wat heb je nodig voor een drone?

Heb je een vergunning nodig voor je drone?

Als je opzoek bent naar een drone kom je vaak meer tegen dan alleen drones. Je krijgt te maken met een hoop accessoires en regelgeving. Aangezien je niet wil dat hij meteen crasht, wil je zeker weten dat je alles in één keer goed doet. Voor een drone heb je zeker dingen nodig, maar dit is niet altijd verplicht. Toch kunnen een aantal accessoires ontzettend handig zijn voor tijdens het vliegen. Verder krijg je te maken met regelgeving en eventuele kennis die je nodig hebt. Ik begin eerst met de allerbelangrijkste te dingen die verplicht zijn. Hoe verder je in het artikel je komt, hoe minder belangrijk ze zijn.  

Wat je nodig hebt voor een drone hangt soms af van de dronepiloot. Hieronder vind je de drone accessoires die over het algemeen erg van pas komen:

Landingpad voor drone

Hierboven zie je landingpads. Ze zorgen voor een veilig oppervlak waarop elke drone kan landen en opstijgen.

Drone tassen

Hierboven zie je 2 verschillende drone tassen. met deze tassen kun je je drone veilig en makkelijk vervoeren.

Heb je een vergunning nodig voor een drone? 

Sinds 31 december 2020 zijn de regels omtrent drones in Nederland veranderd. De oude regelgeving is vervangen door de Europese regelgeving. Ook op het gebied van vergunningen is iets veranderd. Het is belangrijk om hiervan af te weten, ook als je een drone koopt vóór deze datum.  

Vergunning nodig ná 31 december 2020?

Ja, je hebt in de meeste gevallen een vliegbewijs nodig. Dit hangt echter af van het gewicht van je drone. Hieronder zie je een overzicht van welk vliegbewijs je nodig hebt:

Gewicht van de droneVergunningVoorbeeld van drones
< 250gNiet nodigDJI Mini 2, DJI Mavic Mini, Ryze Tello, Eachine E58, Syma X5SC, Hubsan X4
250g – 500gA1/A3Mavic Air, Parrot Bepop 1&2, Parrot Anafi, Yuneec Breeze
500g – 2kgA1/A3 + A2DJI Mavic Air 2, Mavic Pro, Mavic 2, DJI Phantom serie, Yuneec Q500, Typhoon H
2kg – 25kgA1/A3DJI Inspire 1&2, DJI Matrice serie

Maar hoe zit het met de registratie? Alleen drone piloten met een drone onder de 250 gram zonder een camera hoeven zich niet te registreren. Je moet dan denken aan speelgoeddrones van slechts een paar tientjes. Hiernaast zie je een voorbeeld van zo’n drone, namelijk de Cheerson CX-10.

Vanaf 31 december 2020 gelden er weer nieuwe regels. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen hobbymatig en beroepsmatige dronepiloten. In plaats daarvan worden alle dronepiloten opgedeeld in 3 groepen. Het gaat er hierbij om hoeveel je drone weegt. Hoe zwaarder de drone, hoe groter het risico is.  

 • Open categorie: 250 gram tot 25 kg 
 • Specific categorie: meer dan 25 kg 
 • Certified categorie: zeer hoog risico, zoals drones die pakketjes en personen vervoeren. 

Veel mensen zullen onder de open categorie vallen. De meeste van hen moeten een online theoriecursus volgen. Dit sluit je af met een online examen van 40 meerkeuzevragen. De open categorie kunnen we weer verdelen in 3 groepen:

 • A1: 250g tot 500g
 • A2: 500g tot 2kg 
 • A3: 2kg tot 25 kg 

Bij de categorie A2 komen er nog eens 30 meerkeuzevragen bij. Het risico is in deze groep groter, omdat je dichter bij mensen mag vliegen. Als je je aan deze bovenstaande regels houdt maakt het niet uit of je commercieel of hobbymatig vliegt. Voor drones onder de 250 gram hoef je je niet te registreren of een theorie-examen te doen.  

Eerste plaatje: 1380 gram
Tweede plaatje: 907 gram
Derde plaatje: 249 gram
Vierde plaatje: 15 gram

Welke kennis heb je nodig voordat je gaat vliegen met een drone? 

Het is belangrijk om een aantal dingen te weten over drones. Niet alleen over de drones zelf, maar ook alles daaromheen. Hoe duurder de drone, hoe belangrijker dit is. Eerst ga ik het hebben over de regelgeving, daarna over de drone zelf. 

Regelgeving 

Het belangrijkste is de kennis van de regelgeving. Je moet weten aan welke regels je moet houden voordat je gaat vliegen. Ik bespreek de nieuwe Europese wetgeving die vanaf 31 december 2020 is ingegaan. Ik bespreek de regels voor de open categorie, want die komt het meest voor. Allereerst moet je je registreren en een theoriecursus doen, maar daar heb ik het net al over gehad. De belangrijkste overige regels: 

 • Maximale vlieghoogte van 120 meter 
 • Drone altijd in zicht houden 
 • Vlieg niet in het donker 
 • Vermijd no-fly zones. Op aeret.kaartviewer.nl is een kaart van te vinden
 • Houd rekening met de privacy van mensen 
 • Je moet minimaal 16 jaar zijn om met een drone te mogen vliegen boven de 250 gram
 • Je mag in andere EU-landen vliegen, want daar zijn dezelfde regels 

De nieuwe Europese regelgeving omtrent drones gaat best wel ver. Hier bedoel ik mee dat er best veel bij komt kijken. De bovenstaande regels zijn de belangrijkste, maar is zeker niet alles. Op Dronewatch.nl vind je alle regelgeving heel gedetailleerd en goed uitgelegd, mocht je daarin geïnteresseerd zijn. Voor meer informatie over regelgeving kun je ook nog de onderstaande blogs lezen: 

Wat zijn de boetes voor het vliegen met een drone? >> 
Waar mag je drone vliegen? >> 

Zorg er uiteraard ook voor uit welke drones je moet kiezen. De beste drones op de markt van dit moment vind je hieronder:

De beste drones van dit momentMerkPrijs
1.Beste koop: DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
2.DJI Mini 3 ProDJIBekijk op Bol.com >>
3.DJI Air 2SDJIBekijk op Bol.com >>
4.DJI Mavic 3DJIBekijk op Bol.com >>
5.DJI FPV DJIBekijk op Bol.com >>
6.DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>

De drone zelf 

Het is goed om te weten hoe je drone werkt. Er zijn nu eenmaal een paar dingen waar je op moet letten. Speelgoeddrones zijn een stuk minder complex en heel veel kennis heb je er niet voor nodig. Vooral voor dure drones, bijvoorbeeld van DJI, heb je wel wat kennis nodig. Lees daarom goed hoe zo’n drone werkt. Kijk bijvoorbeeld hoe je de drone start en hoe je hem bestuurt. Vaak bestuur je een drone met je smartphone en een app. Bekijk hoe dit moet. Ik heb een hoop artikelen geschreven die je hiermee kunnen helpen. Ik richt me hier voornamelijk op de drones van DJI. Dit zijn immers de meest populaire drones op de markt. 

Natuurlijk werkt elke drone weer anders, toch komen de meeste DJI-drones dicht bij elkaar in de buurt. Hieronder kun je artikelen lezen die je kunnen helpen bij het leren kennen van je drone: 

Hoe bestuur je een drone? >> 
Hoe bestuur je een drone met je smartphone? >> 
Wat kun je doen met drones? >> 

Ik raad je ook aan op YouTube video’s te kijken. Ze geven je een goed beeld en leggen je een hoop uit. Zo kun je in een korte tijd veel dingen te weten komen. Een goede tip is om je aan een checklist te houden voordat je gaat vliegen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet voordat je gaat opstijgen. De checklist kun je vinden in de blog ‘Hoe bestuur je een drone’ onder het kopje ‘Checklist voordat je gaat vliegen’. Als je dit lijstje bijhoudt kan er niets gebeuren. 

Welke accessoires heb je nodig bij een drone?  

Er zijn ook een heleboel accessoires verkrijgbaar voor drones. Ze zijn in veel gevallen niet essentieel, maar wel ontzettend handig. Ik raad je echt aan om in ieder geval één van deze 4 producten te gebruiken. De producten staan opgedeeld van belangrijk naar minst belangrijk. 

Drone tas: een goede tas voor je drone is ontzettend handig. Dat heb ik wel gemerkt tijdens mijn vliegjaren. Zonder tas heb je gewoon een stuk minder vrijheid. Drones zijn best breekbaar en moet je goed opbergen. Je kunt ook de doos van de drone gebruiken om hem te vervoeren, maar dat is minder praktisch. Het enige nadeel van drone tassen is dat ze best duur kunnen zijn. Zeker als je voor drone koffers aan het zoeken bent.  

Extra propellers: een extra setje propellers kan zeker geen kwaad. Ze zijn niet zo duur dus dat scheelt. Toch zijn ze in veel gevallen erg belangrijk. Een kleine beschadiging aan de propellers maakt de drone al een stuk minder stabiel. De kans dat hij dan crasht is veel groter. Juist daarom is het belangrijk om ze na een bepaalde tijd te vervangen. Controleer eens in de zoveel tijd of je propellers nog helemaal heel zijn of dat ze een klein stukje missen.  

drone propeller dji mini 2 optimized

Drone propellers

Niet alleen de drones zelf, maar ook propellers worden door de jaren heen verbeterd. Zo leveren de nieuwste propellers meer vermogen en is het geluid wat eraf komt luid. Hierdoor verbruikt de drone minder energie en maakt de drone minder lawaai. Zorg dat je de juiste bijbehorende propellers koopt. De propellers van hiernaast zijn bedoelt voor de DJI Mini 2.

ND-filters: voor het maken van realistische beelden heb je echt ND-filters nodig. Dit is een accessoire die door fotografen standaard wordt gebruikt. Dit levert cinematische en realistische beelden op. Bewegende objecten in het beeld worden een beetje vervaagd. Zonder ND-filters is het niet mogelijk om dit effect te creëren. Op de afbeelding hiernaast zie je wat ik bedoel met deze vervaging. Waarom, hoe en wanneer gebruik je ND-filters? Echt een aanrader om eens naar te kijken. 

Landing pad: de bovenstaande producten zijn echt ontzettend belangrijk, maar deze wat minder. Toch kan hij erg van pas komen. Ik vloog laatst met mijn Mavic 2 en had last van het gras. De Mavic 2 ligt laag op de grond, waardoor de propellers al snel op dezelfde hoogte liggen van het gras. Terwijl het gras helemaal niet hoog stond, had ik er toch last van. Mijn drone leek toen meer op een grasmaaier en dat heb ik toch liever niet. Met deze landing pad zorg je ervoor dat je een vlakke ondergrond hebt. Ik dacht dat het geldverspilling was, maar ik moet zo’n ding ook maar eens overwegen. Gelukkig zijn ze niet zo duur. 

Heb je vaardigheden nodig voor het vliegen met een drone? 

Soms wel en soms niet. Voor speelgoeddrones heb je vooral vaardigheden nodig. Voor de dure camera-drones van minimaal een paar honderd euro niet. Je zult in dit geval vooral kennis nodig hebben. Bij een speelgoeddrone druk je op een knopje en je kunt meteen de lucht in. Bij de dure drones werkt dit iets anders, maar daar heb ik het eerder dit artikel al over gehad. Kijk maar onder het kopje ‘Welke kennis heb je nodig voordat je gaat vliegen met een drone?’. 

Voor speelgoeddrones heb je meer vaardigheden nodig, omdat ze moeilijker te besturen zijn. Hoe goedkoper de drone, hoe moeilijker het wordt. Goedkope drones vliegen minder stabiel, hierdoor houd je ze minder goed onder controle. Toch hangt het vooral van één ding af en dat is altitude hold. De altitude hold functie zorgt ervoor dat de drone automatisch in de lucht blijft vliegen. Dit betekent dat je de controller los kunt laten zonder dat de drone meteen neerstort. Hij blijft gewoon op dezelfde plek in de lucht hangen.

Is een drone besturen moeilijk? >> 

Ik heb met speelgoeddrones gevlogen, maar ook met drones van duizenden euro’s. De dure drones (zeker van DJI) hoef je in principe nooit te crashen. Zolang je er goed mee omgaat kan er niets gebeuren. Met goed omgaan bedoel ik geen gekke stunts doen en hem gebruiken zoals het hoort. Om hem te gebruiken zoals het hoort moet je vooral dingen weten, maar niet kunnen. De speelgoeddrones die ik heb gehad (slechts een paar tientjes) crash ik meerdere keren. Het kost wat tijd voordat je het onder de knie krijgt.  

Drones waarvoor je wat dingen moet weten. Het zijn drones die niet makkelijk crashen:

DroneMerkPrijs
DJI Mini 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic Air 2DJIBekijk op Bol.com >>
DJI Mavic 2 ProDJIBekijk op Bol.com >>

De beste drones die je waarschijnlijk wel gaat crashen. Ze zijn vrij goedkoop en worden speelgoeddrones genoemd:

DroneMerkPrijs
1.Ryze TelloDJIBekijk op Bol.com >>
2.Syma X5HWSymaBekijk op Bol.com >>
3.DENVER DCW-380DENVERBekijk op Bol.com >>

Scroll naar boven
Geen mislukte drone foto’s meer?
Download het gratis stappenplan

Maak professionele luchtfoto’s met je drone. Volg een stappenplan waarmee je van niets naar een mooie luchtfoto gaat. 

Gratis stappenplan

In 6 stappen professionele drone foto's maken?