op afstand bestuurbare auto off road op zand crossen

Waar mag je rijden met een RC auto? – Wetgeving

Veel mensen denken bij afstand bestuurbare voertuigen al snel aan speelgoed. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn. Het wordt al een stuk serieuzer als de autootjes op brandstof rijden. Ze halen hierdoor makkelijk snelheden van 100 km/u. Je kunt je dan afvragen of dit is toegestaan in een woonwijk. Daar komt bij dat dit soort voertuigen aardig wat lawaai kunnen maken. Niet iedereen zit daar op de wachten. Het is dus helemaal niet zo’n rare vraag, vandaar dat ik het hier uitgebreid ga bespreken.  

In dit artikel bespreek ik de wetgeving omtrent RC auto’s. Ik heb het zowel over elektrische RC auto’s als RC auto’s op brandstof. Na het lezen weet je waar je mag rijden, hoe het zit met de verzekering en wat de eventuele boetes zijn.  

Hoe werkt een radiografisch bestuurbare auto? >>

De beste elektrische RC auto’s om mee te rijden:

Beste elektrische RC auto’sMerkPrijs
Rustler 4X4 VXL Brushless TraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Slash VXL 2WD TSMTraxxasBekijk op Bol.com
Traxxas Rustler 37054-1TraxxasBekijk op Bol.com

Waar mag je rijden met een RC auto? 

In principe is het toegestaan om overal te rijden met een RC auto. Dit komt omdat RC auto’s onder de wetgeving van speelgoed vallen. Dit geldt dus ook voor RC auto’s die harder gaan dan 100 km/u. Je kunt er verder vanuit gaan dat rijden in een beschermd natuurgebied niet is toegestaan. Het belangrijkste punt waar je op moet letten is de eventuele overlast die je veroorzaakt. Overlast maken is natuurlijk niet toegestaan. Ik heb het dan vooral over geluidsoverlast. De kans is groot dat je dit met zo’n nitro RC auto veroorzaakt. Toch is dit per situatie weer verschillend. Op de ene plek heb je meer ruimte dan op de andere plek. Verder hangt het ervan af hoelang je rijdt.  

Ook moet je op de veiligheid van anderen letten. Als er mensen op straat of op de stoep lopen lijkt me met 100 km/u rijden niet zo’n veilig idee. Dit zijn dus de 2 belangrijkste punten: 

  1. Overlast 
  2. Veiligheid 

Je kunt het best de volgende gebieden zo veel mogelijk vermijden: 

  • Openbare weg 
  • Woongebieden 

Dit zijn gebieden waar je sowieso niet mag rijden: 

  • Iemand anders zijn terrein 
  • Terreinen waar je vernieling van flora en fauna achterlaat 
  • Stilgebieden (beschermde natuurgebieden, ook wel natura2000-gebieden genoemd) 
  • Autoweg of snelweg (hier mag ander speelgoed natuurlijk ook niet rijden) 

Maar uiteindelijk gelden dezelfde regels voor RC auto’s als voor speelgoed. Je mag dus gewoon rijden op de openbare weg en in woongebieden. Voor de laatste 4 punten geldt dat het nooit is toegestaan. Tenzij je toestemming hebt van de eigenaar van het desbetreffende gebied.  

Het is uiteindelijk een kwestie van je verstand gebruiken. Meestal houd je dan automatisch al rekening met de bovenstaande punten. Zo is het niet handig om het vervoer op de weg te blokkeren of op wat voor manier dan ook te hinderen. Verder moet je goed letten op de natuurgebieden. Sommige parken lijken openbaar, maar zijn dat niet. Je zult je dan aan de regels van dat gebied moeten houden. Als daarin staat dat je geen overlast voor mens of dier mag veroorzaken, dan kan het lastig worden. De onderste wettekst benadrukt nog even waarom je verstand gebruiken het belangrijkst is: 

‘’het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.’’ Let hierbij op het woordje ‘kan’. Het hoeft dus niet zo te zijn dat je ook daadwerkelijk gevaar of een hinder veroorzaakt.  

Met een elektrische RC auto ben je wettelijk gezien dus een stuk beter af. Hij maakt immers een stuk minder geluid. Toch kunnen ook dit soort voertuigen snelheden van 100 km/u halen. Je zult dus wel moeten letten op de veiligheid. Alhoewel elektrische RC auto’s zonder geluid al een stuk minder gevaarlijk overkomen.  

Kan de politie mij een boete geven? 

Er is altijd een kans dat je een boete krijgt. Dit zal waarschijnlijk komen door overlast of het gevaar dat je veroorzaakt. Ook dit hangt van veel factoren af. Hoe hard rijd je, op welk tijdstip, hoeveel geluid maak je, enz. Als je op een drukke plek gaat racen ga je natuurlijk sneller in de fout dan op een rustig moment. Verder hangt het af van de persoon die je staande houdt op dat moment. Over het algemeen hoef je geen boete te verwachten. Het zal 9 op de 10 keer bij een waarschuwing blijven, maar je weet het nooit.  

Het kan ook zijn dat de persoon je een boete geeft als je dit in het vervolg nog eens in de fout gaat. Zo werken veel gemeentes met een gele kaart systeem. Bij de eerste overtreding slechts een waarschuwing. Bij de tweede overtreding een boete en bij de derde een inbeslagname van de spullen. Let er wel op dat ze je alleen een waarschuwing kunnen geven als je op heterdaad bent betrapt. De politie moet dus zien dat je overlast aan het veroorzaken bent.  

Veruit de meeste mensen worden niet aangesproken. Als de politie langskomt kijken ze misschien naar de situatie, maar meer niet. Grote kans dat ze kijken of je iets van gevaar of overlast veroorzaakt. Maar zolang je niet te gek doet hoeft dit nooit voor te komen. De manier waarop je rijdt is hierbij ook van belang.  

Je zult altijd aanwijzingen van bijvoorbeeld de politie, stadwachten en BOA’s moeten opvolgen. Wanneer ze je verzoeken om op een andere plek te rijden, zal je dit ook daadwerkelijk moeten doen. Als je niet luistert kunnen ze je niet alleen een boete geven, ook geef je de hobby een slechte naam.  

De beste elektrische RC auto’s van dit moment:

Waar kun je het best rijden met een RC auto? 

De meest ideale plek is afgelegen waar niemand er last van heeft. Een plek waar je andere mensen/dieren niet in gevaar kunt brengen. Dit wordt een stuk lastiger als je op afstand bestuurbare auto niet voor off road is gemaakt. Je zult dan op een verharde weg moeten rijden. In dit geval kun je het best een industrieterrein opzoeken. Je zult hier wel even toestemming voor moeten vragen. Buiten werktijden hoef dit nooit een probleem te zijn. Zolang je niet zoveel kunt slopen zit het vast goed.  

Dan zijn er ook nog speciale banen waarop je kunt rijden, zogeheten RC auto circuits. Vaak zijn dit kleine verenigingen waaraan je je kunt aansluiten. Het zijn banen speciaal gemaakt voor RC auto’s. Let op dat sommige banen zijn gemaakt voor offroad auto’s, terwijl dit voor andere banen niet geldt. Bij dit soort verenigingen worden weleens toernooien en wedstrijden gehouden. Het brengt de serieuze hobbyisten bij elkaar. Een goede manier om kennis op te doen over de hobby. Ze hebben daar genoeg kennis over alles wat je moet weten over RC auto’s.  

rc auto baan circuit parcour obstakels

Neem deze modelautoclub in Eindhoven als voorbeeld. Zo zijn er nog genoeg van dit soort verenigingen door heel Nederland verspreid.

Hoe zit het met de verzekering en RC auto’s? 

Wel zo handig om te weten. Reken maar op schade als je met 100 km/u tegen een auto opklapt. Ik heb het hier over verzekeringen tegen schade aan derden. Wanneer jij schade aanbrengt aan andermans eigendommen wil je wel verzekerd zijn. Ik heb het dus niet over verzekeringen waarmee je schade aan je eigen RC auto dekt. Die zul je nog altijd zelf moeten betalen.  

Of je verzekerd bent hangt af van je WA-verzekering. De ene verzekeraar is hier duidelijker over dan de ander. Zo zetten sommige verzekeraars op afstand bestuurbare auto’s er apart bij. Voorbeeld: schade veroorzaakt met of door een motorrijtuig is gedekt: als het gaat om motormaaimachines, kinderspeelgoed en dergelijke die niet sneller kunnen gaan dan 10 km/u of om radiografisch bestuurde modelauto’s 

Radiografische bestuurde modelauto’s zijn in dit geval dus gewoon verzekerd. Een andere verzekeraar geeft dit veel onduidelijker aan. Denk aan ‘elektrische voertuigen’. Lees dus eerst de voorwaarden van je verzekeraar goed door. Zorg ervoor dat je het heel nauwkeurig doorleest. Je kunt het al snel verkeerd interpreteren. Neem zo nodig contact op met je verzekeraar.  

Verzekeraars hanteren altijd één grondregel: de verzekerde moet er alles aan doen om schade te voorkomen. Oftewel: hoe meer risico je neemt, hoe groter de kans dat je verzekeraar niet uitbetaald. De schade moet dus ‘onvoorzien en niet te voorkomen’ zijn. Je begrijpt dat het daarom niet zo handig is om door een wijk te scheuren. Er is een kans dat je verzekeraar je dan toch schuldig verklaard, met als gevolg dat je de schade alsnog zelf moet vergoeden.  

Conclusie 

Zolang je je verstand gebruikt kom je al een heel eind. Op het moment dat je wordt aangesproken door de politie, boswachter of wat dan ook, luister dan ook. Meestal hoef je niet te stoppen, maar verzoeken ze je om een andere plek te zoeken. Als je hier niet naar luistert kun je wel in de problemen komen. Bij het kiezen van een plek kun je het best een afgelegen plek kiezen. Zo veroorzaak je geen gevaarlijke situatie of overlast. Toch is het gewoon toegestaan om op de openbare weg of in een woonwijk te rijden.  

Wat betreft de verzekering hoef je je vaak ook niet zoveel zorgen te maken. Dit verschilt echter per verzekeringsmaatschappij. Zorg ervoor dat je dit goed in de gaten houdt. Ik hoop dat het allemaal duidelijk is en dat je hier iets aan hebt gehad.  

Scroll naar boven