een andere voedingskabel gebruiken kan ook werken.

Een andere optie is om alle batterijen en kabels uit de soundbar te halen, om ze vervolgens weer allemaal aan/in de soundbar te stoppen. Hierdoor reset je als het ware het systeem naar de fabrieksinstellingen. Het resetten van je soundbar wordt vaker gebruikt als oplossing om dit probleem te verhelpen. Als ik verder in ga op de verschillende merken zal ik hier op terugkomen.

Om te controleren of je soundbar aan staat kun je naar het indicatielampje kijken. Aangezien dit per merk verschilt moet je hiervoor even in de handleiding kijken. In de handleiding kun je vinden waar dit lampje zit en welke kleur hij is. Als je de handleiding kwijt bent geraakt, zoek hem dan op. Je kunt hem waarschijnlijk vinden op de website van de fabrikant. Het kan ook zijn dat het lampje aan staat, maar de soundbar alsnog niet werkt. In dit geval staat je soundbar wel aan, maar geeft hij geen geluid. Dit is weer een ander probleem dat in deze blog niet wordt behandelt.

Mochten de bovenstaande tips nog steeds geen resultaat leveren, gebruik dan eventueel de aan / uit-knop op de soundbar, in plaats van op de afstandsbediening. Er kan natuurlijk ook een probleem zijn met de afstandsbediening van de soundbar.

Er kan ook iets mis zijn met de optische kabel die je voor je soundbar gebruikt. Alles over optische kabels >>

Soundbar gaat niet aan per merk

Wat je het beste kunt doen verschilt uiteindelijk een beetje per merk. Elke merk raad je weer net iets ander aan. Hieronder zet ik alle adviezen per merk op een rijtje. De bovenstaande oplossingen gelden vrijwel voor elke soundbar, terwijl de onderstaande opties soms alleen bij dat merk werken.

Samsung soundbar gaat niet aan

Zonder soundbar is de geluidskwaliteit van je Samsung televisie niet erg hoog. Volgens Samsung zijn er een paar stappen die je kunt doen. Ze komen veel overeen met de stappen die ik eerder deze blog heb gegeven:

 1. Haal je netsnoer uit het stopcontact en controleer deze. Je netsnoer bestaat uit 2 delen. De aansluiting waarbij je de 2 delen verbindt wordt vaak vergeten. Zorg dat deze goed aan elkaar zijn aangesloten. Ze zouden niet makkelijk los moeten komen nadat je ze met elkaar hebt verbonden.
 2. Controleer of het stopcontact stroom geeft door er een ander apparaat op aan te sluiten. Als ook het andere apparaat (zoals je mobiel) geen stroom krijgt, dan ligt het aan de elektriciteit in het huis.
 3. Zorg ervoor dat alle kabels goed in het stopcontact en in de soundbar zitten. Als het goed is kunnen de kabels niet al te makkelijk losraken.

Mocht je Samsung soundbar nog steeds niet aan gaan, dan kun je contact opnemen met de support center van Samsung.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste Samsung soundbar van dit moment:

Bose soundbar gaat niet aan

Bose geeft ook meerdere manieren om dit probleem op te lossen. Hieronder zie je ze op een rijtje staan:

 1. Je kunt het systeem van de Bose soundbar resetten door het netsnoer er gedurende 5 minuten uit te laten. Zodra je de netsnoer aansluit zou je in principe binnen 10 seconden een opstartsignaal moeten horen. Wacht na dit signaal ongeveer 30 seconden voordat je hem aan zet. Let op: het lampje van de soundbar zou continu groen moeten branden als het systeem is ingeschakeld.
 2. Controleer of de stekkers stevig in het systeem en in het stopcontact zitten. Deze voedingskabel is speciaal ontworpen om goed en strak achter in het systeem te passen. Soms lijkt het alsof de kabel er helemaal goed in zit, terwijl je hem er toch wat verder in kunt duwen.
 3. Tot slot moet je natuurlijk controleren of je soundbar wel is verbonden met een werkend stopcontact. Dit test je door een ander apparaat op hetzelfde stopcontact aan te sluiten.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste Bose soundbar van dit moment:

Sony soundbar gaat niet aan

Sony geeft weer net wat andere aanwijzingen. Toch kunnen de oplossingen aan het begin van deze blog ook helpen.

 1. Het kan zijn dat de functie ‘control for HDMI’ staat uitgeschakeld. Schakel deze functie in om dit probleem te verhelpen. Dit doe je door allereerst de ‘VOICE’-knop voor 5 seconden ingedrukt te houden. Kijk daarna of het USB-lampje op de soundbar 2 keer knippert. Indien dit lampje slechts 1 keer knippert, staat de functie ‘control for HDMI’ uitgeschakeld.
 2. Mocht deze oplossing je niet verder helpen, probeer dan de soundbar te resetten. Hoe je een Sony soundbar reset verschilt per model. Ik bespreek nu 2 verschillende modellen. HT-S100F: Op de soundbar zie je de knoppen +(volume), aan/uit en invoer staan. Deze houd je tegelijk langer dan 5 seconden ingedrukt. HT-S200F: bij dit model gebruik je de knoppen – (volume) en aan/uit. Ook deze houd je voor 5 seconden tegelijk ingedrukt.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste Sony soundbar van dit moment:

Philips soundbar gaat niet aan

Bij een Philips soundbar kun je het systeem resetten. Dit kan op 2 verschillende manieren:

 1. Voor de allereerste methode gebruik je een afstandsbediening. Op de afstandsbediening zie je 3 knoppen staan: BASS+, VOL- en TREBLE+. Druk de 3 knoppen in deze volgorde binnen 3 seconden in.
 2. Een andere methode is om de batterijen en kabels allemaal eruit/los te halen. Vervolgens doe je de batterijen er weer in en sluit je de kabels weer aan. Zo kun je de Philips soundbar weer resetten tot de fabrieksinstellingen.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste Philips soundbar van dit moment:

JBL soundbar gaat niet aan

JBL verzoekt je om bij dit probleem de onderstaande stappen te volgen.

 1. Controleer de stroomkabel die naar de JBL soundbar gaat. Kijk vooral of er sprake is van schade, zeker als je huisdieren hebt. Mocht de kabel zijn beschadigd, probeer dan een andere kabel. Uiteraard eentje waarvan je zeker weet dat hij werkt.
 2. Gebruik je soundbar op een ander (werkend) stopcontact. Ligt het niet aan het stopcontact en de stroomkabel, neem dan zo nodig contact op met de winkel waar je hem hebt gekocht.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste JBL soundbar van dit moment:

LG soundbar gaat niet aan

De procedure die je moet volgen bij LG soundbars komt vrijwel overeen met andere soundbarmerken:

 1. Controleer of de stroomkabel die op de LG soundbar zit stevig is aangesloten.
 2. Controleer of het stopcontact waarop je de soundbar probeert aan te sluiten werkt.

Mochten beide oplossingen niet werken, neem dan contact op met LG. Je kunt er ook voor kiezen om het apparaat terug te sturen naar de verkoper en te ruilen. 

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste LG soundbar van dit moment:

Heos soundbar gaat niet aan

Het merk Heos heeft weer een andere aanpak:

 1. Reset het systeem door op de knop ‘RESET’ te drukken. Deze knop vind je aan de achterkant van de soundbar.
 2. Contacteer de support van Heos.

Uiteraard kun je nog de algemene oplossingen aan het begin van deze blog proberen. Deze gelden voor alle soundbars, los van alle merken en modellen.

Is je soundbar verouderd, overweeg dan om een nieuwe soundbar te kopen. Hieronder zie je de beste Heos soundbar van dit moment:

Conclusie

Een soundbar dat niet aan gaat is meestal erg eenvoudig op te lossen. Mochten de oplossingen in deze blog niet werken, dan ben je waarschijnlijk verder van huis. Als de eenvoudige oplossingen niet werken zit het probleem waarschijnlijk ergens in de soundbar. Wat het probleem is kun je dan moeilijk vinden en oplossen. In dit geval kun je de soundbar beter naar een reparatieservice brengen, in plaats van er zelf aan te rommelen. Als hij net nieuw is kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van je garantie en hem te vervangen.

Scroll naar boven